10 романтични градчета в Австрия, които ще ви очароват

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Уморени сте от работа, искате да се откъснете от живота по график поне за седмица и да прекарате пълноценно време с любимия си човек? Веднага се включваме с идея – потопите се в романтиката на малките австрийски градчета.

Австрия е много красива страна, предлага чудесни условия за почивка и пленителна природа, а градчета ѝ ще ви посрещнат със своето особено очарование и ще ви обгърнат с романтика.


Милщат

Милщат Австрия
Милщат събира в себе си много възможности да си прекарате чудесно с любимия човек

Романтиката е навсякъде в Милщат. Градчето лежи на Милщатското езеро, в южната част на страната, и е прекрасно място, на което да прекарате седмица в уединение с половинката. Характерни за пейзажа на града са т.нар. Хабсбургски вили, строени в края на 19. и началото на 20.век.

Независимо дали предпочитате да си направите уединена разходка с кану по езерото, дали си мечтаете да се наслаждавате на слънцето, залязващо над тихите му води, или по-скоро бихте се отдали на културно-исторически туризъм и СПА, Милщат ще отговори на очакванията ви.

Можете да се полюбувате на задушевни разговори и красотата на австрийската природа, разхождайки се по някоя от двете т.нар. бавни пътеки. Едната е с дължина 2.6 км, а другата – 3.6 км. И двете не са сложни като маршрут и лъкатушат през гориста местност. По която и да тръгнете, няма да съжалявате – пътеките предлагат панорамни гледки, достойни за отпечатване на картичка.


Санкт Гилген

Санкт Гилген Австрия
Китното селце Санкт Гилген ще спечели сърцата ви

Санкт Гилген всъщност бяга от определението градче, тъй като само по себе си е селце. Не сме се колебали обаче нито за миг дали да го включим в този списък, тъй като то определено ще се хареса на романтичните натури. Ще го откриете на северния бряг на езерото Волфганг, на около 30 км от рождения град за Моцарт – Залцбург.

Селцето ще ви очарова с красива архитектура и места, които носят неповторимо усещане. Цялостната атмосфера в селцето си заслужава да бъде усетена. Освободете памет в телефона си, защото сме почти сигурни, че тук няма да спрете да снимате.

В Санкт Гилген имате опцията да си наемете лодка, за да се поразходите из езерото Волфганг или, ако времето позволява, да съберете малко слънчеви лъчи на брега.


Цел ам Зее

Лодки на брега на езеро. Цел ам Зее, Австрия
Кой ли може да остане безразличен към гледките, които предлага Цел ам Зее

Недалеч от Залцбург и на около 100 км от Инсбрук се намира и друго пленяващо с красотата си градче – Цел ам Зее, което, случайно или не, пак се намира на брега на езеро. Природата определено е била повече от щедра тук и посетите ли града, ще ви се иска да поостанете.

Цел ам Зее е райско кътче за скиорите, но силно ви препоръчваме да не ограничавате плановете си да го посетите само до зимния сезон. През по-топлите месеци можете да се наслаждавате на живописни преходи с велосипед или пеша. И още нещо – градчето предлага катерачески маршрути.


Бад Гащайн

Бад Гащайн Австрия
Ако търсите природа, Бад Гащайн е добра отправна точка

Изглежда Залцбург е събрал в околностите си много красота, тъй като на около стотина километра от него в южна посока се намира Бад Гащайн. Неслучайно думата „бад” присъства в името му. Както вероятно се сещате, тя подсказва за термалните извори на територията му. Любопитен факт е, че благодарение на Мария Кюри е установено, че съставна част на водата е радонът. Ето защо тук още преди много десетилетия са станали популярни радоновите терапии.

Градчето е истински оазис за тези от вас, които търсят пълен релакс, СПА удоволствия и възможности за ски. Намира се в планината Хое Тауерн, обявена за национален парк.

Благодарение на железопътна линия балнеологичният курорт има удобна връзка с големи градове като Залцбург, Линц, Грац и Виена.

Ако сте любители на ски и зимни спортове и сте се насочили към Австрия, обмислете варианта да минете и през Инсбрук.


Дюрщайн

Дюрщайн Австрия
Освен всичко друго и лозята носят лирични усещания във въздуха на Дюрщайн

Дюрщайн е сгушен на брега на река Дунав и събира в себе си древна история, традиции и неподправена красота. Градчето се намира в провинция Долна Австрия, недалеч от Кремс на Дунав. Историята му датира още от 11.век.

Дестинацията предлага съчетание на туристически и културни маршрути, гледки към окъпани от слънцето лозя, възможности за дегустация на вина, опции да покарате кану или да се насладите на СПА моменти.

Ако решите да се отдадете на опознаване на местността, препоръчваме ви да поемете по пътеката, известна като „Лъвското сърце”. Тя е проходима през цялата година. Разумно е обаче да се снабдите със стабилни обувки, най-добре туристически. Пътеката минава през редица исторически места и открива гледка към красиви скални образувания. Началото й е от брега на Дунав.

Като отправна точка, за да стигнете до Дюрщайн можете да ползвате още Мелк и Санкт Пьолтен.


Хайлигенблут

Църква и планински изглед в Хайлигенблут, Австрия
Ако изберете Хайлигенблут, насладете се на гледките от високопланинския път, който стига до него

Хайлигенблут е малко градче в южния австрийски регион Каринтия. Името му в превод означава свещена кръв и това не е случайно. Според преданията в малката капела в града се е съхранявало мускалче с Христовата кръв.

Любителите на планинарските пейзажи вероятно ще се впечатлят от факта, че градът е начална (или крайна – зависи от посоката ви) точка на високоалпийския път Grossglockner, носещ името на едноименната планина – най-високата в страната. Той предлага на шофьори и пътници истинска наслада за очите. Пътят съчетава в себе си невероятни гледки и се е превърнал в една от големите туристически атракции в Австрия.

Нямаме съмнение, че просто ще се влюбите в Хайлигенблут. Специално за почитателите на ските препоръчваме да изживеят градчето през зимата, когато ще могат да се възползват и от условията за ски спорт, които то предлага.


Линц

Къщички в Линц, Австрия
Наред с автентичната архитектура в Линц можете да се насладите и на съвременни кафенета и ресторантчета

Линц е сравнително голям на фона на споменатите до тук градчета, но има с какво да ви се хареса. Климатът му е средиземноморски, което се обяснява с близостта му до Италия. Известен е като „Перлата на Доломитите”. Предлага огромно разнообразие от активности – планински разходки, колоездене, ски през зимата, културно-исторически забележителности и шопинг – в случай, че пазаруването е ваша стихия.

Тук ще откриете богат избор от кафенета и ресторантчета, където да седнете и да се насладите на чаша капучино или на питателен тиролски специалитет. За тези от вас, които са любопитни към нови истории и култури, вероятно ще представлява интерес замъкът „Брук”, който събира много информация за града в себе си и датира от края на далечния 13-и век.

Ако по-скоро природните красоти, а не градските хубости са по вкуса ви, имайте предвид, че Линц е щедър на възможности за туризъм. От тук тръгват множество маршрути, които ще ви отведат към националния парк Hohe Tauern (планински масив, част от Алпите).

И последно, но не на последно място – в Линц се организират вълшебни коледни базари – в случай, че искате да се потопите в магията на Коледа.


Алпбах

Езеро в Алпбах, Австрия
Може да е село, но Алпбах е известно като най-красивото село в Австрия

Ако четете тези думи, само можете да се радвате, защото точно в тях, близо към края на нашия романтичен списък, сме скътали селцето, известно като най-красивото село в Австрия – Алпбах. Зелени ливади, красиви планински гледки и много, много саксии с цветя, „кацнали” на фасадите на къщите ще покажат на сетивата ви истинското очарование на Австрия.

В Алпбах все още се прилага регулация в строителството, наложена в началото на 50-те години на миналия век, според която къщите трябва да се строят от дърво. Ето защо дървените къщурки са неизменна част от атмосферата на селцето.

През зимата Алпбах е прекрасно място за ски и забавления с шейна за децата, а през лятото можете да се отдадете на съзерцаване на природата, докато правите планински разходки, по-сериозни преходи или карате колело сред великолепния пейзаж.


Халщат

Халщат впечатлява огромен брой туристи през всеки сезон

Халщат е едно от най-красивите малки градчета в Австрия. В миналото е било прославено с богатите си залежи от каменна сол, а днес е добре познато заради красотата си.

Спокойните езерни води, зелената околност, дървените къщурки и приятната атмосфера са допринесли за известността на Халщат. Градът е станал толкова популярен сред туристите, че БиБиСи направи репортаж за него със заглавие: „Халщат – град с 800 души привлича над 1 млн. посетители годишно”. Основната част от тези посетители са от Китай. Азиатските туристи до такава степен са се влюбили в австрийското градче, че са направили негово точно копие в собствената си страна.

Със сигурност Халщат има своите достойнства и ще напълни душата ви, стига да нямате нищо против многобройните други посетители.


Долината Цилертал

Ски курорт Хинтертукс
Милщат събира в себе си много възможности да си прекарате чудесно с любимия човек

Просто не успяхме да се спрем само на едно градче. По цялата долина ще откриете прекрасни малки населени местенца, в които да забравите за хода на ежедневието и да се потопите в природна красота. Впечатляващ факт е, че районът е известен с глетчерите си. Той е и предпочитано място от страстни скиори.

Ако дори в зноя за лятото си мечтаете не за плаж и може, а за сняг и писти, със сигурност ще ви хареса факта, че ски курортът Hintertux Glacier е единственият курорт за зимни спортове в Австрия, който работи 365 дни в годината. За истинските любители на ските долината Цилетрал е съкровище, което след като открият веднъж, ще преоткриват многократно.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една