10 начина да спестите пари за мечтано пътуване

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

На десктопа ви стои снимка от мечтаната дестинация, а в обедната почивка честичко търсите снимки от така блянуваното място в Гугъл. Да, някои локации наистина може да се окажат скъпички за посещение. И въпреки това, какво по-сладко от това да сбъднете собствената си мечта?

Само с мечти обаче няма да постигнете много. Приемете мечтата като цел и започнете да работите за постигането й. Невъзможни неща няма. Има само такива, за които трябва да се потрудим повечко.

Хубавото на парите е, че могат да се изкарват (и да се спестяват). За да ви мотивираме, а и за да се чувстваме щастливи, че ви помагаме да пътешествате, ви представяме 10 идеи как да започнете лека-полека да трупате средства за желаното пътуване.


1. Организирайте храненето си предварително

Не е нужно да сте майстор готвач, за да си приготвите храна, един омлет върши чудесна работа

Опитайте да предвиждате хапване вкъщи, за да се храните по-рядко навън. Вероятно много от вас са си правили сметка колко по-скъпо е да ходите по заведения, отколкото да си приготвите нещо у дома. Затова, ако идеята ви е да спестите пари, започнете да си приготвяте храна.

Дори да не си падате особено по кулинарията, с повече желание всеки може да приготви поне 10 леснички и супер вкусни ястия. За да бъдем по-конкретни, ето няколко примера: риба на фурна, сирене по шопски, яйца по панагюрски, ориз със зеленчуци, леща, гювечета, зелена салата със сварени яйца, маслини и червен боб от консерва; за любителите на месо – кюфтета, пържоли на скара, наденички …

Още повече средства ще акумулирате, ако си носите на работа обяд от вкъщи. Желателно е да подбирате храната си за офиса така, че да не е особено пикантна и ароматът от нея да не пълзи из цялата сграда.

И все пак – ако храненето навън ви носи удоволствие, в никакъв случай не се лишавайте напълно от него. Удоволствията в живота ни не бива да спират, дори когато сме в режим „работя за една мечта”. Всъщност има доста изгодни варианти, които позволяват да се храните навън. Много заведения предлагат специални оферти, освен това у нас отдавна са много популярни и ваучерите за отстъпки.


2. Свикнете да си правите кафе

Сметнете сами колко ще спестите, ако започнете сами да приготвяте кафето си

Ситуацията тук напомня много на тази с храната. Да си купите кафе отвън може да ви струва между 1 и 5 лева – зависи какво кафе пиете и откъде го купувате. Сега умножете тази сума по броя на кафетата, които консумирате на ден, а след това по броя на дните в седмицата.

Дори да приемем, че кафето ви струва левче, ако пиете по две на ден всеки работен ден, сумата надхвърля 40 лева на месец. Сами си направете сметката колко нараства тази сума, ако предпочитате капучино или купувате напитката си от по-скъпи обекти.


3. Освободете дома си от непотребни вещи

Вещите, които не ползвате, само заемат пространство

Във всеки дом има предмети, които или отдавна са излезли от употреба, или никога не са влизали в такава.

Сега вероятно ви изплува спомен за онзи сервиз от леля ви, който никак не харесахте, но още си стои в шкафа над печката. Или може би се сещате за обувките, които си купихте за сватбата на най-добрата си приятелка и се оказа, че никак не се спогаждат с краката ви…

Е, време е да се освободите от тези вещи. Продайте ги. Има предостатъчно платформи, през които можете да се сбогувате с тях като в допълнение спечелите някой-друг лев. Така ефектът ще е две в едно – от една страна ще разчистите пространство в дома си, от друга – ще изкарате без особени усилия малко допълнителни средства.


4. Спрете да купувате излишни предмети

Не е удачно да практикувате шопинга като хоби, ако целта ви е да събирате пари за пътуване

Докато сме на вълна вещи – няма как да пропуснем – спрете да се заливате с излишни предмети. Да си купувате постоянно по нещо не е особено разумно. Не казваме да се лишавате от дрехи/вещи, които са ви наистина необходими, но нищо не печелите, ако ползвате пазаруването като хоби. Напротив – от една срана губите излишни средства, от друга – губите пространство и създавате хаос около себе си.


5. Печелете от уменията си

Хобито може да ви донесе допълнителни доходи

Помислете дали не можете да предадете добавена стойност на свободното си време. Ако имате умение, което може да е полезно на някого, би било чудесно да го използвате, за да изкарвате малко допълнителни пари.

Не правете обаче грешката да работите нон-стоп, вманиачени от мисълта за бързо трупане на средства. Така само ще се изтощите безумно много, от което нямате никаква полза. Точно обратно – свръхизтощението и недоспиването първо ще повлияят на настроението, а след това и на здравето ви. Не го допускайте.


6. Преосмислете придвижването си

Използвайте велосипеда си, за да стигате до работа

Ако заместите автомобила с велосипед или с ходене пеша (ако разстоянието, което трябва да изминете, не е твърде дълго, разбира се) ще спестите не само средства от гориво и паркинг, но и ще подобрите двигателната си активност.

Проучете и вариантите за ползване на градски транспорт – в доста случаи той също може да се окаже по-изгоден вариант. Ето и още един плюс – няма да се налага да мислите къде да паркирате и ще имате време за четене, докато пътувате.

7. Прекратете всички абонаменти, за които плащате, без реално да ползвате

Ако не ползвате картата си за спорт, по-добре спрете да я плащате

Ако всеки месец удържат от заплатата ви за карта за фитнес, но вие дори не помните кога за последно сте ходили в залата…. Защо ви е реално тази карта? Абонаментът за кабелната ви телевизия си тече, но като сте честни пред себе си, осъзнавате, че вие всъщност телевизия почти не гледате….

 Само до тук се заформя сметка от около поне 50 лв месечно. Умножете цифрата по 12 месеца и ще получите една съществена сума, която спокойно можете да спестите.

8. Открийте алтернативи на купуването на книги

Библиотеките може да се окажат райски остров за любителите на четенето

Ако сте заклет почитател на книгите и обожавате да си купувате нови и нови заглавия… поздравления за това хоби! С две ръце го подкрепяме! Но… нека ви подскажем – има доста по-евтин начин да четете.

Вариант едно е да преминете от хартиени на електронни издания – цената в общия случай е наполовина.

Ето и още една опция. Как ви звучи „библиотека”? Остаряло може би?

 Всъщност много от библиотеките в страната вече вървят стремително по пътя на модернизацията/дигитализацията. Често имат онлайн каталог, където можете от дома да проверите дали книгите, които ви вълнуват, са налични в архива. Предлага се и опция за резервация. Харесвате си заглавие от каталога и изпращате заявка за резервация – само с няколко клика. В момента, в който читател върне желаната от вас книга, от библиотеката или ви изпращат мейл, или отразяват резервацията в онлайн профила ви. След това имате няколко дни на разположение, в които това заглавие се пази за вас. Просто отивате в удобен момент и се снабдявате с четиво.

Хубавото е, че годишната такса за ползване на библиотека варира между 20 и 5 лева, според това в кой град живеете. Както се сещате, тази скромна инвестиция страшно бързо се възвръща. Пропуснахме да добавим – може да се изненадате изключително приятно колко нови книги всъщност има в градската библиотека.


9. Открийте нови начини за забавление

С тайфата можете да си приготвите страхотни коктейли и у дома

Често около нас се случват супер интересни събития с безплатен вход, които ние пропускаме. За сметка на това даваме немалко средства за кино и участия на групи по клубове.

Добрата новина е, че дори в малките градове има приятни събития, които не изискват да платите вход – представяне на книга, концерт на местна група, откриване на магазин.

 В големите населени места като София и Пловдив изборът е огромен – от безплатни филмови фестивали, през публични лекции, премиери на книги, участия на банди, младежки клубове, изложби…. ако потърсите, сме сигурни, че ще намерите точно това, което наистина ще ви е приятно.

В случай, че си падате по баровете, опитайте се да се сетите колко ви струваше последната вечер с приятели навън.

Съвсем обаче не ви съветваме да спрете да се забавлявате. Просто променете подхода. Вместо да правите предварителна резервация и да платите 3 лева за 330 мл минерална вода, която сте поръчали покрай питието, организирайте събиране у дома. Поканете приятелите си и и купете любимата напитка от магазина. Със сигурност ще ви излезе много по-евтино, отколкото в бар. При това няма да се налага да се разправяте с резервации, да оставате бакшиши, да слушате музика, която не ви харесва и да се надвиквате с тонколоните. Вашият дом – вашите правила. До момента, в който не нарушавате спокойствието на съседите, всичко е чудесно.


10. Започнете да използвате това, което имате

Започнете да използвате храната, която сте складирали

В шкафчето ви с тоалетни принадлежности си правят компания 3-4 парфюма, няколко тубички паста за зъби и няколко лосиона за лице и тяло, а в куфненския шкаф имате не по-малко от 2 кг ориз и поне 6-7 консерви със зеленчуци? E, сега е времето да започнете да използвате запасите, които сте натрупали. И едно важно  уточнение – спрете да си купувате нови, докато не привършите наличните.

Преминете на принципа да си купувате нещо, само когато реално имате нужда от него. Няма смисъл в дома ви да старее козметика и храна, а вие да давате пари за още и още. Просто използвайте наличното. Ще видите, че доста средства ще останат по сметката ви по този начин, а и доста място ще разчистите.


Бонус съвет

Купете си бутилка за вода за многократна употреба. И я използвайте. Така няма да се налага непрекъснато да плащате за пластмасови бутилки. Този ваш ход ще има и добавена стойност от екологична гледна точка – ще спестите съществено количество пластмаса.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една