Кули от хора: каталунска традиция на над 200 г.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Кулите от хора, известни като castell-и, са каталунска традиция, увековечена от ЮНЕСКО. Кулите от хора, са вписани в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство през 2010 г. Обикновено кулите се издигат по време на годишни празненства и фестивали. Традицията се пази както в големи градове, така и в малки градчета, а като място се избира най-често площадът пред кметството.


Конструкцията

В оформянето на castell-и вземат участие най-често членове на любителски групи, но задължително след множество тренировки. Първият „етаж” се състои от най-здравите мъже. Броят на хората, които го съставят, съответно е най-голям. Вторият „етаж” се изгражда от по-малко и по-леки участници и така, докато кулата стигне внушителната бройка между 6 и 10 етажа. За да се изпълни фигурата, обикновено участват и жени, и малки деца – тъй като са леки и много подвижни.

Горните нива от кулата са съставени от 1 до 5 души – в зависимост от това на каква височина е нивото. Най-често пирамидите от хора се създават като първо се изгради основата от здрави мъже и след това започне „градежът” на останалите нива. Понякога обаче се прави обратното – първоначално се формира върхът на кулата и благодарение на сила и изключително синхронизирани действия участниците в по-долния слой повдигат тези от по-горния, за да ги качат на раменете си.


Допълнително укрепление

Балансът е ключов фактор в изграждането на кулите

Цялата пирамида се крепи на най-долните участници. За да им е малко по-лесно, те са подпомагани физически (доколкото е възможно) от група около самата кула. Всеки желаещ може да се включи в нея. Тези, които решат да крепят пирамидата, се нареждат около мъжете, оформящи основата й, за да дадат опора на гърбовете и ръцете им.

Преди и по време на изпълнението музиканти повдигат духа на участниците като с помощта на  духов инструмент, наречен gralla, изпълняват традиционни мелодии. Обикновено ритъмът на мелодията е в ритъма на създаване на кулата.


Цветът на тениската

Интересен факт е, че всяка кула се изгражда от представители на дадена група и често се организират състезания между членовете на различните групи. А групите сами по себе си правят възможното, за да се отличават. Ако сте си помислили, че облеклото няма значение, това съвсем не е така. Участниците си имат свои униформи – бал панталон, пояс и блуза, а цветовете на блузите са отличителен белег на групите. Разбира се, с оглед на безопасността и защитата от сериозни травми, всички носят специално направени каски.

Традицията

Кулите от хора са толкова популярни, че дори са вдъхновение за улично изкуство

За това как се оформят пирамиди от хора има тънкости и много техники. Тънките моменти и цялото знание за традицията се предава от поколение на поколение. За уменията обаче се изисква много практика.

Историята на castell-ите датира още от края на 18-и век. През 19-и век умението за баланс на участниците било пренебрегвано и създаването на кули от хора почти изчезнало като практика. Възродило се обаче през 20-те години на 20-и век.

Castell-ите са важна част от живота на каталунците. В областта се пише и говори много за тях, участниците се радват на специално внимание. Медиите активно отразяват подговката и осъществяването на кулите. Проучване, направено няколко години преди вписването на традицията в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното наследство показва, че двама на всеки трима каталунци са наблюдавали на живо изпълнението на castell-и.

Над 200-годишната традиция е отличен пример за екипна работа, доверие и взаимопомощ, защото без тях нито една кастела нямаше да стане факт.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една