ВИЕНА – аристократична, зелена и вкусна

ВИЕНА
ПЪТЕВОДИТЕЛ

запознайте се

НАКРАТКО:

Ако търсите съчетание от аристократизъм, богата култура, класическа музика, впечатляваща архитектура, множество забавления и вкусна храна, Виена е точното място за вас. Със сигурност ви препоръчваме да си отделите поне 4-5 дни, за да разгледате повече от града. Знаем обаче, че пътешествениците рядко се задържат в един град повече от три дни, затова събрахме предложения как да се насладите на най-доброто от града, ако разполагате с един или с три дни.

ИСТОРИЯТА:

Виена в миналото е била имперски град, столица на Австро-Унгарската империя. След Първата световна война става столица на новопоявилата се централноевропейска република. Градът е играел ключова роля и по времето на Хитлер, ето защо никак не е случайно, че е толкова аристократичен и днес.

КОГА ДА ДОЙДЕШ:

Както в доста други европейски градове, месеците април и май, заедно със септември и октомври предлагат най-благоприятни температури за разходка. Е, винаги може да се случи да завали дъжд, но пък някои неща няма как да ги предвидим.

Да посетите Виена малко преди Коледа също е чудесна идея. Коледните базари създават вълшебен коледен дух в австрийската столица в дните преди празника.

забележителности

маршрути във Виена

Само за ден

Ако сте само за един ден във Виена, по-добре не се опитвайте да препускате от една забележителност на друга. Така само ще се изморите и ще се изнервите от бързане. Изберете два до три обекта и си дайте време да се насладите на всеки от тях. Седнете да изпиете чаша виенско кафе и почувствайте максимално обстановката около себе си.

Дворецът „Шьонбрун”

Дворецът се е превърнал в запазена марка за Виена. Съхранено е оригиналното обзавеждане от времето на Мария-Терезия, император Франц Йозеф и императрица Елизабет, известна като Сиси.

Дворецът в настоящия си вид датира от 17-и век и е изграден в бароков стил. Историята му обаче датира още по-отдавна – от 14-и век, когато според легендата император Матиас дава на мястото името, запазено до наши дни. Днес могат да се видят частните апартаменти на императорската двойка Франц Йозеф и Сиси, специални, изключително ценни стаи от времето на Мария-Терезия, огромна галерия, банята на императрица Елизабет, стаята на Мария Антоанета и порцелановата стая. Любопитен е и Музеят на децата, който представя всекидневието на императорските деца. Дворецът е изключително богато обзаведен, а украсата му е главозамайваща.

Работното време за посещения в самия дворец е между 8.00 и 17.30 от април до края на юни и от началото на септември до края на октомври. От първи юли до края на август той затваря врати за посетители в 18.30, а в най-студените месеци – между 1-и ноември и 31-и март – работи от 8 до 17 часа. Предлагат се различни турове като цените започват от 16 евро. За семейства има фамилен билет.

Паркът край двореца е едно от най-приятните места за почивка във Виена. Той е изключително добре поддържан, а чарът му се допълва от фонтани, статуи и паметници. Сред атракциите в него са зоопарк, оранжерия, кралски двор и огромна ботаническа градина.  От 1996 г. паркът е вписан в списъка на ЮНЕСКО като световно наследство. За най-ранобудните посетители вратите се отварят още в 6.30 ч.

Катедралата „Свети Стефан”

Катедралата „Свети Стефан” е друг прочут символ на Виена. Намира се в сърцето на града, на площада, кръстен също на светеца. Сградата е изградена в готически стил. Входът в самата катедрала е безплатен, но ако желаете да погледнете града от високо, ще трябва да си платите.

Най-високата й кула – южната, се извисява на над 136 метра. Най-високата точка на катедрлата, достъпна за туристи обаче е на 67 метра. Имайте предвид, че качването е по вити стъпала и пространството е доста тясно.

Покривът на Виена

И тъй като за ден нямате много възможност да обикаляте из града, вижте го отвисоко. Такава възможност предлага издигащата се над Виена Кула на Дунав. Бърз асансьор неусетно ще ви извиси на 150 метра височина, откъдето ще можете да се полюбувате на 360-градусова панорама към австрийската столица. Билетите за гледката са 14.50 евро за възрастни, за деца между 6 и 14 г. – 9.90 евро, а за хора над 60 години – 11 евро. Билети можете да си купите както онлайн, така и на място.

В кулата ще откриете ресторант, кафе и магазин. Тук се организират различни събития – от наблюдение на пълнолуние до рождени дни и сватби.

Кулата се намира в красив парк край река Дунав, така че ще имате възможност и да разходите край голямата европейска река.

Вижте целия маршрут на картата

За три дни

Зоопаркът в Шьонбрун

В зоопарка живеят 8500 животни от над 700 вида – от пингвини и орангутани, до гигантски панди и мравки. Това е единственият зоопарк в Европа, който доказано подпомага естественото размножаване на гигантските панди.

Къщата на музиката 

Потопете се в света на музиката и научете интересни факти за великите композитори и Виенската филхармония. Разберете как звукът се превръща в музика и как се възприема от човешкото тяло.

Музеят „Албертина”

“Албертина” е един от най-значимите обекти за модерна и съвременна история на изкуството в света. В него можете да видите творби на Пикасо, Моне и Рубенс. Освен творения на изобразителното изкуство, в музея са събрани и скулптури, архитектурни и фотографски творби.

Замъкът Hofburg

Замъкът е бил резиденция на монархията в продължение на повече от 600 г.

Комплексът включва 2600 стаи, музей, посветен на Сиси, пищни императорски апартаменти, сребърна колекция. Организират се специални обиколки за децата. Работното време през цялата година е от 9 ч. През юли и август е до 18 ч., а през останалите месеци – до 17 ч.

Дворците „Белведере”

Дворците са били лятната резиденция на принц Евгений Савойски. Отличават се с бароковия си стил, известни са като Горно и Долно Белведере. Голямата градина край тях е в списъка на ЮНЕСКО като световно наследство. В Горния дворец са представени произведения на австрийското изкуство от Средновековието до наши дни. В Долния можете да видите част от колекцията на принц Савойски, да разгледате мраморните зала и галерия, Залата на гротеските, Златния кабинет.

Държавната опера във Виена

Операт съществува от век и половина. Сградата е изключително красива. Горещо ви препоръчваме да си вземете билет за представление. Освен че служи като сцена за опери и оперети, в сградата могат да се видят и изложби, посветени на театъра и музикалното изкуство.

И докато сме на операта, няма как да пропуснем гигантският розов заек до нея. Той е арт интерпретация на картина, изобразяваща млад заек, която се съхранява в музея „Албертина”. Дело е на Ottmar Hörl, президент на Академията за изящни изкуства в Нюрмберг от 2005 г.

Музеят за история на изкуството

В музея са събрани нумизматична експозиция, египетско-ориенталска и антична колекция, както и картинна галерия с произведения от 16. и 17.век. Египетската колекция е една от най-значимите подобни колекции в целия свят. Тук е и т.нар. музей в музея – над 2200 предмета на изкуството от историята на Виена. Ще откриете и колекция от стари музикални инструменти, военно и ловно оборудване. Предвидени са специални турове за децата.

Prater

Prater-ът – увеселителен парк във Виена, който предлага много забавления и вдигащи адреналина съоръжения. Различни влакчета, лодки, кули, колелета и игри ще превърнат деня ви в незабравимо преживяване. Паркът е подходящ както за възрастни, така и за деца.

Вижте целия маршрут на картата

какво друго?

ИЗВЪН ПОТОКА:

За тези, които искат да се отделят от навалицата и да прекарат спокойни часове във Виена, е предложението ни за посещение на природния резерват Lainzer Tiergarten. Огромна част от резервата е покрит с гори, предлага спокойствие и места за пикник. На територията му ще откриете и зоопарк.

Не пропускайте и т.нар. Hermes Villa, която се намира в резервата. Тя е подарък на императрица Елизабет от съпруга й Франц Йозеф. Елизабет сама е нарекла вилата „Дворец на мечтите”. Можете да видите много лични вещи и дори да влезете в спалнята на монарсите.

Друго място, което не е сред основните туристически спирки, но което препоръчваме да посетите, е Kahlenberg – хълм с височина около 500 м, който се намира в 19-и район на Виена, и от който се открива красива гледка към града.

ЗА ХАПВАНЕ:

На първо място слагаме Виенският шницел. Приготвя се от чисто месо и се сервира с картофена и зелена салата, сладко от боровинки и четвърт лимон.

Опитайте и виенските наденички, по-популярни като Frankfurter Würstl. Ако сте наистина гладни или просто предпочитате вегетарианска кухня, поръчайте си Krautfleckerl – типичното за немците и австрийците зеле, овкусено с подправки и обогатено с вид паста.

Ако сте изморени от разходки и обикаляне по забележителности, горещо ви препоръчваме да спрете за почивка и да опитате оригинална торта „Сахер” като за разкош добавите и чаша виенско кафе.

Повече за типичните храни и напитки за Виена можете да откриете в статията “Какво да опитате, докато сте във Виена”.

Ето няколко предложения къде да хапнете, докато сте в австрийската столица.

Първото ни предложение е за тези, които са настроени на вълна класа и стил. Елегантна обстановка, изкусно презентирани ястия и отлично обслужване ще получите в ef16 Restaurant Weinbar. Направете си резервация предварително. Имайте предвид, че ресторантът не е най-евтиното място, на което можете да вечеряте, но пък цялостното изживяване си струва, особено ако имате повод.

В случай, че никак не държите на изисканата обстановка и арт презентацията на ястията, а търсите по-скоро къде да хапнете вкусно и набързо – опитайте в Schachtelwirt. Предлагат хубава студена бира и интерпретация на традиционната кухня на страната.

Вкусни национални ястия в непретенциозна обстановка и страхотна бира се предлагат в Gasthaus Elsner.

Големи порции и храна, от която ще си оближете пръстите, ще откриете в Wiener Wiazhaus. Преди да тръгнете натам обаче, имайте предвид, че ресторантът прави следобедна пауза в работното време – прекъсва работа между 15 и 18 часа.

Традиционна кухня, арт атмосфера с ретро привкус, невероятнен вкус и огромни порции – това е накратко Leopoldauer Alm.

В скритата кръчмичка (в най-хубавия смисъл) Kolar Beisl – Kleeblattgasse ще ви посрещнат уют, пивка нефилтрирана бира и вкусни кулинарни предложения на съвсем прилични цени.

НОЩЕН ЖИВОТ:

Ако вече сте похапнали и искате да се отдадете на нощен живот, също имаме няколко предложения.

Тези от вас, които се чудят къде да изпият един коктейл във Виена, могат да опитат с малкото, но уютно заведение Needle Vinyl Bar. Грамофонните плочи тук са основен акцент в интериора. Имайте предвид обаче, че вътре пушенето е разрешено.

The Sign е бар, в който се предлага голямо разнообразие от коктейли, сервирани по доста ексцентричен начин. Индивидуалнният подход към всеки коктейл е типичен за това място. Предлага се и леко хапване, отново поднесено с отношение и арт нотка.

Ако търсите забавно място, където да пийнете нещо, да потанцувате, да поиграете билярд и дори да попеете, опитайте с Travel Shack Vienna. Интересен момент в декорацията са десетките сутиени, висящи над бара.

Jazzland e 500-годишна изба, превърната в простарнство за джаз изпълнения на живо, вкусно похпване и питиета.

Разнообразие от крафт бира, стилна и уютна обстановка и вкусни мезенца към бирата ще получите в AmmutsØn Craft Beer Dive.

СЪБИТИЯ:

През горещия август във Виена се провежда Парад на класическите автомобили. Той е част от Класическите дни във Виена, които продължават два дни. През 2021 г. са планувани за 21-22-и август. Програмата включва още пикник, професионални валс изпълнения, танци и много музика.

През есента във Виена се провежда Erntedankfest – фестивал, посветен на реколтата и селскостопанското производство. През 2020 г. заради пандемията от COVID-19 събитието беше отменено и се очакват датите за 2021 г. Фестивалът е прекрасен повод да се снабдите с пресни продукти, да опитате вино и сокове, директно от производителите, да се пробвате да доите крава, да разгледате агро техника или да покажете на децата, че храната има свой път, преди да стигне до магазина. На фестивала участват и музикални групи, така че настроението е на ниво. Предлага се и информация за национални паркове и природни забележителности. За децата има ателиета, в които изработват различни арт предмети.

През септември във Виена се провежда Денят на европейското наследство. Тогава можете да видите отвътре емблематични сгради във Виена, включително много институции, които обичайно не са отворени за посетители. Естествено, това е напълно безплатно. Програмата се обявява в средата на юли на официалния сайт на събитието.През 2020 се обмисля вариант за провеждането му във вариант, съобразен с COVID пандемията.

От 22-и октомври до 1-и ноември е плануван най-значимият в Австрия международен филмов фестивал, наречен Viennale. Фестивалът включва излъчване на около 300 филма, специални събития и партита. Определено ще впечатли тези от вас, които имат подчертан интерес към киното.

От края на ноември във Виена започват коледните базари, които разпръскват аромат на греяно вино, печени кестени и коледни сладки във въздуха. Коледните базари обикновено продължават до 24-и декември, след това започват новогодишните такива. Естествено, както вероятно се досещате, около Великден, се организират и великденски базари.

Емблематични за Виена са Новогодишните концерти, които се провеждат всяка година на 30-и и 31-и декември и 1-и януари. Концертът в първата дата на новата година е най-пищен, разбира се, с участието на Виенската филхармония.

ШОПИНГ:

Ако търсите мода от известни дизайнери и нямате намерение да пестите пари, то вероятно в района наGoldenes Quartier ще ви хареса много. Той се намира между улиците Tuchlauben, Bognergasse и Seitzergasse.

Почитателите на луксозните бижута ще плуват в свои води в Kohlmarkt, където можете да намерите както известни световни производители на бижута, така и накити от занаятчии.

Съвременна младежка мода от международни брандове ще откриете на улица Mariahilfer.

За тези от вас, които търсят разнообразието и удобството на моловете, препоръчваме да се насочите към Donau Zentrum, Wien Mitte The Mall и BahnhofCity Wien Hauptbahnhof.

ТРАНСПОРТ

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ:

Излишно е да споменаваме, че общественият транспорт във Виена е много добре уреден. Градът се обслужва от автобуси, влакове, трамваи и метро. В делничните дни има 24 нощни линии, активни между 00.30 часа и 05.30 ч., а през уикендите и по време на национални празници метрото работи цяла нощ. Цената на билет за градския транспорт е 2.4 евро при предварителна продажба, а ако си го купите, след като сте вече в транспортното средство, ще платите 2.6 евро.

Освен единичен билет, имате възможност да ползвате и билет за 24 или 72 часа, седмичен или месечен пропуск. Билети се продават от автомати, от павилиончета за цигари, онлайн и билетни офиси. Тук ще откриете мрежата на градския транспорт във Виена.

С ВЕЛОСИПЕД:

Велосипедистите могат да се почувстват напълно в свои води като вместо да предпочетат пасивно придвижване, могат да си вземат колело под наем от обществената система за наем на велосипеди. Първият час на ползване на колелото е безплатен. За втория ще платите 1 евро, за третия започнат час – две евро. В случай, че желаете по-дълго да ползвате велосипеда (между 4 и 120 часа), ще дължите по 4 евро за всеки започнат час.