Созопол – романтичен и древен

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения, в които можете да се забавлявате почти денонощно през летния сезон.

Заради морето и плажа Созопол е предпочитана дестинация за жарките дни, но в градчето има много лиричност и много спокойствие извън сезона – заради скалистите му брегове, заради пясъчната ивица, заради песента на морските вълни, заради изгревите и залезите, които се къпят в Голямото Синьо.

История в шепа думи

Созопол се е притаил на скалист полуостров в южната част на Бургаския залив. Историята на града започва още от 13-12 в. пр. Н.е. Възниква като тракийско селище, което го прави най-старото населено място по българското Черноморие. Името Аполония, познато от едноименния фестивал, му дават милетски гърци, които се заселили по тези земи. Както най-вероятно се досещате, те го кръщават на един от техните най-почитани богове – Аполон.

Признание от ЮНЕСКО

Любопитен факт, който вероятно някои от вас не знаят, е, че църквата „Света Богородица”, чиято история датира от VII век, е част от обектите под опеката на ЮНЕСКО. И докато сме на тази вълна – впечатляващ факт, който привлече силен интерес както у нас, така и в чужбина, е, че по време на археологически разкопки през 2010 г. бяха открити останки от мощите на Свети Йоан Кръстител. Тогава Созопол се прочу в чужбина и като дестинация за религиозен, освен за летен туризъм.

Старият град, неугасващата романтика

В Стария град на Созопол ще откриете чаровни улички, възрожденска архитектура и симпатични магазинчета за занаятчийски и ръчно правени предмети. Старият град е предпочитано място за романтични разходки.

Арт

Ако сте ценители на изкуството, ви препоръчваме да разгледате картините в Художествената галерия на града, която също се намира в Стария град. Тя се помещава в старо училище, носещо името на Кирил и Методий. Сградата е на повече от столетие, изградена е във възрожденски стил и впоследствие е обявена за паметник на културата. Произведенията на изобразителното изкуство са основно в направленията живопис и графика. Експозицията на галерията се допълва и от гранитни, мраморни и дървени скулптури. 

Бита на поколенията

На същата улица, на която е галерията, ще откриете и Етнографския музей на Созопол. Ще го познаете по старата къща, в която се намира музеят – достолепна дървена постройка с каменен зид. Къщата е била сграда на Общинския съвет, но е преобразувана в музей. Функционира като такъв от 2005 г. Експонатите са дарени от жителите на града. Тук можете да видите предмети от бита, традиционно облекло и текстил от различни периоди на дългата история на Аполония.

Островите

Красивият пейзаж на Созопол се допълва от трите острова, които красят морската шир срещу Стария град. И трите са кръстени на светци – Иван, Кирил и Петър. Най-голям е островът „Св. Иван”. Той е изключително ценен от археологическа гледна точка, тъй като на територията му са намерени останки от тракийско светилище, от храм, датиращ от времето на Древна Гърция, както и от манастир. На острова е имало античен фар. Знае се, че тук е съществувало и руско военно гробище. През 2001 г. той, заедно с острова Св. Петър са обявени за паметници на културата от национално значение.

Жив е животът

Заради къмпингите в околността, градът е особено популярен сред любителите на морските почивки в по-приключенския им вариант. Най-известните къмпинги са „Златна рибка”, „Каваци”, „Смокиня” и „Градина”, а плажовете край тях са пълни със барове и заведения за похапване през летния сезон.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една