10 вещи, които да вземете за дълъг полет

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Предстои ви дълъг полет? Няма проблем, стига да сте достатъчно добре подготвени за него. Подбрахме 10 вещи, които ще ви помогнат да се чувствате комфортно, дори пътуването да продължава повече от 10 часа.


№10 Яке/голям плътен шал

Топъл шал или пуловер ще ви осигурят уют и комфорт по време на дълго пътуване

Някои авиокомпании предлагат леко одеялце при дълъг полет, но за да се застраховате, че няма да ви е студено и неприятно по време на полета, вземете мерки. Яке, жилетка или голям шал ще ви стоплят и ще ви спестят ужасното усещане от това да изпитвате студ и да няма какво да направите по въпроса.

И тъй като сме на тема облекло – уверете се, че сте избрали достатъчно удобни дрехи от естествена материя. Не е приятно нещо да ви стяга или да ви дразни в продължение на половин денонощие.


№9 Дебели памучни чорапи

чорапи
Едва ли в самолета ще достигнете комфорта на собствения си дом, но чорапите значително ще допринесат за това да се чувствате добре

Когато дълго седите седнали, би било доста по-удобно, ако събуете обувките си. Така няма да има какво да пристяга краката ви и дискомфортът от полета ще е по-малък.

Топлите чорапи ще предпазят ходилата ви от измръзване и ще ви създадат усещане за уют. Е, едва ли ще успеете да се почувствате като на дивана у дома, но поне ще успеете да подремнете. И като споменахме дрямка…


№8 Маска за сън/тапи за уши

Маската за сън ще блокира светлината и ще позволи на тялото ви по-лесно да премине в режим на почивка. Допълнително нейно предимство е, че дори да не спите реално, с нея лесно ще си придадете вид на заспал и ще се спасите от твърде натрапчив спътник.

Тапите за уши не са много препоръчителни, тъй като е добре да можете да чувате съобщенията на стюардесите и пилота на самолета. Ако обаче отчаяно имате нужда от поне половин час сън, а на задната седалка има приказливи тийнейджъри или още по-лошо – плачещо бебе, тапите за уши със сигурност ще са ви от полза.


№7 Ментова дъвка

Както при излитане, така и при по-дълъг път е нормално ушите ви да заглъхнат. Дъвченето на дъвка ще ви помогне да се спасите от дискомфорта.

Дъвката има и друго безспорно предимство – освежава дъха. Ментовият аромат от своя страна тонизира и освежава и вас самите.


№6 Празна бутилка

Погрижете се да приемате достатъчно вода и докато пътувате

Недостатъчният прием на вода води до чувство на изтощение, отпадналост, а също и раздразнение. Дехидратацията може да причини дори главоболие, затова е важно да сте сигурни, че ще имате възможност да снабдявате организма си с течности по време на полета.

 За да не викате постоянно стюардесата и да не се налага да плащате скъпо за бутилка вода на борда, можете да си вземете своя празна бутилка. С нея няма да е проблем да минете проверките за сигурност на летището, а след проверката често има чешмички с питейна вода, откъдето можете да си напълните бутилката.

№5 Книга

книга
Хубавата книга със сигурност ще направи пътуването ви по-неусетно

Определено е добре да си имате забавление поне за няколко часа от времето на полета. Увлекателно четиво е перфектното средство да забравите за часовника и да се потопите в сюжета.

Ако изберете да вземете четец за електронни книги, не забравяйте да включите самолетния режим. Безспорното предимство на четеца е, че ще разполагате с колкото пожелаете заглавия, без допълнителен товар. Той дава опцията да разполагате с художествена литература, самоучител и четиво за професионално усъвършенстване, например.


№4 Слушалки

Слушалките са нещо, което не е добре да забравяте, ако ви предстои дълъг полет

Независимо дали ще слушате любимата си музика, аудиокнига, подкаст за личностно развитие или урок по чужд език, слушалките със сигурност ще допринесат за по-приятното ви пътуване. Освен това нежни и успокояващи мелодии могат значително да допринесат от една страна да успокоите мислите си, а от друга – да потънете в сладка дрямка.


№3 Запечатана храна

крекери път хапване
Добре е да имате нещо за хапване под ръка, с което да се спасите от глада

Никак не е лоша идея да се подготвите с нещо за хапване преди дълъг полет. Препоръчваме ви да вземете запечатано пълнозърнести крекери или енергийни барчета. Леката и питателна закуска ще поддържа енергията в организма ви, без да се налага да разчитате единствено на храната в самолета.

Въпреки че суровите ядки попринцип са отлична алтернатива за разумно хранене извън дома, ядки, семена и плодове може да се окажат проблемни, що се отнася до багажа ви и проверката за сигурност. В някои страни се смята, че чрез тях можете да пренесете болести по растенията. Съветваме ви да играете на сигурно или предварително да попитате представител на авиокомпанията дали такива храни се допускат на борда.

№2 Балсам за устни и малък крем за ръце и/или лице

балсам за устни полет
Хидратиращите продукти ще ви спасят от част от дискомфорта на дългия полет

Ако полетът ви е много дълъг, вземете хидратиращи продукти, с които да се погрижите за кожата си. Въздухът в кабината обикновено е сух и кожата на лицето ви едва ли ще е много щастлива от това.

Обърнете внимание, че може да възникне проблем, ако решите да качите твърде голяма разфасовка крем. За да не наложи да изхвърлите любимата си козметика, вземете малка тубичка и най-добре я поставете в прозрачен запечатан плик.

№1 Лекарства и антибактериални кърпички

лекарства полет
Ако приемате важни лекарства, задължително ги вземете с вас на борда

Колкото по-дълъг е полетът, толкова е по-голяма вероятността в някакъв момент да прелетите над турболентна зона. Разумно е да имате в себе си хапчета против прилошаване. Понякога дори самият факт, че сте подготвени, ви носи спокойствие и изягвате дискомфорта.

Разбира се, ако пиете лекарства по лекарско предписание, вземете и тях, за да не се налага да пропуснете приема им. Консултирайте се със специалист дали лекарствата ви могат да се комбинират с хапче против прилошаване при пътуване.

Антибактериалните кърпички са друг много добър приятел на всеки пътешественик. С тях лесно ще се избавите от част от бактериите, които неизменно полепват по ръцете. Това е особено важно, преди да решите да се подкрепите с крекери например. Кърпичките с голям успех могат да бъдат заменени и от антибактериален гел. Ако изберете гел, приберете и него в прозрачния запечатан плик, за да сте сигурни, че няма да имате проблем при преминаването на проверката за сигурност.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една