10 причини да пътувате с автобус

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Обичаме да летим, обичаме гледките от високо и обичаме онова усещане в тялото, което се появява в мига на излитане. Да, самолетите са по-бързият вариант за пътуване. Трябва да признаем обаче, че пътуването с автобус също има своите безспорни предимства.

1. Пътувате по-бавно

Автобусът ви дава шанс да се насладите на гледката към околността, през която минавате

Минавате през долини, планини и мостове, през градове, понякога и през села и можете да се полюбувате на гледките и да оплакнете очи в красотата на заобикалящия ви пейзаж. Потапяте се в атмосферата и опознавате по-добре района, през който пътешествате, виждате хората и донякъде придобивате представа за начина им на живот.

2. Спирките за почивка

При дълги пътувания автобусът спира на всеки няколко часа и имате възможност да се раздвижите, да подишате свеж въздух, да се освежите и да си вземете нещичко вкусно за хапване от град, в който не сте били.

3. Не е нужно да пристигнете два часа по-рано на автогарата

При автобусите нещата стоят по-простичко спрямо самолетите.

Ако има нещо, което ни е наистина неприятно, когато ни предстои полет, то е времето, което се губи на летището. От опит знаем, че трябва да се застраховаме и да пристигнем достатъчно рано, за да имаме време да минем през чек-ин гишето и през проверките за сигурност, а също и да си намерим изхода за извеждане към самолета навреме. Обратната процедура – проверка за сигурност, чакане на багаж и излизане от летището също отнема значително време. Ако пътуваш с автобус, може да се появиш едва 15-20 мин. преди отпътуване и пак няма проблеми.

4. Автобусните билети са по-евтини

спестяване пътуване пари касичка
Автобусното пътуване в много случаи излиза по-евтино от полет.

Фактите са си факти, в много случаи излиза много по-изгодно да пътувате по суша, отколкото да летите. Това е особено важно за пътешествениците, които целят максимално да ограничат разходите за път, за да увеличат дните на престой или да си позволят повече дестинации. Има и друг момент – автобусните билети са по-устойчиви като цени, т.е. при тях често цената не се променя, независимо дали си купувате билет два месеца или два дни преди да тръгнете. Е, разбира се, не отлагайте до последния момент, защото рискувате местата да са се изчерпали и да не можете да осъществите плановете си.

5. Доста по-лесно е да презаверите билет за автобус

Обикновено презаверките на автобусни билети стават по-лесно, отколкото билет за самолет. Авиокомпаниите обикновено налагат доста по-солидни такси за презаверка, съответно ако решите да се отдадете на приключението още ден-два, ще ви е много по-изгодно да промените датата и часа на пътуването си с автобус, отколкото със самолет.

6. Не се тревожите, че авиокомпанията ще изгуби багажа ви или куфарът ви ще бъде повреден

При пътуване с автобус шансът да изгубят багажа ви е по-малък

Изгубеният багаж или повреденият куфар е неприятен момент, който, въпреки че се случва рядко, все пак се случва, когато летите, особено когато сменяте полети. При автобусите рискът е по-малък, защото вие лично си слагате куфара в багажното отделение и лично си го вземате. При всички случаи обаче е разумно да маркирате по лесно забелязващ се начин куфара си, за да не стане объркване. Често моделите си приличат, а цветовете съвпадат и съвсем не е изключено по невнимание някой да вземе вашия багаж вместо своя. Ето защо цветни връзки, шалчета, етикети и забавни стикери по куфара ще му придадат характер и най-важното, ще го отличат от останалите. Добре е да направите този предвидлив ход.

7. Автогарите са в градовете

Това ви спестява ситуация, в която пристигате на летище на няколко десетки километра от града и трябва тепърва да се ориентирате в ситуацията и да търсите транспорт до мястото, където ще отседнете.

8. Много хора се притесняват от пътуването със самолет

Независимо дали става дума за смут от всички формалности, свързани с полета, или за страх от летене. При автобуса всичко е доста по-простичко – отивате на сектора, качвате се в автобуса и пътувате. И няма риск от така плашещата турболенция.

9. Минават през малки градчета

град пътуване
Като пътувате с автобус е много по-лесно да разгледате малки градчета по пътя

Автобусите са верни приятели на пътешествениците. Те достигат до малки градчета, а летищата почти винаги са в големи градове. Малките населени места често са спокойни, пълни с чар и с много места, които да изследвате. Ето защо много любители на приключения избират автобусите за пътуванията си.

10. Пътуването с автобус е по-„зелено”

Отпечатъкът, който имат автобусите върху околната среда, е по-малък от замърсяването, присъщо на самолетите. В години, в които слушаме само за топящи се ледове и замърсен въздух, това не е за подценяване.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една