Как да пътуваме простичко през уикенда?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

През някой натоварен делничен ден решавате, че би било прекрасно да избягате за уикенда. Категорични се, че идни почивните дни няма да се занимавате с досадни и никога не приключващи битови задължения. Вместо това ще се впуснете в откриване на нови градове, разходки и опознаване на историята и културата на симпатично населено място.

За да е наистина простичко и приятно пътуването ви, първо уточнете какво искате и какво не искате да имате като преживяване? Например, ако в дестинацията, която сте си избрали, има празник или фестивал, а на вас ви се иска просто да избягате от тълпите и да имате спокойни събота и неделя, едва ли ще ви е много приятно да заобикаляте насъбралите се хора и да се надвиквате с музиката, докато се запознавате с града. Обратното също е в сила. В случай, че търсите оживление, малко планинско градче или селце, например, едва ли ще може да отговори на нагласите си.

Опростете нещата и си вземете билет за дестинация, която ще хармонира с предпочитанията ви към момента. Ако нямате специфични изисквания – можете да оставите на случайността да определи къде да отидете. Просто плъзнете поглед по картата на България и/или на съседните страни.


З важни стъпки

Ако решите да направите своето уикенд бягство и да ви е леко на душата, забравете за тежките багажи и супер сериозните приготовления. Има само три основни стъпки, които ви съветваме да направите, преди да се впуснете в пътуването.


Дестинация

Мъж гледащ карта за пътуване
Изборът на дестинация е първата крачка към пътуването за уикенда

Изберете дестинация – желателно е да не е на повече от 3 часа път в едната посока, ако разполагате с време само през уикенда. По-близката локация ще намали времето за път и ще ви осигури повече време за почивка и изживявания в новия град. Всъщност съвсем не е задължително да се запътите към град. Понякога селата дори предлагат повече възможности за бягство от делничното напрежение. Наистина ключът е в това, което търсите.

Билет

Ситилайнс - търсачка на сайта
Не разчитайте на случайността и си купете предварително билет

Втората стъпка е да си купите билет предварително. Хубавото е, че вече живеем в 21.век и не е нужно да се съобразявате с местоположение на каси и работното им време. Просто влизате в сайта на CityLines и си вземате билет с няколко клика.

Предварителната покупка на билет ви дава спокойствието, че със сигурност ще имате място в автобуса. Освен това пестите време – необходимо е да пристигнете на автогарата само десетина минути по-рано, а не поне час, за да се преборите за пътуването.


Настаняване

Коте завито в одеало
Изберете предварително мястото за настаняване

Силно ви препоръчваме да си резервирате места за нощувка, преди да потеглите. Това доста ще намали въпросителните, когато вече сте в крайната си дестинация. Освен това имате и по-добър контрол. Докато сте пред компютъра лесно можете да филтрирате къде бихте искали да отседнете и колко пари сте готови да дадете за това. Можете да добиете и доста реалистична представа как изглежда конкретното място и какви удобства предлага. Когато вече сте пристигнали, става малко по-сложно. Затова преценете предварително дали искате да усетите приключенския дух на хостелите, дали искате уединението, но приятелските за бюджета къщи за гости и хотели средна категория или предпочитате да се поглезите с луксозно настаняване и пищна закуска на блок-маси.


Багажът

Естествено, макар и само за два дни, сме сигурни, че ще предпочетете да си вземете някакъв багаж, отколкото да разчитате само на това, което носите в момента. Пътешественическият ни опит сочи, че е по-добре да не прекаляваме с презапасяването с дрехи. Проверете прогнозата за времето и си вземете само още един комплект дрехи, освен този, който ще е на вас. Винаги е добре да предвидите нещо топло, в случай на вятър или застудяване. Добавете два чифта бельо и чорапи, една тениска за спане, чифт резервни кецове, например, четка и паста за зъби и сте готови.

Задължително вземете личната и банковата си карта, както и известна сума пари в брой. Не разчитайте прекалено на плащането с карта, особено ако пътувате в България или на Балканите. Въпреки че ситуацията съществено се подобрява през последните години, малките магазинчета, ресторантчета и кафенета все още не винаги разполагат с опцията да платите с карта. А това определено ще наруши концепцията за простичко и спокойно прекарване на уикенда… особено ако сте избрали да си почивате сред тишината и природата на някое селце.


Енергия за спешни случаи

Сандвич
Вземете си ядки или сандвич, за да сте сигурни, че няма да прегладнеете твърде много по време на път

Изпитан в много пътешествия факт е, че ентусиазмът на пътуващия човек е супер мощен двигател, но някак си мощта му прогресивно намалява, ако човекът е гладен. Затова метнете в ръчния си багаж (или в джоба) пакетче сурови ядки или пълнозърнести крекери.


Обикаляйте леки

Когато пристигнете в крайната си дестинация, най-добре минете да си оставите багажа, преди да се впуснете в приключения. Дори да сте пристигнали значително по-рано, позвънете в мястото за настаняване и попитайте дали е възможно някъде да си оставите сака/раницата. Почти винаги се намира начин. Без допълнителната тежест ще е много по-леко и приятно да се разхождате. Снимките ви също ще извлекат полза от това – ще изглеждате по-добре, ако не приличате на товарно магаренце


Потърсете съвет от местен

Допълнителен бонус на минаването през хотела/хостела е, че можете да се възползвате максимално от ситуацията и най-вече от срещата си с местен жител и да разпитате какво наистина си заслужава да се посети. В човешката природа е да обичаме да се чувстваме полезни и да ни харесва, когато мнението ни има значение. Така че не се безпокойте, по-скоро ще зарадвате домакина си, отколкото да го притесните, когато го попитате за съвет накъде да се разхождате. Помолете и за насока къде да хапнете. Ако сте отседнали в хотел, може дори да ви дадат ваучер за отстъпка. Разбира се, бъдете учтиви и благодарете за насоките.


Изживейте мястото

Старинна къща в село
Селата могат да бъдат интересна дестинация, но това как ще си прекарате зависи от това какъв тип изживяване търсите

Когато седнете да похапнете и в менюто има предложение, което не ви звучи познато, попитайте какво представлява. Силно вероятно е това да е местно ястие. Ако е така, опитайте го, за да „вкусите” града и да се приближите до живота в него.

Дори да сте избрали не град, а село, където няма много варианти за забавления, винаги можете да отскочите в местното читалище. Читалищата в много от селата все още са пълни с живот, а в някои тепърва се възраждат. Там ще се срещнете с местни жители, които ще ви разкажат любопитни истории за населеното място, както и легенди или техни си смешки.


Колорит на пазара

Фермерски пазар за плодове и зеленчуци
Усетете духа на мястото и местните хора като отидете на пазара

Пазарът също обичайно е много цветно пространство, което ние обичаме да посещаваме, където и да отидем. Често там продават личното си производство възрастни хора и можете хем да се снабдите с пресни плодове, зеленчуци и ароматни подправки, хем да ги подпомогнете с някой лев. Разбира се, на много пазари има и търговци на вносна стока, но не е трудно да познаеш кога човекът сам е брал билките и е отгледал подправките и кога еднаквите по големина и съвършените по форма продукти са гледани единствено с цел печалба.

Понякога е много любопитно и просто да се разходите из улиците и кварталите на мястото, на което сте отишли. Начинът на живот на хората и техните привички често си личат по дворовете на къщите, по магазинчетата, кафенетата и площадчетата.

Дори само за уикенд, със сигурност си струва да отидете в друг град или село, да се потопите в атмосферата. Действа освежаващо, презареждащо и самото изживяване обогатява много. Освен това си създавате спомени и истории.

И да, този уикенд може рафтовете в дома ви да си останат прашни, но в крайна сметка най-важното е да не прашасва усещането ви, че животът е прекрасен и пълен с цветове, места и истории за разказване.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една