Размери и тегло на ръчния багаж

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Обобщение за 8 авиокомпании

Случвало ли ви се е, докато приготвяте багажа си за път, куфарът да се окаже много по-малък, отколкото ви се иска. Когато пътуваме с автобус или с регистриран багаж в самолета, това не е кой знае какъв проблем. Стане ли дума за ръчен багаж обаче, ситуацията стои по различен начин.

Авиокомпаниите имат свои правила за това колко точно може да ни е голям багажът, който качваме с нас на борда. Още по-сериозно става, когато добавим ограничението и за теглото.

За да ви спестим търсенето в сайтовете на отделните авиокомпании, потърсихме вместо вас 🙂 И така – какви са ограниченията за безплатен ръчен багаж за икономична класа на някои от най-популярните авиокомпании за полети от България?

Обръщаме внимание, че информацията по-долу е валидна към април 2019 г. Имайте предвид, че е възможно за някои от полетите до определени страни да има допълнителни ограничения за багажа и предметите в него.

Моля, имайте предвид, че политиките на компаниите за теглото и размерите се променят периодично. Всички параметри, посочени в този материал, са валидни към 29.08.2019 г.


Wizz Air

Имайте предвид ограниченията, когато приготвяте кабинния си багаж

Без никакво допълнително доплащане на борда на Wizz Air можете да качите раница/куфар/сак с тегло до 10 кг и размери 40x30x20 cm. Условието е да може да се побере под седалката пред вас.

Пътниците, които си платят Wizz Priority, имат право и на допълнителен куфар на колелца с размери 55x40x23 и тегло до 10 кг.

Вероятно ще ви е полезно да споменем, че след промените от началото на ноември 2018 г. вече има и категория за чекиран багаж до 10 кг, заедно с вариантите от 20 и от 32 кг.

Безплатно на борда можете да вземете и стоки, закупени от безмитната зона, която се намира след проверките за сигурност, както и бебешка храна, сгъваемо столче или кошче – за деца до 2 г. Не трябва да доплащате и за да качите четиво в самолета, яке или одеялце, както и патерици – за хора с физически проблем.


Ryanair

Ако куфарът ви не се побира под седалката, не може да бъде качен в кабината без допълнително заплащане

Според правилата на Ryanair имате право на малка чанта с размери 40x20x25 см. Отново изискването е да се събира в пространството под седалката пред вас. В случай, че багажът ви се окаже по-голям от разрешеното, ще трябва да платите 25 евро.

Ако искате да вземете две чанти със себе си в кабината, ще трябва да платите Priority такса, която започва от 6 паунда. Едината чанта отново трябва да бъде прибрана под седалката, а другата – в багажното отделение над вас. Теглото на втората чанта е до 10 кг.


Bulgaria Air

За икономична класа компанията разрешава единица багаж с размери 55x40x23 см. Условието е трите дължини да не са сумарно повече от 118 см. Теглото на багажа може да е максимум 10 кг.

Българската авиокомпания дава право и на 1 дамска/мъжка чанта или чанта за лаптоп безплатно.

Имате право безплатно и на чекиран багаж до 23 кг със сума на дължините 158 см.


Lufthansa

Компанията дава право на ръчен багаж с размери 55x40x23 cm, който тежи до 8 кг. Можете да вземете и калъф за дрехи с максимални размери  57x54x15 cm.


Qatar Airlines

Освен куфар, на борда на Qatar Airlines можете да вземете и чанта за документи

Когато пътувате с катарските авиолинии в икономична класа, можете да вземете ръчен багаж с тегло до 7 кг. В случай, че билетът ви е издаден в Бразилия или пътувате до южноамериканската страна, разрешеното тегло е 10 кг.

Размерът на куфара/раницата трябва да е 50x37x25cm. Имате право и на дамска чанта, малък куфар за документи или чанта за лаптоп.

Без допълнително заплащане можете да вземете със себе си малко одеялце или палто, един бастун или един чифт патерици, един чадър, малка камера, нещо за четене, преносимо кошче за бебе и стоки от безмитната зона на летището. За стоките условието е да са купени в деня на полета.


British Airways

На борда можете да вземете багаж, който се вписва в размерите 40x30x15cm и тежи до 23 кг. Имате право и на допълнителен багаж с размери 56x45x25cm, който отново е с тегло до 23 кг. Изискването за тегло е за всяка единица багаж, т.е. няма как да вземете един куфар с тегло 30 кг и чанта за лаптоп, която тежи примерно 2 кг.

Необходимо е да можете сами да си вдигнете куфара в багажното отделение над седалката.

Ръчната чанта със сигурност ще пътува с вас на борда, но ако има много пътници и се появи проблем с пространството, втората единица багаж ще трябва да бъде транспортирана в багажното отделение. Затова, уверете се, че там не сте сложили ценности и важни за вас лекарства.

Покупките ви от безмитната зона се броят като ръчен багаж и трябва да можете да се впишете в изискванията за ръчен багаж, заедно с тях.

Компанията гарантира, че можете да вземете на в кабината ръчния си багаж, само ако той има типичната жълта маркировка, че отговаря на условията.


Alitalia

куфар багаж летище полет

Политиката на авиопревозвача допуска една чанта до 8 кг с размери до 55 см височина, 35 см широчина и 25 см дълбочина, включително дръжите, страничните джобове и колелцата.

Имате право и на едно от следните: дамска чанта, куфарче за документи, малка раничка, чанта за лаптоп.

За малкия си багаж ще получите от наземния екипаж лепенка „под седалката”. Имайте предвид, че ховърбордове и много други малки транспортни средства са забранени в самолета – както в ръчния, така и в чекирания багаж.

Air France

Храната за бебета е разрешена на борда на самолета, както и принадлежности, необходими за детето

В икономична класа имате право на една единица багаж с размери 55x35x25 cm (включително джобове, колелца и дръжки) и един „аксесоар”. Общото им тегло не може да е повече от 12 кг. Под „аксесоар” се има предвид дамска чанта, куфарче за документи или малка чанта за лаптоп, камера или друго електронно устройство. Размерите му не трябва да превишават 40x30x15 cm.

Мястото на ръчния ви багаж е под седалката пред вас. Изключение е случаят, в който седите до аварийните изходи. Тогава поставете вещите си в отделението над седалката.

Няма проблем да вземете със себе си яке, палто или друга дреха, с която сте облечени. Чадър и лекарства също са разрешени. Същото се отнася и за сгъваемо столче или други аксесоари, ако пътувате с бебе или малко дете.

В случай, че полетът е твърде натоварен, е възможно компанията да не ви разреши да вземете ръчен багаж на борда, дори той да отговоря на условията. Ако това се случи – багажът ще бъде чекиран от представител на превозвача и ще бъде поставен в багажното отделение на самолета безплатно.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една