Кьолн – градът с пет сезона

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ако Германия е следващата страна, към която мислите да поемете и се увличате по история и култура, насочете се към Кьолн.


Катедралата

Прочутата катедрала в Кьолн

На мнозина първата асоциация, свързана с Кьолн, е прочутата катедрала в града. И има защо. Основите й са положени още през 13.век, през годините обаче на много пъти строителството й е спирано, докато чак през 1880 г. тя е окончателно завършена според оригиналния план, датиращ от Средновековието.  Въпреки сериозните разрушения в следствие на бомбадировки през Втората световна война, катедралата като цяло е възстановена. Тя се е превърнала в символ на града и неизменна част от пейзажа му, затова не се учудвайте, че ще видите изображението й на десетки картички и сувенири. Катедралата е втората най-висока сграда в града като първата е телевизионната кула. Любопитен факт е, че има минимална разлика във височината на двете кули на катедралата – със своите 157.38 метра северната кула е със 7 см по-висока от южната.


Старият град, вечният дух

Като разгледате катедралата, впуснете се в разходка из старата част на града. Тя, независимо кой е градът, носи много чар, спокойствие, един прекрасен, пренесен през времето дух, и усещане за безвремие. Всъщност катедралата е именно част от Стария град. Старият Кьолн ще ви плени със запазените къщи, малките бирарии, кръчмички и ресторантчета, където спокойно можете да изпиете халба местна бира и да се насладите на решението си да пътувате до тук. Панорамата се допълва от църквата „Св. Мартин” и кулата на старото кметство, а за приятната атмосфера много допринасят тихият ход на река Рейн, фонтанчетата, музеите и малките улички.

Като във всеки стар град и тук можете да видите останки от вековете и да си отнесете за спомен ръчно направен подарък от някоя от занаятчийските работилнички.

Интереснен обект, датиращ още от Средновековието, са запазените 3 от общо 12 порти на града. За най-значима се смята западната порта, известна като Hahnentor. Смята се, че е построена между 1235 и 1240 г. По време на Втората световна война двете кули, от които се състои, били сериозно разрушени, но впоследствие са реконструирани.


12-те романски църкви

От Средновековието е запазена и стена, която тогава е ограждала града. В територията, заградена от стената, са разположени 12 романски църкви. Те също са пострадали значително през Втората световна война, но през 1985 г. се отбелязва пълното им реконструиране като по този повод дори е обявена Година на романските църкви. Възстановяването им е направено изключително майсторски и днес туровете из тези църкви са една от основните туристически атракции в града.


Старият пазар

Ако решите да посетите Кьолн през ноември или декември, ще усетите коледния дух на града

Ако искате да усетите духа на града тук и сега, идете до т.нар. стар пазар (Alter Markt), който между другото се намира недалеч от катедралата. На това място преди е имало средновековен пазар, днес ще откриете голям брой кафенета и магазини, през топлите месеци има и музикални събития на открито. През декември се организира и излезлия като от приказка коледен базар, кото примамва с аромат на греяно вино и различни вкусотии. Децата обичат мястото заради представленията с куклен театър, които често се случват тук.

В самия център на пазара е фонтанът в чест на генерал Ян фон Верт, участвал в 30-годишната война. Естествено, има и намесена любовна история. Ян фон Верт се влюбил в Гриет, местна девойка. Тя обаче го отблъснала, тъй като мъжът не произхождал от заможно семейство. Тогава той напуснал Кьолн и се присъединил към армията. Върнал се в града години по-късно, вече семеен. Тогава той отново срещнал Гриет, която, била сама и възрастна, и горчиво съжалявала, че е отблъснала любимия си. Самият фонтан е създаден през 1884 г.


Градският музей на Кьолн

Ако историята на немския град ви е интересна, Градският музей на Кьолн със сигурност ще задоволи любопитството ви. Тук ще се върнете в късните години на Средновековието и ще стигнете обратно до наши дни.


В убежището на Гестапо

Бившият затвор на Третия райх сега е превърнат в документален център. Стига да пожелаете, ще научите факти за социалния и политическия живот в Кьолн по време на нацизма. На това място в периода декември 1935-март 1945 г. се е помещавала тайната полиция Гестапо.


Мостът на любовта

Мостът на Рейн пази свидетелство за любовта на огромен брой двойки

Като в много други градове и в Кьолн има практика влюбените да се вричат във вечна любов и да „заключват ” обичта си. За мащаба на традицията можете да съдите по многобройните катинари на моста Hohenzollern над река Рейн. Щраквайки катинара, двойките хвърлят ключа от него в реката.

Според някои изчисленията катинарите, различни по форма и цвят, надхвърлят общо тегло от 2 тона.

Към романтичната традиция се присъединяват както местни, така и туристи и всеки ден мостът се окичва с нови символи на любовта.


Олимпийски спортове и приложното изкуство

В Кьолн има музей, посветен на олимпийските спортове, в който можете не просто да гледате експонати, а да бъдете участник

Любителите на олимпийските спортове със сигурност ще оценят всеки от 2000-те квадратни метра, на които е разположен Музеят на спорта и Олимпийските игри. Музеят е интерактивен и позволява посетителите да бъдат активни участници, а не просто наблюдатели.

В Музея на приложното изкуство можете да видите мебели, бижута, керамика, стъклени и текстилни изделия, датиращи от Средновековието до днес.


Сладкият музей

Безспорно един от най-атрактивните музеи в Кьолн е Музеят на шоколада. Разбира се, тук можете да разберете много за вкусното какаово изкушение, и разбира се, няма да ви оставят да си тръгнете, без да опитате от топящия се в устата шоколад. Интересно е обаче, че музеят предлага дегустации на шоколади с различни видове уискита, вина и занаятчийски бири. Освен да опитвате, можете и да приготвяте шоколад, тъй като се провеждат различни курсове по шоколатиерство, подходящи за начинаещи. За да се включите обаче, е силно препоръчително да знаете немски, тъй като това е единственият език, на който се провеждат обученията.


Нека бъде карнавал!

Карнавалът е особено очаквано събитие в Кьолн, по улиците на града е цветно и настроението е на ниво

Ако копнеете за забавление, то ноември е вашето време да посетите Кьолн, тогава настъпва така нареченият пети сезон в града или иначе казано – времето на карнавала, който всъщност продължава чак до Нова година. И за да сме точни, за началото на карнавала в града се смята 11-ия ден от 11-ия месец, в 11 часа и 11 минути. Тогава партитата са навсякъде – по улици, площади и кръчми. Кулминацията продължава цели 6 дни, така наречените „луди дни”.  В този период край на работното време на заведенията е понятие, което не съществува, нормалният живот спира, голяма част от институциите затварят врати, във владение влиза принц Карнавал и животът в Кьолн е песни, танци и празненства.

Парад в Кьолн има и през март, наречен Понеделникът на розите. Ако пропуснете есенния, то на 15-и февруари 2021 г, бъдете на линия. Преоблечени в карнавални костюми малки и големи превземат улиците на града и вървят 6.5 км. Естествено, първият ред е отреден за децата, а тези на втория ред имат негласен ангажимент да ги пазят. Има и десетки платформи, от които хора в карнавални костюми забавляват събралото се множество и разпръскват цветя и лакомства.

За да се присъедините към празненството, не е необходимо кой знае каква специална подготовка – просто пуснете въображението си на пътешествие, бъдете цветни и весели. Обърнете внимание, че ако сте решили да се забавлявате на открито, трябва да предвидите костюма си така, че да ви е топло. Дори да пристигнете в последния момент и да не сте измислили точно как искате да изглеждате, ще намерите много идеи в магазините по центъра. В този период на годината те изобилстват от маски, костюми и боички за лице. Запомнете: възрастта е без значение, важното е да ви е весело.

Ако не успеете да се включите в карнавал, то поне посетете Музея, посветен на карнавалните шествия. Тук ще научите историята на карнавала от първото му провеждане до наши дни. В музея има и интересна информация за карнавалната музика, както и за алтернативните форми на карнавал. Подгответе се за голям, модерен и весел музей.


Модерно изкуство

Ако ви вълнува модерното изкуство, посетете музея „Лудвиг”. Там ще откриете различни експозиции – обикновено поне две, от съвременни творци и ще видите вдъхновения на теми като поп арт и сюрреализъм.

С шедьоврите на европейското изкуство обещава да ви срещне музеят „Валраф”. Тук са събрани картини от Средновековието, както и такива от майсторите на бароковото изкуство като Рубенс и Рембрант. Експонатите ще ви предложат среща с немския романтизъм, френския реализъм и импресионизма.


Зоопаркът

Ако си кубите билет за зоопарка следобед, ще ви излезе по-евтино

Ако сте любопитни към животинския свят и обичате да се потапяте в него, вероятно особено много ще ви допадне разходка из зоопарка в Кьолн. В него живеят над 10 хил. животни от над 800 вида, има и аквариум.

Зоопаркът работи без почивен ден от 9 до 18 часа от март до края на октомври и от 9 до 17 в останалата част на годината. Входът варира според това дали си вземете дневен билет или вечерен. По-скъп е дневният като за възрастни той е 19,5 евро, а за деца от 4 до 12 години – 9 евро, учениците влизат на цена 14,5 евро срещу лична карта, а децата под 4 години – безплатно. Цените са с няколко евро по-надолу, ако си купите билет за след 16 часа през лятото и за след 15 часа през зимата.


Транспортът в Кьолн

Да опознаете Кьолн не е никак трудно от гледна точка на добре уредения градски транспорт. Можете да разчитате, че автобуси, метро и трамваи ще ви заведат до мястото, където желаете или поне в прилична близост до него. И тук има изгоден вариант да пътувате като си вземете карта за 24 часа за един човек, която е на стойност 9 евро или за група – 19 евро. Освен това картата ви дава до 50% отстъпка от входа в музеи, забележителности, на събития. Дори сметката в ресторанта може да ви излезе значително по-ниска с тази карта. Естествено, налице е и опция за 48 часа като цената съответно е умножена по 2. Картата за групи е валидна за максимум 5-ма. Повече за нея можете да разберете на сайта, посветен на туристите в Кьолн.

При необходимост да стигнете от една точка до друга с градския транспорт можете да използвате напътствията на компанията, която предлага транспортната услуга като просто въведете от къде тръгвате и до къде искате да стигнете.

За да се ориентирате по-добре в линиите и начините на придвижване, погледнете картата на градския транспорт.
От и до летището можете да се придвижите както с автобус, така и с железница. Новата спирка на Intercity-Express се намира в самото летище.


С лодка по Рейн

Наличието на река обуславя възможност за разходка с лодка по нея и в Кьолн можете да си направите такава и да получите една по-различна гледна точка към града. Услугата се предлага от три компании като цените са сходни, а билет можете да си купите от Туристическото бюро в града.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една