9 мобилни приложения за всеки пътешественик

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Мобилните приложения са завладели ежедневието ни – някои ни развличат, други ни помагат да подредим живота си, да се ориентираме в обстановката или просто да открием къде правят най-вкусните бургери. И тъй като не е особено практично да носиш лаптопа си, докато си на ваканция, приложенията са тези, които ни спестяват много главоболия.

Мобилните апликации, които влизат в помощ на пътуващите хора, са наистина много, но ще подбрахме за вас няколко, които наистина биха ви били от полза. Разбира се, ще се радваме и вие да ни споделите кои приложения намирате за супер практични и с какво те облекчават живота ви по време на път.

Trip It организира целия ви план за пътуването и събира всички детайли и резервации на едно място. В момента, в който резервирате полет, хотел, кола под наем – просто изпращате резервацията до определен мейл адрес на приложението и то ще я добави към плановете за конкретния ден. Идеално улеснение за по-разсеяните от вас. Дори и да сте доста последователни в графика си, апликацията ще ви спести ровенето по мейли за проверка на точния час на полета.

Ако често забравяте по нещо важно, което да сложите в багажа си, вероятно PackPoint ще ви помогне. Приложението прави списък с необходимите ви вещи за пътуването на база това къде е крайната ви дестинация, колко нощувки сте планували и какви активности ще имате. Включително смята вместо вас колко чифта панталони и чорапи да си вземете. Практично, нали?

Ако искате бюджетни нощувки и усещане като у дома, приложението за споделени домове е подходящият вариант за вас

Airbnb е мобилната апликация на познатия сайт за споделяне на домове. Ще ви е особено полезна, ако решите в последния момент да удължите ваканцията си или да промените плановете си и пристигнете в град, в който нямате резервиран хотел. Предимствата на платформата са, че обикновено можете да наемете място за настаняване срещу много по-малко пари, да се запознаете с местен жител, да усетите реалния ритъм на живот извън центъра и да бъдете далеч от тълпите туристи.

С помощта на приложение лесно ще си извикате такси

Uber – когато имате нужда от такси, но бихте желали по възможност да не плащате твърде скъпо, то вероятно ще оцените по достойнство Uber. Вероятно много от вас вече са ползвали приложението, което повдигна доста дискусии у нас. Е, в много държави то се ползва успешно и може да ви бъде полезно.

Без проблем ще се справите с градския транспорт с помощта на подходяща апликация

Moovit е приложението, което ще послужи на туристите, които предпочитат градския транспорт пред такситата. Въведете от къде до къде искате да стигнете и то ще Ви предложи варианти на маршрута с превозни средства от мрежата за градски транспорт. Добрата новина е, че имате опция да избирате маршрути в държави и градове от целия свят. Апликацията изчислява и приблизителното време, което ще отнеме пътуването ви.

Waze – значително ще облекчи живота ви, ако решите да наемете кола под наем в непознат град. Приложението не само, че ще ви помогне с маршрута от точка А до точка Б, но и ще ви сигнализира къде има задръстване, пътен инцидент или бензиностанция. Хубавото е, че е интерактивно и съответно, ако видите паднало дърво на пътя или друго препятствие – можете да поставите подходящ знак на картата, за да предупредите останалите шофьори. Има я и обратната функционалност – ако някой е поставил знак за препятствие, но то вече е отстранено, можете да махнете маркера.

Винаги е добре да можеш да си поръчаш нещо за пиене на местния език

Duolingo – винаги прави добро впечатление, когато можете да кажете дума-две на местния език. Независимо дали ще е само „Добър ден” и „Благодаря” или нещо по-сложно като „Бихте ли ме упътили” и „Едно еспресо и чаша вода, моля”, със сигурност ще се почувствате по-близо до средата, в която сте, ако знаете мъничко от езика. Приложението ще ви помогне да натрупате известни знания като предлага разнообразие от езици.

Google Translate – Разбира се, дори да обичате да учите езици едва ли с всички тях ще успеете да напреднете толкова, че да можете да разбирате изцяло менюто или информационните табели във всяка страна, която решите да посетите. Затова – възползвайте се от технологиите. Иначе казано Гугъл знае всичко. Апликацията може да превежда като пишете думи, снимате с камерата на телефона си надписи, произнасяте… Има офлайн режим и опция за запазване на фрази и думи.

Можете да споделите снимката с приятели у дома, веднага щом я направите

Viber – въпреки че в Европейския съюз разговорите вече са абсолютно достъпни и плащате за тях толкова, колкото и като да сте у дома, при пътуване извън Общността приложението може да ви спести значителна сума. Със сигурност е добре да поддържате връзка с близките си, най-малкото да ги уведомите, че сте добре и че си прекарвате страхотно. Просто се свържете към безжичния интернет на хотела/кафенето и не само можете да си пишете, но и да се чуете с любимите си хора. А защо да не се похвалите с красивите си снимки?

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една