Как да се изживеете Прага като истински чех

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Някои пътешественици обичат да опознават дестинациите, до които пътуват, като запалени туристи. Те разучават подробно забележителностите, с които е известно дадено място. Имат пълен списък с тях, следват го стриктно, знаят най-популярните заведения и често пътуват заради музикални събития или арт фестивали. За този тип пътешественици сме подготвили удобен пътеводител, който събира в себе си цялата тази информация.

Има обаче и друг тип пътешественици. Те не се вълнуват толкова от това да посетят най-емблематичните обекти и да се снимат пред най-прочутите забележителности. Те не държат на събитията и на това да се тагнат от най-популярното място. Този тип пътешественици нямат против да не влязат в нито един музей. Това, което е истински важно за тях, е да усетят атмосферата на града, да видят как живеят местните, как разпускат, как протича денят им, как простират прането си дори. (Може да ви звучи смешно, но сме се натъквали не на един и двама пътуващи, които снимат простори с дрехи). За този тип пътешественици е тази статия. Ако сте разпознали себе си в горните редове, сте на съвсем правилното място. Ще ви подскажем как да изживеете Прага като истински чех, да усетите духа на живота в чешката столица отвъд задължителните за всеки турист забележителности.

Преди да започнем с местата, които ви предлагаме да усетите, ще започнем с по-практични насоки – с няколко факта, които е добре да знаете, ако искате да се почувствате като истински чех, дори и за кратко.

Някои основни моменти

банкноти чешки крони
Най-сигурният начин да обмените валута е в банка

Започваме с валутата. Чехия не е приела еврото и разплащанията в страната са предимно с местната валута – чешка крона. Обменни бюра, разбира се, има както на летището, така и в самия град. От официалната организация за маркетинг на туризма в Прага посочват, че ако се усъмните, че обмяната на пари не е съвсем правомерна, имате право в рамките на 3 часа след операцията да се откажете от нея и да поискате сумата да ви бъде възстановена в оригиналната валута, която сте подали. Важно условие, за да се възползвате от това си право, е да си пазете касовата бележка за обмяната. Разумен вариант е да обменяте пари директно в банка.

И докато сме на тема пари… да си поговорим за бакшиши, защото всеки турист рано или късно сяда в заведение. В Прага, също както у нас, бакшишите са на почит, особено в ресторантите. Неписано правило е да оставите 10% над сметката си, ако сте доволни от обслужването.

Продължаваме финансовата тема с още един полезен факт – в повечето магазини, хотели и ресторанти се приемат плащания с карта. Ура!

Гледка, която си заслужава

гледка към Прага от Летна хълм
Полюбувайте се на гледка като от картичка

Ако искате да останете в центъра на града, но да избягате от тълпите и да се потопите в природа, гледки и хармония, предлагаме да се насочите към хълма Letná. 

Хълмът представлява красив парк със стари дървета и разнообразие от растителност. Заради разположението си и факта, че е над града, той предлага красиви панорами. Letná е идеалното място за тези от вас, които търсят вдъхновение или гледка, която да запечатат като чудесен спомен от очарователната Прага.

В парка ще видите огромния метроном (пирамидален уред със стрелка, която отмерва равни интервали от време). Той се смята за особено символичен не толкова заради самия себе си, колкото заради факта, че е поставен на мястото на гигантски паметник на Йосиф Сталин. Метрономът се е превърнал в символ на промяната и новия период в страната.

Вълшебство от цветове

цъфнало дърво череша розов цвят

Докато сме на тема хълмове, ще ви предложим още един. Това е хълмът Petřín, известен със своите градини. Той е и най-голямата зелена площ в сърцето на Прага.  Ако сте планували да посетите чешката столица, особено ако пътуването ви е през пролетта, определено има защо да се разходите до Petřín. Тук ще откриете розариум – на върха на хълма, и разсадник с над 2100 плодни дръвчета. Представете си само вълшебството, в което ще се озовете, ако сте сред тях в сезона на цъфтеж.

Дори в случай, че не си падате много по ходенето пеша, можете да се насладите на красотите на Petřín, благодарение на финикуляра, който ще ви отведе до върха на хълма.

Популярна забележителност на хълма е кулата Petřín. Тя e посещавана от доста туристи, заради гледката, която се открива от нея. Ако искате обаче да избягате от туристическата глъчка, можете просто да се разходите по пътеките на хълма и пред вас ще се разкрият очарователните гледки на Прага. Снимайте, съзерцавайте, наблюдавайте. Усетете по свой начин града.

За тези от вас, които търсят забавление, препоръчваме Лабиринта с огледалата, който се намира на хълма. Сградата му е построена през 1891 г като павилион на туристически клуб. Огледалата започват да се появяват в нея през 1911 г., а днес в т.нар. „Зала на смеха” има 50 огледала, 15 от които изопачават образа така, че да се смеете до сълзи.

Най-тясната улица в Прага

най-тясната улица в Прага
Тази улица определено не е за хора, които се смущават от тесни пространства

И тъй като най-вероятно ще стигнете до историческия център на Прага и прочутия Карлов мост… Докато се разхождате в най-стария квартал на града – Mala Strana, ви предлагаме да се промъкнете през най-тясната улица в чешката столица. Тя се намира буквално на няколко минутки пеша от Карловия мост. Любопитното е, че улицата е толкова тясна, че за да се осъществява движението по нея, се използва светофар. И не, не си представяйте, че той е за автомобилите. Нищо подобно. Тук няма шанс да се провре автомобил. Причината е, че разстоянието между съседните сгради е едва около 50 см и двама души трудно биха се разминали. Затова преди да минете, натиснете копчето на светофара и зачакайте зелена светлина. В момента, в който улицата е свободна и преминаването е възможно, светофарът ще ви даде знак.

Ако не се чувствате комфортно в тесни пространства, спестете си емоцията от преминаването през тази улица. Тя е дълга едва около 10 метра, но те могат да се окажат напълно достатъчни, за да се почувствате неприятно.

Хем в Прага, хем на остров

Островът Кампа е едно от приятните кътчета – оазиси в града, на река Вълтава. Намира се близо до Mala Strana, и е получил името „Венеция на Прага”. Тук можете да си наемете лодка и да погребете, наслаждавайки се на града и гледките му или да се разходите и да попиете от атмосферата.

Ако сте арт настроени, вероятно ще ви бъде интересно да видите противоречиво изглеждащите скулптури на гигантски пълзящи бебета, дело на David Černý.

Любопитна гледка в парка е групата жълти пингвини, подредени в стройна нишка един след друг до реката. Освен да радват любопитните погледи, пингвините имат много по-важна кауза – да насочат вниманието на хората към глобалното затопляне, топенето на ледовете и екологичните проблеми, породени от дейността на човека. Те са изработени от рециклирани пластмасови опаковки и са дело на движението The Cracking Art.

Площадът Náměstí Míru

Площадът  Náměstí Míru е приятно местенце, което около Коледа и Великден се превръща в пространство за празнични базари. През останалото време празничната суета я няма и можете да седнете на някоя пейка, да се насладите на времето си в Прага и на разговор с другарчето по пътешествие.

Емблематична за площада е църквата „Света Людмила”. Самата църква е в неоготически стил и датира от края на XIX в.

Тук се намира и един от най-старите чешки театри – Vinohrady, величествена сграда в стил ар нуво, която за пръв път отваря врати като театър в далечната 1907 г.

До Náměstí Míru можете лесно да стигнете с обществен транспорт като вземете линия A на метрото или трамваи 4, 10, 16 или 22. За спирката ще се ориентирате лесно – тя носи името на площада.

Пазарът Hala 22

малини пазар

Както вероятно знаете, ние, екипът на CityLines особено обичаме пазарите. Именно там е мястото, където най-добре можеш да усетиш ежедневието, бита и дори нрава на местните, без значение в коя страна се намираш. Пазарите винаги са цветни, пълни с какви ли не вкусотии и местни продукти. Затова ви насочваме към най-прочутия пазар в Прага – Hala 22.

Пазарът Hala 22 работи от 8.00 до 17.00 в делничните дни и от 8.00 до 14.00 в събота. В неделния ден е затворен.

Hala 22 се смята за най-големия пазар в Чехия и предлага огромно разнообразие от плодове, зеленчуци, мед, риба, месо и млечни продукти от малки производители. Тук със сигурност ще се изкушите да опитате от производството на фермерите в района.

Прага за мечтатели

Ако обичате романтиката на звездите и сте любопитни към звездното небе, то потопете се в необятния свят на небесните загадки в Планетариума на Прага. Куполът му е дълъг 23 метра, а площта, на която прожектират звездите, е 843 квадратни метра. Резолюцията, с която се прожектира звездното небе в планетариума, е 8K. Това прави планетариума на Прага един от най-големите в целия свят. Благодарение на високите технологии в него се създава илюзията все едно че сте под истинско изпълнено със звезди небе.

Планетариумът предлага интерактивна експозиция и 4D симулатори, както и забавления за децата.

Чешката бира

Всеки любител на бирата знае, че чешката бира е изживяване, което определено си заслужава да преживеете. Особено докато сте в Прага.  Все пак чешката бира е прочута в цял свят…

Историята на пивоварството в Чехия започва през далечната 993 г. в манастира Břevnov. Любопитен факт е, че в този период е била в сила 250-годишна забрана за варене на бира извън манастирите. Забраната отпаднала едва през 1250 г. 

Друг любопитен факт е, че чехите са използвали хмела като съставка на своето пиво няколко века преди хмелът да стане част от пивоварните рецептури в другите страни.

Ето и още нещо интересно – първата бира, която се е правела в бирарии, т.е. извън манастирите, била т.нар. „бяла бира”. Тя се отличавала от „старата бира” по технологията на въвеждане на бирената мая.

Днес Чехия ползва дългата си история в пивоварството като основа да развива производството на пиво с най-нови технологии. В страната се правят различни по вид и вкус бири. А най-хубавото е, че можете да им се насладите с чиста съвест. Спокойно опитването на различните видове пиво може да мине към графата опознаване на традициите на страната. Е, разбира се, никак не ви съветваме да прекалявате с този вид “културен туризъм”.

Докато сме на тема бира, ще ви обърнем внимание на няколко факта, които е добре да имате предвид, за да избегнете неприятни моменти по време на пътуването си.

Не се разхождайте с бира в ръка

Не карайте дори велосипед, ако сте консумирали алкохол

Консумацията на алкохол е забранена на доста обществени места, включително в центъра на града. Тук обаче има изключения – това са градините на ресторантите, където няма проблем да пийнете бира, и някои организирани събития.

В случай, че решите да си вземете колело или кола под наем, знайте, че в страната има нулева толерантност относно алкохолното съдържание в кръвта ви. 

Имайте предвид и още нещо – в Чешката република пушенето на обществени места е забранено. Това на практика означава, че не е разрешено да пушите на автобусни спирки, на територията на гари, летища, театри, спортни площадки и т.н. Във всички заведения за хранене пушенето също не се допуска.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една