Будапеща – градът на романтика и красиви гледки

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Будапеща е една от най-красивите европейски столици. Не е особено далеч от България и е дестинация, която силно препоръчваме да посетите, ако още не сте го направили. Будапеща е и невероятно романтична, затова в случай, че вече сте ходили до Париж и търсите ново място, което да посетите с половинката си, определено няма да Ви разочарова.

Един от любопитните факти, свързани с Будапеща, е, че е формирана от сливането на два града – Буда и Пеща, всъщност три, ако броим и Обуда – в превод „Старият Буда”. Сливането става през 1872 година, която се превръща в емблематична за историята на унгарската столица.

Архитектурата на унгарската столица е впечатляваща


Картата, приятел на туриста

Първо – малко практична информация, която може да ви спести средства. Преди да започнете туристическата си обиколка из Будапеща, e добре да имате предвид, че се предлага възможност за електронна карта, която ще Ви осигури ползване на обществения транспорт, както и безплатен вход за много забележителности. Според дължината на престоя си, можете да изберете карта с валидност между 24 и 120 часа, съответно на цени между 22 и 63 евро.

 Най-евтиният вариант Ви дава свободен достъп до 17 музея, до пешеходна разходка с гид и посещение на една от прочутите в Будапеща бани. На баните ще отделим специално внимание – малко по-нататък.

Предимството на тази карта е, че с нея не е необходимо да мислите за билетчета за пътуване в градския транспорт. Съветваме ви обаче да направите поне груба калкулация колко биха стрували билетите за обектите, които искате да посетите и билетите за градския транспорт. Опитът ни показва, че освен ако не държите да влизате в много обекти и  мястото, където сте отседнали, е в центъра или близо до него, може и да ви излезе по-изгодно да си купите няколко отделни билетчета, вместо да си платите цената на картата.


Дворцовият хълм

Гледката към Двореца вечерта е очарователна

Ако искате да посетите най-емблематичните забележителности на Будапеща, започнете от Дворцовия хълм, който се издига на 170 метра над равнището на река Дунав. В случай, че сте заблавили уроците по география, Будапеща е един от градовете, през които минава европейската река.

На хълма могат да се видят някои от най-значимите средновековни паметници и музеи. Самият хълм е включен в Списъка за ЮНЕСКО за места от световно значение.

Интересна подробност е, че под хълма има мрежа от пещери, формирани в следствие на действието на водата от термалните извори. Специалисти са изчислили, че общата дължина на мрежата достига 28 км.

Една от внушителните сгради, които ще видите на Дворцовия хълм, е Кралският дворец, който е строен през далечния 13.век. Бил е резиденция на крал Бела IV. Дворецът, известен още като Дворецът Буда, е претърпявал сериозни разрушения и е възстановяван значителен брой пъти през последните около 7 века. Попринцип дворът му е свободно достъпен 24/7. От време на време, когато се организират фестивали, той се затваря и посетители се допускат само с билети. Цената обаче си заслужава, защото освен достъп до фестивала, получавате и вход в самия дворец. Да стигнете до двореца определено си заслужава, дори без да влизате в него. Открива се невероятна гледка към града. Вечер е феерично, виждат се светлините на част от града, на мостовете, както и окъпаният в златиста светлина Парламент. 


Музей за всеки интерес

В дворцовия комплекс се помещават голям брой музеи, включително Музей на телефоните. Тук са още Исторически музей, Музей на музикалната история, на военната история, на фармацията, Национална галерия и Къщата на Хоудини, която разказва за живота на най-известния в световен мащаб унгарски илюзионист. Всъщност в нея можете да се насладите на страхотно магическо шоу, а още от входа ще Ви посрещне копие на клетката на мъчението с вода, която е пресъздадена в последния филм на илюзиониста. В памет на Хоудини са поставени 52 червени рози за всяка от годините, в които е живял. Освен това посетителите остават изненадани и от огромен сейф, който се отваря, само ако дадете правилен отговор на конкретна загадка.

Тъй като в самия дворец се помещават Музеят за история на Будапеща, известен още като Унгарската национална библиотека, както и Националната галерия, работното време на двореца е всъщност тяхното работно време. Галерията работи от вторник до неделя от 10 сутринта до 6 следобед, с почивен ден понеделник, за музея това е валидно за периода от 31-и март до 31-и октомври. През останалата част на годината работи от 10 сутринта до 4 следобед.


Бастионът на рибарите

Често Бастионът на рибарите е оприличаван на замъка на Дисни

В района се намира и друга голяма атракция за туристите в Будапеща – Бастионът на рибарите, на около 15 минути пеш от Двореца. Това е и вероятно най-посещаваното място в града. Кулите и укрепленията са строени през 19-и век. Укрепленията реално никога не са използвани като такива в реална ситуация, но оттам е една от най-красивите гледки към унгарската столица. Съответно тук е и предпочитано място за снимки. Интересното е, че бастионът доста напомня на логото на Уолт Дисни.

Наистина страхотно е, че достъпът е свободен денонощно, на балконите може да се отиде безплатно.

В Бастиона на рибарите не са рядкост двойките, които си правят романтични разходки вечер като се любуват на светлините, отразяващи се в Дунав, и на панорамната гледка. Има и ентусиасти, които издебват момента преди изгрев слънце, за да се порадват на града, още преди да се е събудил.

Заради невероятната гледка, която предоставя, Бастионът е предпочитано място и в новогодишната нощ, когато оттук гледката към пищната заря е умопомрачително красива.

До Бастиона се намира и впечатляващата с архитектурата и шарения си покрив си църква. Тя датира от далечния 11. век, но е в отлично състояние. Билетът за вход за възрастен е 1800 форинта или малко над 11 лева. Толкова е билетът и за кулата на църквата. За деца под 6 години и хора с увреждания входът е безплатен.

В близост има приятни заведения, но преди да си поръчате първо, второ и трето – уверете се, че сте в душевен мир с цените. Тъй като са до туристически обект, тези заведения действат с голям за туриста с ограничен бюджет ценови размах.


Верижният мост

Вечер от брега на Дунав се виждат романтичните светлини на моста

Като стигнете Дворцовия хълм, е твърде вероятно вече не само да сте видели, но и да сте минали по Верижния мост – невероятно красив и денем, и нощем. Той е първият постоянен каменен мост, който е свързал Буда и Пеща.  Той е и едва вторият, който пресича Дунав по цялата ширина на реката.

Строителството на моста започва през 1839 г. благодарение на английския инженер Адам Кларк. На 20-и ноември година по-късно мостът вече е въведен в експлоатация. Веригите са закрепени за 48-метрови колони в класистически стил, а двата емблематични лъва, гордо „пазят” моста още от 1852 година. Те са дело на скулптура János Marschalkó. Една от популярните местни легенди в Будапеща е, че лъвовете нямат езици. Истината е, че имат, но те могат да бъдат видени само от височина. За любопитните – мостът е с дължина 380 метра.


Парламент ли бе, да го опишеш

Една нетрадиционна гледна точка към Парламента в Будапеща

Една от емблемите на унгарската столица и е и невероятно красивата сграда на Парламента. Тя е разположена по поречието на река Дунав и впечатлява с архитектурата си. Годишно сградата се посещава от почти 700 хил. души.

Посещения могат да се правят почти всеки ден от годината, водени от гид. Гидовете говорят различни езици, сред които английски, руски, немски. Обиколката започва от новия посетителски център на Парламента и в рамките на 50 минути обхваща най-красивите му зали. Изживяването определено си струва, подгответе се да ходите по червен килим и около вас всичко да е позлатено. Освен това можете да си правите любителски снимки почти на всяко от местата от туристическата обиколка, с изключение на една зала, където се пази короната. Позволено е и наблюдение на пленарните сесии – срещу такса за вход. Не пропускайте още щом минете проверката за сигурност да си вземете слушалки, за да можете да слушате разказа на екскурзовода.


Емоционално изкуство

Силно докосва своеобразната арт инсталация от метални обувки край Дунав. Те са поставени като почит към жертвите на Холокоста, които са били принуждавани да събуят обувките си, и след това са застрелвани. 60-те чифта вече ръждясали обувки можете да видите близо до величествената сграда на Парламента. Често посетители оставят тук цветя и свещи.


Код: зелено

Освен зеленина на острова свежест внасят и големи фонтани

В случай, че искате да си почините на приятно и зелено мясно, имайте предвид, че добър избор е островът „Маргарет”. Тук ще намерите огромни поляни, на които да играете федербал или просто да почетете, стари дървета, на които да се полюбувате. През лятото има и много забавления. Сред тях са малък зоопарк, басейн, открито кино, театър, както и няколко клуба. Ако сте настроени на спортна вълна, островът е прекрасно място да поспортувате, има специално изградена алея за тичане. В студените месеци не разчитайте да намерите разнообразие от места за хапване, но все пак има две заведения, които ще ви спасят от звука на стържещия ви стомах.

Местните обичат да идват тук, за да бягат от стреса и динамиката на работния ден. Често могат да бъдат видени и хора, които тичат и се грижат за здравето и тонуса си, защото както вече споменахме – условията са перфектни за това. До острова се стига по единия от мостовете над Дунав.


На баня, но с финес

Друго изживяване, което почти задължително трябва да си подарите, ако сте в Будапеща, е посещение на техните така прословути бани, които вече споменахме. Някои наричат столицата на Унгария Градът на баните и с право. Заради големия брой топли минерални извори, тук местните са създали наистина много места, където да се насладите на СПА моменти и абсолютен релакс в различни по размер басейни, топила и сауни.

Има бани с плажове, както и такива, където се организират страхотни партита. Разбира се, архитектурата им със сигурност е част от изживяването.


Най-голямата минерална баня

Насладихме се на минералната вода на открито през февруари – страхотно е, особено ако уцелите слънчево време

Най-голямата и една от най-известните и най-голямата от тях е Széchenyi. Въпреки че е наистина голяма и има доста на брой басейни и сауна и парна баня, тя е много посещавана и ако изберете нея, е добре да имате предвид, че ще е пренаселено. Особено в почивните дни. Страхотно изживяване, която Széchenyi предлага, е много топлият външен басейн. Истинско удоволствие е да се потопите в него, дори температурата на въздуха да е далеч от температурите, на които сме свикнали да плажуваме попринцип. Има и доста голям плувен басейн, но за него е задължително да имате плувна шапка.

Банята е пригодена и за хора с увреждания. Билетът за ползване на банята (базова цена, без масажи и т.н), е около 30 лева. През почивните дни входът е малко по-скъп. Можете да си наемете шкафче, в което да си заключите личните вещи, както и собствена кабинка. Кабинката е по-скъпа, но имате опцията да си я поделите с приятел. Кърпи се предлагат срещу такса и депозит. Срещу допълнително доплащане можете да се възползвате и от бирено СПА преживяване. Заедно с половинката си можете да се потопите във вана за двойки с формата на буре за бира. Освен минерална вода, във ваната има и добанени екстракти от основните съставки, които се използват при приготвянето на бира. А освен да си покиснете в бира, може и да си пийнете.


Още едно термално предложение

Сред най-популярните бани е и Rudas – има големи и малки басейни, басейнът за плуване е с площ 278 кв. метра и температура на водата 29 градуса. Тези, които обичат да им е по-топло вероятно ще предпочетат басейните с между 36 и 42 градуса, а ако много се сгорещите, рязко можете да охладите усещането в мини басейн с 16 градуса температура на водата.

Термалната баня Rudas е доста популярна и заради басейна на покрива, в който определено е повече от приятно да си почива човек.

Има дни, предназначени само за мъже, както и дни само за жени, в събота и неделя е отворено за групи и банските са задължителни. Да плувате можете всеки ден от 6 сутринта до 10 вечерта, предлагат се и нощни къпания от 10 вечерта до 4 сутринта. Цените варират между 10 и 30 лева, в зависимост от това какво искате да ползвате и кога отидете.


Пазарът – усещане за място

Сградата на пазара е красива отвън и предлага огромно разнообразие от плодове, зеленчуци и подправки

Място, на което можете да видите колорита на местните продукти, да си купите плодове, зеленчуци, млечни и местни продукти, риба, както и вина от унгарски производители или просто да се нагледате на цветове и красиво аранжирани щандове, е Голямата сграда на пазара. Намира се съвсем близо до река Дунав. Този пазар на унгарски се нарича Nagycsarnok и е на три етажа, строен е през 1897 г. и е най-красивият запазен с десетиления пазар. Не се учудвайте, в града има и други стари такива.

Големият пазар е и доста централен. Намира се в цнтъра на града и е предпочитано място за пазаруване на огромен брой домакинства. Отваря в ранни зори. Най-ранобудните могат да напълнят торбите с пресни зеленчуци още от 6 сутринта. Преди да се отправите към него, имайте предвид, че в неделя е затворен, в събота работи до 3 следобед. През останалите дни – до 6 следобед, с изключение на понеделник, когато продажбите приключват час по-рано.

Сградата на пазара е дело на Samu Pecz и ще я забележите отдалеч. Отличава се с шарения си покрив и ще ви е лесно да я разпознаете. Керемидите, които са използвани за покрива, са същите, които могат да се видят и на църквата „Матиас” в града. Дело са на местния майстор Zsolnay.


Базиликата „Свети Стефан”

В сърцето на града е и базиликата „Свети Стефан”, най-голямата църква в Будапеща. Тя е кръстена на първия крал на Унгария и може да побере 8500 вярващи. Любопитното е, че в нея посетителите имат възможност да видят и мумифицирана дясната ръка на Свети Стефан.

 От купола на храма се открива прекрасна гледка отвисоко. Посещението в самата църква е безплатно, но е задължително да оставите дарение за църквата на стойност 1 евро. От понеделник до събота между 10 и 15 часа се предлага обиколка на базиликата с англоговорящ гид.

Базиликата „Свети Стефан” се намира на едноименен площад, където ще откриете многобройни кафенета и заведения за хапване. Прекрасна възможност да се заредите с енергия, за да продължите разходката си.


Статуята на свободата и Цитаделата

Ако сте ценители на панорамните гледки, ви съветваме да идете до Статуята на свободата. Не, не сме се объркали, освен прочутата Статуя на свободата в САЩ, такава си имат и в Будапеща. Намира се на хълма Гелърт.

Поводът за наравата на статуята е освобождението от нацистите след Втората световна война. Бронзовата статуя е висока 14 метра, издигната на 26-метров пиедестал, и изобразява жена, която държи над главата си палмово листо.

На върха на хълма Гелърт са намира и Цитаделата, друга интересна забележителност на унгарската столица – представлява укрепления с обща дължина 220 метра, построени малко след средата на 19.век.  Широчината й се простира на 60 метра, а височината е 4 метра. Има и музейна експозиция, където могат да се видят различни експонати, свързани с нацистката история.


Площадът на героите

Емблематична забележителност за Унгария е и Площадът на героите и по-точно монументите, издигнати на него по случай отбелязването на 1000 години история на маджарите. Най-високата фигура е на Архангел Габриел, с корона и символа на християнството – кръста. На по-ниско ниво са разположени 7-те вожда, които са водели унгарското племе.

Това е най-големият и най-впечатляващ площад в града, намира се в непосредствена близост до приятен парк. От ляво на монумента е Музеят за изящни изкуства, а от ляво – Залата на изкуствата.


Транспортът

Автомати за билети ще откриете на повечето автобусни спирки

Общественият транспорт в Унгария е добре уреден, няколко линии на метрото в комбинация с автобуси, трамваи и велоалеи покриват града.

Имайте предвид, че отговорността да си купите билет и да го валидирате е изцяло ваша. На повечето автобусни спирки има автомати за билети, които работят както с пари в брой, така и с дебитни карти, включително безконтактни. Имате и вариант да си вземете билет с трансфер – в рамките на час можете да смените две превозни средства. За да избегнете глоба, валидирайте си билета още на качване в превозните средства от наземния транспорт. За метрото ключова роля играе една бяла линия. Оглеждайте се за нея и не я преминавайте, без да сте маркирали на съответните машини документа си за пътуване.

Билет за единично пътуване е 350 унгарски форинта или около 2.20 лева, когато го купите от машина извън превозното средство и 450 форинта вътре в превозното средство. Билет с опция за трансфер е 530 форинта. Имате вариант и да си купите 10 билетчета за 3000 форинта.

За колоездачите освен че са предвидени велоалеи, има и монтирани специални светофари, които да им помогнат да се ориентират в движението и да намалят риска от инциденти.


Време за бар

Отделете време да пийнете унгарско пиво и да се насладите на хубава храна.

Преживяване, което непременно трябва да изпитате в Будапеща, е да посетите някои от многобройните „барове в руините”. Те са особено популярни в града и напълно отговарят на името си – мазета и стари къщи са се превърнали в очарователни места, където да изпиете чаша любимо питие и да се порадвате на ваканцията си, докато оглеждате интересните „експонати”, които обикновено съпътстват много от баровете в руините. От стари книги и играчки, през стари съдове, мебели, дори части от вани – могат да бъдат видени наистина доста любопитни предмети.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една