Пловдив – древeн, днешен, арт

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Пловдив застана в светлината на прожекторите през 2019 г. заради титлата „Европейска столица на културата”. Няма обаче да преувеличим, ако кажем, че напълно заслужава цялото внимание, не само заради честта да бъде културна столица на Европа. Просто Пловдив е прекрасен и предлага много, независимо какво търсите.

Песни, танци, изложби, фестивали – в Пловдив винаги има какво да погледаш

Пловдив е градът, в който винаги се случва нещо интересно – фестивали, концерти, изложби, танци, занаяти, изложения, фотография, откривания, инициативи, какво ли не. Дори нищо от изброените да не е за вас, а просто да искате да обиколите магазините, да седнете да похапнете вкусно и после да се позабавлявате в бар – тук пак ще намерите разнообразие.

Само на около 150 км от столицата, Пловдив приютява древна история и кипящ от емоции живот. И като казваме древна история, наистина имаме предвид древна. Пловдив е петият в света най-стар град, в чиито земи не е преставало да има население. И е най-старият в Европа.

Античният театър на Пловдив

Ето и няколко интересни факта:

  • едни от първите сгради на територията на Пловдив са построени на Небет тепе в Стария град;
  • старото име на града – Тримонциум, му дават още римляните, заради трите хълма, на които по това време градът е бил разположен;
  • Античният театър, който днес продължава да бъде сцена на многобройни концерти, оперни, театрални и танцови спектакли, датира от II век;
  • Римският стадион е бил дълъг около 250 метра и е събирал 30 хиляди зрители;
  • Градът получава златен европейски медал за опазване на паметниците от миналото още през 1979 г.
Стария град Пловдив
Старият град в Пловдив носи очарованието на павираните улици и възрожденските къщи

И тъй като вече споменахме Стария град, няма как да не насочим вниманието ви към него. Той ще ви очарова с атмосферата, пренесена през времето. Павирани улици, съхранена през десетилетията архитектура, тепе с прекрасна гледка към града, много музика. Ако не от концерт в Античния театър, то музиката звучи от Националното училище за музикално и танцово изкуство.

Музейни архиви

Сградата на Енгографския музей е един от символите на Пловдив

Една от най-красивите сгради не само в Стария град, но и в Пловдив като цяло, е Регионалният етнографски музей. Той се помещава във възрожденска къща от 1847 г. и представя бита на българите от района на Пловдив, но и на родопчани и средногорци като цяло. Тук ще видите керамика и обзавеждане от Възрожденската епоха, а също и облекло, фина дантела, накити, старинни оръжия и музикални инструменти.

Почивният ден на Етнографския музей е понеделник. През лятото работното време е от 9.30 до 12.30 и от 13.30 до 18.00. През зимата затваря врати час по-рано.

За тези, които се вълнуват от история, градът предлага ценни експозиции. Една от най-тематичните за Града на тепетата е тази, посветена на Съединението. Както вероятно знаете, именно в Пловдив е обявено Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г. Експозицията е сформирана 100 г. по-късно на едноименния площад „Съединение” №1 и е разположена на цели 1000 кв.м. Събира в себе си оригинални оръжия, документи, снимки и вещи, свързани със значимото събитие.

Музеите на Пловдив разказват много истории за бита и историята на региона

Документални факти и множество запазени предмети от възрожденските години се пазят в къщата на пловдивския търговец  Димитър Георгиади (ул. „Цанко лавренов” №1). Тук се проследява и историята на Пловдив в периода от XV до XIX век.

Как се е зародило организираното книгопечатане и през какви етапи преминава развитието на образованието проследява експозицията, която се помещава в къщата на Христо Данов – основател на организираното книгоиздаване в страната. Ще я откриете на ул. „Митрополит Паисий” № 2.

В света на животните

Ако историята не предизвиква особени вълнения у вас, но не бихте отказали да научите (и най-вече да видите) нещо интересно – бихме ви насочили към Природонаучния музей. Това е вторият най-богат природонаучен музей в България и определено има с какво да предизвика интереса ви, независимо дали ви впечатляват минералите, растенията, дали се удивявате на миниатюрния свят на безгръбначните или на арт краските на рибите. Тук е най-големият сладководен аквариум в България, както и впечатляващ терариум. В него живеят нилски крокодил, питони албиноси и жълти анаконди. Бозайниците са разделени в две секции – такива, които се срещат у нас, и екзотични видове. Е, за жалост не са живи екземпляри като земноводните, а препарирани, но пак впечатляват.

Цената на билета е 6 лв за възрастни, 4 лв за учащи и левче за деца до 7 г. През делничните дни музеят работи от 9.30 до 18 часа през делничните дни, а през почивните и празничните дни започва работа с половин час по-късно.

Животът кипи

Капана!

“Капана” живее свой живот – винаги цветен и весел

Няма да увъртаме много – „Капана” е кварталът, който привлича може би най-много артистични натури в Пловдив. Пространството зад Главната събира музиканти, фотографи, писатели и занаятчии, за да сътвори усещане за изкуство. Тук денем можете да се порадвате на стените, облечени в цветове и превърнати в улично изкуство, да пиете кафе, да си купите нещо арт – бижу, сувенир или ръчно рисувана тениска, например, а вечер… вечер елате, за да послушате музика, да хапнете в някое от многобройните заведения (или да пийнете). Поразходете се под светлината на уличните лампи и усетете как изкуството и приятните разговори изпълват пространства и носят чувство на радост. „Капана” ще ви завладее и няма да ви се излиза от него.

Гребната

Гребната база или както я наричат пловдивчани просто Гребната, е друго любимо място за разходки и активен начин на живот. Изградена е съобразно международните стандарти за състезания в гребни дисциплини. В интерес на истината гребците по канала в обикновени дни не са толкова много, но пък посетители никак не липсват. Някои идват да тичат, други да карат ролери или колело. Има много хора, които се раздвижват с пешеходна обиколка на базата. Има и такива, които сядат на въздух и четат или потъват в романтиката на залязващото слънце.

В близост до Гребната база има игрище за футбол, за баскетбол, както и открит фитнес – за тези, които не са почитатели на тичането.

Главната

“Заедно” – мотото на Пловдив – Европейска столица на културата

Споменахме я вече няколко пъти мимоходом, но нека й обърнем по-специално внимание. Улицата, известна като Главната, е пешеходното пространство в сърцето на града. Започва от Пощата, а краят й стига до бул. „Шести септември”, като междувременно минава през Римския стадион. Като всяка централна пешеходна улица в голям град – и пловдивската Главна изобилства от магазини – за дрехи, обувки, бельо и какво ли не. Без никакво затруднение ще отриете местенца за хапване, и местенца, на които да си направите снимка.

Един от символите на Главната е скулптурата на бай Мильо, известен като Лудия, приседнала на стълбите на Каменица (стълбите, които водят към Дановия хълм). За бай Мильо се носят много легенди – твърди се, че бил много умен, начетен, бил повелител на чуждите езици, обичал да подвиква след момичетата и да слухти из града.

Цар Симеоновата градина

В Сърцето на Пловдив ще намерите прекрасен парк, където да отдъхнете на пейка, да се полюбувате на зеленина, да побъбрите с приятел, да изпиете чаша чай или коктейл в някое от заведенията.  Това е Цар Симеоновата градина.

Проектът за градината е дело на Люсиен Шевалас – градинар на султан Абдул Азис (края на XIX в.) и по информация на община Пловдив е обявена за паметник на парковото изкуство. В градината ще видите множество паметници, красиво оформени цветни лехи, фонтани и чешмички с питейна вода. Тук се провеждат фестивали и арт инициативи. Почти всекидневно в градината създават настроение улични артисти, които забавляват децата с куклено шоу.

Тепетата

Струва си усилието да се качиш на пловдивско тепе – без значение кое

Тепетата са не просто символ на града, но и място, където много пловдивчани и гости на града обичат да се разхождат. Качвайки ги (пеша или с велосипед – автомобилите са забранени), ще се пораздвижите добре сред изобилие от зеленина. А когато се изкачите – ще бъдете възнаградени с красива панорама към града. Ето кратка информация за най-популярните от тях.

На Небет тепе – както споменахме в началото – ще видите останки от древния град предшественик на Пловдив.

До Централното тепе ще се качите бързо, ако сте на Главната. То е известно като Данов хълм или още Сахат тепе. Името идва от часовниковата кула, изградена на върха му още през XVI в.

Бунарджика е може би най-известното от всички тепета заради статуята на Альоша. До Бунарджика е имало друго тепе. То обаче е разрушено и на негово място е изграден търговски център, кръстен на хълма – Марково тепе.

Детската железница

Тези от вас, които са склонни да се поизпотят в името да спорта и хубавата гледка, бихме насочили към Младежкия хълм (Джендем тепе). Интересна атракция най-вече за малки, но и за пораснали е Детската железница. Железницата осигурява приятно бавничко пътуване и разнообразие от атракции за пътниците – минава през хълмист терен, пресича мост, впуска се в тунел и спира за снимки на гара „Панорама”. Началото на маршрута е от гара „Пионер”, а билетът струва 1 лев.

За Пловдив, местата в града и символите му можем да разказваме много, но истината е, че Пловдив просто трябва да се усети. Ако пътувате към Града на тепетата, бъдете сигурни, че имате поне няколко дни, за да му се насладите. Ще ви хареса, предупреждаваме ви. 🙂

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една