20 причини да пътувате през уикенда

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Всеки има своите си причини да пътува. За някои пътуването е откъсване от ежедневието, за други – единственият начин да се разтоварят, за трети – да обогатят светогледа си. Свят голям, причини много. Ако все още не сте открили за себе си достатъчно убедителна причина да тръгнете на път, мислим, че можем да ви вдъхновим.

Всяка нова дестинация означава нова кулинарна традиция
 1. Да пътувате за уикенда не изисква отпуска и съгласуване с колегите, така че вашето пътуване е във вашите ръце.
 2. Краткостта на уикенд пътуването го прави евтино. Е, разбира се, има значение как решите да прекарате времето си, къде ще похапвате и колко музея ще обиколите. И определено не е без значение дали ще спите в луксозен хотел или в хостел, но със сигурност за една събота и неделя няма да ви трябва цяло състояние.
 3. Когато не сте си у дома през почивните дни, имате абсолютно валидно оправдание (за пред себе си), че не сте имали време да почистите. А и малко прах по лавиците не могат да се сравняват с хубавите спомени, които ще си осигурите.
 4. В този ред на мисли… най-добрият начин да не се налага да миете чиниите вкъщи, е да не сте си вкъщи. В едно сме убедени – лесно бихте се лишили от „удоволствието” да миете съдове след закуска, обяд и вечеря два дни поред.пътуване турист снимка селфи
 5. Пътувайки, си давате шанса друг да ви поглези и да се погрижи за доброто ви обслужване.
 6. Новите места означават опитване на нова храна (а кой пътешественик не обича да си похапва…).
 7. Пътуването осигурява повече пълноценни моменти за вас и спътника ви – със сигурност всеки има нужда от повече от чаша вино време с най-добрите си приятели.
 8. Ако сте на романтична вълна, засилете пърхането на пеперудите като отидете с любимия човек на място, на което не сте били (заедно). Направете си красиви снимки и изживейте дестинацията. Разходете се из малките улички, опознайте местното производство, седнете в бара зад ъгъла…
 9. Тръгнете на път, за да разберете, че два дни всъщност са много време. Когато ви се случва нещо извън рутината на ежедневието, времето като че ли се „разтегля”. Вярно е, че денонощието си остава все същите недостатъчни 24 часа, но когато човек е на непознато място, сетивата му сякаш се отварят и работят по различен начин. Трупате много повече впечатления и изживявате времето си много по-наситено. Така уикендът се осмисля и се пълни с моменти, а не с въпроси от типа „Кога стана неделя вечер”?.
 10. Пътуването е забавно, особено ако му позволите да бъде такова. Забравете за строгите графици и решимостта да посетите поне три музея и две галерии. Пуснете се из кварталите на новото място и си позволете да вземате импулсивни решения – къде да влезете, колко да останете и какво да правите. В крайна сметка какво значение има, че сте посетили всички забележителности, ако не сте се забавлявали през това време?
 11. Нови приятели се откриват на нови места. Със сигурност е доста трудно да срещнете нови хора, ако всеки ден ходите в един и същ офис, излизате с едни и същи приятели и посещавате един и същи хоби клуб. А всеки нов познат ви дава нови очи, през които да погледнете света.
 12. Вдъхновяващо е! Да, определено може да дадете силен тласък на креативността си като излезете от коловоза, в който така настойчиво много от нас си се движат през по-голямата част от времето. Сетете се само за красивия залез, отразяващ се в морето или за тихите води на някое планинско езеро…
 13. Да пътешестваш е най-приятният начин да учиш – твърдо вярваме в това и не приемаме противопоставяне. Нещо повече, пътуваме повече, за да развиваме общата си култура 😉
 14. Да заминеш някъде за уикенда може да е чудесен начин да избягаш от списъка със задачи, чийто край все по-трудно се вижда. Със сигурност два дена няма да ви стигнат да свършите абсолютно всичко, което е в Онзи списък, така че просто го зарежете и се погрижете се доброто си прекарване. Малко почивка ще ви подейства освежаващо и с нови сили ще се заемете с ангажиментите.
 15. Време за медитация и себепознание. Напоследък е супер актуално човек да работи върху себе си и вътрешния си мир. Вероятно пътуването не може да замести часовете по йога, но пък винаги можете да опитате. Шегата настрана. Реално същността на медитацията е да освободите съзнанието си и да си позволите да се отпуснете, а времето на пътуване създава чудесни условия за това. Само вие, пътят и прекрасния уикенд, който ви предстои.
 16. Пътувайки, ще видите колко много можете да разчитате на човека до вас. На пръв поглед простички неща могат да имат голямо значение. Със сигурност е добре този, който е обещал да купи билети, наистина да го направи и този, който е поел задачата да направи сандвичите за из път, да не остави половинката си да гладува.
 17. Да поемете нанякъде за почивните дни е един от пътищата към това да станете по-самостоятелни. Ако имате нужда да поработите върху изграждането на това свое качество, замислете се. Да пътуваш сам означава да разчиташ единствено на себе си за всичко – от плануването, през организацията до това да сте достатъчно дисциплинирани и последователни.
 18. Пътуването за уикенд е прекрасен начин да подредите мислите си. Ако сте на прага на важно за вас решение или просто търсите изход от някаква ситуация, винаги е добре да се отдалечите, за да погледнете картинката от дистанция. Понякога твърде много се вторачваме в детайлите и губим трезвата преценка за цялостната картина. Да излезете от познатата среда в много случаи действа отрезвяващо.
 19. Ще разберете силата на усмивката. Усмивката е движеща сила и сами ще се уверите в това, когато сте на път. Една-единствена усмивка драстично може да промени отношението на киселата продавачка към вас или пък да ви спечели няколко грама джелато бонус.
 20. Защо да си стоите у дома като можете да пътувате? Напълно сериозни сме, животът е един и си заслужава да се изживее красиво, емоционално, щастливо, наситено с преживявания и пъстро. Без значение кога четете това, просто оставете всичко и си стегнете багажа за уикенда. Сигурни сме, че няма да съжалявате.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една