3 изживявания в Истанбул, които не са за изпускане

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ако искате да усетите духа на Ориента, но предпочитате да не напускате границите на европейския континент, то Истанбул е дестинацията, която търсите.

Турският мегаполис предлага огромно разнообразие от начини, по които да прекарате пълноценно и запомнящо се пътуването си. Горещо ви препоръчваме да хвърлете едно око към най-емблематичните забележителности на града, които сме подбрали за вас. Сега обаче няма да ви разказваме за обекти, а за изживявания.

Колкото и да обичаме разглеждането на обекти, превърнали се в символи за дадено място, вярваме, че преживяванията са тези, които създават спомени и се помнят за дълго. Ето защо решихме да споделим опита си и да маркираме три изживявания в Истанбул, които наистина си струват.

№1 С корабче по Босфора

Босфора мост Истанбул
Да минеш под моста на Босфора вечер, когато той е облян в светлини, е просто неописуемо.

На първо място без грам колебание слагаме разходка с корабче по Босфора, с включена вечеря и традиционна програма. Със сигурност няма да съжалявате за нито една похарчена лира. Бизнесът с корабчета, обикалящи по Босфора, процъфтява в Истанбул. И със сигурност има защо.

Разглеждате брега и забележителностите от море, минавате под мостовете на града, наслаждавате се на гледката и вечеряте в приятна обстановка. Разбира се, храната е традиционна, както се досещате – близка е до нашия вкус. Различните корабчета организират по различен начин храненето, предлагат се блок маси или сервиране от сервитьор. Каквото и да изберете, едва ли ще съжалявате. Ще имате възможност да опитате от типичните за страната предястия, разядки, основни ястия и сладки изкушения.

Колкото и да са прочути турците с изобилната си и вкусна кухня обаче, няма как да не признаем, че дори по-впечатляваща от храната е традиционната програма. Тя също се различава на различните корабчета, но повечето предлагат танца на дервишите, традиционни турски народни танци и, разбира се, бели денс. Съчетани в програма, те със сигурност ще допренесат да усетите духа на Ориента. Обикновено началото е с танца на вътрящите се дервиши, вечерта продължава с изпълнения на традиционни танци и черешката на тортата е бели денс.

Като комплимент към гостите си, домакините на корабчетата често пускат музика от родината на посетителските групи. Затова, не се учудвайте, ако чуете „Бяла роза” или „Големият кораб минава”.

Тъй като в Турция наргилето е синоним почти на изживяване, подарете си го. Съвсем съгласни сме, че тютюнопушенето е вредно и не го подкрепяме, но с ръка на сърцето ще си признаем, че си поръчахме наргиле на паубата на корабче, плаващо по Босфора… малко преди полунощ, с поглед вперен към светлините на мегаполиса… и истински се насладихме на усещането.

Допълнителна атракция, която е силно вероятно да ви предложат, е ретро снимка с автентични за Турция дрехи и аксесоари. За да погъделичкат егото ви, ще ви настанят и на величествен трон.

Снимките, както и наргилето, са допълнителни услуги, от които можете да се възползвате, и обикновено не се включват в пакета с вечеря и програма. Цената за него варира, но е средно около 30 евро. Е, има и доста по-скъпи и луксозни варианти като да си наемете частна яхта, да се поглезите с романтично плаване като шофьор дойде да ви вземе директно от хотела и т.н., но и основният пакет предлага достатъчно приятни преживявания.

№2 Високо, високо, високо…

Ако се чудите каква е гледката от небостъргача “Сапфир”…

За второто преживяване ви препоръчваме да се насочите към небостъргача „Сапфир”. Височината му (до най-високата точка) е 261 метра. Посетители се допускат до 235-и метър, където ще откриете тераса с 365-градусова панорама към града. Терасата е организирана като кафене, така че можете да се насладите едновременно на чаша капучино и внушителна гледка от високо. Имайте предвид обаче, че съвсем не е задължително да консумирате нещо от заведението, за да се полюбувате на града.

Дори тези от вас, които имат страх от високо, могат да се порадват на гледката, без да се притесняват. Терасата е обезопасена добре и нямате усещане, че рискувате всеки момент да паднете. В този ред на мисли не е нужно да се притеснявате излишно и ако сте с малко дете. Разбира се, не изпускайте от поглед мъника, тъй като малчуганите са особено изобретателни в белите.

Невероятна емоция, която препоръчваме с две ръце, е опознавателно 5D филмче, разкриващо съкровищата на Истанбул. То е направено така, че симулира разходка с хеликоптер над и вътре в най-емблематичните забележителности на града. Благодарение на 5D ефектите, усещането е все едно наистина сте в хеликоптер. Пригответе се за резки наклони, промяна в посоката, спускания, вятър в косите, шум и пръски „от морето”. Общата цена за качване до панорамната тераса и прожекция на филмчето е малко над 40 лири.

В сградата има и търговски център, така че след като се полюбувате на гледката и „полета”, ще можете и да си организирате пазаруване – дрехи, обувки, бельо или локум, изборът е голям.

№3 Среща с морски обитатели

Аквариумът със сигурност ще се хареса на децата, но сме убедени, че и възрастните ще бъдат впечатлени

Третото, но не по важност, изживяване в нашия списък е посещение на аквариум. В Истанбул имате избор кой да посетите. Ние бяхме в Sea Life в търговския център „Форум”, затова споделяме впечатления за него. Ще се радваме, ако ни разкажете за другия – Istanbul Aquarium.

Аквариумът доставя много радост и за възрастните, и за децата. Той е специално пригоден, за да бъде забавно и образователно място за малките си посетители. Организирани са много кътове за снимки, но като че ли най-привлекателни за мъниците са специално създадените „скафандри”. Те представляват полусфери, вдлъбнати в средата на долната стена на няколко от аквариумите. Оставено е пространство, през което дечицата да пропълзят до „скафандъра” и като пъхнат главичките си в него. Изглежда така, все едно плуват заедно с рибите. Въпреки че атракцията е за деца, екипът ни доказа, че и възрастни могат да се включат J

Освен художествено осветени аквариуми с различни по вид, цвят и размер риби, костенурки и други морски обитатели, ще видите и доста дълъг морски тунел. Така докато вие се разхождате и правите снимки, до и над вас ще плуват акули и други морски обитатели. Не пропускайте да си направите селфи с акула. Все пак кога друг път ще имате (безопасен) шанс за снимка със страховитата риба?

Билети за аквариума се продават на място, но ако го купите онлайн, ще получите до 20% отстъпка. За групи над 10 души има намаление. Билетът на стандартна цена е 80 турски лири. Няма ограничение във времето на престоя ви, така че снимайте се на воля.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една