Пътуване с малко багаж: мисия възможна

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Да пътуваш е прекрасно – нови места, нови хора, нови преживявания, нови храни. Далеч не толкова приятно обаче е пренасянето на куфара, пълен с багаж – неизменна част от всяко пътуване.  Дори куфарите на колелца изискват известно повдигане, което никак не е приятно, ако сте събрали голяма част от притежанията си вътре. Хубавото е, че има какво да се направи. Ще си позволим да перефразираме Мечо Пух – „Колкото по-малко, толкова по-малко”. Ето защо колкото повече ограничите багажа, толкова по-лесно ще е да го пренесете.


Куфар, сак или раница

Преди да започнете да обмисляте какво да вземете със себе си и какво да оставите у дома, за да намалите тежестта на багажа, преценете добре в какво ще пренасяте всичко. Правило номер едно, ако искате да пътувате е с малко багаж – вземете си малък куфар. С колкото повече пространство разполагате, толкова повече багаж ще се изкушите да вземете. И така, след като уточнихме обема, редно е да помислим и точно в къде ще пренесем дрехите си.

Вече споменахме куфарите с колелца – ако се спрете на такъв вариант, изберете олекотен модел, защото дори и 500 грама повече се усещат доста неприятно, ако уцелите асансьора в хотела в момент на техническа профилактика. Сакът е другата най-популярна опция – тогава обаче се погрижете дръжките му да са достатъчно здрави и омекотени, за да не прерязват ръката или рамото ви, докато го носите. Вероятно раницата си остава по-практичен избор пред сака, тъй като, ако сте избрали подходящ модел, тежестта ще се разпредели равномерномежду раменете, гърба и кръста и натоварването няма да е толкова неприятно.

И така – на въпроса – как да пътуваме с малко багаж?

Да събереш всичко необходимо в една раница си е цяло изкуство

През по-хладните сезони можем да намалим броя на блузите, които носим, защото студеното време предполага значително по-малък шанс от изпотяване, съответно можете да облечете една и съща дреха два или дори три пъти.

Друг трик е да подберете правилно материала, от който са направени дрехите ви – например блуза от мерино може да е много по-лека и да заема в пъти по-малко място от любимия ви супер пухен пуловер, например.


Материята има значение

Доказана истина, позната на пътешествениците е, че дрехите от синтетичен материал са по-леки и съхнат доста по-лесно от памучните. Вярно е, че памукът в някои случаи е по-приятен за носене, но все пак пътуването ви едва ли ще трае повече от няколко дни до максимум две седмици, така че това няма да е голям проблем.

Още един изпитан съвет – ако имате дреха с цип – вземете нея. Така ще е лесно да се справите със ситуации, в които ви е топло или пък хладно – просто разкопчавате и закопчавате, без да се налага да предвидите няколко горнища.


Изберете практичното

Заложете на малко, но практични дрехи

Когато слагате дреха в куфара, трябва да бъдете сигурни, че ще я облечете поне вендъж, че ще ви е толкова удобна, че няма да е проблем да прекарате цял ден, облечени в нея и че няма да се намачка до неизползваемост.


Тениска вместо сувенир

Тениската е един наистина практичен спомен от град, който сте посетили

През лятото е желателно да предвидим по една тениска за всеки ден, но хубавото е, че където и да пътувате в Европа, можете да си купите блузка на много ниска цена. Това от една страна ще намали обема на багажа, който носите (поне на отиване), а от друга – ще се добиете с нова дреха. Да си купите тениска от страната, където отивате, има и още един плюс – това е един доста практичен сувенир, който не само, че ще ви носи приятни спомени от пътуването, но и няма да събира прах на лавиците у дома.


Панталоните

Що се отнася до панталоните – вземете два чифта, т.е. този, с който ще пътувате, и още един. Така няма да се налага да пренасяте много, но ще имате резервен вариант. Разбира се, оставете у дома абстрактният модел, който се съчетава трудно. Заложете на класически модели в универсални цветове, за да можете за комбинирате с всички блузи, които носите. При положение, че пътувате в топлите месеци, би било разумно да изберете един от онези туристически панталони, чиито крачоли се откопчават и изведнъж съвсем лесно, бързо и без допълнителен чифт се сдобивате с къси панталони и повече прохлада. Ако се наложи все пак да освежите дрехите си – в почти всеки хотел предлагат пране, сушене и дори гладене като услуга, така че имате план Б.

Втори чифт обувки

Колкото и да се стремим да намалим обема на багажа – вторият чифт обувки и връхната дреха са повече от силно препоръчителни. Все пак определено бихте желали да носите малко повече, отколкото да мръзнете през половината ваканция или да се наложи да ходите с обувки, които или са се намокрили, или вече са ви направили силно болезнена раничка на крака.

Относно бельото и чорапите, вземете три чифта и не запълвайте прекалено много място с тях. Перат се изключително бързо и лесно и няма да ви отнеме повече от 5 минути да ги освежите. През лятото съхнат бързо край отворен прозорец, а през зимата – на парното в банята.


Други важни принадлежности

В много от местата за настаняване ще откриете сапун, шампоан, хавлия и сешоар

Излишно е да носите шампоани, сапуни и хавлии – в хотелите има и можете спокойно да си спестите този товар. В случай, че отсядате в място за настаняване, различно от хотел, по-добре да направите усилието да звъннете по телефона и да проверите как стои ситуацията, отколкото да носите излишно тегло. Ако все пак се очаква вие да си ги осигурите – истината е в разфасовките с малък размер, предвидени за пътуване и в кърпата от микрофибър, която почти може да се събере в шепата ви, много е лека, попива добре и съхне бързо.

Спестете си носенето на шишенца с парфюм, защото дори самият парфюм да е 50 мл, опаковката му може да тежи доста повече. Спрете се на стик/рол-он против изпотяване, за да сте свежи. Ако все пак държите на парфюм – изберете тестер или от онези разфасовки по 10-15 мл, предвидени за чанта. 

Четка и паста за зъби, разбира се, че можете да си купите навсякъде в Европа, но ако предпочитате да имате със себе си – просто се спрете на малка тубичка с паста.

Относно спането – може да ползвате някоя от тениските/блузите, която ще носите на другия ден. Така ще си спестите пространството, което би заела пижамата.

Пътуването с малко багаж освен, че е много по-комфортно, е и много по-освобождаващо. Не е необходимо дълго време да мислите коя точно дреха да си сложите, тъй като нямате кой знае колко, не мислите къде да търсите ютия, защото сте избрали немачкаеми материи, не ровите до безкрай в куфара, защото малкото количество багаж е гаранция срещу безпорядъка.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една