Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin


Правилата на 6 авиокомпании за пътуване с малки деца

Да пътувате с бебе или малко дете не е много лесно, но е абсолютно възможно, дори при международен полет. За целта обаче е добре да имате предвид, че авиокомпаниите имат правила, които няма как да пренебрегнете. С цел да ви помогнем в събирането на най-важната информация и да ви спестим лутането из сайтовете им, събрахме тук основните моменти.

Преди да пристъпим към правилата на авиопревозвачите обаче, ето основни правила, валидни при пътуването с деца. Ако детето е с двамата си родители, се изисква само паспорт (до 14 г.) или лична карта (издава се на лица над 14 г.).

Ако желаете да качите кошче на борда, ще трябва да доплатите за отделна седалка

В случай, че детето не е придружено от двамата родители, е нужна още:

  • Писмена декларация за съгласие от втория родител, ако детето пътува само с един родител. Декларацията трябва да бъде подписана и заверена от нотариус или съдия секретар (или в българска дипломатическа или консулска служба, ако вторият родител живее в чужбина);
  • Декларация от двамата родители, направена пред нотариус, ако малолетните или непълнолетни лица пътуват с възрастен, различен от техните родители.


Wizz Air

Превозвачът допуска на борда си бебета на не по-малко 2 седмици. Те могат да пътуват в скута на възрастен – придружител, като с един възрастен не може да пътува повече от едно бебе.

Пътуването на детето и придружителя му трябва да са регламентирани в една и съща резервация. Таксата за пеленачето варира между 8 и 27 евро в посока. В случай, че билетът на възрастния е под 27 евро, тогава таксата за мъничето е същата като за придружителя му.

Можете да вземете столче за пътуване за бебето, само в случай, че сте платили допълнителна седалка. Имайте предвид, че тези такси и правила важат при положение, че по време на пътуването във всяка от посоките детето е под 2 г. В случай, че детето навършва две години след като сте излетели, но преди да отпътувате наобратно, за второто пътуване, трябва да платите цената за седалка за детето.

Между 2 и 14-годишните също е задължително да бъдат съпроводени от възрастен (компанията приема за възрастни лица над 16 г.), за тях обаче цената на билета е равна на тази на възрастен. Не се допуска дете, което е навършило 2 г., да пътува в скута на придружителя си.  

Един възрастен може да придружава група от не повече от 10 деца. От 14 г. нагоре тийнейджърите могат да пътуват сами. Обърнете внимание обаче, че 14 и 15-годишните могат да пътуват без придружител, но не и да носят отговорност за други деца. Ако имате тийнейджър над 16 г., имайте предвид, че той може да поеме отговорност за по-малкото си братче или сестриче, т.е. може той да е придружител на малкото дете.

В кабината не се допускат детски колички, сгъваеми столчета и легълца. Количката за детето може да бъде качена в багажното като регистриран багаж само в случай, че детето пътува с вас. В противен случай тя представлява просто допълнителен багаж и ще се наложи да платите за нея.

бебе пътуване
Според различните политики на различните компании бебето обикновено трябва да е на не по-малко от 8 дни до 2 седмици

За придружителите на бебе се полага безплатно приоритетно качване на борда (важи за до двама възрастни и неограничен брой деца, придружаващи бебето). За бебетата се допуска да има и шише с храна, чийто грамаж няма проблем да надхвърля ограничението за течности.

Препоръките на авиокомпанията са да вземете по един памперс за всеки час на полета, мокри кърпи, дрехи за преобличане, биберон и малки играчки. Имате право на допълнителен багаж с максимални размери 40 x 30 x 20 cm.


Ryanair

Като бебета компанията определя пеленачета между 8 дни и 23 месеца включително. Новородени (под 7 дни) не се допускат на борда. Всяко бебе задължително трябва да бъде придружено от възрастен – над 16 г., и може да бъде в скута му. Ако не сте закупили допълнителна седалка за детето, на него не му се полага допълнителен чекиран багаж. Компанията позволява към вашия кабинен багаж да носите допълнително до 5 кг дрехи и аксесоари за бебето. Ако бебето навърши две години преди обратния полет, трябва да платите таксата за възрастен. При необходимост, можете да помолите член на екипажа на самолета да затопли бутилката с храна за мъничето.

Не пропускайте да добавите детето към своята резервация. Децата могат да пътуват сами само, ако са навършили 16 г.

За малките деца можете да вземете седалка за автомобил на борда, ако тя е одобрена за ползване в самолет, обърната е напред и не е по-широка от 42 см – толкова, колкото е разстоянието между подлакътниците. Имате право на безплатно превозване в багажното отделение на детска количка и столче.


Bulgaria Air

България Еър  допуска пътуване на бебета не по-рано от 8-ия ден след раждането. Недоносени новородени могат да пътуват само с изрично разрешение от лекар. Всяко бебе трябва да пътува с поне един придружител. Придружителят задължително трябва да е пълнолетен. Правилата на компанията гласят, че пътници от 8 дни до 2 години не ползват отделна седалка, а пътуват заедно с придружителя си, обезопасени  със специален колан.

бебе храна пътуване
Предвидете храна за малкото човече, както и дрехи за преобличане.

Ако вашият билет включва чекиран багаж до 23 кг., имате право да вземете до 10 кг чекиран багаж за бебето. Безплатно се превозва детската количка, но тя трябва да се предаде на екипажа задължително преди качване в самолета. В противен случай, компанията не носи отговорност, ако има щети по нея. В случай, че тарифата по която е издаден билетът на възрастния, придружаващ бебето позволява 1 брой чекиран багаж до 23 кг, то бебето има право на 1 брой чекиран багаж до 10 кг.

Авиокомпанията не носи отговорност за щети в резултат на транспортиране по багажните ленти, в случай, че количката не е предадена/получена на/от самолета. Кошче или бебешко столче може да бъде транспортирано само в багажното отделение.

За деца над 3 г. компанията предлага услуга за пътуване на непридружено лице. В този случай малчуганът ще бъде придружен – срещу заплащане, от член на екипажа. Той посреща детето от изпращащото лице, съпровожда го в летищните процедури, осигурява спокойното му пътуване и има грижата да го предаде лично на лицето, определено за посрещач. В този случай не можете да купите билет за детето онлайн, необходимо е да се свържете с Центъра за обслужване на клиенти на компанията. Имайте предвид, че се изисква и попълване на формуляр за детето, както и за посрещача му.


Lufthansa

Тук отново е в сила правилото – един възрастен може да придружава само едно бебе. Бебетата пътуват в скута на придружителите си като преди излитане стюардеса ще ви даде специален обезопасителен колан за мъничето. Ако решите – можете да резервирате седалка за пеленачето. В този случай то трябва да е в специално кошче, съобразено с изискванията за безопасност. Кошчето трябва сами да си носите.

Деца, навършили две години, трябва да пътуват на отделна седалка (заплаща се за нея). Можете да вземете багаж за мъничето, който е с тегло до 23 кг – безплатно. В случай, че пътувате обаче с Light икономичната класа на компанията, това не важи. Тогава можете да добавите допълнителна чанта при резервиране на полета – срещу такса.

Седалка за пътуване може да бъде транспортирана безплатно. Детската количка се транспортира в багажното отделение. На някои летища се допуска да я вземете до изхода за самолета и преди качване на борда да я предадете на екипажа.

В повечето от самолетите има по няколко бройки резервни памперси за всеки случай
.

На борда има вода, която е безопасна за малките деца, следователно не е необходимо да купувате вода след проверката за сигурност. Желателно е обаче да носите храна за бебето, памперси, дрехи за преобличане. В самолета има и условия за претопляне на храна за мъничките пътници.

На децата над 2 г. им се полага същия обем чекиран багаж като на възрастните в съответната класа. При резервация на полета, можете да резервирате и храна за дете над 2-годишна възраст. Въпреки това, хубаво е да вземете със себе си любимата храна на детето. На борда има играчки и занимателни игри за мъниците.


AlItalia

При закупуване на място за деца, AlItalia предлага същото количество багаж като тегло и размери като за възрастните. Компанията предлага безплатно транспортиране на детски колички за всички дестинации, до които лети.

Децата до 14 години задължително трябва да бъдат с придружител, който да пътува в същата класа.

Бебета и деца под 2 години могат да пътуват в скута на придружителя си. В случай, че предпочитате мъничето да е на отделно столче за пътуване, резервирайте отделна седалка за него. Столчето трябва да може да се събере на седалката с ширина 42 см.

Ако малкото дете пътува в скута на възрастен, на придружителя му е разрешено да носи до 10 кг допълнителен багаж.

Както и да изберете да пътува малчуганът с вас, е необходимо да индикирате това при резервация на билета.

Компанията предлага услуга за придружаване на непълнолетни. На летище Fiumicino има и специално пространство с площ от 200 кв метра за забавление за деца – The Young Lounge. Намира се на Терминал 1.

Интересна възможност, която компанията предлага, е издаване на специален сертификат „Първи полет” на малките. За целта е необходимо да принтирате сертификата (достъпен е на италиански и английски), да попълните полетата в него и да го дадете на стюардесите. Те ще ви го върнат с подпис от капитана на самолета, който ще направи сертификата официален.

Играчки могат да се намерят в почти всеки самолет, но е най-добре да носите любимите играчки на детето.


QatarAirways

Компанията приема бебета на не по-малко от 8 дни. По изключение – обикновено по медицински причини, е възможно да се разреши и пътуване на по-малко бебе. В този случай обаче е необходимо да се свържете с местния офис на компанията.

От 0 до 23 месеца се таксуват с такса, равна на 10% от стойността на билета на възрастния, при условие, че пътуват в скута на възрастен. По-висока е сумата, ако бъде запазена отделна седалка за тях.

Ако пътувате с две деца до 23 месеца, имайте предвид, че трябва задължително едното от тях да е на столче за пътуване.

Други услуги, които компанията предлага на пътниците с деца, са приоритетна регистрация, както и опция да заявят кошче за бебето. Друга възможност е да заявят комплект за бебета, който включва памперси, бутилка и бурканчета с бебешка храна, както и меки играчки. Превозвачът ви осигурява и колички за децата с покривала за еднократна употреба.

За по-големите деца има играчки, игри, подаръци и специални менюта. Детските менюта се заявяват предварително.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една