13 десерта или Прованс празнува Коледа

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ако и вие сте от хората, които по-скоро биха пропуснали основното, но не и десерта, то тогава със сигурност разбирате ентусиазма ни относно една много, много сладка коледна традиция във Франция. Става дума не за каква да е традиция, а за това, че на трапезата на Коледа се сервират цели 13 десерта.

Учещаме, че вече не само ние обмисляме да прекараме тази Коледа във Франция, така че нека уточним – става дума за югоизточната част на страната, по-точно за Прованс.

карамелизирани ябълки
С толкова изкушения никак не е трудно да решим, че за Коледа ще сме в Прованс

Въпреки че ние наскоро разбрахме за нея, провансалската традиция е стара. И ако си мислите, че 13-те десерта се поднасят след поне еднодневно гладуване, грешите. Обичаят повелява те да бъдат сервирани след тържествена и обилна коледна вечеря. Смята се, че всеки на трапезата трябва да опита поне една хапка от всеки един от 13-те десерта. Както вероятно се досещате, бройката никак не е случайна – броят на десертите символизира 12-те Апостола и Исус Христос.

Видовете десерти варират до известна степен в различните домове. Ще ви кажем обаче няколко думи за най-разпространените:

Нуга – бяла и кафява, приема се, че тъмният и светлият цвят на десерта символизират вечната борба между доброто и злото.

Нугата е един от емблематичните десерти за Коледа

Бадемови бонбони, известни като calissons. Като текстура наподобяват марципана, предлагат се както в натурален вид или както на нас ни изглеждат – голи, така и „облечени” в шоколадов слой, поръсени с карамелизирани ядки. Историята им е доооста дълга, открихме информация, че датира от далечния 13-и век.

Без значение от видовете, пресните плодове се смятат като един вид десерт

Пресни плодове – обикновено се сервират видове, отгледани в околността, с цел да се засвидетелства плодородието на земята. Независимо обаче колко вида пресни плодове се поднесат на масата, се броят като един десерт.

Pain d’épice – този десерт се приготвя от тесто, към което са добавени подправки, често се консумира като се потапя в подсладено греяно вино.

Сушени плодове – обичайно се слагат смокини като често вкусът им се дообогатява като смокините се разрязват и към тях се добавят орехи или други ядки.

Рompe à l’huile – тестено сладко изкушение, което се приготвя със зехтин, брашно, поркоталова вода и карамелизирани портокалови корички.

Едва ли има жител на Прованс, който да не си оближе пръстите от това руло

Неизменно присъства традиционното за цяла Франция пандишпанено руло, наречено Bûche de Noël. Обикновето е покрито с шоколад и се приготвя във формата на пънче. Символизира познатия у нас Бъдник – дебел пън, който гори в нощта срещу Коледа в огнището.

Захаросани или карамелизирани плодове – тук всяко семейство има своите предпочитания, често се предпочитат захаросани резенчета цитрусови плодове;

Хрупкави пържени сладки, известни като ангелски криле – представляват дълбоко пържени лентички тънко усукано тесто. Сервират се поръсени с пудра захар.

Тънки вафлички, познати като oreillettes, традиционни за района на Прованс.

Конфитюр от дюли, често наричан в превод „сирене от дюли” заради плътната си и зърнеста текстура, която придобива десертът, приготвян по традиционна за Прованс рецепта.

Твърди хрупкави бисквити с бадеми, които във Франция начит сasse-dents.

Фурмите имат символно значение

Фурми – последни по ред, но не и по значение поставяме фурмите. Те представят храната, която се е произвеждала в рожденото място на Исус и едва ли има домакинство, което да пропусне да сложи на коледната трапеза сладките сушени плодчета.

С това изчерпваме в основни линии 13-те десерта, но ако си мислите, че вкусните коледни традиции на Франция приключват до тук, лъжете се.

В последните години набира популярност стара традиция – захаросаните плодове, които вече споменахме, се опаковат в златисти лъскави опаковки с нарязани крайчета. Освен плодчето, в опаковката децата откриват вътре и малка бележчица с коледно послание. Бонбоните се продават почти навсякъде особено покрай Коледа и са често използвана украса за празничната маса.

Празникът няма да е същият без чаша вино

И за да завършим пиршеството за сетивата, ще добавим френско вино или искрящо шампанско. Франция е световноизвестна с качеството на вината, които произвежда, ето защо те непременно придават очарование на коледната трапеза и искри в очите на тези около нея.

Приключваме вкусната тема с традиция за късмет – французите закачат клонче имел на вратите си. От една страна то има декоративна цел и допринася за коледния дух, а от друга – французите силно вярват, че ще им донесе късмет през новата година.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една