5 вещи, без които да не тръгвате на път

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Да пътуваш с малко багаж има много предимства – прекарваш по-малко време в чудене какво да облечеш, носиш по-малки и по-леки куфари, чувстваш се по-свободен и си много по-мобилен. Колкото и да е приятно да не теглиш огромни куфари след себе си обаче, има някои неща, без които не трябва да потегляме на път.


Документи

Разбира се, едва ли изненадваме някого -на първо място това са документите за самоличност. За щастие в Европа визи не ни трябват, но не пропускайте да вземете личната си карта, както и паспорта си, без който няма как да влезете в някои от държавите извън Европейския съюз.

Ако сте планирали да обикаляте из квартали, градчета и селца и да вземете автомобил под наем, уверете се, че шофьорската Ви книжка и  контролният талон към нея са с вас.

 Важно правило при пътуване е абсолютно винаги да носите документите си в ръчния си багаж и никога да не ги оставяте в багажното отделение. Причините са няколко – първо, във всеки един момент трябва да можете да се идентифицирате. Това се отнася дори когато сте си в собствената държава, но с още по-голяма сила важи при пътуване. Освен това няма как да минете граница, без да покажете документа си. И още нещо – когато пътува голяма група с много и различни багажи, винаги е възможно да стане объркване и някой, без да иска, да вземе вашите вещи вместо своите. Тук е моментът да споменем, че цветна лепенка, връзка, шалче или значка, закрепени на багажа ви, биха помогнали значително той да се отличава и да не стават грешки.


Пари

пари евро пътуване
Не разчитайте само на банковата си карта, пригответе си известна сума пари в брой

Никога не тръгвайте наникъде и без да имате пари в себе си. Повече от препоръчително е да разполагате не само с пари в брой, но и с известна наличност в банковата си карта, в случай, че възникне непредвидена ситуация. Добре е да се информирате дали има и какви са таксите за плащане с картата Ви. Друг съвет, който не е разумно да пренебрегвате, е да си обмените предварително средства във валутата на държавата, в която ще е почивката или екскурзията Ви. Ако преминавате през повече страни, никак не е излишно да имате и малки суми в тяхната валута. При положение, че се чудите защо – най-малкото за да си купите нещо за хапване или вода.


Зарядно за телефона

Непременно вземете със себе си зарядното за телефона

В днешно време едва ли някой си помисля да тръгне да пътува или дори да излезе от вкъщи без мобилния си телефон, затова е излишно да споменаваме, че телефонът трябва да Ви е неизменен спътник. Ще припомним обаче, че е добре да си включите роуминг услугата, за да можете да се свързвате със света и той с вас. Освен това – непременно си вземете зарядното за телефона. Ако батерията на устройството не е заредена, все едно нямате телефон. При пътуване, особено ако е по-дълго, е препоръчително да си вземете и преносимо зарядно, за да сте спокойни, че ще се наслаждавате на любимата си музика, ще можете да четете любимите си сайтове или дори да правите снимки, докато изминавате километри.


Нещо топло за обличане

Уверете се, че имате топла дреха в багажа

Топла дреха е следващото задължително нещо в списъка с багажа. Независимо колко е горещо, независимо от прогнозата за времето в крайната ви дестинация, предвидете си топла дреха. Тя ще ви е абсолютно необходима вечер, когато температурите паднат. На много места, особено в планински и морски райони, независимо, че е топло през деня, вечерта градусите рязко се движат надолу и вместо да се насладите на приятна нощна разходка, ще ви е студено, неуютно и ще бързате да се приберете в хотелската стая.

Топла дреха ще ви свърши чудесна работа и в случай, че климатикът в автобуса, с който пътувате, е настроен на по-ниска от комфортната за вас температура, както и ако решите да посещавате пещери. Там температурата е постоянна през цялата година и ако сте с тениска и къси панталони, няма да ви вълнуват пещерните красоти, а това как да се стоплите.

Полезно при пътуване е да имате и шал с вас. Независимо дали е дебел или памучен, с него можете леко да се наметнете, да си направите импровизирана възглавница, за да поспите, докато пътувате, може да се го увиете около врата, за да ви предпази от вятър, да го ползвате като аксесоар или акцент в облеклото и не на последно място, с шала можете да покриете главата си, ако неочаквано завали.


Допълнителен чифт бувки

Заложете на удобните обувки, за да не се налагат непредвидени почивки

Резервните обувки също са нещо, без което опитните пътешественици не тръгват на път, особено ако не сте планирали бюджет за покупка на обувки. В случай, че не планувате да сложите резервен чифт в багажа, помислете отново. Най-вероятно не ви се е случвало да прекарате седмица далеч от дома и още през първия ден киша или проливен дъжд да ви намокри стабилно краката, но от опит знаем, че никак не е приятно. Освен това, ако сте от туристите, които обичат да обикалят пеша и да се потапят в атмосферата на ново място, изминавайки внушителен брой километри, то е твърде вероятно дългото носене на един чифт да ви причини дискомфорт или дори да ви направи кървава раничка на ходилото. Плюс това краката се запотяват и е добре да можете да сменяте обувките си, за да имат възможност да се проветрят и да не се събира влага в тях.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една