Животни в самолета?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Политиката на 8 авиопревозвача

Какво по-хубаво от това да вземете домашния си любимец на пътешествие с вас? Така няма да се налага да търсите кой да се грижи за него, няма да е нужно да се притеснявате дали е нахранен и дали няма да му се случи нещо, докато ви няма. Не на последно място – няма да се налага да се разделяте с любимото животинче.

Как гледат обаче авиокомпаниите на пухкавите ни приятели? Можем ли да пътуваме с животни в самолета? За да отговорим, се разровихме в политиките на част от компаниите, които имат най-много полети от България.

Започваме с двата най-популярни у нас нискотарифни превозвача.


Wizz Air

не се допускат животни, включително и животни за емоционална подкрепа

Нискотарифните превозвачи позволяват домашни любимци да бъдат на борда

Ако се чудите какво точно означава „животно за емоционална подкрепа”, ето накратко обяснението: в случаи на психологически проблем като депресия, тревожност или посттравматичен стрес лекари насочват пациента към животно. Животното има благоприятно въздействие върху състоянието на пациента и това се доказва с документ.

На борда на Wizz Air е възможно да бъдат качени единствено кучета водачи като придружители на хора с увреждания. За тях обаче се изисква да имат необходимите за пътуване документи. Не се изисква плащане за кучето, но и не се допуска то да заема седалка. На борда на всеки самолет се допуска само едно куче. В случай, че вие или ваш приятел ще пътувате с куче водач – свържете се с наш представител. Имайте предвид, че за пътуването ще са ви необходими сертификат, че кучето е водач, както и документите, които се изискват от страната, от която тръгвате и в страната, в която пристигате.


Ryanair

без животни на борда

За кучетата водачи важат специални правила и те могат да придружават нуждаещи се от тях хора

Политиката на тази авиокомпания също не допуска животни в самолета, освен кучета водачи. За тях е необходимо да предупредите предварително, желателно е още при резервация на полета. Свържете се с нас, за да ви съдействаме. Без предварително уведомление е твърде възможно животното да не бъде допуснато на борда.

Изисква се паспорт на кучето или официален сертификат от ветеринарен орган. Повод, предоставен от собственика, се прикрепя към предпазния колан на пътника, за да бъдат конкролирани движенията на животното при излитане, кацане и в случай на турболенция. Животните за емоционална подкрепа не се признават като водачи. Поради ограничение, независещо от компанията, кучетата водачи не се допускат на полети от и до Мароко и Израел. За Великобритания и Ирланидя е необходимо към паспорта на кучето да има и документ, удостоверяващ, че то е част от някоя от следните организации: Международната федерация на кучетата водачи, Assistance Dogs –Обединено кралство или Assistance Dogs International.


Bulgaria Air

превозвачът е приятелски настроен към животните в самолета

Информирайте самолетната компания предварително, ако ще пътувате с животно

В самолетите на компанията могат да пътуват животни, но само кучета и котки. Не само, че разрешава транспортирането им, но от Bulgaria Air са кръстили секцията с политиките си за превоз на животни „Нечовешка любов”.

Естествено, има изисквания. Първото е финансово – тъй като животните не се включват в безплатно разрешеното тегло, се заплаща такса според това къде се вози животното и колко тежи.

Имайте предвид, че е задължително да получите потвърждение от екипа на авиокомпанията, че можете да превозите домашния си любимец. За целта – свържете се с екипа ни. Налични са две опции за превоз на животните – в пътническата кабина и в багажното отделение.

Наложени са и ограничения, с които трябва да се съобразите – не се приемат животни за превоз от и до Великобритания, бойните и опасни породи се приемат за превоз само като карго. За такива породи се приемат например Американски питбул териер, Стафордширски бултериер, Американски стафордширски териер, Бултериер, Американски булдог, Дого Аржентино, Кангал (Анатолийска овчарка), Кавказка овчарка,  Ротвайлер, Родезийски риджбек. Животни с тегло с контейнера над 32кг не се превозват до/от Брюксел. Животните за полети FB1431/1432 до и от Париж, където опериращ превозвач е Air France, „возещи” в пътническата кабина, не трябва да са повече от 6 кг.

Ако решите, че искате котето или кучето ви да пътува в кабината, имайте предвид, че общото тегло на животното и клетката не може да надвишава 8 кг, а размерите на клетката не трябва да са по-големи от  48 x 35 x 22 cм.

Ако домашния ви любимец „пътува” в багажника на самолета, няма ограничение за теглото на животното, но има ограничение в размера на клетката – 110 x 65 x 70 cм. Теглото обаче е от значение, когато става дума за таксуване.


British Airways

както кучета водачи, така и домашни любимци

Запознайте се добре с условията за транспорт на животни, преди да тръгнете към летището

В кабината се разрешават животни до 6 кг, а останалите трябва да са в клетка с размери 20 x 30 x 20cm. Документацията на животните е изцяло грижа на собственика. Ако желаете да качите животно на борда, е необходимо да ни предупредите възможно най-рано, за да съдействаме. Имайте предвид, че в един полет се допуска само едно животно, затова по-добре съобщете възможно най-рано за намеренията си.

Няма такса за кучета водачи, но услугата не може да бъде заявена онлайн, тъй като трябва да има контрол върху броя на животните в самолета. Необходимо е животното да е преминало през всички тестове и ваксинации за страната, в която отивате. За да бъде третирано животното като куче водач, трябва да разполагате с документ, че то е преминало обучение и че то реално ви асистира. Изисква се още маркировка – каишка или „жилетка”, освен това кучето трябва през цялото време да може да остане под ваш контрол.

Обикновено кучета водачи се приемат за полети с продължителност до 10 часа, но ако сте сигурни, че животното няма да създаде проблем и за по-дълъг полет, то може на бъде качено на борда.

Lufthansa

позволява да превозвате животни

Погрижете се домашният ви любимец да се чувства комфортно по време на път

Според вида и размера им се начислява такса. Ще бъдете таксувани като за допълнителен или свръхбагаж. Можете да вземете не повече от две животни (котки или кучета) като в една кабина на самолета не могат да пътуват повече от две животинчета. За да бъдат в самолета, те трябва да са в одобрен за транспортирането им контейнер.

Ако искате животното ви да пътува в кабината, то не трябва да тежи повече от 8 кг, заедно с клетката. За кучетата от бойни и агресивни породи има специални регулации, те пътуват в багажното отделение, не се допуска да са в контейнер с пластмасов механизъм за заключване. Той се смята за недостатъчно сигурен.   

За да качите животно на борда, е необходимо да заявите това възможно най-рано. Свържете се с нас, за да ви помогнем в процеса.

Естествено, компанията разрешава качването на кучета водачи и кучета за емоционална подкрепа на борда. За тях не се дължи такса, но е задължителна регистрацията им. Потърсете екипа ни на support@citylines.eu. Изисква се животните да могат да се съберат под седалката ви и да са вързани за вашия предпазен колан. С оглед безопасността на другите пътници, носете и наморник за животното.

Air France

допуска животни, но има изисквания

За да вземете котката си с вас, е необходимо да платите допълнителна такса

Компанията дава възможност котето или кучето ви да пътува с вас, но има изисквания. Подробно са разписани правилата, на които трябва да отговаря контейнерът за пътуването на животното, но основното е, че той трябва да е от фибростъкло или твърда пластмаса. Важно е да знаете, че бойни породи кучета и персийски котки не могат да бъдат транспортирани. Животното трябва да има всички необходими ваксини, както и към момента на пътуването да е в добро здраве.

Превозът на животни не е включен в цената на билета и е необходимо да доплатите допълнително. Цената се различава значително в зависимост дали животното ще пътува в багажното отделение или в кабината на самолета. Пишете ни, за да съдействаме с конкретна информация за вашия домашен любимец.

Qatar Airways

разрешава да се транспортират животни

Погрижете се домашният ви любимец да има всички необходими документи за пътуване

Допускат се котки, кучета и птици, на полета, с който пътувате вие или на отделен полет. Условието е, че те пътуват като чекиран багаж. Необходимо е предварително да уведомите екипа ни за намеренията си. Силно ви препоръчваме да се свържете с нас, за да съдействаме още при резервация на билет.

 Необходими са паспорт на животното и документ от ветеринарния лекар, че здравният му статус позволява то да бъде транспортирано по въздух.

Помислете обаче добре, преди да вземете решение, че домашният ви любимец ще пътува с вас. Катарската авиолиния налага доста сериозни такси.

От гледна точка безопасността на животното авиокомпанията не допуска превоз на някои породи. Причината е, че при тях опасността от сърдечен удар нараства значително при температура над 21 градуса. Сред тях са екзотични и персийски котки, френски булдог, френски териер, шар пей и други.

За определени маршрути се допуска кучета водачи да пътуват със собствениците си в кабината безплатно, а за дестинациите, до които това не е възможно, кучетата ще бъдат трапспортирани отново безплатно, но в багажното отделение.


Alitalia

допускат се с някои изключения

Компанията забранява превозът на птици от различни страни с цел превенция на птичи грип

В самолетите на Alitalia попринцип се позволява транспортирането на животни, но има и някои изключения. За да разберете дали можете да вземете домашния си любимец, е необходимо предварително да се свържете с нас, за да ви съдействаме.

Като цяло на полетите до Обединеното кралство и Ирландия не се допускат животни. Изключение правят само кучетата асистенти на хора с увреждания. Качването на тези животни в „металните птици” на компанията е безплатно.

За да качите животно в самолета, то трява да има валиден документ за извършени всички задължителни ваксинации до деня на пътуването, включително против бяс. Необходимо е животното да има и микрочип. Правило, което е добре да знаете, е, че ако животинчето е на по-малко от три месеца, то не може да пътува.

Както за транспортиране в кабината на самолета, така и за пътуване в багажното отделение, животните трябва да са в клетка. За транспортиране в кабината размерите й не могат да превишават  – 24 см височина, 40 см дължина и 20 см широчина. В една клетка може да има до 5 животинки от един и същ вид, при условие, че общото тегло, заедно с клетката и храната, не превишава 10 кг. Важно е домашният ви любимец да има достатъчно пространство в клетката – да може да се изправи и да си легне. 

При транспортиране в багажното отделение животните трябва да са в клетка, която е здрава, направена от фибростъкло или твърда пластмаса. Ако клетката има колелца – махнете ги или се погрижете да не могат да се движат. Клетките за кучета трябва да са метални и да имат здрав заключващ механизъм по средата, отдолу и отгоре на вратата. Разрешените размери варират според самолета, който е предвиден за полета ви, потърсете ни, за да ви помогнем с информация за вашето пътуване.

Заради превенция на птичи грип е забранен превозът на птици от Балканския полуостров, Турция, Русия, Азия, Южна Африка.

Удоволствието да пътувате с любимото животно в самолета има и своя цена. При вътрешни полети в Италия цената, разбира се, е по-ниска, а при полети на територията на Европа се покачва. Имайте предвид, че да транспортирате животно извън рамките на ЕС излиза доста скъпо.

Моля, обърнете внимание, че авиокомпаниите периодично променят политиките си и е възможно актуализациите им да се разминават с посочената по-горе информация.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една