Рим – величие и любов към живота

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Италия е една от най-популярните дестинации в Европа не само сред пътешествениците на Стария континент. Ежегодно към нея се стичат и хиляди туристи от Азия. И това съвсем не е случайно.

Италианците знаят как да живеят качествено, да се радват на всеки свой ден и да маневрират между делниците така умело, както маневрират с мотоциклетите си. А мотори, моторчета и мотопеди в Италия – колкото ти душа иска, че и повече.

Страната на Ботуша очарова с малки градчета, цветни балкончета и уют. Но преди да поеме по очарователните улички на другите градове, всеки турист почти задължително трябва да разгледа величествения Рим.


Рим е история, Рим е архитектура, Рим е истинско величие. Определено дестинация, която заслужава да й отделите минимум три-четири дни, за да бъде почувствана, изживяна, за да й се насладите както подобава.

Тук забележителностите са толкова много, че ако сте съвестен турист, километрите, с които ще се отчетете, обикаляйки, са толкова много, че никак, ама никак няма да ви е гузно, че сте наблегнали на пицата и пастата в менюто си.


Арена на гладиаторските битки

Колизеумът е една от най-посещаваните забележителности в Рим и символ на града

Въпреки че голяма част от хората все пак стигат до Рим и се връщат, без да видят папата, повечето от тях не пропускат Колизеума – вероятно най-известната амфитеатрална сцена в света. Ако и вие сте решили да си направите снимка за спомен там, по-добре бъдете предвидливи и използвайте картите за туристи – Roma Pass за вход. Това е карта, с която получавате право да ползвате градския транспорт, безплатен вход за 1 или 2 музея и отстъпки за много други. Колизеумът е настина много посещавано място и не е съвсем сигурно, че въображението ще ви стигне, за да си представите опашките в пикови моменти.

Добрата новина е, че тези опашки са предимно за билети, а с картата ще минете доста бързо, след също толкова бърза проверка за сигурност. Отвътре Колизеумът едва ли ще остане в спомените ви като най-забележителното място, на което сте били, освен ако не сте страстни почитатели на филмите за гладиатори, но все пак ще си знаете, че и вие сте били там, и вие сте се снимали.


Рози, архитектура и гледки

През май Палатинският хълм е изпъстрен от градини с нацъфтели рози

Съвсем близо до Колизеума е Палатинският хълм. Освен археологически находки от градове, принадлежали на отминали времена, там можете да се насладите на красиво оформени градини, с цъфтящи през май рози, артистични фонтанчета и гледки, които си струва да се запечатат.


От площад на площад

Един от най-очарователните за нас площади в Рим носи името Навона

Ако не сте от хората, на които им се чака на опашка или им се обикаля с пътеводител в ръка, за да отметнат от списъка максимален брой посетени обекти, просто си набележете площадчетата (а в Рим има много от тях) и тръгнете на площаден туризъм. Определено това ще ви хареса. Не че хората са по-малко, но поне няма да чакате да ви продадат билет и да ви проверят чантата. Площадите в Рим са очарователни, почти на всеки има фонтан, който сам по себе си е забележителност – съчетава изяществото на скулптурата с живостта на водата. И един жокер – не пропускайте площад „Навона”. Защо ли? Ами ще видите сами.


Пантеонът

Да видите толкова малко хора пред Пантеона в Рим е цяло събитие, обикновено тълпи от туристи се събират край тази забележителност

Недалеч от „Навона”, на един друг също много красив площад (Piazza della Rotonda) , е Пантеонът – древноримски храм, изграден в почит на боговете. Апотеоз на архитектурното майсторство на древните римляни и днес той впечатлява с масивните си размери.


Романтичният „Треви”

Емблематичният фонтан е свидетел на любовта на стотици хиляди двойки от цял свят

Романтиците със сигурност са записали фонтана ”Треви” като една от първите спирки в списъка си. И има защо. Този фонтан е не само очарователен, но се е превърнал и в символ на Рим. Постоянно туристи хвърлят през рамо монета в него, като вярват, че така ще се върнат отново на това прекрасно място. Фонтанът е запечатан и в лентата „Сладък живот” на Фелини и определено е станал синоним на любовта. Сравнително наскоро приключи ремонтът му, така че побързайте да му се насладите.


Изкуство или разходка

Дори да пропуснете да влезете във вила “Бургезе” и само да се разходите в парка край нея, ще имате пълноценно и приятно прекарано време

Ценителите на изкуството, вероятно ще харесат галерията във Вила Бургезе. Тя работи от вторник до неделя от 9 до 19 часа и за нея също е повече от препоръчително да си купите предварително (онлайн) билет. Можете да се насладите на картини на прочути майстори като Рафаело и Караваджо, мозайки, барелефи и статуи, които датират от периода 15-18.век. Има възможност за обиколка с гид.

За тези, които предпочитат разходка сред зеленина вместо разглеждането на експозиции, са градините около Вила Бургезе. Дървета, поляни, пейки, където можете да поседнете и да наградите сетивата си с италианско джелато – това е само част от удоволствието, което предлагат градините. Има и езеро, в което има възможност да си наемете лодка и да се пренесете отвъд тълпите от туристи и забележителности, събрали стотици щракащи фотоапарати. Добрата новина е, че наемът на лодката е съвсем на достъпна цена, а входът в парка е свободен.


Тук, ама другаде – Ватикана

Ватикана е градът държава, до който много лесно можете да стигнете, когато сте в Рим

Повечето посетители в Рим се възползват от шанса си, посещавайки италианската столица, да посетят и една отделна държава – Ватикана. Независимо дали успеете да видите папата или не, Ватиканските музеи определено ще ви впечатлят и без да разбирате особено от изкуство. Тук е мястото, където вратът ви ще умалее да гледате и да се прехласвате в тавана. И то не за да броите мухите от скука, напротив. Таваните на коридорите са изрисувани майсторски и сюжетите се преплитат един в друг. В различните музеи буквално можете да се пренесете през епохите от египетските времена до Късния Ренесанс. Ватиканските музеи за пръв път отварят врати през 16.век, а днес са едни от най-значимите музеи в света и са посещавани от над 6 млн. души годишно.

Мнозина идват до Ватикана и специално, за да видят Сикстинската капела. Там отново дъхът ви ще спре, погледът ви и той ще спре, отново в тавана – невероятно постижение на изобразителното изкуство с фрески на Ботичели, Перуджино, Микеланджело. Снимането е забранено и има охрана, която стриктно следи да не ни отнесе кадър-два у дома, въпреки това ентусиасти да изкарат тайничко телефон или да насочат фотоапарат никога не липсват.

От Сикстинската капела може лесно да достигнете базиликата „Свети Петър”, без да се налага да проверите как е търпението ви в наистина дълги и проточващи се сякаш до безкрай опашки. Базиликата е проектирана от Микеланджело и определено си струва да се види. Известният творец обаче е починал, преди тя да бъде завършена. Въпреки това тук може да се види прочутата му скулптура „Пиета”, която талантливият мъж създава, когато е едва на 25 години.

Ако от прочетеното до момента все още ви е останало някакво съмнение дали все пак не може да си купите билет за Ватиканските музеи на място – определено можете, но определено не искате, освен ако не изпитвате някакъв особен вид тръпка от висенето по опашки. В случай, че си вземете билет онлайн можете да разчитате, че ще влезете бързо. Само не си изпускайте часа (да, билетите са с фиксиран час за посещение).


Замъкът с ангелите

Ако сте стигнали до Ватикана, препоръчваме да разгледате и замъка “Сант Анджело

Близо до Ватиканските музеи се намира замъкът „Сант Анджело”, където можете да видите голям брой различни ангели още преди да сте влезли. Строителството му е започнало през далечната 135 г. от император Адриан, който е възнамерявал да построи мавзолей за себе си и своето семейство, само няколко годино по-късно обаче замъкът се е използвал с военни цени. През 590 г. по време на опустошителна епидемия от чума папа Григорий I имал видение, че Свети Архангел Михаил оповестява края на епидемията от покрива на замъка. Затова и там е сложена фигура на ангел. По-късно, през 1277 г. е посторен огромен коридор, дълъг 800 м, който да свърже Ватикана със замъка, за да може в случай на опасност, папата да се спаси. Още няколко века по-късно замъкът наистина е използван като убежище по време на обсада.


Храна, ама не само за душата

Никак не е случайно, че италианците са толкова известни с пицата, която правят

И най-жадните за изкуство ценители стигат до момент, когато изкуството вече не може да отговори на пресъхналите им устни и виковете на глада. Именно тогава можете да сте настина щастливи, че сте в Рим. Тук определено храната е вкусна и обичана от всички (е, може някой да има познат на познат, който не иска и да приближи пица, но все пак…).

Независимо дали изберете паста, лазаня или пица, шансът да сте разочаровани клони към нула. Вкусно, ама много вкусно е мотото на всички похапващи в Италия. Интересна комбинация, която едва ли би ви хрумнало, че може да съществува, е пица с картофи и моцарела. Колкото и да е странно, всъщност е повече от добро на вкус. Ценителите на деликатесите могат да се поглезят с разнообразие от сирена на прилична цена. Като стана дума за цена – може и да не повярвате, но в супермаркетите се продават учудващо приятни вина на забележително ниска цена.


3 глътки бодрост

В страната на Ботуша пият кафето си много късо и силно, пият го дори за добро храносмилане след ядене

И понеже да отидеш в Италия и да не ядеш джелато, си е направо грехота, не пропускайте да му се насладите. За щастие, то се продава почти навсякъде – площади, улички, паркове. Що се отнася до кафето, пригответе се да усетите разликата. В България сме свикнали да сядаме „на кафе” и да ги отпиваме от ароматната напитка в продължение на половин-един час. Е, италианците имат друг маниер.

Те си поръчват кафе, изпиват го на крак до бара, и продължават да действат по задачи. Ако решите да седнете в някое кафене, поръчайте си и друго покрай кафето, защото то е две-максимум три глътки. Не подценявайте обаче тези три глътки. Защото са прекрасни. В тях има много вкус, аромат и качествени кафеени зърна, освен това имат невероятната способност да ви тонизират така, все едно сте изпили поне три кафета по нашенски.
Говорейки си за храна и напитки – как ви звучи волска опашка? Не, това не е някаква странна шега, чийто хумор не разбирате. В Рим наистина традиционно приготвят волска опашка, правят нещо като яхния, с много целина и доматен сос. Вкусно е, но е мазничко, затова консумирайте с хляб.

И ако сте се вдъхновили на тема кулинарен авантюризъм – опитайте цветчета от тиквички. В Италия се ползват много в кухнята, продават се и по пазарите. Ако опитате, не забравяйте да споделите впечатления.

Каквото и да сте избрали да правите в Рим, където и да решите да отидете, каквото и да опитате, наслаждавайте се, съберете цялата си любов към живота, защото все пак Италия е La Dolce Vita.

Roma Pass

Картите Roma Pass се предлагат във вариант за 48 и за 72 часа като предлагат ползване на метро, автобуси и трамваи, отстъпки от билетите за музеи, галерии и други туристически обекти, както и безплатен вход съответно в 1 или 2 музея. Ако изберете карта за 48 часа, ще платите 28 евро, а картата за 72 часа е 38,50 евро. С картата получавате и карта на Рим, която ще ви е полезна, дори и да сте страстен привърженик на GPS-а.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една