Как да пътуваме безопасно по време на COVID-19

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

 

Някои я определят като странна, други като необикновена, трети като годината, след която доста неща ще се променят. Както и да я наречем, всички пътешественици ще се съгласим, че 2020г. не беше нашата година. Шегувахме се, че приключи до февруари, отлагахме планове, чакахме да чуем новините както никога досега. 

2020г. определено е по-особена от всяка друга досега, но, за щастие, пътувания вече все пак има и макар и с повече предпазливост и защитна маска на лицето, можем да стигнем до немалко прекрасни кътчета от този призоваващ-ни-да-го-опознаем свят.

В тази статия ще ви дадем полезна информация за това как да пътувате максимално безопасно и ще ви разкажем какви мерки вземат превозвачите за нашата безопасност.

Плануване на пътуването

Преди да започнем обаче, нека ви предоставим няколко важни линка. Те ще са ви особено полезни, за да се запознаете с правилата за влизане в държавата, към която пътувате, и да си подготвите, евентуално, нужните документи. Имайте предвид, че вие имате отговорността да си набавите и да предоставите придружаващи документи, вкл. декларации, които се изискват във връзка с COVID-19. В случай, че не спазите някое от изискванията на дадена страна, е твърде вероятно да не бъдете допуснати на територията й.

Първият ценен линк е към Центъра за пътувания на Международната асоциация за въздушен транспорт. Чрез него можете да направите справка за актуална информация за държавите в целия свят и съществуващи ограничения. И още нещо изключително важно за пътешествениците – тук можете да откриете дали ще се наложи да се самоизолирате, след като пристигнете в крайната си точка или това не е необходимо.

подписване на документи
Информирайте се дали се изискват специални документи във връзка с пандемията от държавата, в която отивате

Втората връзка събира информация на ниво Европа и е официален уебсайт на ЕС. В нея също можете да направите справка за страните членки. Тук ще откриете и полезна информация, която може да касае пътуването ви от и до европейски страни, които не са членки на Общността като Норвегия и Швейцария например. Сайтът е особено полезен, защото не само дава информация може ли да се влиза и излиза от държавата, но и предоставя сведения на местно ниво – телефон за съдействие във връзка с COVID, официален сайт на страната по темите, свързани с вируса, дали има град/район под карантина, работят ли магазини и т.н.

Едва ли е нужно да го споменаваме изрично, но силно препоръчваме да се информирате добре за изискванията на страната, за която пътувате. Следете актуалната информация, свързана с влизането в държавата както преди да купите билета си, така и след като вече сте го взели. 

Припомняме ви, че българското Министерство на външните работи също обновява информациятата си във връзка с въвеждане или отпадане на изисквания и ограничения и е полезен и достоверен източник.

Пътувайте здрави

тъмнокоса жена скача високо на брега на морето
Тръгнете на път, само ако нямате симптоми на вируса

Като за начало – бъдете самите вие отговорни към себе си и към останалите пътници и не пътувайте, ако имате симптоми, подобни на грип. Ако не се чувствате добре, задължително се консултирайте с лекар и спазвайте препоръките на здравните власти за превенция разпространението на COVID-19.

Дори да се чувствате добре, проверете, за всеки случай, температурата си, преди да тръгнете към летището, и имайте предвид, че е вероятно там тя също да ви бъде измерена.

Носете маска

Подгответе си поне няколко маски за времето на пътуване

Стандартното изискване за носене на маска в закрити помещения все още важи в много държави, така че, уверете се, че имате предпазна маска, преди да отпътувате към летището и се погрижете да имате бърз достъп до нея.

Някои компании осигуряват предпазни маски, други не, но всички (засега) се придържат към правилото, че без маска не можете да пътувате. Затова, преди да тръгнете на път, осигурете си достатъчно на брой предпазни маски, дори да ползвате многократни такива. Както вече добре знаете, продължителното носене на една и съща маска никак не се препоръчва и дори се смята за рисково. Затова, ако ви чака по-дълго пътуване, заредете ръчния си багаж с няколко броя маски. Истината е, че те ще ви трябват не само по време на път, но и по време на престоя ви в дестинацията, към която сте се насочили, тъй като носенето на маска на закрито е задължително в голям брой страни. Имайте предвид обаче, че при проверките за сигурност на летището или при проверка от официални органи, ще бъдете помолени да свалите за кратко маската си с цел по-добре да бъдете идентифицирани.

Чекирайте се предварително

Когато е възможно, чекирайте се предварително, за да избегнете чакането на опашки и близостта до други пътници. Припомняме ви, че ние от екипа на CityLines, съдействаме с издаването на бордни карти за нискотарифните превозвачи Ryanair, Wizzair и Easyjet. Изпращаме ги директно по мейл до потребителите като услугата е безплатна за всички наши клиенти. За редовните авиолинии също подготвяме предварително информацията, но самата бордна карта се издава на летището безплатно от компанията.

Спазвайте дистанция

пътници на летище
Старайте се да спазвате социална дистанция на летището

Препоръката да спазваме дистанция вече ни е до болка позната, но все пак – гледайте да сте поне на 1.5-2 метра от останалите хора на летището, на опашките за чек-ин и за проверка за сигурност.

Именно във връзка с личната отговорност и спазването на препоръките за по-ограничени контакти по време на пандемията е и съветът ни – ако търсите компания за пътуването си, пътувайте с член на семейството. Обикновено членовете на едно семейство спазват сходни мерки за самоизолация и можете да сте по-спокойни, когато пътувате. Освен това така или иначе сте в непрекъснат контакт с тях. А и ако се наложи, да ви карантинират в приемащата страна, поне няма да ви бъде твърде скучно.

Хигиена

миене на ръце със сапун
Измивайте ръцете си често и старателно с вода и сапун

Въпреки че от малки ни повтарят, че трябва да мием ръцете си често, да не пипаме лицето и очите си и да бъдем бдителни с хигиената, май за цялото ни детство не сме чули тези наставления толкова много пъти, колкото ги чухме през тази година. Е, ако не друго – поне със сигурност се научихме, че чистите ръце наистина са критично важни за здравето ни. Та… накъдето и да тръгнете, носете си дезинфектант със съдържание на алкохол поне 65% в себе си.

Говорейки за ръчния багаж – все пак бъдете внимателни и проучете политиката на авиокомпанията относно него. Както опитните пътешественици добре знаят, заради мерки за безопасност пренасянето на гелове и течности в ръчния багаж е строго контролирано и ограничено. Вместимостта на тубичката не трябва да е повече от 100 мл. Всички течности, гелове и кремове, които носите със себе си в ръчния багаж, трябва да се побират в прозрачен затварящ се плик с общ обем не повече от 1 литър.

Имайте предвид също, че на летищата и в търговските обекти има достъпен и безплатен спрей/гел за дезинфекция на ръцете. И още нещо – аптеките, дрогериите и супермаркетите (в които също се продават дезинфектанти) останаха отворени дори по време на глобалната изолация.

И още за хигиената

човек си слага дезинфектант на ръцете

Добра идея е да измиете старателно ръцете си преди и след проверката за сигурност, тъй като през лентата за лични вещи минават много на брой хора.

И още нещо – свикнали сме да оставяме колани, часовници и дреболии, които държим в джобовете си – ключове, балсам за устни и т.н. в пластмасовите контейнери, предоставени за проверката. В условията на COVID обаче би било допълнителна крачка към превенцията, ако приберете тези вещи директно в своя ръчен багаж. Така ще избегнете докосването им до повърхност, която е в контакт с много хора. Е, може да звучи прекалено, но в крайна сметка преценката е ваша.

Последна вметка на тема лична хигиена – дезинфекциращите кърпички са стратегическо решение. С кърпичка можете да почистите не само ръцете си, но и повърхности, до които (ще) се докосвате.

В самолета

Кабината на самолета се дезинфекцира щателно, а въздухът се пречиства

Компаниите, които отговарят за превозването ви, също са ангажирани с превенция разпространението на вируса. Те от своя страна дезинфекцират щателно самолетите и всички повърхности, до които се докосват пътниците, включително тоалетните, поясняват от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Друг детайл, с който вероятно не сте запознати, но който има особено значение за безопасността ви по време на полет в условията на пандемия, е, че въздушните филтри в повечето самолети улавят и филтрират 99.99% от частиците във въздуха, включително тези на COVID-19. В допълнение, въздухът в кабината на самолета се обновява със свеж отвън на всеки 2-3 минути, което ще рече, че чистотата на въздуха в самолета е съпоставима с тази в операционна зала, посочват от IATA.

Eкипажите – както във въздуха, така и на летището, също работят с предпазни маски. И като стана дума за екипа на борда – практика по време на епидемията е напитките и храните, които се предлагат по време на полет, да са пакетирани. Много компании въвеждат и безконтактно плащане за допълнителна безопасност. 

Според IATA рискът да се заразите с инфекция в самолета е по-нисък спрямо риска, който съществува при пазаруване в търговски център или в офисна среда.

След пътуването

жена държи мобилния си телефон в ръка
В случай, че имате нужда от консултация, направете я първо по телефона

Без да изпадате в крайности, наблюдавайте здравословното си състояние по време на самото пътешествие и след като се завърнете в началната точка. Ако имате притеснения или симптоми, не се колебайте да потърсите насока за действие – по телефона. В случай, че имате симптоми, не ходете до кабинета на личния си лекар, за да избегнете вероятност от разпространение на вируса. Обърнете се за съдействие първо по телефона – потърсете личния си лекар или се обадете на денонощната телефонна линия на Министерството на здравеопазването – 02 807 87 57.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една