Денят на Конституцията – голямото парти в Норвегия

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ако си мислите, че норвежците са студени и не си падат по партита, доста грешите. Колкото и да е необичайно, всъщност едно от най-масовите (да не кажем най-масовото) парти в Норвегия е Денят на Конституцията. С други думи това е националният празник на страната – 17-и май.


Шампанско за закуска

Докато у нас честваме националните си празници с военни паради и тържествена заря-проверка, то Норвегия се весели. При това здраво. Веселието започва още от закуската, по време на която често се присъединяват не само членовете на семейството, но и приятели, и съседи. За да е настроението на ниво от сутринта, на 17-и май вместо кафе (или успоредно с кафето) норвежците пият шампанско. Освен пенливото вино на трапезата почти задължително присъстват пушена сьомга, пресен хляб, омлет…


Празник за децата

Норвегия деца
Децата с нетърпение очакват парада и игрите след него

Децата, разбира се, също са включени активно във всенародното веселие. В цялата страна се провеждат паради с участието на малчуганите, които носят флагчета в ръка и ги развяват неуморно. След шествията децата често се събират в училищата си, където се организират весели игри и хубавият ден за тях продължава.


Бум на изядените сладоледи

Не само малките, но и възрастните свързват Деня на Конституцията с яденето на сладолед

Денят на Конституцията е денят, в който се изяждат умопомрачителни количества сладолед, гарниран от внушителна бройка хот-дог. За децата това е един от най-хубавите дни, тъй като могат да похапват до насита лакомства, без родителите им да правят забележки за броя на изядените сладоледи.


Тийн паради

Модерните аудио системи са основна част от празненството на бъдещите абитуриенти

По свой начин празнуват и тийнейджърите. Тези, които предстои да завършат училище, носят специални синьо-червени униформи и се включват в шумни паради с много музика. Задължителна част от тях са бусове, ванове и мощни озвучителни системи.

Бъдещите абитуриенти се забавляват се като си разменят картички, подобни на визитки, наречени – russekort. Картичките задържително съдържат смешна картинка или рисунка, някаква закачка в текстова форма и уж контакт за връзка с притежателя й, който пак е шега. Въпрос на статус е да събереш колкото се може повече такива картички.


Поздрав от кралското семейство

 Десетки хиляди горди норвежци се присъединяват към парада в столицата, а кралското семейство поздравява събралия се народ и му маха дълго от балкона на Кралския дворец.

Националният празник на Норвегия е и възможността дамите и господата да се похвалят със своите национални костюми, известни като bunad. Цветовете и шарките на костюмите са различни и разкриват от коя част на страната са корените на съответния жител. Тези костюми обикновено струват много дори според стандарта на норвежците, ето защо напълно разбираме стремежа на притежателите им да се похвалят с тях.


Бърз поглед към историята

Желанието на норвежците на празнуват е причината за съвременните измерения на националния им празник

Поводът за цялата тази всенародна радост е подписването на Конституцията, съответно обявяването на независимостта на норвежкия народ, през 1814 г. Е, със сигурност празникът е претърпял своите помрачения. Първите няколко години след подписването на документа норвежците били все още под управлението на Швеция и шумните паради меко казано не били добре приети. Нещо повече, след няколко такива празненства, в периода 1820-1829 г. те били забранени. Забраната обаче в никакъв случай не сломила желанието за чествания. Години по-късно се стига до дипломатичното решение денят да бъде честван с детски шествия като празник за децата – като символ на светлото бъдеще на Норвегия. Постепенно обаче празненствата стигнали до днешната си шумна и повече от весела форма.

Денят на Конституцията е страхотен момент да сте в Норвегия, ако обичате да се забавлявате и с удоволствие бихте споделили националното парти на норвежците.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една