Пътуване с раница на гръб за начинаещи

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Пътуването с раница на гръб е нещо повече от мода, това се превърна в устойчив начин на пътуване за много младежи от целия свят. Философията е простичка – носиш само най-необходимото, пътуваш изгодно, потапяш се в света на местните.

Да тръгнете на 10-дневно пътуване обаче само с една раница багаж може и да се окаже начинание, което определено не е за всеки. Първо, трябва да сте готови да се погрижите добре за здравето и безопасността си, след това да се откажете от някои глезотийки, да си носите раницата през значително количество време и освен това да премислите всяко нещо, което слагате в нея като багаж.


Първо помислете за здравето си

При положение, че вече сте взели твърдо решение да тръгнете да пътешествате с малък бюджет и само с раница на гръб, отделете достатъчно време и внимание да проучите дали има задължителни ваксини на мястото, на което отивате. Все още има немалко държави по света, за които здравните власти изискват или препоръчват да имате имунизация срещу определено заболяване. Не подценявайте това. Ако ви липсва задължителна ваксина е твърде вероятно да не ви допуснат в страната. Що се отнася до препоръчителните – консултирайте се с личния си лекар, информирайте се добре и преценете риска.


Изборът на транспорт

Автобусите често, но не винаги, са по-изгодният начин на пътуване

Ако сте решили да пътувате с максимално ограничен бюджет, то автобусният транспорт и нискотарифните компании са най-изгодният вариант. Освен това просто си купувате билет от точка А до точка Б и не мислите за маршрути, гориво, пътища и табели. Ако изберете да пътувате със самолет обаче, имайте предвид, че трябва да си купите поне няколко месеца предварително билетите за пътуването, тъй като поскъпват значително с наближаване на датата.


Къде ще нощувате?

Много пътешественици избират нискобюджетния вариант да наемат временно нечий дом, вместо да нощуват в луксозен хотел

Изберете място, където да нощувате. Хостелите са предпочитан вариант от много млади хора, заради изгодните цени, възможността за общуване с други пътешественици, готиния приключенски дух, който витае там. Те предоставят възможността за топъл душ, чисти чаршафи и в повечето случаи – удобна дневна, където да си починете, да си изпиете кафето и да направите плана за деня срещу сравнително ниска цена. Друго съществено предимство на хостелите са, че почти винаги в тях можете да намерите карта на града, информация за безплатни туристически обиколки, брошури с популярни барове и музей, и дори талончета за разнообразни отстъпки.

Популярна алтернатива са квартирите и платформи като AirBnb – така можете да отседнете директно в дома на някой местен, да го попитате за препоръки къде да отидете, какво не трябва да пропускате, кой е най-добрият местен специалитет.

Закуската може да оскъпи значително нощувката – бъдете внимателни

От опит сме установили, че е значително улеснение да има осигурена закуска в мястото за настаняване. Ако наистина стриктно гоните бюджет обаче внимавайте със закуската – напоследък забелязахме, че често се случва разликата в цената при нощувка с и без закуска да е значителна. Преценете колко повече е разумното за вас да платите за сутрешно хапване. Със сигурност ако говорим за оскъпяване с 10 и повече евро, е добре да прецените дали си струва. За по-малко пари можете да намерите вкусни варианти от местната пекарна, както и да си вземете горещо кафе.

Сами или в компания?

Безспорно по-лесно се пътува в компания – разпределяте отговорностите, имате си спътници, чувствате се по-спокойно, смехът е повече. Да пътувате в група има и друго предимство – често излиза по-евтино. Много по-изгодно ще е да си наемете кола, място за нощувка, музеи, галерии и други културни институции също предоставят отстъпка, когато става дума за повече хора.

Изберете внимателно раница

Подходете внимателно към избора на раница, за да ви служи дълго

След като сте решили въпроса със здравните рискове, транспорта и нощувките, идва ред на багажа. Ако ще пътувате само с една раница багаж, започнете от раницата. Тя непременно трябва да е достатъчно надеждна – здрава и удобна, за да не превърне пътуването ви в кошмар. Изберете модел, който да може да събере достатъчно багаж, но не прекалено много. Докато мъжете може и да нямат проблем да носят известно време товара на раница с вместимост 60 литра, то при жените 45 литра е обем, който не е желателно на прехвърляте. Колкото повече багаж може да се побере, толкова по-тежко ще ви се наложи да носите.

Като избирате раница, обърнете внимание на гърба. Той трябва да е направен така, че да стои изправен, да осигурява проветрение на тялото и да е ергономичен. Силно препоръчително е да има колани за кръста и за гърдите, защото при голяма тежест те осезаемо облекчават товара от раменете като преразпределят тежестта.

Ако сега избирате раницата си за път, уверете се, че има странични джобове и джобове на капака. Те са удобни, когато трябва да носите бутилка с вода, документи, телефон и пари (и да ги намирате лесно!), тоалетни принадлежности и нещо енергийно за хапване. Особено облекчение е да има джоб на коланите за кръста. Там отлично се побира телефон и имате лесен достъп до него, за да проверите GPS координатите си.

Раниците, които са с по-голям литраж, обикновено над 45 л, имат цип, който разделя горната от долната си част. Това значително облекчава живота ви, когато трябва да откриете нещо. Представете си да трябва да изнамерите нещо, което е на дъното на чувал, а над него има още десетки вещи – почти същото е.

Материалите на изработка също не са за подценяване. Качеството струва скъпо, но инвестицията си струва. Ако експлоатирате една добре изработена раница правилно, тя може да ви служи десетина години поне.

Важен момент е водонепропускливостта. Повярвайте ни, определено няма да е приятно да завали из ведро и огромен процент от притежанията ви да се намокрят. Има дори модели, които имат вградени дъждобрани, скрити в специален джоб, за да можете бързичко да покриете цялата раница с тях при нужда.

Тези от вас, които обмислят пътуване из природата, е добре да обърнат внимание дали на колана за гърдите или на някое друго удобно място на раницата има предвидена свирка. Свирката е особено полезна при гъста мъгла. С нея лесно ще сигнализирате на групата си къде се намирате.

От гледна точна на безопасността ярките цветове са за предпочитане. Вярно, по-бързо се цапат, но ярък цвят се забелязва много по-лесно при здрачаване и при мъгла – без значение дали сте в града или в планината.


Стратегии за облеклото

Дори зимата да изглежда далеч, подсигурете се топли дрехи – за всеки случай.

След раницата, идва ред на основните неща – дрехи и обувки. Основно правило е да носите нещо топло със себе си, което ще ви предпази от студ и вятър. Изберете олекотен вариант, който няма да заема много място. Освен това е добре да заложите на дрехи, които лесно могат да се напластяват една върху друга. Така лесно ще постигнете комфорт в по-хладни дни, без да се налага да отделите една трета от пространството в раницата си за дебелия пуловер, изплетен от баба. Същевременно ще можете да ползвате всяка от дрехите си самостоятелно.

За тениските – вземете наполовина на дните, в които ще пътувате. Така ще избегнете твърде много багаж, ще имате все пак чисти дрехи, за да не налага да перете всяка вечер, а и ще разполагате разнообразие, за да се чувтвате комфортно (и да не сте с еднакви дрехи на всички снимки ;))

С панталоните правилото, което ни е наложила практиката е не по-малко от два, защото всичко се случва – може да се залеете с кафе, да си изпуснете сладоледа, да седнете на прясно боядинаса пейка…

С бельото – там вече всеки си преценява, но освен ако нямате намерение да се отдадете на пране, чифт долно бельо за всеки ден е добра идея.

Обувките – заложете на удобството

Удобство, водонепропускливост и издръжливост трябва да са ви ключови фактори при избора на обувки за приключения

При обувките ситуацията е сходна като с панталоните, ама не точно – в смисъл не по-малко от два чифта. Два удобни чифта. Когато пътуваме, обикновено извървяваме огромни разстояние. Това е времето, когато наистина усещаме дали са комфортни обувките ни или не. За да не се налага на ходите цялата ваканция с пришки/ранички или с мокри обувки от неочакван дъжд, бъдете предвидливи и вземете два чифта.

До известна степен въпрос на място са джапанките. Опитът ни обаче показва, че всъщност те са особено полезни както в банята, така и да ходите из хостела/квартирата вечер, за да могат краката да си починат от обувките. Естествено, те са си малко глезотия, тъй като може и боси да ходите, но все пак… преценете.

Стигнахме и до чорапите – разбира се, тук пак въпросът е „Ще пера ли или няма да пера”. Ако не искате да мислите за хигиенизирането на дрехите си, просто вземете брой чорапи, равен на броя на дните на пътуването + 1 допълнителен.

Помислете и за книга

Удачен вариант е да оставите традиционната книга у дома и да заложите на електронна, тъй като тя е лека и събира огромен брой заглавия

Докато пътувате, най-вероятно ще имате достатъчно време да почетете, така че ще е чудесно да разполагате с електронен четец за книги, за да можете да го заредите с поне няколко заглавия. Разбира се, класическата книга от хартия също е вариант. Пътеводители е почти безпредметно да носите, тъй като вече всичко можете да си качите в телефона. Идейно обаче е да вземете със себе си и малко тефтерче, където можете да си водите различни записки – от любопитни факти за забележителностите до вдъхновения от пътуването.


Бъдете предвидливи

бутилки вода

Ако мислим практично – предвидете си и туристическа бутилка за вода. На много места в Европа чешмяната вода става за пиене, така че можете да спестите известно количество евро от бутилирана вода, а освен това и ще бъдете доста по-„зелени” като спестите и известна бройка пластмасови бутилки.

И докато сме на вълна практичност и предвидливост – може би няма да сгрешите, ако пъхнете някои основни лекарства като аспирин, аналгин, таблетки против прилошаване при пътуване, против болки в гърлото, против диария и против настинка в ръчния си багаж. Репелентът и лосионът против слънчеви изгаряния също са за препоръчване.


Най-важното

Погрижете се да предпазите документите и парите си от кражба

Най-важните неща като пари, документи, телефон и зарядно за телефон си ги знаете, но все пак – нека ги споменем 🙂 Така и така стигнахме до парите – важен трик, който е добре да прилагате за всяко пътуване, е да слагате на различни места средствата в брой и дебитната/кредитната карта. Освен това е доста хитро и сумата, която носите кеш, да е разделена на две различни места. Всичко това е с оглед на това, за да не останете без никакви пари, ако случайно станете жертва на кражба.

Много пътешественици избират да предпазят паспорта, парите и други важни документи като ги сложат в чантичка, която плътно прилепва към тялото под дрехите. Да, не е най-комфортното решение, но зависи в какви страни решите да приключенствате.

С риск да ни обвините, че прекаляваме – имайте едно наум и не оставяйте багажа си без надзор.

Външно зарядно за телефон

Силно ви препоръчваме да вземете външно зарядно устройство за телефона, за да бъдете сигурни, че няма да останете без интернет и като цяло връзка със света в момент, в който наистина имате нужда от такава. Допълнителен заряд за телефона може да ви помогне да си откриете квартирата вечер, да си купите билет в последния момент или да направите плащане.

Тоалетните принадлежности

Малките разфасовки козметични продукти ще са от особена полза, ако пътувате само с раница

Разбира се, пастата и четката за зъби са задължителни. За предпочитане е да вземете от малките тубички, за да не носите излишен товар. За разлика от хотелите, където навсякъде има шампоан и сапун, в хостелите и квартирите не винаги изглежда така ситуацията. Винаги е вариант да си отлеете известно количество шампоан в малко шишенце, а сапун – просто си купете от мястото, на което отивате. Относно останалите санитарни материали – преценката си е лично ваша. Съветваме ви обаче да си вземете силно хидратиращ балсам за устни със слънцезащитен фактор.

Що се отнася до разкрасителни продукти – маската за лице и коса можете да пренебрегнете за около седмица с чиста съвест, без особени поражения. Ако държите на балсам за коса – също като шампоана, отлейте си малко количество, за да не разнасяте напразно големи туби.

Докато сме на тема козметика за баня, вземете малка туристическа кърпа от микрофибър. В хостелите няма хавлии по подразбиране. Микрофибърните кърпи попиват много и съхнат бързо, което ги прави идеални за път.

За дамите: откъм декоративна козметика също не е нужно да се стараете – крем за лице, молив и спирала за очи, гланц за устни или любимо червило, туристическа разфасовка на лосион за дегримиране или мицеларна вода плюс тампончета за дегримиране са достатъчни. Всъщност можете да премахнете грима дори с крема за лице, но това вече не е за всяко момиче.

С бижутата също не се престаравайте, спрете се на нещо любимо, което се съчетава с всички дрехи или поне с повечето. Със сигурност не е уместно да носите в багажа си или на себе си скъпи бижута, независимо дали са скъпи като стойност или са сантиментален спомен.


Изпитани трикове

Когато започнете да си приготвяте багажа, се погрижете да сложите най-тежките неща на дъното на раницата. На бърз достъп – най-отгоре оставете зарядното за телефон и връхната дреха. Ако искате да сте максимално подготвени за всякакви туристически ситуации, сложете и дъждобран в раницата.

Преди да се отправите към крайната си дестинация, проверете как стои въпросът с градския транспорт. В доста градове в Европа например е доста по-евтино да си купиш билет от будка, а не от шофьора. Освен това има намаления, ако си купите 10 билета или карта за 24 часа. Проучете опциите, които имате, за да не давате излишно пари.

Направете си здравна застраховка за пътуване в чужбина. Тя може да ви спести доста разходи, ако се наложи да ползвате непредвидено медицинска помощ.


Енергия за приключения

Избирайте местните супермаркети, за да се снабдявате с изгодна храна и се старайте винаги да имате нещо за хапване в раницата

Не казахме нищо за храненето – ако целта е бюджетно пътуване, заложете на храната, купена от супермаркетите. В хостелите и кваритирите обичайно има всичко необходимо не само да си приготвите храна, но и да си отворите бутилка вино.

Винаги е добре да заделите известна сума, за да отидете на заведение и да опитате местната кухня. Проучете кои са специалитетите, които наистина не бива да пропускате. Уличната храна също е вариант, но в някои страни с храна от улица рискувате да си навлечете чревен проблем.

Ако нямате бюджет за глезотии – кафето го вземайте за из път, така ще ви излезе доста по-евтино, вместо да сядате в кафене, където се предполага, че и бакшиш трябва да останете. Парковете и пейките са приятно място за чаша ободряваща напитка.

И така… изберете си дестинация и смело се гмурнете в приключения. Ще се радваме да ни споделите весели истории като се завърнете.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една