10 причини да посетите Брюксел

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin


1. Шоколад

Да отидеш в Белгия и да не ядеш шоколад е направо недопустимо

Започваме от най-сладката причина – да се насладите на истинско разнообразие от качествен ръчно направен шоколад. Белгийците са известни като едни от най-добрите майстори на какаовото изкушение, но няма да ви убеждаваме – проверете сами. Вярва се, че именно в Белгия са направени първите специални шоколадови бонбони с ядки и карамел. 


2. Европейския парламент

Всеки, който иска да види Европейския парламент отвътре, може да го направи

Няма как да пренебрегнем факта, че Брюксел е столицата на Европейския съюз. Ето защо препоръчваме да видите сърцето на общността – сградите на Европейския парламент и Европейската комисия. Всъщност, можете не само да видите фасадата на Европейския парламент, но и да влезете.

Посещенията за групи са достъпни на всеки от официалните езици на ЕС, включително български. Добрата новина е, че е безплатно, а сградата е достъпна и за хора с увреждания. Освен с група, в Европейския парламент можете да влезете и само със семейството си, както и индивидуално. Ако сте с деца ще се зарадвате на факта, че има забавления и за тях. И още нещо – можете да получите оферта за посещение според собствените си предпочитания.

Необходим ви е валиден документ за самоличност. С оглед на безопасността всеки посетител минава през проверка за сигурност, почти същата каквато се извършва на летищата.

3. Атомът

Атомът и част от миниатюрите на прочути европейски забележителности в парка Mini-Europe

Атомът или както е известен The Atomium, прочутият символ на Брюксел, е една от най-посещаваните атракции в града. Всъщност атомът представя кристала на желязото, увеличен 165 млрд. пъти. Той е направен за първото световно следвоенно изложение EXPO 58.

Освен да се снимате на фона на красивия символ, можете да се възползвате от панорамната гледка към Брюксел, която той предлага, да разгледате постоянната експозиция, разказваща историята му и тематични временни изложби.


4. Паркът Mini-Europe

Разгледайте парка Mini-Europe, който събира в себе си модели на емблематични сгради от най-красивите градове на Стария континент. Вижте на едно място забележителности като Айфеловата кула, лондонския Биг Бен, наклонената кула в Пиза, гондолите на Венеция. Очакват ви общо 350 миниатюри, анимации и звукови ефекти. Моделите на монументите, представени в парка, са изпипани до най-малкия детайл, в мащаб 1:25.

Паркът предлага и действащи модели, т.е. да видите как изригва вулканът Везувий. В цената на посещението за възрастни (€15,80) е включена и книжка с анекдоти от различни краища на Европа.


5. Музей на автомобилите

Автомузеят има впечатляващи ретро експонати

Националният музей за автомобили на Белгия е място, което със сигурност няма да остави безразлични почитателите на автомобилите.

За музей служи сграда, чиято история е пряко обвързана с колите. От 1902 до 1936 г. в нея са се провеждали изложения на автомобили и мотоциклети. Днес в постоянната експозиция са над 300 превозни средства – коли, камиони и мотоциклети. През цялата година тук се организират и временни изложби, всяка с различна тематика.


6. Музикален фестивал

Елате на музикален фестивал! Феновете на електронна музика ще са във възторг от разнообразието от събития, които Брюксел предлага. Музикалният календар е най-наситен между април и декември, а клубове и обществени места се превръщат в пространство за различни музикално-танцувални проекти.


7. Комиксите

Брюксел е почти задължителна дестинация за всеки, който наистина обича комикси

Комиксите! В Брюксел комиксите са на почит и дори има Маршрут на комиксите. В сърцето на града ще откриете и център, посветен на тях. Той всъщност е Музей на комиксите. Помещава в сграда в стил Aрт Нуво. От отварянето си през 1989 г. се е превърнал в ключова атракция за почитателите на историите в картинки.


8. Площад Grand-Place

Препоръчваме ви да посетите Grand-Place и през деня, и когато се стъмни, за да се насладите и на вечерната му красота

Едно от най-красивите места в света е емблематичният площад Grand-Place в Брюксел. Твърдението е признато от ЮНЕСКО, тъй като площадът фигурира в Списъка на световното наследство на организацията още от 1998 г.

Архитектурата на заобикалящите го сгради е впечатляваща, а самият площад е „сцена” на многобройни събития – от паради и концерти до протести. Вероятно най-впечатляващото от тях е създаването на цветния килим. На всеки две години огромен „килим”, изтъкан от бегонии, разцъфва на площада. Следващия път, когато можете да го видите, е 2020 г. – между 13-и и 16-и август. Всеки килим има и тема. През 2018 г. темата беше Мексико.

9. БИРА!

Бирата също е в списъка на нещата, които трябва да опитате, докато сте в Белгия

Да, пивото е на почит в Белгия. Тук ще откриете огромно, ама наистина огромно разнообразие от вкусове и видове бира. В Брюксел има значителен брой пивоварни, които предлагат обиколки за туристи и, разбира се, дегустации. Съществува и пространство, известно като Музей на бирата. Не очаквайте огромна експозиция, но можете да разчитате, че ще видите пивоварно оборудване, ще ви разкажат как се прави пивото и ще ви сервират чаша добре изстудена бира в автентична обстановка.

И докато се наслаждаване на бирата, само вметваме, че пържените картофи също са страшно популярни в Брюксел, така че – с едно хапване два символа на Брюксел… едва ли е случайно, че двата така добре вървят ръка за ръка.

10. Белгийските вафли

Осмелете се да им се насладите – белгийските вафли особено ще ви харесат

Започнахме със сладко и сме изкушени да завършим със сладост. Вафлите! Всъщност се наричат белгийски вафли, но са по-скоро гофрети. Предлагат се почти навсякъде, особено популярни са като храна, която да си вземеш от павильонче на улицата. Не бройте калории, а смело изберете вафла,  щедро обсипана със сметана и плодове, с шоколад, сладко или с пудра захар.


Бонус причина

Често обличат Manneken Pis с различни одежди по различни поводи, като той е носил дори българска народна носия

Е, няма как да го пропуснем – пишкащото човече, известно като Manneken Pis, се е превърнало в неформален символ на белгийската столица. Бронзовата скулптура е висока 61 см. Оригиналното човече е поставено още през 17.век в центъра на Брюксел, а това, което снимат туристите към днешна дата, е реплика от 1965 г.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една