Прага – приказка наяве

Гледка към красивите мостове в Прага

ПРАГА
ПЪТЕВОДИТЕЛ

запознайте се

НАКРАТКО:

За романтиците Прага е пълна с романтика, за ценителите на историята – богата история, която да предложи. За тези, които търсят култура и изкуство, Прага е арт. Ако просто искате да си пиете щастливо качествена бира на красиво място – Прага пак е точният град.

И така, пътешественици, Прага!

ИСТОРИЯТА:

Прага е политически, икономически и културен център на Чешката република повече от 1100 години. Историческият център на града е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1992 г., а година по-късно, с влизане в сила на разделянето на Чехословакия, Прага става официално столица на съвременната Чешка република.

КОГА ДА ДОЙДЕШ:

Ако сте влюбени във вълшебството на Коледа, ви препоръчваме да се потопите в чешката столица през декември, по времето на коледните базари. В случай, че по-скоро планувате пътешествие с висока динамика и искате спокойно да обикаляте, без да ви мръзнат пръстите на ръцете, вероятно доста повече ще ви допадне идеята да посетите величествената Прага между средата на април и средата на юни. Когато отминат летните горещини, между септември и края на октомври, също е прекрасно време да се впуснете в очарованието на града.

забележителности в прага

маршрути в ПРАГА

Само за ден

В случай, че сте само за ден в Прага, изживейте деня пълноценно и се потопете в очарованието на града, без да се пришпорвате, без да препускате между дълъг списък от забележителности.

1. Пражкият замък е спирка, която препоръчваме. Той има традиция, датираща от повече от едно хилядолетие, и фигурира в списъка на ЮНЕСКО като обект от световно културно значение. Вписан е в Рекордите на Гинес като замъка с най-мащабен единен комплекс- почти 700 хил. м2. Смята се, че е построен през 880 г. Поради дългото си съществуване и реновациите, които е преминал, той съчетава разнообразие от архитектурни стилове, сред които римски и готически. Реновации претърпява и в началото, и в края на 20.век.

Край замъка са разположени много градини, включително оранжерия. Не пропускайте да разгледате Кралската градина. За пръв път е оформена през 1534 година на мястото на средновековни лозя. Градината е обичано място за спокойни разходки и почивка в центъра на чешката столица.

2. Карловият мост – няма как да пропуснем тази емблематична забележителност. Това е най-старият запазен мост в Прага. Настоящият мост е издигнат от камък над река Вълтава, за да замести сериозно пострадалия от наводненията през 1342 г. мост Джудит. Изграждането на днешното съоръжение е започнало през 1357 г., по времето на Чарлз IV, затова и става известен като моста Чарлз. Завършен е през 1402 г. Два века по-късно започва декорирането на моста със статуи на светци, чиито общ брой достига 30. Впоследствие поради наводнения голяма част от тях са унищожени или увредени и се налага възстановяването им от съвременни майстори.

Карловият мост е дълъг над 500 метра и е широк 9.5 метра. Той е част от т.нар. Кралски маршрут. Мостът се намира в близост до Пражкия замък.

3. Старото кметство с часовника – сградата датира от 1338 година. Най-старата й част се състои от кула в готически стил, капела и уникален астрономически часовник, известен като Orloj. Смята се, че това е най-старият работещ часовник в света. Данните за съществуването му ни връщат в далечната 1410 г. Часовникът е направен така, че да дава приблизителна информация за позицията на слънцето, луната, зодиакалните знаци и планетите. Друго, с което е известен часовникът, са фигурите на 12-те апостола, които се появяват на всеки кръгъл час между 9 сутринта и 11 вечерта. Механизмът е създаден по начин, по който апостолите се показват пред погледа на посетителите, движейки се един след друг. Можете да ги видите от площада на Стария град. Последните дейности по ремонт и реновиране на известния часовник са от 2005 г.
Ако се включите във водена от екскурзовод обиколка, ще влезете в старите административни сгради и в подземия на сградата. Освен стандартните билети, които се предлагат, са налични и „мобилни” – билети за мобилен телефон. Цените им са по-ниски, спестяват чакането на опашка и дават безплатен достъп до любопитно съдържание, достъпно на 13 езика. Цената са стандартен билет за възрастни е 250 чешки крони или около 19 лв.

4. Стената с Джон Ленън е друга интересна забележителност, която привлича силен интерес, особено сред любителите на Бийтълс. След убийството на обичания музикант през 1980 г., много млади чехи започват да го приемат като герой на пацифизма. Ликът му е изрисуван на стена в закътан квартал срещу Френското посолство. Тя е изпъстрена с политически графити и стихове от песни на Бийтълс.

За да се заличат портрета на Ленън и политическите послания, стената е пребоядисвана многократно. Въпреки настоятелните опити обаче младежите в Прага отново и отново „възкресявали” лика на вокалиста. Днес опитите за пребоядисване вече са прекратени и стената се е превърнала в забележителност.

Вижте целия маршрут на картата

За 3 дни

1. Библиотеката Страхов е най-голямата монашеска библиотека в страната. Запазена е от 17.век и има две зали. Можете да надникнете в тях, но влизането не се допуска, тъй като посещенията повреждат експонатите. Ако обичате обаче миризмата на книги, със сигурност ще бъдете впечатлени от атмосферата, фреските, огромният брой книги, документи и старинните глобуси.

2. Националната галерия, известна като Veletržní Palác, събира на четирите си етажа колекции от 19 до 21. век, а сред експонатите са световни шедьоври на Ван Гог и Пикасо. Постоянните експозиции са тематични. Сред тях са такава, посветена на 100-годишнината от основаването на Чехословакия, има експозиция с модерно изкуство, европейско изкуство от Античност до Барок, Средновековно изкуство в Бохемия и Централна Европа, стари шедьоври (16-18 в.) и други.

3. Хълма Petrín и едноименната кула – хълмът е най-зеленото място на Прага и е прекрасно пространство за разходки сред природата. Кулата, която се издига на него, първоначално е използвана като наблюдателна, а днес е обичана от туристите атракция, от която се разкрива прекрасна гледка. Височината й е 63.5 метра и е направена по подобие на Айфеловата кула в Париж.

4. Катедралата „Св. Витус” е един от най-важните за страната храмове и национална съкровищница. В нея се съхранява короната на Свети Вацлав, смятан за покровител на Чешката страна. Можете да влезете както безплатно, така и с билет. Входът с билет, логично, дава достъп до повече помещения. Обектът е под адмистрацията на Пражкия дворец и билети се продават в информационния център на двореца.

5. Еврейският квартал – в него се намира най-добре запазеният комплекс от исторически еврейски паметници в цяла Европа, включва 6 синагоги и изключително добре съхранено старо гробище. Намира се между Площада на Стария град и река Вълтава. 

6. Зоопаркът в Прага – зоопаркът датира от 1881 г., разположен е на близо 60 ха площ. В него живеят представители на 676 вида като най-много са птиците – над 300 вида. Интересни места в зоологическата градина са Индонезийската джунгла, Долината на слоновете, Павилионите на горилите, на пингвините, на котките и на влечугите, Африканската савана. Зоопаркът предлага различни атракции, една от които е да се превърнете в негов служител за ден. Опцията е идеална за всички, които са си мечтали да хранят лъв, да се грижат за слон или да са в непоследствена близост до екзотични птици. За целта има специално разработени програми, но се изисква да имате навършени 18 г.

7. Музеят на КГВ – бързаме да предупредим, че музеят е сравнително малък от гледна точка на мащаб и експонати, но тук ще видите любопитни предмети, притежавани от службите за сигурност на СССР. Запазено е оборудване от лабораториите на КГБ, постсмъртната маска на Ленин, оръжието на убийството на Троцки, изложени са фотоархиви.

8. Висящата статуя на Зигмунд Фройд – ако се разхождате в района на Стария град, погледнете нагоре и видите фигура на мъж, която виси на една ръка и а-ха да падне, не се стряскайте. Не става дума за опит за самоубийство, а за изкуство. Фигурата на известният психоаналитик e изобразена по този начин заради натрапчивия страх на Фройд от собствената си смърт. Дело е на скулптура David Černý, чиито доста провокативни творби можете да видите на различни места в Прага.

9. Музеят на Кафка – почитателите на писателя имат възмоност да научат повече за живота на Кафка, да видят автентични фотографии, писма, ръкописи и  рисунки. Тук се пазят и някои от първите издания на творбите му. Музеят се помещава в родната къща на писателя.

Вижте целия маршрут на картата

какво друго в прага?

ЗА ХАПВАНЕ:

Този път няма да спазваме реда и няма първо да пишем за основни ястия, а после за десерти. Започваме директно със сладкото.

Коминче (Chimney cake) – за тези от вас, които са ходили в Будапеща и в Австрия, то вероятно вече е познато. Става дума за сладкиш от тесто, оформен като комин. Обикновено още горещ десертът се овалва във фина кристална захар, примесена с канела, в шоколадови парченца или в смлени ядки. В съвременните интерпретации на десерта често кухата част на коминчето се пълни със сметана, течен шоколад или сладолед. Вкусно е, но ви съветваме първо да опитате оригиналната версия.

Джинджифилови сладки – напоследък у нас те станаха доста популярни около коледните празници, но в Прага могат да се открият целогодишно. Тайната им е в меда, ядките и подправките. Формите и декорациите им са разнообразни и често доста впечатляващи.

Koláče – тестен десерт, който ще откриете почти във всяка пекарна. По традиция се приготвя е с пълнеж от маково семе, често пълнежъте и от друг вид сладко.

За по-леко основно хапване или като начало на стабилен обяд/вечеря опитайте kulajda – сметанова супа с гъби, картофи, копър и пъдпъдъче яйце.

За любителите на месото, ето и месно изкушение – Svíčková, това е традиционно ястие с мариновано говеждо. Поднася се със сос от растителна сметана, кнедли, бита неподсладена сметана и боровинков сос.

Сиренето Olomouc – вид миризливо краве сирене със защитено указание за произход. Това ще рече, че е кръстено на града, в който традиционно се произвежда. Според европейската политика за защита на традиционните храни защитените указания гарантират, че така може да се казва само продукт, в случая сирене, произведено по оригинална рецепта и то само в града/местността, за която е защитено указанието. Цветът на Olomouc е жълт, приготвя се от обезмаслено краве мляко и е със забележително нисък процент мазнини – под 1%.

Чешката бира – пийването върви ръка за ръка с хапването и няма как да го пропуснем. Страната е на водещо място по консумация на бира на глава от населението и това има своето обяснение. Чехите правят качествена, пивка бира. Традиционно се консумира светло пиво, но напоследък крафт пивоварните набират голяма популярност и започват да предлагат изключително интересни вкусове за ценители.

Kofola е алтернатива на напитката Кока-Кола. Предприемчив чех я създава по време на комунизма, когато в страната няма достъп до оригиналната напитка. Разликата е, че kofola е с по-високо съдържание на кофеин, билки и с по-малко захар.
Ценителите на виното не трябва да пропуснат шанса да опитат Дионисиева напитка, произведена в историческия регион Моравия. Регионът е прочут с вината си, а за славата на производството допринасят чудесните природни дадености на Моравия.

СЪБИТИЯ:

Когато става дума за Прага, няма как да не започнем с Чешкия бирен фестивал. Провежда се всяка година през май, в самия център на Прага, и е най-мащабният бирен фестивал в страната. Предлагат се десетки видове бири, произведени както от големи, така и от малки пивоварни. Фестивалът продължава цели 17 дни като освен с пиво, изкушава и с вкусни чешки специалитети. Естествено, музиката на живо е неделима част от фестивала. Ако планирате да посетите Прага във фестивалните дни, резервирайте място за настаняване отрано, защото търсенето за този период е голямо и цените обикновено се повишават.

Международният джаз фестивал в Прага е най-старият музикален фестивал в страната и един от най-старите в Европа. Датира от 1964 г. и се провежда през октомври. Вълнуващ факт за любителите на джаза е, че в една от първите години на провеждането на феста в него е участвал Louis Armstrong – една от легендите на тази музика.

Бохемският карнавал, известен като Карнавалът на Прага. Карнавалът се провежда на различни локации – на площади, в дворци, музеи, и съчетава музика, костюми, акробатики, танцови представления, фокуси. Организира се в края на февруари и началото на март. Много заведения предлагат специални менюта, вдъхновени от карнавалните дни.

Фестивалът ФЕБИО – Международният филмов фестивал в Прага е посветен на кинолюбителите. За пръв път е проведен през 1993 г. и вече се е утвърдил като един от най-големите филмови фестивали в Чешката република. В рамките на събитието се прожектират едни от най-добрите пълнометражни ленти в световен мащаб, организират се филмови премиери и трибюти. Често фестивалът е платформа за експириментални филми и за изява на непопулярни кинотворци. Организира се през март. По изключение, заради COVID пандемията през 2020 г. фестивалът е преместен за дните между 18-и и 25-и септември. 

Струните на есента (Struny podzimu) е ежегоден музикален фестивал, който се случва от средата на октомври и продължава до около средата на ноември. Съчетава разнообразие от стилове – класическа и електронна музика, джаз, хип-хоп. Историята на фестивала започва от 1996 г. Локацииите на концертите са разнообразни. През 2020 г. фестивалът е насрочен за дните 11-19-и септември и 1-21-и ноември.

Базарите за Коледа и Великден – базарите са традиционни, провеждат се всяка година около празничните дни и превръщат града в цветна приказка, която носи много настроение. На нас особено любими са ни коледните базари заради онова характерно приказно очарование, което носят. През 2020 г. коледният базар на площада в Стария град започва от 28-и ноември и продължава до 6-и януари. Това обаче е само един от коледните базари в Прага. Базари ще има още пред Пражкия замък (23-и ноември – 6-и януари), на Площада на мира (20-и ноември – 24-и декември), на Площада на Републиката (25-и ноември – 24-и декември) и площад “Венцеслас” (28-и ноември – 6-и януари). 

ШОПИНГ:

Като всяка европейска столица Прага разполага с огромно разнообразие от търговски центрове, в които можете да намерите дрехи, обувки, аксесоари, декорации за дома, козметика, храни и какво ли още не. Някои от най-популярните са Centrum Chodov, Praha Palladium, Nový Smíchov Shopping Centre и аутлета Fashion Arena Prague Outlet.

Ако искате да купите сувенир, който реално е произведен в Чехия, разгледайте предметите, които изглеждат досущ като произведения на изкуството и се предлагат от Blue Prague. Повечето от тях са направени от стъкло по традиционна технология.
Интересен подарък за близките и приятелите ви е и козметика, направена от истинска бира. Не се шегуваме, пивоварната традиция на страната е вплетена дори в супер успешно производство на козметични продукти. Брандът е Manufactura и има значителен брой магазини в Прага.

ТРАНСПОРТ

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ:

В Прага общественият транспорт функционира ефективно, има добре изградена мрежа и свободно можете да се придвижвате от точка до точка в града. Има варианти за транспорт денонощно, макар в нощните часове превозните средства да са на по-голям интервал ог време.

Метрото се движи по три линии. Първата – Линия А, е най-използвана от туристите, тъй като минава през основни забележителности като Пражкия замък и площада в Стария град. Метрото работи от 5 сутринта до полунощ.

Трамвайната мрежа покрива цялата централна част на града – ето я и картата. Движението на мотрисите започва от 4.30 сутринта и продължава до полунощ, а в малките часове на нощта има нощни трамваи на всеки 30 мин.

Кварталите и по-крайните части на града, до които не достигат метрото и трамваите, се обслужват от автобуси. Между полунощ и 4.30 сутринта те се движат в нощен режим с разредена честота – на всеки 30 мин. до час, според линията.

До хълма Петрин и едноименната кула можете да стигнете с финикуляр, чийто работно време е от 9 сутринта до 23.30 вечерта, през лятото минава на всеки 10 минтути, а през зимата – на 15 мин.

Две са гарите в Прага като за информация за влакове и дестинации, както и за покупка на билети, вижте в сайта на железницата.
Добре е да имате предвид, че освен единични билети, имате възможност да си вземете и пропуск за 24 или 72 часа.

С ВЕЛОСИПЕД:

Средата в Прага е дружелюбна към колоездачите и можете да изживеете града с колело. Предлагат се организирани туристически обиколки с велосипеди по маршрути, включващи забележителности. Естествено, можете да си наемете колело и сами да си направите тур. Ето няколко цени за ориентир: обиколка с група струва малко над 25 евро, индивидуална – около 33 евро (цената е за продължителност между 2 ч. и 2.5 часа). За тези от вас, които предпочитат електрически велосипеди – цените при тях варират между 33 и 38 евро. Ако искате да си наемете колело за цял ден, ще ви струва около 22 евро. Романтичен избор за двойки е тандемното колело.