20 причини да посетите Рига

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Пътешественическият ви дух се лута по картата и не можете да изберете за къде точно да стегнете багажа? Е, знаете, че винаги сме до вас в приключенията и отново имаме предложение: Рига – красивата столица на Латвия.

Бързаме да ви споделим и 20-те причини, които превръщат Рига в чудесна дестинация.

1. Историческият център на Рига е признат от ЮНЕСКО като място от световно културно значение. В сайта на организацията се посочва, че той е „жива илюстрация на историята на Европа”. Признанието е заслужено и от факта, че Рига винаги е бил модерен град, развивал се е според архитектурните тенденции, но е запазил облика си и е включен в списъка на ЮНЕСКО с места от световно значение.

Рига архитектура
Рига е известна с архитектурното си наследство

2. Докато сме на вълна архитектура – ако сте ценители на архитектурните достижения, то латвийската столица има доста с какво да зарадва окото ви. В централната част на града ще видите сгради шедьоври в стил ар нуво. Стилът е бил особено популярен в края на XIX и началото на XX век като специфичното за него е, че той става пресечна точка между приложните и изящните изкуства. Множество такива здания има на улицата, кръстена на епископ Алберт, основал Рига през 1201 г.

3. Ще се потопите в романтика. Старата част на града със своите павирани улици и стари сгради предлага романтична атмосфера като от филм, а гледките към реката предразполагат едновременно към спокойствие, замечтаност и пълно потапяне в красотата на града. Усещане за тук и сега.

Рига
Каналите на Рига също са много приятни за разходка с лодка

4. И като споменахме реката – градът е „кацнал” на двата бряга на река Даугава, което е прекрасна предпоставка за красиви снимки и крайбрежни разходки ръка за ръка в вашата половинка. А каналите от своя страна създават чудесни условия за разходка с лодка

5. Рига е Европейската Wi-Fi столица – причината е, че в града има внушителен брой точки (около 1000) с безплатен високоскоростен интернет. В паркове, площади и други обществени пространства можете да слушате музика, да сърфирате в интернет или да говорите чрез приложение с приятел.

6. Баровете в Рига имат с какво да ви направят впечатление. Халета и помещения на отдавна нефункциониращи фабрики са превърнати в места, където можете да си поръчате питие и да прекарате приятни часове. За разлика от много държави в Европа, където е прието нощният живот да е в разгара си основно в петък и събота, в Рига парти духът превзема града още от сряда.

7. Кухнята. Да опитате от националните специалитети на една държава винаги е основателна причина да я посетите. А в Рига определено ще има пред какво да се облизвате. Латвийците обичат месото, благодарение на Балтийско море разполагат с изобилие от риба и са се специализирали в това да превръщат земеделските продукти в удоволствие за небцето.

Пазарът е идеалното място да опознаете вкусовете на Рига

8. Пазарът! Централният пазар в Рига е невероятно вкусно място и всеки, който възприема себе си като ценител на качествените продукти, би го оценил. Тук ще откриете невероятно разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, местни специалитети, подправки и какво ли още не. Пазарът е едно от най-оживените места в Рига. На ден през него минават между 80 и 100 хиляди души.

9. Да се насладите на паркове, зеленина и красота, създадена от човека. Рига е известна с многото си зелени площи. Не е нужно да ходите в кварталите на града, за да откриете паркове. Дори в централната част има големи по мащаб зелени пространства. Паркът Kronvalda, разположен в сърцето на града например, заема почти 12 хектара.

10. За да видите двореца Rundāle, пищните апартаменти, тържествени държавни зали, кухни със запазено автентично оборудване от XVIII век и спиращите дъха градини.

11. Етнографският музей на открито. Това е един от най-старите и най-големите музеи на открито в Европа. Намира се в борова гора, край брега на езерото Jugla. Музеят датира от 1924 г. и в колекцията му са представени 118 исторически сгради от всички региони на страната, наред с ежедневието на земеделците и рибарите.

Къщата на коткити Рига
Заради емблематичната къща котките са символ на Рига

12. Къщата на котките – неофициалният символ на Рига. По аналогия на Къщата с маймунката във Велико Търново в Рига има Къща на котките – две котки са „кацнали” на върха на кулите на къща от началото на XX в. Ще я отктиете на площад Livu в старата част на Рига. Легендите за котките са много и никой не знае точната причина защо фигурите на двете четириноги са изобразени на къщата, но сградата със сигурност е едно от любопитните места за туристите.

13. Музеят на окупацията в Рига безспорно ще е интересен за тези от вас, които имат интерес към историята. Създаден е благодарение на Пол Лазда, професор по история в Щатите, който през февруари 1993г. предлага на латвийския министър на културата да бъде направен музей, представящ историята на Латвия в периода 1940-1991 г. Музеят е създаден през март -93 г. като за сграда се ползват помещения, принадлежащи на Министерството на отбраната. Почти две десетилетия по-късно, през 2011 г. е одобрен и план за създаване на мемориален комплекс за жертвите на съветската окупация.

14. Мото музеят в Рига ще ви впечатли, независимо дали имате засилен интерес към автомобилите или не. Там се съхраняват ретро автомобили от десетилетията между 1920 и 1940 г., представени са съветската автомобилна индустрия, както и производството на коли, мотоциклети и колелета в Латвия. Ако сте любители на автомобилния спорт – подгответе се да видите забележителни спортни модели.

15. Музеят на модата. Модата далеч не е само в бутиците и търговските центрове на столичния град. Историята на тенденциите в облеклата през вековете можете да проследите в модерния и интерактивен музей в латвийската столица. Музеят покрива различни теми – от кринолините до модата през различни десетилетия. Има експозиция, посветена на Диор, на тайните на Изтока, 20-те, 30-те и 80-те години, например.

16. Музеят „Светът на шапките”. Всеки има своята си страст. Ако шапките са вашата, стягайте багажа за Рига, за да се насладите на шапки от различни националности. Повечето от експонатите в музея, общо 400 на брой, са ръчно изработени, много от тях буквално са свалени от главите на местни хора от цял свят и крият своята неповторима история. Светът на шапките се обогатява и от разнообразие от национални обувки.

катедрала Латвия

17. Катедралата в Рига и Руската православна църква. Катедралата представлява смесица от няколко стила – романтизъм, ранен готически стил, барок и ар нуво. Руската православна църква се отличава с изключително цветната си красива фасада и златните куполи. Архитектурата й доста прилича на катедралата във Варна и дори на столичния храм „Александър Невски”.

18. Черният балсам на Рига – традиционен билков ликьор, който е присъщ за  града. Смята се, че това е едно от най-старите производства на горчива напитка в света. Историята й е на повече от 260 години. Съставките сами по себе си не са тайна – те са общо 24 на брой, но само двама души знаят всички тайни за приготвянето на напитката – майстор-дестилаторът и неговия чирак. Качеството на черния балсам е високо оценено на световно ниво. Напитката е спечелила над 100 награди на международни изложения.

19. Кварталът Kalnciema е оживено пространство с ретро дух, което ще ви допадне особено много, ако харесвате атмосферата на дървените къщи, винарните, кафенетата и арт духа. В квартала постоянно се организират различни събития за деца и родители, както и седмичен фермерски пазар. Това е кварталът на творческите професии и със сигурност ще ви донесе доза вдъхновение.

Край Рига можете да откриете прекрасни плажове

20. Плажовете. За финал оставихме една особено любима причина да посетите столицата на Латвия. Съвсем близо до Рига се намира курорта Jūrmala, който предлага прекрасни плажове, където да потънете в безвремие.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една