Безценните трикове при пътуване със самолет

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ето, че денят на дългоочакваното пътуване почти дойде и е време да се приготвяте за полета. Събрахме за вас няколко хитринки, които ще ви улеснят както на летището, така и в самолета. С тях ще повишите нивото на комфорт при летене и ще започнете почивката си без излишни нерви и с положителна нагласа.


Не на тирантите

Като за начало – бъдете предвидливи и си спестете неприятните ситуации, които някои дрехи и аксесоари могат да създадат при проверката на летището. Не е добра идея да си слагате тиранти, тъй като (проверено от опит) металните им елементи задействат скенерите за метал.

В случай, че решите да си сложите колан, уверете се, че панталона ви няма да се свлича неловко без него. Споменаваме го неслучайно – при проверката ще трябва да си махнете колана.


С мисъл към комфорт

летище полет
В кабината на самолета понякога става хладно, съобразете това, когато избирате дрехи за път

Докато сме на вълна „облекло”, няма как да пропуснем да ви предупредим, че понякога по време на полет е хладно. Изберете панталон пред пола и отдайте предпочитанието си на дълъг панталон пред шорти. Добре е да имате суитчър, жилетка или поне голям шал, с който можете да се наметнете, в случай, че ви стане хладно.


Хапче против прилошаване при път

Ако ви се гади при пътуване с наземен транспорт, за всеки случай си пригответе хапче против прилошаване и за самолета. Особено ако има турболенция и самолетът е нестабилен за по-дълго време, може да ви стане дискомфортно. Бъдете готови, за да пътувате спокойно.

С цел да избегнете прилошаване, е добре също да хапнете нещо леко преди полет. Придържайте се обаче към „леко”. Избягвайте мазната, солената и дразнещата стомаха храна. Сандвич със сирене например звучи добре.


Персонализирайте си багажа

куфар багаж
Колкото е по-отличаващ се куфарът ви, толкова по-малко вероятно е някой да го обърка със своя

Умно решение е да сложите отличителни белези на багажа си. Понякога дори куфарът ви да е червен, това нищо не значи. Не се успокоявайте прекалено, ако сте избрали различен от сив или черен цвят. Съберат ли се два сходни куфара със сходен цвят, вече има опасност от объркване. А със сигурност няма да ви е приятно да пристигнете някъде далеч от дома и да се окаже, че разполагате само с дрехите на гърба си. Затова цветна лепенка, ярка връзка, етикет или дори ластик за коса, завързан на дръжката, може да ви спести силно неприятна ситуация. Не е лошо и да сложите надпис с първото си име и мейл или телефон за връзка, ако все пак се окажете с разменен багаж.  


Снимайте си багажа

Това може и да ви се стори прекалено, но снимка би улеснила търсенето, в случай, че са изгубили куфара ви. А колкото и да не е приятно, е факт, че това не е изключено. Знаем, че никой не иска да си представя такива сценарий, но е по-добре да сме подготвени. Особено ако ви предстои прекачване, застраховайте се и направите един бърз кадър.


Подсигурете се

И тъй като стигнахме до темата за изгубения багаж – ей така, просто за собствено успокоение, сложете си чифт чисто бельо, чорапи и тениска в ръчния багаж. В този ред на мисли не е лоша идея да оставите при себе си и четката за зъби, както и лекарства, ако приемате такива.


Проверете си документите

куфар багаж самолети полет
Уверете се, че няма да забравите документите си у дома

Още преди да заключите вратата на жилището си, проверете дали документите, банковата ви карта/портмонето и зарядното за телефона са с вас. Първите две ще ви трябват със сигурност. Що се отнася до зарядното – да, може и да ви е по-спокойно, ако няма устройство, което да звъни, но първо, че близките ви ще се тревожат, и второ – ще трябва да се лишите от селфита и връзка със света.


Два часа аванс

Натоварените летища изискват време, за да се минете проверките и да се придвижите до изхода за извеждане към самолета

Идете два часа по-рано на летището. Съгласни сме, че това е твърде много време, но за големи и натоварени летища или дори за българските, но в натоварен откъм полети период, всъщност никак не е много.

Ако не сте супер опитен пътешественик, времето ще ви е нужно и да се ориентирате в обстановката, да си оставите багажа, да минете проверка за сигурност и контрол на документите и да си намерите спокойно изхода към самолета.

Номера на полета

Запишете си номера на полета на лесно достъпно място. Бележка в джоба също върши работа. Така ще можете бързо, още щом се озовете на летището, да видите на екрана на кои гишета можете да оставите багажа си и да получите бордната си карта.

Съберете си внимателно вещите

Когато минете проверката, уверете се, че не сте забравили нещо в таблите на скенера. Също така внимавайте къде прибирате бордната си карта и документите. В бързането да съберете всичко и да освободите място на следващите пътници често се случва да сложите нещо на необичайно място и после да го търсите. Ако запазите концентрация и не бързате твърде много, ще си спестите онези секунди повишаване на адреналина, през които в трескаво ровене по джобове и чанти се чудите дали все пак не сте си изгубили някъде паспорта.


Смешният WC съвет

Щом стигнете до изхода за отвеждане към самолета, ако качването на борда все още не е започнало, имате време да поседнете, евентуално да почетете и… да отидете до тоалетната. Знаем, че звучи смешно, но наистина това е подходящ момент, от който да се възползвате. Тоалетнтите на борда са супер тесни, а и обикновено има опашки. Освен това трябва да се съобразите с това кога стюаресите/стюардите минават с количката за закуски и напитки (пътеката е твърде тясна, за да се разминете с количката). И като капак на всичко – в случай, че не сте до пътеката, ще трябва да вдигате хората до вас. Ако пък те спят…. става сложно и съвсем неудобно. Така че, да, този съвет е смешен, но пък е практичен.


Вода, а не вино

вода чаша
Хидратацията на организма е важна, не забравяйте да пиете вода по време на полет

Като споменахме количката с напитки… помолите екипажа приоритетно за вода. Важно е да поддържате организма си хидратиран, за да се чувствате добре. Ако страдате от недостиг на течности, може да се чувствате отпаднали, да ви се спи, дори да ви заболи глава.

Въпреки че на много полети се предлага, избягвайте да пиете алкохол. Оставете чашата с вино за първата си вечеря на новото място. Със сигурност ще се насладите на виното повече, ако сте в приятна атмосфера и в режим на почивка. Алкохолът дехидратира, а и с резките вариации в атмосферното налягане не е най-добрата алтернатива, която можете да изберете за тялото си.


Дъвка, но не за балончета

За самия полет е добре да си приготвите дъвка. Това няма нищо общо със свежия ви дъх. Дъвчейки, по-лесно ще преодолеете заглъхването на ушите при промяната в атмосферното налягане.


Между земята и небето

Преди излитане на самолета, отделете няколко минути, за да изслушате инструкцията на стюардесите.  Когато той вече се отлепя от пистата, дишайте бавно и спокойно, понякога помага да затворите за миг очи.


Време само за вас

Пътуването е точният момент да започнете книга, за която все не ви стига времето

Щом сте вече във въздуха, насладете се на гледката отвисоко (в случай, че сте до прозореца или имате възможност да надничате от някой.) Сега е време и да започнете книгата, която отдавна сте отлагали, да разлистите любимо списание, да се отдадете на медитация…. или просто да поспите. Полетът ви предоставя време, което без никакви угризения на съвестта можете да използвате за себе си по начина, по който най-много ви харесва.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една