Инсбрук – нашите топ места за посещение

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Австрия е дестинация, която със сигурност няма да ви разочарова, без значение по кое време на годината я посетите. Ако вече сте разгледали Виена и сте опитали всички вкусотийки, които тя предлага, предлагаме на вниманието ви Инсбрук.

Събрахме информация за любопитни места, които си заслужават да бъдат посетени. И тъй като знаем, че всеки пътешественик обича приключенията, ще намерите и няколко идеи как да си осигурите прекрасни преживявания в Инсбрук.

Най-старият музей в света

В замъка ще откриете богата колекция, съдържаща от военно оборудване до предмети на изкуството

„Кацнал” на скалите, на 100 метра над долината на река Ин, се намира замъкът “Амбрас”, известен като най-старият музей в света. Замъкът е завършен през 1567 година и е в ревесансов стил. Малко по-надолу от него е построена една от най-важните сгради, представители на Късния Ренесанс, която през 19.век получава името си „Испанската зала”.

В замъка има богата колекция от доспехи и военно оборудване, зала с арт предмети и предмети, използвани в бита, сред които писалка с декорация от корали, кана от перли, ловни трофеи, златен настолен часовник и много други луксозни и изключително ценни експонати. В замъка има богата колекция от стъклени предмети, галерия с портрети на Хабсбургите и експозиция от готически скулптури. 

Испанската зала представлява арт зала с дължина 43 метра, посторена в периода 1569-1572 г. Изрисувана е с портрети в цял ръст на тиролските принцове и е една от най-красивите зали в Ренесансов стил.

Музеят работи от 10 до 17 часа като билети се продават до 30 минути преди края на работното време. През ноември музеят е затворен, а ако искате да видите готическите скулптури и портретите на Хабсбургите, планирайте посещението си между април и октомври. Билетът между април и октомври струва 12 евро за възрастни, а деца и младежи под 19 г. влизат безплатно. Между декември и март билетът за възрастни е 7 евро.

Императорският дворец

Императорският дворец дължи начина, по който изглежда на императрица Мария-Тереза. След смъртта на съпруга си тя е превърнала стаите с южно изложение в своеобразен мемориал.

Особено впечатляваща е голямата зала в двореца, известна като Залата на гигантите, в която се съхраняват портрети на императорското семейство. На тавана й са запазени внушителни фрески, дело на Ф.А.Молберч. Залата носи това име, тъй като таванът е декориран с цикъл френски с лика на Херкулес. Запазено е автентично обзавеждане от времето на управляващото семейство.

Входът за възрастни е 9.5 евро, а за лица до 19 г. – безплатен. Неделята е обявен за семеен ден и деца, младежи и до двама придрижаващи възрастни влизат безплатно. Дворецът работи всеки ден от 9 до 17 часа.

Панорама музеят

Панорамна картина на Тирол може да се види в Тиролския панорама музей, който е сред 5-те национални музея на провинцията. В него можете да научите повече за историята, етнографията и природата в провинцията. Панорамата е изложена в този музей и достъпна за посетителите му от 2011 г. На нея е изобразен битката за свобода на тиролците от 13-и август 1809 г. Платното е с площ от почти 1000 квадратни метра и представлява 360-градусова картина.

Панорамата има връзка с музей, разкриващ военната история на провинцията.

Музеят работи от 9 сутринта до 5 следобед без вторник. През юли има т.нар. дълги четвъртъци и работното време е до 7 вечерта, на 5-и октомври е дългата нощ на музеите и вратите са отворени и от 18 часа до полунощ. Билетът за възрастни е 8 евро, а за деца и юноши под 19 г. – безплатно.

Златният покрив

Покривът трудно остава незабелязан

Една от емблематичните забележителности в Инсбрук е Златният покрив. Ще го откриете в историческия център на града. Един от балконите там се отличава с особен блясък. Преброени са 2657 медни плочки, които красят тераса на емблематичната сграда, построена от император Максимилиан. От тук той се е наслаждавал на прекрасната гледка и на живота в града. Самата фасада под златния покрив също е много красиво изрисувана и си заслужава да се види отблизо.

Хофкирхе

Докато сте в Стария град, разгледайте и готическата църква „Хофкирхе”. Към нея има и гробница – на император Максимилиан I. Това е един от най-значимите монументи в Тирол и най-внушителната гробница на император в Европа. В нея са поставени 28 бронзови статуи, които символизират предците на императора и героите на вечността. Самата гробница е мраморна и е украсена със сцени от живота на Максимилиан I. В църквата се намира и особено ценният Еберт орган, който е на над 4 века и половина. „Хофкирхе” е отворена от понеделник до събота от 9 до 17 часа, а в неделя и на празници – от 12.30 до 17 часа. Входът е 7 евро за възрастни, а деца и юноши под 19 г. влизат безплатно.

Бергисел

Бергисел ски Австрия Инсбрук

Съоръжението за ски скокове „Бергисел” предлага страхотна гледка към Инсбрук. До терасата се стига с два асансьора, има и ресторант. Тези от вас, които се интересуват горещо от ски дисциплини, вероятно знаят, че съоръжението се е използвало за олимпийски ски скокове.  Освен с олимпийското си минало, то се отличава и с модерната си архитектура, дело на Заха Хадид. Изграждането му е отнело година и няколко месеца, а проектът е струвал 15.4 млн. Евро, осигурени от правителството, местните власти и Австрийската ски федерация. 

Ски скоковете не са никак нова дисциплина за Берсигел, историята им датира от далечната 1927 г. Тук са проведени и три олимпиади – през 1964, 1976 и 2012 г.

Алпийският зоопарк

Зоопаркът на Инсбрук има дооста дълга история

На 750 метра надморско равнище се намира алпийският зоопарк в Инсбрук. На малко повече от 4 хектара площ можете да видите над 2000 вида животни. Около 150 от тях се отглеждат в терариуми, акварируми и заграждения, където е запазена близка до естествената им среда.

Част от бозайниците, които можете да видите тук, са дива котка, бизон, лъв, лос и кафява мечка. Нито един друг зоопарк по света не представя толкова богато видово разнообразие от диви животни от Алпийския регион.

Зоопаркът датира от 22-и септември 1922 година. Още при отварянето си той се е радвал на голяма популярност. Днес на година го посещават средно около 300 хиляди туристи. Намира се на 15-20 минути пеша от стария център на града, но бъдете подготвени, че има и участъци, където ще трябва да положите малко физически усилия.

 Стандартният билет за възрастни струва 11 евро, за студенти и пенсионери таксата е 9 евро, за деца от 5 до 15 години – 5.50 евро. Малчуганите между 4 и 5 годинки влизат срещу билет на стойност 5 евро. За хора с увреждания според степента на увреждане също има намаления. Зоопаркът няма почивен ден, има само лятно и зимно работно време. Между април и октомври той приема посетители в периода между 9 и 18 часа, а от ноември до март можете да планирате посещението си между 9 и 17 часа.

Имайте предвид, че кучета не се допускат, тъй като част от животните ги приемат като заплаха и се задейства инстинктът им за бягство.

В планината

За любителите на планината и активностите в нея трябва да отбележим, че от града можете да се озовете в ски зона за няколко минути, благодарение на кабинков лифт. Ако трябва да сме точни, минутите са 8. Знаем, че тук скиорите вече четат с повишен адреналин. Освен превоз, лифтът осигурява и внушителна 360-градусова гледка към планината. Има възможност да слезете и директно на зоопарка – опция, от която често се възползват семейства с деца.

Ако сте решили да карате ски, поинтересувайте се първо за атмосферните условия. При опасност от лавини, разбира се, не се допускат скиори. Тези, които предпочитат пешеходните преходи, също ще имат прекрасни възможности да се насладят на планината.

Чудесни условия за ски и почивка предлагат и повечето от местата, които сме селектирали в статията “10 романтични градчета в Австрия”.

Най-големият национален парк в Австрия

Ако обичате природата, планината и преходите, ви препоръчваме да се разходите и из най-големия национален парк в Австрия –  Карвендел. Площта му се простира на 700 кв. километра, в които са събрани гори и реки. Националният парк включва в себе си 11 защитени области, сред които можете да се разходите. По тази карта можете да се ориентирате къде има колоездачни маршрути, къде пешеходни и къде могат да се практикуват зимни спортове.

Ски страст

Инсбрук е предпочитан от скиорите заради множеството писти в района

Eто и още информация за ски любителите. Ски сезонът започва в средата на декември и продължава до първите дни на април. Информация за отворените писти и лифтове можете да видите тук. Дневната карта за възрастни е 38 евро – единична, а ако сте със семейството си цената за една карта пада до 34.20 евро. За младежи цените са съответно – 30.90 и 27.80 евро. Пенсионерите плащат 35 евро, ако са сами и 31.50, ако са в компания. За децата таксата е 23.70. Между 5 следобед и 22 часа има възможност и за нощно каране. 

Дневен билет за лифта е 18.50 за възрастни, ако сте със семейството си – 16.70. Таксата за деца е 12.40. Има възможност и за полудневна карта, както и за двучасова такава, на цени съответно от 13.40 и 11.30 евро за един възрастен. Пълна инфорация за цените – тук.

Разбира се, ако не сте фен на ските, няма да скучаете. Има възможност за други активности като разходка със снегоходки, йога, шопинг и вкусно похапване.

През лятото също можете да се насладите на разнообразни активности в планината като пешеходен преход, йога, блус или класически концерт, велотур с електрическо колело. Особено популярна за пешеходен преход е боровата пътека „Арола, известна като Zirbenweg. Продължителността й е около 4 часа, а дължината й – около 12 км (разстоянието, което ще изминете пеша). По нея няма драстични изкачвания или спускания.

Ако приключенският дух ви е завладял и искате да опитате и други маршрути, можете да използвате картата за насока.

Най-високата ботаническа градина в Австрия

Ботаническата градина е достъпна за безплатни посещения през топлите месеци

Интересна възможност е да съчетаете пешеходния преход с посещение в най-високата ботаническа градина в Австрия. Тя е в планината Patscherkofel, която се издига на 7 км южно от Инсбрук. Ботаническата градина е факт от 1930 към университета Leopold-Franzens  като подновява дейността си за туристи от 1994 г. Намира се на 2000 метра надморско равнище, но е лесно достъпна, тъй като е в близост до последната станция на лифта в Patscherkofel. Градината е достъпна за посещения от юни до края на септември безплатно. На територията й виреят различни дървесни видове, храсти джуджета и алпийски билки. Любопитен факт е, че в ботаническата градина има 500 кв. метра площ, в които не се допускат туристи, тъй като там се провеждат научни изследвания.

Светът на Сваровски

Макар да е извън Инсбрук, не може да пропуснем Света на Сваровски. Той отваря врати през 1995 г., а поводът за създаването му е 100-годишнината от основаването на компанията. Магичната атмосфера е дело на специалиста по мултимедийни арт проекти Андре Хелър. Преживяванията, които предлага Светът на Сваровски, се разделят условно на две. Първото е проектът на Хелър „Гигантът”, който провежда посетителите през 17 стаи на чудесата. Всяка от тях си има тематично име, което препраща към приказни сюжети. Ето няколко примера: „Синята зала”, „Рай”, „Героите на мира”, „55 милиона кристала”. Вторият проект е „Градината”.  Ще засилим любопитството ви като споменем, че над нея „е надвиснал” кристален облак с ръчно втъкани 800 хил. кристали.  В Градината ще видите и прелюбопитния „Дебел бус”. Той е вдъхновен от станалите известни покрай хипи движението бусове на „Фолцваген”, но представя по творчески начин модерния начин на живот и тенденцията към затлъстяване в голям брой държави. Негов автор е Еврин Вурм.

Билетът за възрастни е 19 евро, за деца между 6 и 14 г. – 7.5 евро, предлага се и фамилен билет за двама възрастни с едно или две деца на цена от 41.5 евро. Между септември и юни работното време е между 8.30 и 19.30, а между 18-и януари и 17-и февруари – в часовете между 8.30 и 21.00 часа. През лятото можете да се насладите на блясъка на кристалите до 22 часа. Последните посетители се допускат най-късно час преди музеят да затвори.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една