Белград – парти столицата на Балканите

Свети Сава по зале слънце, Белград

БЕЛГРАД
ПЪТЕВОДИТЕЛ

запознайте се

НАКРАТКО:

Белград е една от обичаните и редовни дестинации на много българи по няколко причини. Първата е, че ни е сравнително близо, втората – защото предлага интересни забележителности, трето – поради купонджийския си дух, който никога не заспива.

ИСТОРИЯТА:

Белград е сред градовете, които могат да се похвалят с дългата си история. Днес той е столица на съседна Сърбия, а преди разпадането на Югославия, беше основен град и на съюзната република.

КОГА ДА ДОЙДЕШ:

Разбира се, Белград е най-спокоен откъм туристи през зимата, но температурите са доста ниски. Затова ако сте с нагласата да обикаляте по забележителности, за да опознаете града, едва ли ще оцените високо факта, че не ви се пречкат тълпи. По-скоро зимата е удачен избор за тези от вас, които са привлечени от сръбската столица заради партитата, които нямат край, и заради прочутата сръбска скара.

В случай, че по-скоро бихте искали да съчетаете обиколка на барове, танци и разходки, по-добре се спрете на периода между края на март и края на май или септември-октомври. През тези месеци, както и у нас, времето в общия случай позволява да прекарате спокойни часове навън, без да е нито много студено, нито много горещо.

забележителности

маршрути в белград

Само за ден

Църквата „Св. Сава” е особено внушителна по своите размери. Православният храм носи името на сръбския национален герой Св. Сава и е една от забележителностите, през които ви препоръчваме да минете, дори да сте само за ден в Белград. Това е най-голямата източноправославна църква на Балканите. Капацитетът й е около десет хиляди души. Край входа на църквата са направени много фонтани, които не само разкрасяват околността, но през лятото разхлаждат с пръски туристите, застанали за снимка до тях.

Крепостта Калемегдан е една от най-популярните забележителности в Белград. Името й идва от думите „кале” – замък, крепост и „мегдан” – площад.
През годините Калемегдан е разрушавана и възстановявана няколко пъти. Повечето крепостни порти, водещи към града, са запазени. До наши дни е запазена и часовниковата кула към крепостта. Особено много туристи се събират около статуята на победата, която е издигната в чест на сръбските победи по време на Балканската и Първата световна война.
Една от причините и туристи, и жители на Белград да посещават Калемегдан е красивата гледка към сливането на реките Сава и Дунав, която се разкрива.
Паркът, разположен до крепостта, носи същото име и е прекрасно място за разходка. Той е разделен на две като в по-малката си част има зоологическа градина, а в по-голямата е разположен военен музей под открито небе. Там можете да видите и да позирате за снимка с различни видове военни машини. 

Националният музей на Сърбия – музеят разполага с артефакти от праисторическия период до 20-и век. Експозицията е представена на три нива на 5 000 кв метра площ. Тук можете успешно да си направите разходка във времето като се върнете много назад в епохите с палеонтологичната изложба, експозициите, представящи ранния и късния неолит, Бронзовата и Желязната епоха.

Вижте целия маршрут на картата

За 2 дни

Музеят на Югославия – Колекцията на музея е от фонда на мемориалния комплекс на Тито, както и от този на Музея на революцията на нациите и националностите на Югославия.

Синият влак е друга туристическа атракция, останала от времето на Югославия. Вагоните реално са сини, за да се отличават от останалите влакови вагони. Причината цветът им да е различен е, че с него са пътували в и извън страната Йосип Броз Тито и други хора на високи държавни позиции.
Резиденцията на принцеса Любица е едно от малкото здания, запазени от времето на сръбския княз Милош Обренович, основател на династията на Обреновичите. Резиденцията е построена между 1829 и 1931 г. Идеята й е била да служи като луксозен палат на управляващата династия.

Кралският двор в Белград можете да посетите в сряда и всеки уикенд от април до октомври. Входът в Белия дворец и Кралския дворец става само с гид. Обиколката продължава около два часа, по време на които гидовете ще ви запознаят с историята, културата и изкуството в Кралския двор. Посещението включва и Кралската капела.

Музеят на илюзиите – в този музей нищо не е такова, каквото изглежда. Сетивата ви ще са провокирани с тематични стаи като обърнатата стая и анти-гравитационната стая. Музеят изобилства и от прелюбопитни оптични илюзии. Благодарение на такава можете да видите главата си, сервирана в плато – при това ще си останете абсолютно непокътнати.

Музеят на Никола Тесла – потопете се в света на науката на Никола Тесла. Съчетание на модерни и автентични за времето на великия учен технологии представя Тесла като личност и като отдаден на науката човек. В музея ще видите модели на машините, създадени от изобретателя.


Вижте целия маршрут на картата

какво друго?

ИЗВЪН ПОТОКА:

Едно от интересните места в Белград е Големият военен остров в река Дунав. Островът се е образувал от наносите при вливането на река Сава в Дунав. Името на острова идва от превземането на Белград през 1521 г. През годините островът е бил стратегическа точка по отношение отбраната на града, но днес природата на него процъфтява. Тук е перфектното място за любителите на птици, тъй като броят на видовете им достига около 200.

През лятото плажът Лидо, който се намира на острова, е предопочитано място за плаж и почивка от доста туристи. Ивицата е пясъчна. До нея се достига по мост от понтона на брега. Други варианти са кану, лодка, малък ферибот.
Ако искате да избягате от забележителностите и многото хора, направете си бохемска разходка по улица Skadarlija. Уличката ще ви пренесе в един по-спокоен и приятен свят и вероятно ще ви върне назад във времето. Каменната настилка придава невероятно очарование, а вечер, когато светят уличните лампи, светлината им се отразява от камъните и те лекичко блещукат. Тук има голям брой кафани, силно вероятно е да чуете изпълнението на някой уличен музикант. В топлите месеци живот на улицата придават също и зеленината и цветята, които красят заведения и магазинчета.

ЗА ХАПВАНЕ:

Сръбската кухня е позната и обичана от много българи, но никога не е късно човек да открие ново любимо кулинарно изкушение. Ето няколко типични сръбски специалитети, които препоръчваме да опитате, ако все още не сте. Естествено за плескавицата изобщо няма да ви обясняваме. Нея всички я познаваме добре.

Караджорджева шницла – както името му подсказва – това само по себе си е шницел. Приготвя се от телешко или свинско месо, пълни се с каймак – типичен за страната млечен кремообразен продукт и се завива на руло. Панира се и се пържи.
Въпросният каймак сам по себе си също се сервира и отделно и е много, много вкусен с прясно приготвени хлебчета или питки.

Кобасица – по същество това си е месо във вид на наденица. В страната има различни видове кобасица според подправките и начина на приготвяне. Обикновено се използва козе, овче или говеждо месо.

Мукалица – задушени месо и зеленчуци с подправки. Ястието обичайно е пикантно.
Традиционно всичко, приготвено на сач, е много вкусно, макар и мазничко. Месото става изключително крехко, така че ако се чудите какво точно да изберете, просто посочете ястие от менюто със специалитети на сач. Сърбите доста често похапват и сватбарски купус – иначе казано бавно готвено свинско със зеле. Не е нещо, което да не сте опитвали, но пък си е класика.

Ето и вегетарианска разядка насред разнообразието от месо – айвар. Той всъщност се използва предимно за гарнитура и наподобява лютеница. Приготвя се от червени пиперки, патладжан и чесън, наричат го още сръбска салата.
Ако сте сред любителите на десертите, значи и вие с нетъпрение очаквате следващите редове.
Започваме с ванилице – дребни сладки с ванилия и ядки, които са слепени с конфитюр и оваляни прещедро в пудра захар.

Ораснице – отново сладки, които са неустоимо хрупкави отвън, посипани с много орехи, меки отвътре. Количеството орехи, което се използва за приготвянето им, е наистина внушително, така че ако обичате ядките, вероятно ще се влюбите в този десерт.

Кнедли със сливи – приготвят се от картофи и брашно, а в самата кнедла се поставя синя слива. Кнедлите се варят и след това се посипват със смес от запържени хлебни трохи и захар.
Що се отнася до напитките, няма да се изненадате на ракията, но за разнообразие, изберете от дюли. Сърбите са много добри в приготвянето на дюлевата ракия.
Ако ви се допие кафе, ще ви го сервират с много каймак, вероятно с утайка на дъното, с нещо сладичко, почти винаги и с чаша вода.

НОЩЕН ЖИВОТ:

В случай,че търсите град, който наистина не спи и който без значение от сезона, предлага разнообразие от партита, купете си билет до Белград още сега. В сръбската столица не са никак редки случаите, в които млади хора отиват диретно от бара на работа. Парти духът тук като че ли е заразен.

Нощният живот в града започва да се утвърждава като особено оживен през 90-те години. След събития като разпадането на Югославия, гражданска война, санкции от ООН, хиперинфлация и огромна безработица хората като че ли задействат инстинкта си за самосъхранение и се противопоставят на психологическия натиск от всички тези трусове като започват да се забавляват. Забавлението от своя страна е задвижило механизма на един преуспяващ и отлично работещ бизнес в сръбската столица. Всеки ден от седмицата тук клубовете и барове с различен стил музика са пълни. Преобладават стилове като хаус, техно и фолк – сръбска музика, но има и немалко поп, рок, R&B и джаз алтернативи.
От септември до началото на май в своя подем са заведенията на закрито, но затопли ли се времето, ситуацията се променя и партитата се пренасят под открито небе. Особено популярни са плаващите клубове в реките, които в Сърбия наричат сплави или сплавови.

За да влезете в клуб, почти сигурно е, че ще преминете през фейс контрол и проверка за сигурност. Тъй като посещаемостта на заведенията наистина е висока, е възможно дори да не ви допуснат, ако нямате резервация. А ако планувате освен да танцувате и да поседнете, докато си пиете питието, то не подминавайте възможността да си направите резервация. Като споменахме танците – не се учудвайте, ако не видите дансинг в клубовете. Тук хората танцуват където намерят – до масата си, до бара… има ли настроение, място се намира.

Предлагаме ви няколко бара, където можете да се забавлявате наистина много:
Eдин от баровете за електронна и алтернативна музика, е Klub 20/44.

Hype Belgrade Night Club е бар от по-висока категория, а идеята му е да бъде луксозен. Гордее се със съвременната си озвучителна система. Работи сряда, пътък и събота и в него можете да потанцувате на техно, хаус, R&B, поп, диско. Заведението обаче е едно от местата, където много трудно ще си намерите маса, ако нямате предварителна резервация.
Във Vox Blues Club може да го раздавате по-спокойно, да седнете да пийнете нещо и да послушате блус с приятели. Обстановката е приятна и предразполага да си прекарате чудесно, дори ако не ви се танцува.
През лятото можете да посетите речния бар (сплав) Leto. Модерна, свежа и уютна обстановка, музика под топлото небе и хубаво питие – какво повече му трябва на човек?

Друго предложение за летен бар (сплав) е „Синдикат”. Барът е много харесван и се пълни бързо, въпреки че капачитетът му е около 500 души. Парти музика и страхотни визуални ефекти са част от синонимите на това място.
Страхотна традиционна сръбска вечер ще си прекарате в някои от кафаните. Кафани са местни заведения, където обикновено предлагат хапване – традиционни сръбски специалитети, и има музика на живо.
Традиционна кухня, традиционен дух и традиционно обзавеждане ще откриете и в „Орашац”. Ще си оближете пръстите от ястията, които Ви сервират, а обслужването е на ниво.

Една от популярните кафани носи симпатичното име „Златно буренце” и датира от 1866 г.

Кафана Кафана е друга опция на заведение, където да се наслаждавате на типичната сръбска кухня и музика на живо. Имайте предвид обаче, че заведението е малко и бързо се напълва с хора. Обзавеждането е в ретро стил. Храната и музиката абсолютно си заслужават, ако сте решили да се потопите в атмосферата на Белград.
На ценителите на ракията ще им хареса тематичният бар „Ракия”, където предлагат наистина огромен асортимент от напитката.
Много приятна атмосфера, джаз музика и специалитети предлага Jazz Basta.
Добро обслужване, музика и хубави питиета предлага ирландският пъб The Three Carrots.

СЪБИТИЯ:

Биреният фест – Едно от най-посещаваните събития в сръбската столица е биреният фест. Традиционно се провежда през август. Ежегодно фестивалът е съпътстван от много музика на няколко сцени. Фестивалните зони миналата година бяха 6, а участващите изпълнители – повече от 60! Разбира се, на бирения фест бирата е много, с най-разнообразни вкусове и видове.

BEMUS – Един от най-старите музикални фестивали в Белград е BEMUS. Организира се през есента. Програмата му включва участие на изпълнители от различни страни. Освен утвърдени музиканти, фестивалът дава шанс за изява и на талантливи млади хора, които все още не са набрали голяма известност.

BELEF – ако търсите концерти, театрални постановки, изложби, танци и възможност за общуване с много хора, този фестивал е за Вас. Той се провежда през юни и изпълва с култура градски пространства и неподозирани кътчета в града.

Фестивалът на лодките – ако сте любители на водата и плаването с лодка, фестивалът ще ви развълнува. Провежда се през август и съчетава спорт и удоволствие. Има конкурс за най-добре украсена лодка. Музикалната програма е богата, а падне ли нощта, феерия от фойерверки изпълва небето.

Фестивалът на китарите и изкуството – Това е един от най-романтичните фестивали в сръбската столица, събира виртуози на китарата от над 20 страни и пленява с нежност и чувствени звуци. Изпълненията включват класически мелодии, блус и фламенко. Организира се през март.

FEST – Един от най-старите филмови фестивали в Белград, провежда се обикновено в края на февруари и обхваща първите дни на март. Фестивалът дава възможност кино ценителите да се докоснат до творчеството на признати режисьори и до отличени в различни конкурси ленти. Първото издание на фестивала се е провело още през 1971 г.

Белградският джаз фестивал също е с дълга история. Той се организира към края на октомври и включва основна и съпътстваща програма. В продължение на 6 дни любители на джаза и музиката, която докосва сърцето, могат да се насладят на изпълненията на музиканти от цял свят.

Както в много други европейски градове, в сръбската столица също се провежда Нощ на музеите през май. Туристически атракции отварят врати за посетители във вечерните и нощните часове, обикновено в събота. Програмата на Нощта на музеите включва не само музеи, но и музика, и изложби. Нощта сама по себе си се превръща в платформа за обмен на идеи.

ШОПИНГ:

Ако предпочитате местното производство и бихте желали да си купите вещ, направена от естествени материали и от ръцете на занаятчия, вероятно ще ви е интересно да разгледате Маkadam. Имайте предвид, че заради ръчния труд и качеството на материалите изделията не са на цените на масовото производство. Освен да си купите нещо, тук можете и да отдъхнете на чаша кафе.
Дизайнерският квартал на Белград е район, в който можете да се снабдите с дизайнерски дрехи и аксесоари, арт произведения, аксесоари за дома. Историята на квартала датира още от 30-те години на миналия век.
Ако предпочитате удобството на моловете, в Белград можете да избирате между доста на брой търговски центрове. Сред тях са Rajićeva, Delta City и Ada Mall.

ТРАНСПОРТ

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ:

Що се отнася до обществения транспорт в Белград се движат тролеи, трамваи и автобуси и градска железница. За туристи има добра опция – подходящо е да изберете хартиени билети, валидни в рамите на 90 минути в първа и втора зона на града. Цената е около 90 динара или около 1.5 лева в случай, че си купите от будка за проажба на билети. В самия автобус цената се покачва на 150 динара.

Еднодневна карта за обществения транспорт в първа и втора зона е на цена 250 динара, за три дни цената се вдига на 700 динара, а за 5 дни ще платите 1000 динара.

С ВЕЛОСИПЕД:

Само до преди няколко години велосипедистите организираха различни прояви с призиви улиците на Белград да се превърнат в по-дружелюбни места към тях от гледна точка на инфраструктурата.

Все още сръбската столица не може да се сравнява с Амстердам. Ако желаете обаче, можете да си вземете колело под наем или дори електрически велосипед. Цените за стандартен модел са около 2 евро на час и 20 евро за три дни. Ако предпочитате електрически, сумите варират от 15 евро за до 4 часа и 25 евро за целия ден.