Каква е разликата между редовни и нискотарифни авиокомпании?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Сигурно сте срещали тези двата термина – нискотарифни и редовни авиокомпании, често. Знаете ли обаче каква е разликата между тях?

И двата вида авиокомпании имат полети от България. Пример за редовни авиокомпании са Bulgaria Air, Lufthansa, Turkish Airlines и Air France. Вероятно вече се досещате, че нискотарифни са Wizz Air, Ryanair и easy Jet.

Ето какви са основните прилики и разлики и кои услуги са платени:

Ако пътувате с нискотарифна компания е твърде възможно да кацнете на летище, което е на около час път с автобус/влак от големия град
  • Нискотарифните авиокомпании излитат от и кацат във второстепенни летища, които са в близост до голям град, до който летят редовните авиокомпании.
    Пример: летище Бергамо в Италия обслужва предимно нискотарифни авиокомпании. Често може да видите полети на Ryanair или Wizz Air от София до Милано, които реално са до летище Бергамо – на 1 час път с автобус (около 50 км до Милано). Въпреки че летищата, до които летят тези авиокомпании, са по-отдалечени, винаги предлагат удобни връзки с градски транспорт до центъра на по-големия град до тях. И тъй като споменахме Милано – от София до летище “Малпенса”- Милано има полети на редовни авиокомпании, например Bulgaria Air.
  • Цената на билета на нискотарифните авиокомпании не включва регистриран багаж. Това винаги е допълнителна, платена услуга. Само ръчният багаж е включен в цената на билета. Съветваме ви да се информирате предварително за размерите, на които трябва да отговаря, и броя му, тъй като ако не се съобразите с изискванията, е твърде възможно да ви излезе солено. Тенденция, която се наблюдава в последно време, е, че все повече от редовните авиокомпании също предлагат опцията да закупите по-изгоден билет, като в цената не е включен регистрираният багаж.
Хапнете предварително, на борда на нискотарифните полети не се предлага безплатна храна
  • Нискотарифните авиокомпании не предлагат безплатна храна и напитки на борда за разлика от редовните авиокомпании. Ако желаете да си поръчате нещо за хапване по време на полета, ще имате тази възможност, като стюардесата ще ви предостави меню с всички предлагани храни и напитки. Плащането може да е както в лева, така и в евро за полетите от и до България.
Ако не си платите да стоите до спътника си, е твърде възможно местата ви да са в различни части на кабината
  • Нискотарифните авиокомпании не предлагат безплатен избор на място в самолета. Често в една резервация за двама пътуващи, те са разпределени автоматично от системата на авиокомпанията на две различни места, понякога и в двата края на самолета, например 2B и 24A. Ако желаете да пътувате заедно, един до друг, трябва да си платите за резервирано място. За сравнение при редовните авиокомпании имате възможност, когато оставяте багажа си, да помолите служителя на чек-ин гишето да ви настани един до друг. Стандартно, ако сте с една резервация, то и местата ви ще са съседни.
  • Нискотарифните авиокомпании не предлагат безплатно издаване на бордната карта на място на летището. Като приятелски жест към нашите клиенти, ние ще Ви изпратим напълно безплатно бордната карта преди полета напълно безплатно. Не забравяйте обаче да я разпечатате и да я носите със себе си в деня на полета, заедно с документа си за самоличност. Сътоветно, при редовните авиокомпании бордните карти се предоставят от служители на летището на чек-ин гише. Представител на компанията сверява данните от паспорта или личната ви карта, за да изготвят бордната карта.
Нискотарифните превозвачи не предлагат бизнес класа места
  • Нискотарифните авиокомпании имат само един тип самолети и предлагат само една класа билети – икономична. При редовните авиокомпании може да имаме освен икономична класа, бизнес и първа класа, както и различни модели самолети, които да оперират полетите им.
  • Нискотарифните авиокомпании често, но не винаги, са по-изгодни, затова ви съветваме, ако до дестинацията, която сте избрали, пътуват няколко авиокомпании, да проверите цените и на редовната авиокомпания.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една