Инсбрук – планински чар и култура

Инсбрук
ПЪТЕВОДИТЕЛ

запознайте се

НАКРАТКО:

Независимо дали търсите дестинация за зимни спортове или място, което да съчетава забележителности и възможност за почивка в Алпите, то Инсбрук е отговорът. Намира се в западната част на Австрия, в тиролската провинция, и предоставя невероятни гледки без значение от сезона. Инсбрук е сгушен в долината на река Ин и е любим на много почитатели на планината и активностите, които тя предлага.

Благодарение на популярността си, градът има добре развита база от места за настаняване. Можете за избирате според бюджета и виждането си за почивка – от квартири и хостели до луксозни хотели.

За тези, които искат да разгледат града, преди да се насочат към същинската част на планината, сме подбрали забележителности, които не просто ще ви вдъхновят, но и ще ви провокират да се върнете в Инсбрук.

ИСТОРИЯТА:

Инсбрук се сдобива с днешното си име през 1187 година, когато е построен мост над река Ин. По същото време е създаден и пазар в долината на реката. Градът е бил обект на над 20 бомбандировки по време на Втората световна война, в следствие на които е бил разрушен до голяма степен. Възвръща славата си през 1964 г., когато е домакин на зимни олимпийски игри. Само 12 години по-късно алпийският град приема още едно домакинство на зимна олимпиада.

КОГА ДА ДОЙДЕШ:

Инсбрук е целогодишна дестинация. Във всеки момент от годината ще намерите много варианти как да се насладите на съчетанието между природа и култура в този град. Добре е обаче да имате предвид, че през ноември някои от забележителностите не са достъпни за посещение. Ако искате да се насладите на 100% на Инсбрук, изберете лятото или зимата. Зимният сезон е препоръката ни към почитателите на ските и сноуборда, а топлите месеци позволяват пешеходни преходи из планинските склонове във веригата на Алпите.

забележителности

маршрути в инсбрук

Само за ден

Най-старият музей в света

„Кацнал” на скалите, на 100 метра над долината на река Инн, се намира замъкът Амбрас, известен като най-старият музей в света. Замъкът е завършен през 1567 година и е в Ренесансов стил. Малко под него е построена една от най-важните сгради, представители на Късния Ренесанс. През 19.век тя получава името си „Испанската зала”. Испанската зала представлява арт помещение с дължина 43 метра, посторено в периода 1569-1572 г. Изрисувано е с портрети в цял ръст на тиролските принцове и е една от най-красивите зали в Ренесансов стил.

В замъка има богата колекция от доспехи и военно оборудване, зала с арт произведения и предмети, използвани в бита. Сред тях са писалка с декорация от корали, кана от перли, ловни трофеи, златен настолен часовник и много други луксозни и изключително ценни експонати. В замъка има богата колекция от стъклени предмети, галерия с портрети на Хабсбургите и експозиция от готически скулптури. 

Замъкът е отворен за посетители от 10 до 17 часа като билети се продават до 30 минути преди края на работното време. През ноември е затворен, а ако искате да видите готическите скулптури и портретите на Хабсбургите, планирайте посещението си между април и октомври, тъй като през останалото време достъпът до тях не е възможен. Билетът за замъка струва 12 евро за възрастни между април и октомври, а деца и младежи под 19 г. влизат безплатно. В месеците между декември и март цената на стандартен билет е 7 евро.

Златният покрив

Емблематична забележителност в Инсбрук е Златният покрив. Ще го откриете в историческия център на града. Един от балконите там се отличава с особен блясък. Преброени са 2657 медни плочки, които красят тераса на емблематичната сграда, построена от император Максимилиан. От тук той се е наслаждавал на прекрасната гледка и на живота в града. Повече за жизнения път и управлението на император Максимилиан можете да научите в музея в съседство (имайте предвид, че е затворен през ноември).

Самата фасада под златния покрив също е много красиво изрисувана и си заслужава да се види отблизо.

Хофкирхе

Докато сте в Стария град, разгледайте и готическата църква „Хофкирхе”. Към нея има и гробница – на император Максимилиан I. Това е един от най-значимите монументи в Тирол и най-внушителната гробница на император в Европа. В нея са поставени 28 бронзови статуи, които символизират предците на императора и героите на вечността. Самата гробница е мраморна и е украсена със сцени от живота на Максимилиан I.

В църквата се намира и особено ценният Еберт орган, който е на над 4 века и половина. „Хофкирхе” е отворена от понеделник до събота от 9 до 17 часа, а в неделя и на празници – от 12.30 до 17 часа. Входът е 7 евро за възрастни, а деца и юноши под 19 г. влизат безплатно.

Бергисел

Съоръжението за ски скокове „Бергисел” предлага страхотна гледка към Инсбрук. До терасата се стига с два асансьора, има и ресторант. Тези от вас, които се интересуват горещо от ски дисциплини, вероятно знаят, че шанцата се е използвала за олимпийски ски скокове.  Освен с олимпийското си минало, тя се отличава и с модерната си архитектура, дело на Заха Хадид. Изграждането й е отнело година и няколко месеца, а проектът е струвал 15.4 млн. евро, осигурени от правителството, местните власти и Австрийската ски федерация. 

Ски скоковете не са никак нова дисциплина за Инсбрук, историята им датира от далечната 1927 г. Тук са проведени и три олимпиади – през 1964, 1976 и 2012 г.

Вижте целия маршрут на картата

За три дни

Императорският дворец

Дворецът дължи начина, по който изглежда, на императрица Мария-Тереза. Особено впечатляваща е голямата зала, известна като Залата на гигантите, в която се съхраняват портрети на императорското семейство. Запазено е автентично обзавеждане.

Панорама музеят

Панорамна картина на Тирол може да се види в Тиролския панорама музей, който е сред 5-те национални музея на провинцията. В него ще научите повече за историята, етнографията и природата в провинцията. Платното на панорамата е почти 1000 кв. метра и представлява 360° картина.

Бергисел

Съоръжението за ски скокове „Бергисел” предлага страхотна гледка към Инсбрук. До терасата се стига с два асансьора, има и ресторант. Съоръжението се е използвало за олимпийски ски скокове. 

Алпийският зоопарк

На 750 м надморско равнище се намира алпийският зоопарк в Инсбрук. На малко повече от 4 ха площ можете да видите над 2000 вида животни. Нито един друг зоопарк по света не представя толкова много диви животни от Алпийския регион.

Зоопаркът датира от 1922 г. Днес на година го посещават средно около 300 хиляди туристи. Намира се на 15-20 минути пеша от стария център на града, но има и участъци, където ще трябва да положите малко физически усилия.

В планината

От града се стига до ски зона за няколко минути, благодарение на кабинков лифт. Освен превоз, лифтът осигурява и внушителна 360° гледка към планината. Има възможност да слезете и директно на зоопарка – опция, от която често се възползват семейства с деца.

Най-големият национален парк в Австрия

Ако обичате природата, планината и преходите, ви препоръчваме да се разходите и из най-големия национален парк в Австрия –  Карвендел. По тази карта можете да се ориентирате къде има колоездачни маршрути, къде пешеходни и къде могат да се практикуват зимни спортове.

Ски страст

Ски сезонът започва в средата на декември и продължава до първите дни на април. Информация за отворените писти и лифтове можете да видите тук.

Най-високата ботаническа градина в Австрия

Най-високата ботаническа градина в Австрия е в планината Patscherkofel, която се издига на 7 км южно от Инсбрук. Градината е на 2000 м надморско равнище, но е лесно достъпна, тъй като е в близост до последната станция на лифта в Patscherkofel. Отворена е за посещения от юни до края на септември безплатно.

Света на Сваровски

Макар да е извън Инсбрук, не може да пропуснем Света на Сваровски. Той отваря врати по повод 100-годишнината на компанията и е дело на специалиста по мултимедийни арт проекти Андре Хелър. Преживяванията, които предлага Светът на Сваровски, се разделят условно на две. Първото е проектът на Хелър „Гигантът”, който провежда посетителите през 17 стаи на чудесата. Вторият проект е „Градината”.  Над нея е „надвиснал” кристален облак с ръчно втъкани 800 хил. кристали. В Градината ще видите и прелюбопитния „Дебел бус”.

Вижте целия маршрут на картата

какво друго?

ИЗВЪН ПОТОКА:

Шарените къщи

В обичана неформална забележителност са се превърнали цветните къщи край река Ин в Инсбрук. Шарените им фасади създават настроение, привличат любители фотографи и са прекрасен фон за селфи от австрийския град. Гледката към пъстрите къщи се допълва от величието на планината зад тях и грациозния поток на реката.

Базилика ди Вилтен

Смята се, че това е най-красивата църква в рококо стил в Австрия. Отличава се с бяло-жълтата си фасада. Особено известна е скулптурата-олтар на Мадоната, около която са издигнати 4 колони -изключително красива изработка, датира от 14.век. Прието е посетителите на храма да оставят дарения.

Музей на военната история

Ако се вълнувате от военното дело, вероятно за вас ще представлява интерес музеят Kaiserjägermuseum, където се пазят експонати от военната история на Тирол в периода 18-20 век. В него можете да влезете с билет за Музея панорама.

ЗА ХАПВАНЕ:

Едва ли има някой, на когото да не му хареса храната в Инсбрук. В града имате възможност да опитате типични за тиролския край специалитети. Благодарение на факта, че алпийският региона е особено благодатен за качествено производство на млечни продукти, те изобилстват в ястията. Затова оставете у дома всяка надежда за диетично хранене.

За закуска ви препоръчваме да опитате Zillertaler Krapfen, които приличат на мекици, но се приготвят от оризово брашно. Своеобразните оризови мекици се пълнят с пухкава и невероятно вкусна смес от картофено пюре и щедро количество настъргано сирене.

Опитайте Käsespätzle – нудъли, богати на яйца, които се приготвят с огромно количество алпийско сирене, пържен лук и масло. Хранително и мнооого вкусно ястие, подходящо за гладни вегетарианци.  

Speckknödel – тук пушеният бекон играе важна роля за аромата и известността на ястието. Сред продуктите, с които се приготвя гозбата, влизат още хляб (в домакинствата се използва стар), лук, както мляко, яйца и масло. От съставките се оформят топки, които се варят в подсолена вода. Сервира се или като гарнитура към печено месо или в бистър бульон. Понякога се ползва и като ордьовър – тогава се полива със сос за месо.

Маренд – това не е ястие, а традиция за следобедно пахапване. Ако решите да се присъедините към тиролския обичай, ще ви сервират пресен хляб, планинско сирене, наденички и тънко нарязани ивици  свинско  месо. Обичайно фермерите са се подкрепяли с тази следобедна закуска, за да съберат сили да поработят още малко. Традицията обаче се пренася във времето и днес маренд събира приятели, семейството или колеги за кратка почивка.

Десерти

Kiachl отново прилича на нашите мекици, но се пържи традиционно в свинска мас. Похапва се поръсена с пудра захар или със сладко от боровинки. Има и солен вариант – със заквасена сметана.

Ако сте в Инсбрук в сезона на боровинките, не пропускайте да си подарите порция неустомо боровинково изкушение. Десерт с участието на огромно количество от малките плодчета, оформен като малки палачинки и поръсен с пудра захар – moosbeernocken. Гарнира се с топка сладолед или сметана.

Apfelradln e интерпретация на тема ябълки с канела. Ябълки, нарязани на колелца, се пържат до златисто и още топли се поднасят поръсени с канела и захар.

Един от емблематичните за района на Тирол десерти е Kaiserschmarren. По същество това представлява палачинково тесто, печено в масло. След изпичането си сладкишът се накъсва на парченца с вилица, поръсва се пудра захар и се сервира с купичка сладко от сини сливи.

Що се отнася до напитките – вероятно повечето почитатели на алкохола са чували за прочутия австрийски шнапс. Еквивалент е на родната ни ракия.

Традиционна неалкохолна напитка е Almdudler. За приготвянето ѝ се използват планински билки, а за аромат – бъз. Често към Almdudler се добавя бяло вино.

НОЩЕН ЖИВОТ:

Ако вече ви се е приискало да се потопите в атмосферата на Инсбрук, ето няколко предложения, където можете да усетите духа на града и да погъделичкате небцето си.

Приятно място за хапване и пийване е Cafe Bar Moustache – крафт бира, добро обслужване, вкусна храна. Непретенциозно местенце, където да хапнете и да се потопите в дружелюбна атмосфера.

Симпатично ресторантче, в което сервират местните специалитети, е Fischerhäusl. Обслужването също е добро. Препоръчваме ви да си направите предварително резервация.

Ако търсите място, на което да се насладите на коктейл или два и настина да зарадвате сетивата си с вкусна и интересно поднесена напитка, опитайте в Erlkönig Bar.

Treibhaus e място, на което можете да се насладите на музика на живо, питие и хапване. Има както градина, така и сцена, на която освен музиканти, се изявяват и комици. Известно е и като културен клуб. Предпочитано от хора, увлечени по изкуството.

Възможност за танци и участие на различни DJ и изпълтители – това е накратко Club Cubique. Място, на което да пийнете нещо и да се повеселите. Нерядко обаче вътре се пуши.

СЪБИТИЯ:

Открийте очарователно романтичния дух на Стария град в Инсбрук в дните около Коледа. Коледният базар през 2020 г. е насрочен за дните от 15-и ноември до 23-и декември, а мястото е районът на Златния покрив. В допълнение на вълшебната атмосфера тук се предлагат коледни сладки, украса, ръчно правени изделия от дърво и други сувенири, носещи духа на празника. Ако обичате традиционния коледен дух, вероятно високо ще оцените факта, че преди и по време на празника в Инсбрук има много събития, включително музикални, посветени на Рождество.

Международният филмов фестивал в Инсбрук (IFFI) очаква киноманите в дните от 3-и до 8-и ноември 2020 г. Това ще е 29-то издание на фестивала като за пръв път негов режисьор ще е Анна Ладиних. Това е най-големият филмов фестивал в Западна Австрия и на едно от първите места в Австрия като цяло. Над 60 ще са местата, на които ще се прожектират филми, а в рамките на фестивала ще бъдат излъчени продукции от Бразилия, Перу, Колумбия, Алжир, Мозамбик, Афганистан, Тайланд и много други страни.

Във вътрешния двор на Императорския дворец вече повече от 20 години се провежда  музикален фестивал. Събитието през 2020 г. беше отменено заради пандемията от корона вирус, но се очакват датите за 2021 г. Във фестивала участват оркестри, банди и ансамбли от различни европейски държави. Входът е свободен, а вечерните концерти предлагат стилово разнообразие – от валсове и маршове до жизнерадостни мелодии.

Обичайно през юли в Инсбрук се провежда фестивалът New Orleans. Той събира в града най-добрите блус и джаз музиканти. Гответе се за невероятна атмосфера и летни нощи с красива музика и нежни танци. Датите за 2021 г. се очакват.

Едно от ежегодните събития, което се организира в Инсбрук, е Междунароното предизвикателство „Златният покрив”. През 2021 г. се очаква 17-тото издание на атлетическото състезание. Пред емблематичната за града забележителност ще се съберат най-добрите атлети от цял свят и ще премерят сили в дисциплите овчарски скок и дълъг скок. Състезанията ще се проведат на най-голямата в света мобилна платформа за тези дисциплини. Предстои да се уточни следващата начална дата, няма такса за наблюдаване на състезанието. 

Спомняте ли си за музикалните часове в детската градина и лелката, която свиреше детски песнички на акордеон… От 26-и до 29-и май 2022 г. ще се проведе следващото издание на Световен музикален фестивал в Инсбрук. Във фокуса на събитието са акордеоните и хармониките, така че ако сте почитатели на тези инструменти или искате да преживеете нещо различно – то планувайте пътуването си до австрийския град. За времето на фестивала се очаква в Инсбрук да се съберат няколко хиляди акордеонисти.

ШОПИНГ:

Една от най-известните улици за пазаруване в Инсбрук е „Мария-Тереза”. По нея ще откриете разнообразие от магазини и търговски центрове. Допълнителен бонус е, че докато прескачате от магазин в магазин, ще можете да се насладите на невероятната гледка към планината.

Разбира се, има и центрове за пазаруване, които не са на „Мария Тереза”. Популярни молове в Инсбрук са DEZ, Sillpark, както и West. В тях ще откриете разнообразие от световни и местни марки за дрехи, обувки, козметика и храни. Предлагат се забавни активности и много възможности за хапване.

ТРАНСПОРТ

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ:

Общественият транспорт в Инсбрук осигурява лесно предвижване както на местните, така и на туристите, чрез мрежа от трамваи и автобуси. За любителите на нощния живот е осигурена и транспортна услуга за през нощта. Билети се продават от автомати на спирките и от шофьора. Ако изберете да си купите от шофьора обаче, цената е по-висока.

Единичен билет струва 2.4 евро за възрастни, а за лица под 20 г. е 1.8 евро. Предлага се опция да си купите билет с валидност 24 часа. Цената му е 5.60 евро и можете да пътувате с него неограничено. Изгоден вариант е билетът за двама възрастни и до 3 деца до 15 г., отново с 24-часова валидност. Той е на стойност 8.1 евро. Има и възможност да си купите билет за 8 пътувания, както и седмичен билет.

Минималната глоба, която ще ви наложат, ако пътувате без валиден документ, е 70 евро, така че ви съветваме да не тествате късмета си.

Полезно

Ако искате наистина да бъдете активни в Инсбрук, може да ви излезе доста изгодно да си вземете Innsbruck Card. Тя ви дава право на еднократен вход във всички основни забележителности в града, както и ползване на лифт и градски транспорт без допълнително заплащане. За 24 часа картата струва 43 евро, за 48 часа – 50 евро, а за 72 часа цената е 59 евро. Деца между 6 и 15 г. ползват 50% отстъпка.

 

С ВЕЛОСИПЕД:

В Инсбрук са благоразположени към колоездачите. Във всеки автобус или трамвай могат да бъдат транспортирани безплатно от две до четири колелета. Естествено, необходимо условие е да има свободно пространство. Щом качите велосипеда си, трябва да го обезопасите с наличините в превозните средства колани. Задължително е да бъдете толерантни – ако в автобуса или трамвая има родители с детска количка или пътник с инвалидна количка, пространството се използва от тях.

Има обаче и важна подробност – на нито едно превозно средство на градския транспорт не се допуска да се качват планински колелета.

В Инсбрук можете да си наемете колело – както за градската среда, така и планинско. Предлага се и наем на електически велосипеди, както и на колелета за деца. Проверка в случайно избрана компания за отдаване на велосипеди показа, че за ден наемът на градско колело е 32 евро, толкова струва и да си наемете планинско колело.