Как да преодолеем страха от летене

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Докато някои хора очакват полетите си с трепетно нетърпение и вълнение от предстоящото пътуване, за други мисълта да летят със самолет е истински ужасяваща.

Страхът у летене е често срещан. Факт е, че страх изпитват както хора, които никога не са ползвали въздушен транспорт, така и такива, които са пътували със самолет. Понякога турболенция по време на полет, телевизионен репортаж или дори филм са в състояние да отключат притеснението.

В опит да превърнем пътуването ви в прекрасна емоция и да ви помогнем да победите страха, събрахме съвети, които, надяваме се, ще са ви от полза.

Какво Ви кара да се страхувате?

Избягвайте да четете публикации за инциденти със самолети, за да не се стресирате излишно

Като за начало опитайте се да определите откъде идва страхът ви, от какво е провокиран. Ако тревогата ви е причинена от филм, се опитайте да осъзнаете, че сюжетът е плод на художествена измислица и нищо от това, което сте видели на екрана, не се е случило в действителност.

В случай, че са ви стресирали медийни публикации, се замислете, че рискът реално никога не може да бъде абсолютно изключен, но екипажът на самолета е взел всички превантивни мерки полетът да мине безпроблемно. Самият самолет минава технически прегледи, а екипажът е добре обучен как да реагира при всяка хипотетично възможна ситуация.

Бъдете наясно, че ако екипът има съмнение за потенциален проблем, никой няма да рискува като изложи на опасност живота и здравето на стотици хора.

Ако ви влияят публикациите на медиите, то тогава спомнете си информациите за отложени полети поради неблагоприятни метеорологични условия – когато условията не са подходящи за осъществяване на полета, компаниите просто го отменят. Излишни рискове не се предприемат.


Турболенцията

Турболенцията е друга причина хората да изпитват страх. Да, безспорно не е приятно самолетът да се тресе. Имайте предвид обаче, че турболенцията е нормално явление. Не е нищо необичайно и нищо, което трябва да предизвика тревога.

Основните причини за турболенция са рязка промяна в скоростта на вятъра или рязка промяна в температурата на въздуха. Самолетите са конструирани така, че без проблем да понасят това явление.

В допълнение – турболенцията често може да бъде предвидена. Пилотите обикновено съобщават кога самолетът навлиза в турболентна зона. Единственото, което трябва да направите в този случай, е да се уверите, че коланът ви е закопчан. Той ще ви предпази от евентуално нараняване при по-рязко движение. Не спирайте да си повтаряте обаче, че турболенцията ще отмине съвсем скоро и причина за тревога няма.


Страх, а не опасност

медитация спокойствие
Успокойте мислите си, за да успокоите и тялото

Важно е да успеете съзнателно да различите чувството на страх, което изпитвате, от чувството на опасност. Когато се страхуваме, тялото обикновено реагира така, сякаш сме в опасност. Мускулите ни се стягат и тялото се напряга. Инстинктивно се подготвяме едва ли не да побегнем, за да сме далеч от опасността.

Ето защо е важно да осъзнаете, че вие изпитвате страх, но това по никакъв начин не означава, че сте в опасност. Дайте възможност на тялото си да се отпусне.

Дишайте дълбоко

Дишането дълбоко също помага. При напрежение често дишаме учестено, затова концентрирайте се върху вдишването и издишването. Поемайте плавно въздух и го освобождавайте също така плавно от дробовете си. Установете спокоен и равномерен ритъм на дишане и това ще ви успокои. Освен това ще отпусне мускулите ви, което ще ви даде цялостно чувство за по-голямо спокойствие.

Успокойте ума, за да успокоите тялото си и отпуснете тялото си, за да се отпуснат и мислите ви.


Информирайте се

Често причина за страха е неизвестността. Обикновено хора, които никога не са летели, се страхуват, защото не знаят какво ги очаква. Затова отделете време да се информирате добре. Дайте си възможност да се запознаете подробно с продецурата по чекиране, с проверките за сигурност, с организацията на самото летище. Ако мислите, че това ще помогне – информирайте се и за аварийните изходи в самолета.


Потърсете авиокомпанията

Тези от вас, които се притесняват от летенето, могат да изпратят мейл до авиопревозвача. Обяснете, че имате страх от летене и попитайте какви мерки спазва компанията, за да гарантира безопасността на пътниците. Сами ще се убедите, че сигурността е приоритет номер едно на всеки полет.

Без бързане и без паника

Отидете достатъчно рано преди полета, за да имате време да преминете през всички процедури за качване на борда, без да бързате. Бързането със сигурност ще ви притесни и ще ви изнерви, а нямате полза от това. Необходимо е да сте възможно най-спокойни.

Пропуснете кафето

кафе
Кафето може да е най-добрият ви приятел в сутрините, но в името на спокойствието си, лишете се от него преди полет

Кофеинът стимулира нервната система и понякога води до сърцебиене, усещане за дискомфорт и напрежение. Определено не това е ефектът, от който се нуждаете преди полет. Затова пропуснете кафето и черния/зеления чай преди полет. Ако все пак не можете без топла напитка, изберете билков чай.

Опитайте да мислите логично

Ако сте свикнали да пътувате с автомобил или автобус, мислете по същия начин и за самолета. Той е транспортно средство, което ви помага да стигнете от точка А до точка Б. Също като автомобила. Освен това въздушното движение е много по-регулирано от автомобилното, а и въздушният трафик съвсем не може да се сравнява с шосейния. И още нещо – за да изкараш шофьорска книжка се изисква основно образование, навършени 18 години и преминаване на устен и писмен изпит. За да станеш пилот на самолет определено са нужни много по-висока квалификация и много по-солидна подготовка.

Повече пространство – повече спокойствие

Ако ви е страх от летене, по-добре не избирайте мястото до прозореца

Изберете си място откъм пътеката – самият факт, че не сте затиснати до прозореца и можете да станете по всяко едно време, може да ви успокои. Освен това, ако страхът ви от летене е породен от факта, че се страхувате от височина – по-добре е да не гледате през прозореца. В този момент е важно да запазите спокойствие, а не да гледате как самолетът се отдалечава от земята или как под вас има само облаци.


С приятел винаги е по-лесно

двойка доверие ръце пътуване
Споделете пътуването с любим човек, за да се чувствате по-спокойни

Избягвайте да пътувате сами, ако е възможно. Съвсем различно е да споделите пътуването с приятел, роднина или още по-добре – с любимия си човек. Компанията на някой, който ви е добре познат, сама по себе си успокоява. Допълнителна полза носят и разговорите – говорете си за крайната дестинация, за забавни случки в офиса, за цели и мечти, ако желаете. Важното е мислите ви да текат в посока, различна от страха.

Разсейте се от страха

Дори да не пътувате с познат, запознайте се с човека на седалката до вас. Споделете му, че имате страх от летене и бихте искали да размените с някого няколко думи, за да се разсеете. Хората са много склонни да помагат и е почти сигурно, че няма да ви откажат кратък разговор. Освен това всеки обича да се чувства полезен. Току-виж, че със спътника си имате много общи теми и полетът не ви стигне, за да се наприказвате…


Не мислете страшни сценарии

Осъзнайте, че страхът е чувство. То е само и единствено във вас. Не си позволявайте да подхранвате това чувство с мисли, които го засилват. Представете си огън – колкото повече съчки слагате в него, толкова по-буйно гори. Спрете ли да подклаждате огъня, той угасва. По същия начин – спрете да подхранвате страха и той ще отслабне значително.

Нежна музика

За тези от вас, които обичат да слушат музика, успешен ход е да си пуснат плейлист с нежни и спокойни мелодии. Музикалният ритъм има въздействие върху усещанията и настроенията ни. Именно затова ви препоръчваме да се спрете на спокойни мелодии, дори попринцип предпочитанията ви да са в посока рап, хард рок или електронно звучене.


Смешни видеа

Музиката има успокояващо въздействие, опитайте.

Качете си забавни клипчета на телефона или таблета. Така ще имате достъп до весело съдържание, дори когато включите устройствата си на самолетен режим.

Смехът избавя от стреса и освобождава хормона на щастието. Както се сещате, това е добра стратегия да се преборите със страха. Освен това като имате забавление – времето ще мине по-бързо.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една