Варна – златно съкровище, плажове и много още

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската ни столица може да се похвали с 32 км брегова ивица и над 20 минерални извора. Освен това във Варна има няколко висши учебни заведения и многобройна студентска общност, която допълва приятното оживление по градските улици. Заради летището и другите транспортни връзки, градът е предпочитана дестинация както за бизнес, така и за туризъм.

Най-старото златно съкровище в света

Любопитен факт е, че във Варна е открито най-старото златно съкровище в света – Варненското златно съкровище. Ако вече сме провокирали интереса ви, то имайте предвид, че можете да го видите в Археологическия музей в града.

Най-старото златно съкровище в света, с което се гордее не само Варна, но и цяла България, датира от 4000 Пр.Хр. Откритите предмети наброяват внушителните 3000 експоната. Качеството им е изключително високо – изработени са от почти чисто злато. В Археологическия музей на Варна е пренесен открит гроб на мъж на средна възраст. Причината? Той е погребан с внушителната бройка от над 100 златни накита.

В Археологическия музей можете да разгледате останки от развитието на града през различни периоди – от праисторията до османския период. В музея са представени и образци на иконографското изкуство, сред които изключително ценни експонати, включително и такива, изработени от възпитаниците на иконописната школа в Трявна.

Варненският археологически музей е гостувал със свои експонати на музеи в редица страни по света – Япония, Израел, Франция, Германия, Италия, както и на световни изложения в Испания и Португалия.

До музея можете да стигнете с автобуси 7, 9, 12, 14, 31, 31A, 148, 409 като имената на спирките по различните линии са различни. Можете да слезете на някоя от спирките „Музея Съборни”, „Музея” и „Спирка Севастопол”.

Катедралата

Варна катедралата панорама

В сърцето на града е варненската катедрала „Св. Успение Богородично”, превърнала се в символ на морската ни столица и притегателно място както за вярващи, така и за туристи.

Самият княз Александър I Батенберг поставил началото на строежа на храма като поставил първият камък. Основното изграждане на катедралата отнело общо 6 години.  Така първата литургия в него била отслужена през 1886 г., но довършителната работата по него продължила още над 10 години.

До катедралата се движат автобусите на градския транспорт с номера 9, 10, 14, 22, 41, 43, 148 и 409.

Дворецът „Евксиноград”

Един от величествените обекти, които ви препоръчваме да посетите, докато сте във Варна, е резиденцията „Евксиноград”. Намира се на 8 км от града.

В двореца са прекарвали летните си дни монарсите, управлявали страната след Освобождението – Батенберг, Фердинанд и Борис III. Историята на резиденцията е започнала по времето на Батенберг. Монархът изключително харесал природата на Варна и получава като подарък манастира “Свети Димитър” и прилежащите към него земите. Варненци наричали имота „Сандрово”, от названието, с което княз Александър Батенберг бил наричан от най-близките си.

Манастирът е превърнат в резиденция от наследника на Батенберг на управленския пост – княз Фердинад. През 1893 г. името на резиденцията е сменено на „Евксиноград” – то произхожда от древногръцкото название на Черно море – „Евксинос понтос”. Архитектурата е вдъхновена от френските дворци по време на Ренесанса, а интериорът й е изключително луксозен. В „Евксиноград” могат да се видят камини, изградени от мрамор, мебели, доставени от Англия, полилеи от Франция, часовници, украсени със злато, ценни картини и др.

Цялата площ на резиденцията „Евксиноград” е около 900 дка, в които влизат самия дворец, оранжерии, винарска изба с прилежащи лозя, спортен комплекс, вили, френска градина и алпийски парк. Специално били поканени специалисти от Франция да оформят облика на градината. Дори е донесена плодородна почва, с която да бъдат покрити каменистите участъци, за да се превърнат в част от красивата растителност. В градината растат уникални за Балканския полуостров дървесни видове, а към нея има оранжерия и декоративен разсадник, където се отглеждат повече от 500 вида цветя и 200 вида фиданки.

Морската градина

Photo credit: Peter Szabo(PeSaboterz) on Visualhunt / CC BY-NC-SA

Едно от най-обичаните места от варненци и гости на града е Морската градина. Малко известен факт е, че по създаването ѝ работи е ландшафтният архитект с чешки произход Антон Новак. Новак е известен с оформлението на градините на дворците „Белведере” и „Шьонбрун” във Виена. Морската градина предлага невероятна гледка към Черно море, прохлада през лятото, разнообразие от зеленина и множество пейки, на които да отдъхнете.  През топлите месеци алеите сякаш разцъфват от красотата на цветя и декоративна растителност, а за артистичния дух на парка допринасят скулптурите и фонтаните.

До Морската градина можете да стигнете без проблем с градски транспорт. До нея ще ви отведат автобусни линии 9, 14, 17A, 20, 39 и 409. Спирките „Академията”, „Басейна”, „Фестивален комплекс”, както и всички по бул. „Княз Борис I”.

Делфинариумът

Докато сте във Варна, не пропускайте да се насладите на уникалния за България спектакъл с делфини в Делфинариума във Варна. Делфинариумът се намира близо до Морската градина и предлага на малки и големи изключително представление с акробатични и шоу номера в изпълнение на симпатичните бозайници.

Освен да сте зрители, можете да бъдете и участници своеобразно плуване или игра с делфин. Атракцията е достъпна в малкия басейн на делфинариума с предварително записване, в месеците от април до ноември. Делфинариумът предлага и още една забавна за всички атракция – да се снимате с тюлен. Ако сте късметлии, може дори да получите целувка по бузата. J

Не пропускайте да изпиете и чаша ароматно кафе или любим коктейл в компанията на делфините. Делфинариумът разполага с кафене, в което можете да наблюдавате играта и движението на бозайниците под вода, докато отпивате от любима напитка.

Делфинариумът е достъпен с градски транспорт. Можете да ползвате автобуси с номера 9, 14, 39 и 409.

Зоопаркът

Ако сте с деца или обичате да наблюдавате животните, със сигурност ще ви допадне и следващото ни предложение. В Морската градина, близо до Делфинариума, ще откриете и Зоопарка на Варна. Той вече има своята дълга традиция – началото му е поставено през 1961 г.

 Факт, който заслужава внимание е, че от 2007 г. зоологическата градина функционира и като спасителен център за животни. Територията ѝ е 23 дка като можете да видите общо 60 вида животни или общо около 300 представители. Зоопаркът предлага възможност да се приближите и дори да погалите безопасни за вас животинки.

Аквариумът

Ако сте почитатели на подводния свят на рибите, можете да се насладите на фееричното им придвижване и да научите повече за различни видове водни обитатели в Аквариума на Варна. Там са представени многобройни видове, които обитават Черно море, но можете да разберете много и за флората в морето. Разбира се, в аквариума има и значителен брой сладководни риби, както и екзотични такива.

До Аквариума се стига лесно с автобуси 17A и 20 до спирки „Басейна” и „Фестивален комплекс”.

В околностите на Варна

Аладжа манастир

Край Варна ви препоръчваме да посетите най-известния скален манастир по нашето Черноморие – „Аладжа манастир”, който датира от Средновековието. Манастирът се намира на около 14 км от града. Килиите, оформени в скалите, са били обитавани от монаси отшелници. Той е изграден на две нива – на първото са помещенията, обитавани от духовните лица и манастирската църква, а на второто, което представлява естествено оформила се скална ниша, е параклис.

През 1968 г. обектът е обявен за паметник на културата от национално значение. Интересен факт е, че думата „аладжа” означава пъстър, а християнското име на манастира не е известно. Той обаче се е утвърдил като популярна туристическа спирка не само за български, но и за чуждестранни туристи.

Побитите камъни

Друга популярна забележителност е причудливият природен феномен „Побитите камъни”, които са на около 18-20 км от града (в зависимост от групите скали). Тази забележителност е известна още като „каменната гора”. Все още не може да се каже със сигурност дали произходът на феномена е органичен или неорганичен, но с категоричност се знае, че тази забележителност не е дело на човека. Още през 1938 г. най-внушителните групи са обявени за защитени. Това са „Слънчево-югоизток”, „Център-юг”, „Белослав-запад”.

В последствие броят на защитените групи Побити камъни се увеличава до 14. През 2002 г. територията за тази забележителност е прекатегоризирана в защитена местност.

Можете да стигнете както с автомобилен транспорт, така и с автобус №43. Спирката на автобуса е „Разклон Баново” в село Слънчево.

На море край Варна

Разбира се, най-много желаещи да посетят Варна, съвсем очаквано, има през лятото, когато освен да разгледате забележителностите на града, можете и да съберете тен и морски изживявания на плажовете в града или съседните курорти.

Близо до Варна се намират два курорта с прекрасни плажове – „Св. Константин и Елена” и „Златни пясъци”, където ще откриете разнообразие от места за настаняване, ресторанти и чудесни условия за почивка. Сред известните плажове край Варна са „Ривиера”, „Чайка” и „Кабакум”.

Въпреки че обичайно плажовете се радват на висока посещаемост през летните месеци, ви препоръчваме да се разходите по морския бряг и в по-хладната част на годината. Тогава ще видите бреговата ивица и морето в една по-различна, природно-романтична светлина.

Полезно

Ако се чудите – по примера на много европейски градове, във Варна също можете да ползвате туристическа карта – Varna City Card. Предлага се в дигитален вариант и дава достъп до голям брой забележителности, а също и право на отстъпки за заведения и различни услуги. Цената й за 24 часа е 24 лева – за възрастен.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една