10 начина да прекарате добре дългата командировка

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Командировките, макар и да се налагат само от време на време, са неизменна част от доста професии. Работните пътувания могат да бъдат както много забавни и обогатяващи, така и доста отегчителни или по-лошо – стресиращи, ако продължат твърде дълго. Ситуацията съвсем се влошава, в случай, че ангажиментите ви предполагат дълго да отстътвате от дома и сте единствения представител на Вашия офис.

За да оползотворите времето и да се чувствате добре, възползвайте се от тези 10 съвета, с които дните ви в командировка ще се изнижат бързо и доста приятно.

Като за начало е важно да погледнете на ситуацията откъм правилната страна. Да, наистина ще сте далеч от дома за известно време, но това е прекрасна възможност да придобиете нов опит, да натрупате нови знания, да разгледате непознат град или нова държава и не на последно място – имате време за себе си. Да, може да ви звучи странно, но всъщност, дори при доста интензивни командировки, съпътствани от много ангажименти, при добра организация, можете да намерите време за себе си. Докато пътувате, например, можете да медитирате или да четете.

Командировката изобщо не означава единствено и само работа

И така, ето ги и препоръките, които подбрахме за вас:

  • На първо място – ориентирайте се в обстановката. Ако сте на конференция, която се провежда в хотел, планувайте времето си така, че да пристигнете малко по-рано и да разгледате околността. Малки улички, тих парк или пък оживен булевард и луксозни магазини – независимо какво се намира в близост, отделете си време да изследвате района. Така освен че ще придобиете представа къде точно се намирате, ще имате и готова тема за разговор с колегите. При това ще е доста по-интересна, отколкото да коментирате времето или програмата на конференцията.
Хапването с колеги ще разчупи строгата бизнес атмосфера и ще спомогне за обмяна на опит и идеи
  • Щом приключи събитието или ангажиментът Ви, ако бизнес програмата не включва вечеря, то можете да попитате колегите си дали биха желали да вечеряте заедно. Общата вечеря е прекрасен повод да научите повече един за друг. Неформалното общуване се отразява благоприятно и на работния процес – изграждате повече доверие, подобрява се ефективността ви при работа. Споделената вечеря може да е повод да се установите приятелски отношения или да обмените полезен опит и идеи с колегите си.
Спортът след работа ще ви помогне да се разтоварите от служебните ангажименти
  • Ако ви предстои дълга командировка, не пропускайте да си вземете спортния екип и маратонките. Тъй като сте далеч от дома, доста от ангажиментите, свържани с ежедневието ви, отпадат. Не се налага да приготвите вечеря, да напазарувате или да почистите, затова можете да използвате времето след работа за тренировка. Физическата активност ще ви освободи от напрежението, натрупано през работния ден, ще повдигне тонуса, ще подоби съня и ще подобри концентрацията ви. Опитайте да тренирате поне два пъти в седмицата. Заедно с всички позитиви от спорта, ще усетите и удовлетворение от себе си.  Хубавото е, че не е необходимо да правите дълги и супер изтощителни тренировки. Лек крос в парка е достатъчен. Ако сте отседнали в хотел от висока категория, е почти сигурно, че в него ще има фитнес зала, където да се раздвижите добре като използвате уредите или дори съветите на инструктор. Дори да отделите само 30 минути за гимнастика, йога или разтягане в хотелската си стая, пак ще ви се отрази много добре.
Спокойствието на хотелската стая и компанията на хубава книга са прекрасна алтернатива за свободното време след бизнес срещите
  • Четенето на книги е друго занимание, на което можете да се посветите по време на командировката. Ако вечерите са ви свободни, прекарайте ги спокойно с чаша чай и книгата, която отдавна искате да прочетете. Добра идея е да качите няколко книги направо на електронен четец. Така ще сте подсигурени в случай, че четивото ви е твърде увлекателно и го приключите бързо или при положение, че заглавието, на което сте възлагали много надежди, всъщност ви разочарова.
Кратката вечерна разходка ще ви тонизира и ще ви подейства отпускащо
  • Не пропускайте да си правите вечерни разходки. Вечер градовете имат невероятно очарование. Сградите обличат светлинни одежди, улиците заживяват свой живот, витрините и неоновите реклами разказват свои истории, а трафикът утихва и е някак по-спокойно. Допълнителен бонус на вечерните разходки е, че успокояват напрежението и раздвижват тялото ви и а и за половин час движение ще изгорите поне около стотина калории. Разбира се, при вечерните разходки, бъдете внимателни. Разумно подбирайте маршрутите и се осведомете предварително дали кварталът е безопасен. Всъщност доста полезно е да проучите околността, още преди да си резервирате хотел, за да не се озовете в некомфортна за вас ситуация.
  • Идете на театър или на концерт. Откога не сте отделяли време за култура? Ето, че сега е вашето време да се позабавлявате и да зарадвате сетивата си с качествена драматургия или с хубава музика. Дори да сте в малък град, не мислете, че няма нищо забавно за правене. Всъщност в много от по-малките населени места също има богата културна програма. Гостуващи постановки, местни групи, самодейни състави, празници на града – стига да потърсите, със сигурност ще се намери нещо, което ви е по вкуса.
Използвайте времето, за да се отдадете на мотивиращи или обучителни видеа
  • Ако наистина не ви привлича обикалянето където и да е сами, не е нужно да се насилвате. Оползотворете времето си като гледате обучителни или вдъхновяващи видеа на тема, която ви е интересна. Без значение дали се интересувате от съвременни тенденции в архитектурата, от компютърни системи, себепознание или графичен дизайн – със сигурност ще намерите огромно разнообразие от безплатни ресурси, които ще ви бъдат от полза.  Така ще използвате времето далеч от дома за себе си по най-пълноценния начин – ще натрупате полезни умения, които ще са ви от “под ръка” при необходимост.
Винаги е добра идея да опитате традиционните специалитети
  • Запознайте се с местната кухня. Силно препоръчваме да опитате най-известните специалитети на мястото, в което се намирате. Без значение дали е друга държава или просто по-далечен край у нас, не пропускайте да вкусите ястията, с които хората от града се гордеят. Освен че ще се обогатите, може да откриете вкус или комбинация от продукти, които особено много ви харесват. Не на последно място е твърде възможно да си харесате рецептата и да я използвате като идея, с която да зарадвате семейството си.
  • Разберете повече за традициите и историите на града, в който сте в командировка. Учудващо е колко интересни факти може да открие човек, ако се разрови. Без значение дали ще посетите музей, читалище или изложба, сме убедени, че няма да съжалявате. Имайте предвид, че особено в по-малките населени места, където няма много туристи, хората, които работят в етнографския музей или в читалището, например, с радост ще отделят колкото време е нужно, за да ви съдействат с информация. Могат да отговорят на въпросите ви, както и да ви насочат към най-ценните експонати.
Обменете контакти с хората, които работят във вашата сфера
  • За финал ще се върнем в началото –  не пропускайте всеки удобен момент да се социализирате с местните си колеги. Дори да не вечеряте заедно, не пренебрегвайте възможността да обмените поне няколко думи в неформален разговор. Почти задължително е да си размените визитките. В случай, че командировката ви наистина е дълга, винаги е добре да има поне един човек, на когото можете да разчитате при необходимост. Ако се окаже, че намерите много теми за разговор и сходни интереси с някой колега и ви поканят да им гостувате и да се запознаете с близките им, не отказвайте. Нови контакти на никого не са навредили. Поддържането на връзки с различни хора отваря много хоризонти и възможности за развитие, сътрудничество или дори приятелство. 
Колкото и работа да имате, не пренебрегвайте връзката със семейството си

За финал, не забравяйте за поддържате всекидневна връзка със семейството и приятелите си. Така ще ги чувствате близо до себе си и ще ви е по-малко самотно. Освен това телефонните и видео разговорите ще ви държат в течение на случващото се у дома, а и близките ви ще са спокойни, че вие сте добре.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една