3 дестинации, сгушени в Северозапада

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Северозападна България има сериозен приключенски потенциал, който, сигурни сме, пътешественици като вас вече са надушили. За тези, които все още не са посещавали района, събрахме любопитни места, които да разгледате в три северозападни града – Видин, Враца и Белоградчик.


Видин

Скътан в северозападния край на България, в опашката на лъва, Видин за жалост е сравнително малко популярен като дестинация.

Намира се на река Дунав, което само по себе си, му придава романтичното очарование, присъщо на речните градове. Тук можете да се наслаждавате на красиви залези, отразени във водите на Дунав и на спокойни разходки по крайбрежната алея.


Дунав мост

По моста минават средно около 20 хил. превозни средства седмично

Във Видин стъпва и значимият за транспорта и икономиката на страната Дунав мост, който свързва нашия град с румънския Калафат. За любопитните – справка в статистиката сочи, че за седмица по моста минават средно около 20 хил. превозни средства.


Крепостта “Баба Вида”

Крепостта е построена край водите на река “Дунав”

Най-известната историческа забележителност на Видин, е крепостта „Баба Вида”. Това е единствената цялостно запазена средновековна крепост в България. Всъщност съоръжението е съвместявало две функции – имало е отбранителна роля и е служело като замък, в който живеели владетелите. В съвремието често се използва като декор за заснемане на различни филмови продукции.

Легендата разказва, че името на крепостта отдава почит към Вида – една от трите дъщери на много заможен български болярин. След смъртта му, неговото имущество било разделено между трите му деца. Сестрите на Вида се омъжили рано, съпрузите им не били грижовни към богатството на рода и с лека ръка пропилели наследството от бащата. Вида като най-голяма и най-разумна дъщеря, защитила честта на татко си като изградила замък, за да запази своя народ. Имала дълъг живот, починала на преклонна възраст. След смъртта й замъкът станал известен като „Баба Вида”.

Днес крепостта е отворена за посещения и е включена в Списъка на 100-те национални туристически обекта.


Катедралата

Катедралата във Видин е значим храм не само за града, но и за цяла България

Друг много значим обект за Видин е катедралният храм „Св. Вмчк Димитър Солунски” – паметник на културата от национално значение. Той е вторият по големина храм у нас след „Александър Невски” в София.

Катедралта е изградена на мястото на дървена църква от XVII в. Храмът е уникален с това, че в него са изобразени лицата на национални герои на България, посветили живота си на Освобождението на страната – Раковски, Левски, Ботев, Каравелов, Хаджи Димитър. В нито един православен храм по света не присъства подобна сцена.

Интересен факт е, че катедралата носи името на светеца, закрилник на Видин. Затова и градът празнува Димитровден като свой празник.


Белоградчик


Белоградчишките скали

Белоградчик е прочут с причудливите форми на скалния масив край града. Формирането на Белоградчишките скали започва преди „скромните” 230 млн. г., а типичният им червенеещ нюанс е заради наличието на железните оксиди и хидроокиси. Интересните образувания са изцяло дело на природните условия – на водата, която отнасяла частици в продължение на милиони години, и на вятъра, който извайвал очертанията. По този начин се „родили” митични герои, птици, други животни, и, разбира се, хора. Най-известните скални форми носят имената Адам и Ева, Мадоната, Ученичката, Мечката, Лъвът, Замъкът.

Белоградчишките скали се простират на внушителните 30 км по дължина и между 3 и 5 км ширина. Около тях се срещат голям брой растения, които могат да се видят само на Балканския полуостров. Има и такива, застрашени от изчезване у нас. Животинското царство тук също е широко застъпено. Скалите и пространствата около тях са обитавани от скални орли, бухали, вълци, глигани, благородни елени. Може да се види дори редкия за страната черен щъркел.


Белоградчишката крепост

Крепостта е служила за отбрана в множество битки

Почти в непосредствена близост до скалите е Белоградчишката крепост, известна като „Калето”. Тя също е основен обект, който ви препоръчваме да посетите в Белоградчик. „Калето” е сред най-добре съхранените крепости у нас и има статут на паметник на културата от национално значение. Строителството й започва през далечния III век – римляните я изградили, за да охраняват важните пътища, които минавали през района. Използвана е като отбранително съоръжение както на Римската, така и на Визинатийската империя. Българите доизградили крепостта и тя била използвана и в битките по време на турското робство. За последно е играла роля по време на военни действия през Сръбско-българската война – 1885 г.  

Крепостта и скалите можете да посетите с един входен билет на цена 6 лв за възрастни и 4 лв за деца. Предлагат се семейни билети – 12 лв за родители с деца до 18 г. Паркингът се заплаща отделно. Работното време варира през различните месеци, но най-сигурно е да отидете между 9.00 и 17.00 часа – това е зимното работно време  – от ноември до март, а през останалата част от годината то е с от 1 до 3 часа по-дълго – в зависимост от месеца.


Пещерата “Венеца”

Недалеч от Белоградчишките скали, край село Орешец или иначе казано на по-малко от 15 км от Белоградчик се намира пещера „Венеца”, която мнозина определят като най-красивата пещера в България. Тя е отворена за туристи сравнително от скоро – едва от 2015 г. Всъщност е открита през 1973 г., но работата по проучването и облагородяването й за посетители продължила дълго. За атрактивния вид на пещерата освен богатството от пещерни образувания допринася и художественото осветление.


Обсерваторията на БАН

Луната е един от обектите, които можете да наблюдавате от обсерваторията

За мечтателите и всички, които се увличат от астрономия, отбелязваме, че в Белоградчик има обсерватория, откъдето можете да наблюдавате звездите, Луната, пръсена на Сатурн, спътниците на Юпитер, сърпа на Венера, както и комети. Каквото и да видите през телескопите обаче е сигурно, че с помощта на професионалистите в обсерваторията ще се потопите в звездния свят на астрономията.


Враца

Враца е зелен приятен малък град в Стара планина, който предлага разнообразни възможности както за активен туризъм – планински преходи и разходки сред природата, така и културно-исторически забележителности.


С почит към Ботев

Градът е силно свързан с личността на Ботев. Той е загинал в битка във Врачанския Балкан, на вр. Околчица. В чест на революционера в центъра на града ще видите голям паметник на фона на гордо извисяващия се Балкан зад монумента.

Край Враца се издига Мемориалният комплекс „Ботев път” – комплексът събира в себе си алеи за разходка, паметници, паметни надписи, кътчета за отдих, исторически пътеки.

След много промени, на връх Околчица отново е кръстът, символизиращ опълченското движение

Връх Околчица е друго място край Враца, където е дълбоко почетено делото на Ботев и четниците му. През 1991 г. там е издигнат днешният монумент – опълченски кръст. Първоначалната идея за него се ражда още през 1901 г., когато е определено и мястото. То е трябвало да отговаря на условията да е „видно, лично, достъпно и близко до последното сражение”. През 1926 г. е поставен временен паметен знак – четириметров осмоконечен кръст, символизиращ опълченското движение, а десетилетие по-късно започва изработването на оригиналния паметник с височина 28 метра. Заради политически съображения обаче през 1947 г. кръстът е заменен от петолъчка. След идването на демокрацията, паметникът отново бива сменен и се връща към автентичния си облик – опълченски кръст.


Рогозенското съкровище

Голяма гордост за града и превърнало се в негов символ е Рогозенското съкровище. Името му идва от мястото, на което е открито – с. Рогозен край Враца. Съкровището е сребърно и датира от времето на траките. Открито е на две части, първата – случайно, а втората – при разкопки. През 1999 г. в Историческия музей във Враца е оборудвана специална зала за съхранението на Рогозенското съкровище. Създаден е подходящ температурен режим с цел да се запазят максимално добре ценните експонати. Съкровището е обект на световен интерес и често гостува в наши и чужди градове.


Пещерата “Леденика”

пещера Леденика Враца
През зимата пещерните образувания се допълват от ледени такива

Ако сте във Враца, не пропускайте да видите красотите на Пещерата „Леденика” – една от най-посещаваните пещери в страната, част от Списъка на 100-те национални туристически обекта. Тя е отворена за туристи през цялата година. В „Леденика” има 10 зали, а първите си посетители е посрещнала през 1961 г.

Името на пещерата е вдъхновено от изящните ледени сталактити, сталагмити и сталактони, които се формират през зимните месеци в първите две зали. Към „Леденика” е изграден развлекателен парк с въжена градина, стена за катерене, 5D кино, амфитеатър и други забавления.

 Входът в пещерата е на кръгъл час, а прожекциите са през час – от 9.30 до 16.30 (заради обедно прекъсване в 12.30 няма прожекция). Цената за вход в пещерата е 8 лв за възрастни и 6 лв за ученици, студенти и пенсионери. Доплащането за атракционите – алпийска стена за катерене, въжени линия и тролей, е 5 лв за възрастни и 3 лв за деца.


Проход “Вратцата”

Проход „Вратцата” е един от символите на Враца – скален масив, ждрелото на река Лева. По информация на Дирекция Природен парк „Врачански Балкан” отвесните скали на прохода, намиращи се на над 400 м,  са най-високите на Балканите и едно от най-привлекателните места за катерачите у нас. През „Вратцата” минават над 140 маршрута за катерене.

Гледка съм красотата на Врачанския Балкан

Край прохода има място за отдих с питейна вода, а от него тръгват различни туристически маршрути.


Водопад

Районът на Враца има и други красиви природни дадености. Едно от тях е водопадът „Скакля”. „Скакля” е най-високият водопад в България, който не тече постоянно. Падът му е от от 141 метра и се вижда от много места в града. Изходният пункт за него районът над болницата в града. От там разстоянието е около 1 час ходене.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една