Амстердам – нашите топ забележителности

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Амстердам е град, пълен с очарование, но и с много любопитни места, които заслужават вниманието ви. Подбрахме списък на най-интересните за нас обекти, за да ви предложим интересно преживяване в града. И като казахме преживяване – вмъкнахме и опции за това какво можете да правите в града.


Къщата на Ане Франк

Восъчна фигура на Ане Франк се съхранява в Музея на восъчните фигура в Амстердам

Къщата на Ане Франк е едно от най-известните места в Амстердам. Атмосферата е автентична и посетителите преминават през времето с цитати, снимки, видеа и оригинални предмети.

Семейството на Ане Франк се пренася за пръв път в къщата през юли 1942 г. Домът на Ане отваря врати като музей през 1960 г. Състои се от основна сграда и пристройка, в нея Ото Франк, бащата на Ане, е развивал бизнеса си. При превръщането на къщата в музей обаче, по молба на Ото, пристройката е останала празна.

Един от най-ценните експонати в къщата е дневникът на Ане, който тя получава на 13-тата си годишнина. Посетителите могат да видят ценната вещ във всекидневната.
В къщата музей се предлагат безплатни аудио турове на 9 езика, сред които английски, немски, френски.

Важно е да се се знае, че се влиза с билет с точна дата и час. Над 80% от билетите се купуват 2 месеца предварително, така че е добре да планирате посещението си. За възрастен входът е 10 евро, за лица от 10 до 17 г. – наполовина, а деца до 9 г. влизат безплатно, но и за тях се изисква да имат билет с дата и час. Той съответно е с нулева стойност. Таксата за резервация на билет е 50 цента.

От първи ноември до първи април работното време е от 9 до 19 часа, в събота – до 22 часа, а от началото на април до началото на ноември всеки ден работното време е от 9 до 22 часа.Кралският дворец

Една от основните забележителности на Амстердам е Кралският дворец. Той се използва активно от холандското кралско семейство, но е отворен за посещения през по-голямата част от годината. В двореца посетителите могат да научат повече за историята на Холандия и да разгледат богатия интериор. Дворецът затваря врати за посетители по време на официални събития като приеми за Нова година, гала вечери, връчване на награди. През последните 200 години това е сградата, в която се случва коронясването на монарсите. Тук се провеждат и кралските сватби.

Дворецът е най-голямата и най-значимата сграда за Амстердам от Златната епоха. Т.нар. Златна епоха обхваща периода около 17 век, когато Амстердам се превръща в един от най-важните градове в Европа. За половин век търговията спомогнала за натрупването на огромно богатство, а населението се увеличило 5 пъти.
Предлага се безплатен аудио тур на различни езици, включително английски, немски, френски и руски. Има и адаптирана за децата аудио версия на английски език.

За възрастни билетът е 10 евро, за студенти – 9, а под 18 г. и притежателите на Карта за музеите влизат безплатно.Държавният музей

Има много какво да научите за Холандия от Държавния музей

Почти задължителна спирка за всеки любопитен към културата на страната е Рейксмузеят, известен още като Държавният музей (Rijksmuseum). Това е един от най-големите музеи в Холандия и събира експонати, разказващи историята на града от последните 8 века. Ценителите на изкуството ще оценят високо възможността да видят произведението на Рембранд „Нощна стража”.

Известната картина е изложена в специално осветена зала, за да могат посетителите да се насладят на всеки неин детайл.
Не пропускайте да разгледате и „Галерията на честта”, където се намират картини на Франс Холс, Ян Стийн, Вермер и Ребранд.

В музея освен произведения на изобразителното изкуство, мотат да се видят артефакти от морската история на Холандия, азиатско изкуство, скулптури, дори древни къщи за кукли.Най-старата библиотека

Всеки, който обича книгите, ще остане запленен от атмосферата тук

Любителите на книгите със сигурност ще останат без дъх, когато прекрачат прага на в най-старата и най-богатата библиотека в историята на страната. Тук посетители, студенти и изследователи в областта на история на изкуството са добре дошли да се гмурнат надълбоко в дебрите на колекцията. И въпреки че датира отпреди столетия, библиотеката не е останала в миналото. Снабдена е с IPad-и за свободно ползване, има и безплатен безжичен интернет, както в библиотеката, така и в музея.

Атриумът е друго интересно място в музея – то впечатлява със стъклените си покриви и светлината, която влиза отвсякъде, стените са с красиви червени керемиди и от тях надничат огромен брой прозорци.

Не пропускайте да се разходите и в градините на музея. Тук може да оставите сетивата си да поплуват във феерия от лалета и прекрасна друга растителност, да се разходите, да си направите красиви снимки и да отпочините от туристическата обиколка. Ако имате нужда от ободряваща напитка или да похапнете – в музея ще откриете ресторант и кафене, както и магазин с артикули, тематично свързани с експозициите.

В случай, че нямате туристическа карта за вход в музея, билетът ви ще струва 20 евро. За лица под 18 години входът е безплатен. Работното време е от 9 до 17 часа всеки ден.Музеят на Ван Гог

Музеят на Ван Гог в Амстердам е един от най-известните музеи на твореца в цял свят, тъй като именно там са запазени и най-много негови произведения. Картините надхвърлят 200, тук се пазят и много негови рисунки – около 500. Впечатляващ е и броят на писмата, които се съхраняват– около 700! Огромна част от тях са до по-големия брат на Винсент, Тео. Именно Тео посъветвал Винсент да се заеме с изобразително изкуство.

За пръв път музеят на Ван Гог в Амстердам отваря врати през 1973 година, но от тогава до сега е модернизиран и разширяван няколко пъти – през 1999, 2013 и 2015 г. Тук ценителите могат да видят една от най-известните картини на Ван Гог – „Слънчогледите”. Освен негови картини, тук можете да разгледате и произведения на творци, които са го вдъхновявали, а също и платна на художници, за които Ван Гог е бил вдъхновение.

Входът за възрастни за музея е 19 евро, за лица до 18 години е безплатен. С електронната карта за туристи също не се заплаща допълнителен вход. Покупката на билети е предварителна и входът е с определен час.
Ако планирате посещение, най-добре е да го вместите в графика си преди 11 сутринта и след 3 следобед. Диапазонът между тези часове е най-ангажиран откъм туристи.

Музеят отваря врати в 9, между март и юни затваря в 6 следобед, както и между септември и края на октомври. В месеците юни-септември работното време е до 7. Най-кратко е работното време от октомври до март – до 5 следобед. В петък, когато посетителите са най-многобройни, музеят е с удължено работно време – до 9 вечерта.Къща музей на Рембранд

Амстердам отдава специална почит на Рембранд

Къщата-музей на друг изключително прочут художник също се намира в Амстердам – Рембранд. Той е известен със своите портрети и автопортрети, както и с изключително добрите си исторически картини. Къщата музей дава поглед към човека, към учителя, колекционера и предприемача Рембранд. Въпреки че добил слава на ранна възраст, на по-късен етап от живота си той е споходен от финансови проблеми и лични неудачи. Това обаче не се отразило негативно на изкуството му.

Във времето, в което е живял Рембранд, Амстердам е бил в етап на разцвет на културата. Рембранд е успял да си купи къщата, в която е живял, благодарение на успеха си като художник. Къщата преди е принадлежала на търговци и за времето си била особено внушителна.

Едни от най-ценните експонати в колекцията са рисунките на Рембранд от 17-и век, както и неговото офортно изкуство. В къщата има и крило, в което се организират временни изложби на други художници и на съвременни майстори на четката.
Любопитен факт е, че къщата на Рембранд за пръв път започва да работи като музей през 1911 г. и до 1933 г. непрекъснато колекцията се разраства. Музеят затваря врати през 1940 г., заради военните действия по време на Втората световна война. През 1944 г. колекцията е застрашена от наводнения и за да бъде опазена, е преместена. Дейността на къщата музей е подновена през 1945 г.

Входът за възрастни без картата I Amsterdam City е 14 евро, с нея е безплатен. За децата до 6 г. билетът е безплатен, а до 17 г. – 5 евро.Музеят на съвременното изкуство

В Музея на съвременното изкуство, който в Амстердам ще откриете под името The Stedelijk Museum, намират своето място над 2500 предмета, датиращи между 1870 г. до наши дни. Най-уязвимите от тях като фотографии, текстилни експонати и такива, отпечатани на хартия, с цел да се предпазят от увреждане, не могат да бъдат представяни пред публика за повече от 3 последователни месеца. Когато и да стигнете в музея обаче, ще откриете прелюбопитни експонати. Тук ще намерите комбинация от картини, мебели, бижута, инсталации, видео изкуство, инсталации, постери и интериорни елементи. Сред експонатите е дори 3D принтирана ваза. Почитателите на съвременното изкуство със сигурност ще останат впечатлени от големия брой експонати от прочути автори, сред които Пикасо и Анди Уорхоу.

Началото на музея е поставено през 1874 г. от група частни лица от Амстердам, които даряват личните си арт колекции, по-късно музеята се премества. Днес Stedelijk Museum е най-големият холандски музей, посветен на съвременно изкуство и съвременен дизайн.

Тук се провеждат курсове и работилници за деца, има и „лаборатория” за семейства и малчугани, където всеки може да създаде свой арт предмет.

Билетът за вход на възрастен е 18.5 евро, за студенти – 10 евро, а за лица до 18 г. е безплатен. Работното време е от 10 сутринта до 6 следобед всеки ден с изключение на петък. В петъчния ден можете да разгледате експозициите от 10 до 10, а билети спират да се продават половин час преди приключване на работното време.Музеят за наука NEMO

Едно от най-добрите места, на които можете да отидете, ако сте с детето си в Амстердам, е Музеят за наука NEMO. Той е изключително забавен както за малчуганите, така и за възрастни. Разположен е на 5 етажа, в които представени по увлекателен начин наука и технологии се преплитат с театрални представления, филмови прожекции, работилници и демонстрации. Подгответе сетивата си, защото в този музей можете да помиришете, да чуете, да почувствате и да видите как нещата работят.

Полегатият покрив на сградата предлага прекрасно пространство, където можете да изпиете чаша топло кафе, докато се наслаждавате на прекрасна гледка към града.

Входът за притежателите на електронната туристическа карта е безплатен. Вход не се плаща и за деца до 4 г. За всички, преминали възрастта от 4 години, билетът е 17.5 евро. За групи има намаления. Работното време е от 10 до 17.30 всеки ден, с изключение на някои понеделници и на Деня на кралицата, който е национален празник.Филмовият музей Eye

Ако киното ви влече, посетете този нетрадиционен музей

Ако магията на киното пленява сетивата ви, със сигурност няма да пропуснете да посетите Филмовия музей Eye. В него можете да проследите развитието на технологиите за правене на филми и да видите как се е променяла кино лентата през годините. Колекцията на музея датира от 1946 г., когато името му е било различно. Първоначално той е бил Исторически филмов архив на Холандия, през 1952 г. е преименуван на Холандски филмов музей. Името ЕYE носи от недалечната 2010 г.

Вероятно повечето от вас са се сетили, че щом е бил филмов архив, до ден днешен тук се пазят архивни ленти на множество филми. Съхраняват се, разбира се, и други експонати, свързани с киното като плакати и оборудване.

Важни моменти в развитието на кино индустрията можете да видите на приземния етаж, в т.нар Панорама на EYE. Експозицията е постоянна и е подходяща за всички възрасти. Тук се пазят различни камери, включително Mitchell – 35 мм камера, използвана за много холивудски продукции.

Въпреки че музеят е насочен към историята на киното, той е модерен и интерактивен. Има 360-градусово „пространство”, в което посетителите са заобиколени от над 100 клипчета от филми от колекцията на EYe. Любопитни са и своеобразните миниатюрни кина с по 3 седалки. Особено вълнуваща е възможността да „участвате” във филмова сцена. Можете да изживеете това усещане както с билет за изложбата, така и с филмов билет.

Музеят е отворен от 10 сутринта до 7 следобед. Към музея има бар-ресторант, както и магазин, и box office. В бокс офиса имайте предвид, че не приемат пари в брой.

Стандартен билет за изложбите струва 11 евро, лица под 18 г. влизат безплатно. Ако решите да гледате прожекция, си подгответе поне 11 евро, колкото е най-евтиният билет за възрастни. Ако филмът е повече от 150 минути, има доплащане от още 2.5 евро, а за прожекции над 210 минути – 5 евро.


Дейности


Разходка по каналите

Не пропускайте една от основните атракции в Амстердам – разходката по каналите на града

Едно от изживяванията, които ви препоръчваме да си подарите, докато сте в Амстердам, е да се повозите с корабче по каналите. Можете да избирате дали разходката ви по вода да е през деня или вечерта, дали да е романтична – за двойки, дали ще сте с деца. Има опции и за сервиране на храна и напитки на борда. Според това каква услуга искате, цените за дневен билет за един човек варират межу 16-27 евро без включени храни и напитки. Можете да си купите билет онлайн.


Старата Холандия

В Старата Холандия се пазят традициите за производство на сирене

Само на половин час път от Централната гара в Амстердам се намира Старата Холандия – територия, където можете да се потопите в автентичната за страната атмосфера на вятърни мелници, стари църкви и ферми. Разходите ли се до тук, ще научите повече за традиционни дейности като производството на сирене, рибарството и корабостроенето. Автентичната атмосфера определено си заслужава вниманието, независимо дали изберете да се любувате на обстановката и да си правите снимки, или да си купите сирена от специалните пазари, посветени на млечния продукт.Снимайте лалетата

През пролетта Амстердам е цветна приказка

Холандия неслучайно е наричана Страната на лалетата. През пролетта тя се изпълва с пъстри килими от свежи лалета. Тук се произвеждат 70% от лалетата, които се продават в цял свят. Няма да сгрешите, ако решите да посетите градините на парка Keukenhof.
През 2019 г. градините на парка ще са отворени за посетители от 21-и март до 19-и май в диапазона между 8 и 18 часа. Сутрин и след 16 часа са най-спокойните за посещение часове, с най-малко туристи. Билетът е 17 евро за възрастни и 8 евро за деца.
Паркът предлага добри условия и за трудно подвижни хора, както и безплатен интернет.


Внимание, кофи шоп!

Известно е, че в Холандия употребата на марихуана е легална и има специални места, наречени „кофи шоп”-ове, където можете да опитате усещането. Бъдете внимателни, тъй като кофи шоп-овете са различно място от кафенетата. За по-сигурно – ако видите залепени стикери в зелено и бяло на прозореца, имайте предвид, че тук се продава марихуана и продукти, които я съдържат. Тези стикери обозначават, че произходът й е легален. Друго, което е добре да знаете, че в кофи шоп-овете не се продава алкохол. Обратната зависимост също е в сила – на местата, където се продава алкохол, не се предлага марихуана и продукти, в чието съдържание тя присъства.
Ако решите да изпробвате влиянието на „тревата”, бъдете разумни – информирайте се от екипа на кофи шопа за различните артикули и не прекалявайте с количеството.
Въпреки че в кофи шоп-овете се пуши марихуана, не във всички се допуска пушенето на цигари, затова попитайте.


Червените фенери

Кварталът определено предизвиква любопитството на гостите на Амстердам

Трудно можем да пропуснем червените фенери, когато говорим за Амстердам. Всички са чували за противоречивия квартал и много от туристите са любопитни да минат оттам, за да го разгледат.
В квартала на червените фенери тематично изобилстват секс магазините, местата за настаняване от различни категории, има и музеи. Тук се намира единственият в света Музей на проституцията.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една