Открийте романтиката на Загреб

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Когато става дума за романтично пътуване, веднага си представяме Айфеловата кула, гондолите на Венеция или остров (почти самотен) със златист плаж, палми и ситен пясък. Всъщност има много места, които могат да се превърнат в перфектната дестинация за романтично пътуване с половинката. Нужно е само да погледнете картата отвъд наложилите се като романтични градове. И да насочите погледа си към Хърватия. И така, вижте нашите идеи как да си прекарате чудесни дни, изпълнени с романтика и забавление.


Къде да отидете?

Каменната порта Загреб Хърватия
Пътят към Горния град минава през Каменната порта – звучи като част от приказка…

Идете в известния като Горния град в Загреб – най-старата част на града, за да се потопите в приказната атмосфера на малки каменни улички, сгушени между два хълма – Каптол и Градец. Вместо лампи тук уличното осветление се осигурява от фенери с автентичен вид.

Заради разположението си тази част на града предоставя красиви панорамни гледки към центъра на Загреб.

Тук ще намерите разнообразие от малки кафенета и ресторантчета, където да отдъхнете, да хапнете или просто да изпиете чаша капучино и да си поговорите с любимия човек.

До горния град можете да стигнете от площад Jelačić като се насочите към улица Radićeva в посока емблематичната за града Каменна порта.

Каменната порта е единсвената запазена порта от средновековните укрепления. Любопитно е, че в портата е обособен иконостас и тук често идват вярващи да се помолят и да запалят свещ.

От Долния до Горния град можете да стигнете с финикуляр. Това е финикулярът, който вози на най-късо разстояние в света и е най-старото и първото в Загреб превозно средство. Качването с него ще ви струва 4 хърватски куни или около левче. За деца до 7 г. е безплатно, ако имате туристическа Zagreb Card също не е необходимо да плащате. Движи се на всеки 10 мин. от 6.30 сутринта до 10 вечерта.

Ако вие и вашата половинка споделяте обща страст към изкуството, природата или исторята, можете да посетите някой от музеите в Горен Загреб. Тук са Градският музей на Загреб, Хърватският природонаучен музей, Хърватският музей за наивизъм и няколко галерии.


Гмурнете се в романтика

фонтани Загреб Хърватия
Феерия от вода, цветове и музика допълва усещането за романтика

Спиращи дъха фонтани, озарени в различни цветове, ще придадат допълнителна лиричност на вечерта с половинката ви в Загреб. През уикенда – от петък до неделя, има и музикална програма. Фонтаните започват „да пеят” за 15-минути три пъти всяка уикенд вечер, съответно в 21.00, 22.00 и 23.00 ч.

Ще откриете водната феерия в Университетския парк в Загреб, близо до модерната сграда на Националната университетска библиотека и до концертната зала Vatroslav Lisinski. В случай, че сте си взели кола под наем, можете да паркиране край двете сгради. Те се намират във втора зона. Не пропускайте да се информирате за зоните за паркиране и плащането.


Какво да видите?

църква Свети Марк Загреб Хърватия
Лесно ще познаете църквата Св. Марк по флага, изобразен на покрива й

Вижте църквата „Св. Марк” и церемонията по смяна на караула. Церемонията се провежда от края на април до края на октомври по обяд през уикендите. Църквата сама по себе си се е превърнала в емблема на хърватската столица. Ще я познаете по цветния й покрив, на който с пъстри керемиди е изобразен флагът на страната.

Имайте предвид, че за да разгледате църквата отвътре, ще трябва да издебнете момент, когато има литургия, тъй като само тогава храмът е отворен. Литургиите са както следва:

  • От понеделник до петък – в 18.00 ч.
  • В събота – в 7:30 ч.
  • Неделя – 10:30 и в 18.00 ч.

Разходете се край църквата по залез слънце или вечер, когато сградата е осветена, а градът е притихнал. По Коледа едноименният площад край църквата „Св. Марк” светва, озарен от празнични елхи, които внасят допълнително очарование.


Какво да изживеете?

Вземете си колелета под наем и покарайте край река Сава или край езерето Jarun, наричано още Морето на Загреб. Езерото предлага колоездачни пътеки, възможности за воден спорт, спортни игрища за отборни спортове. Тук ще се насладите на отморяваща и вдъхновяваща гледка и на чудесен парк.

Ако останете на варианта за каране на велосипеди, е добре да знаете, че различните фирми предлагат колелета под наем на различни цени. Имате опция за наем на ден или на час. Проверихме цените в две произволни компании. Едната предлага велосипед на цена 3 евро на час, а другата – за 10 евро на ден или 7 евро за 4 часа.

Велосипед можете да покарате и в колоездачните трасета на парка Bundek, близо до река Сава. Ще го откриете между Моста на свободата и Моста на Младежта. В парка има малко езеро, места за барбекю, заведения и, разбира се, чудесни алеи за разходка. Тук често се организират събития. В края на май и началото на юни се провежда Международен панаир на цветята, а в средата на юни – шоу с фойерверки.


Отскочете до Самобор

Самобор се намира на около 25 км от Загреб и през 2018 г. намери място в списъка на Най-добрите дестинации за любители на природата. Градчето има много чар само по себе си и предлага повече от отлични възможности за планински преходи и колоездене. То съчетава в себе си гори, ливади, планински върхове, поточета. Предлагаме на любителите на велосипеди да прегледат тези 7 маршрута. Интересни са и възможностите за планинска разходка.


Не се заблуждавайте       

Музей на илюзиите

Всъщност, забавлявайте се в Музея на илюзиите в Загреб, за да се уверите, че нищо не е такова, каквото изглежда. Вижте как половинката се смалява пред очите ви, как водата тече от долу нагоре, как в стая с еднакви размери вие можете да се окажете джудже, а партньорът ви – великан. Предизвикайте възприятията си с най-голямата холограма в тази част на Европа, вижте и каква истина показват огледалата на истината. Общо 70 различни варианта имате да бъдете въвлечени в илюзия. Със сигурност е забавно. Е, не е типичната представа за романтика, пеперуди, хванати ръце и прочие, но пък е пълноценно време, което да прекарате с Вашия човек и да си създадете чудесни спомени.

Входът за възрастни се равнява на малко повече от 13 български лева. Музеят на илюзиите работи всеки ден от 9 сутринта до 22 часа.

Прочетете повече за:

Созопол съчетава древна история и романтиката на Стария град с огромния брой барове и заведения,
Варна е градът, в който се събират море, история, култура и оживен младежки дух. Морската
Както вероятно сте чували, нарицателното, с което е известен град Русе, е Малката Виена. Една