Залцбург или защо Австрия не е само Виена

Залцбург
ПЪТЕВОДИТЕЛ

запознайте се

НАКРАТКО:

Мнозина свързват Австрия с величествената Виена и това е напълно основателно. Има обаче един град, лесно достъпен от Виена, който ще очарова всички, които носят пътешествията в сърцата си. Става дума за Залцбург – прекрасно място, което съчетава много история, музика, красота, забележителности, невероятно вкусна храна и, разбира се, бира.

Хубавото е, че тази прекрасна дестинация може директно да бъде достигната от България, с автобус, при това на съвсем достъпна цена.

ИСТОРИЯТА:

Първите признаци на заселване в днешните територии на Залцбург датират от неолита, а първото селище е от 15. век преди Христа. Документирано е, че Залцбург е използвано като наименование на населеното място още от 755 г. след Христа. В буквален превод името означава „солен замък”.

КОГА ДА ДОЙДЕШ:

Стигнете ли веднъж в Залцбург, оставете си време да се насладите на този град, защото той определено има много какво да предложи. Както на повечето места в Европа, и тук най-натоварени откъм туристически поток са топлите месеци, така че ако предпочитате спокойствие, изберете есенно, а защо не и зимно пътешествие.

Имайте предвид обаче, че ако се спрете на дните малко преди и около Коледа, е твърде вероятно да срещнете много други туристи, направили този избор. В този период, както в повечето градове в Австрия и Германия, в Залцбург също се организират коледни базари и уютът, който създават греяното вино, ароматните свещи и сладките изкушения, завладява централните пространства в града. 

забележителности

маршрути в Залцбург

Само за ден

Родното място на Моцарт

Емблематична забележителност за Залцбург е родната къща на Моцарт. Тук великият музикант не само се е родил, но е прекарал и детските си години, ето защо ликът му присъства на всевъзможни сувенири и рекламни материали за града. Къщата е притегателно място за туристи от всички краища на света през цялата година и се отличава с жълтата си фасада.

Семейството на даровития композитор е живяло тук 26 години, а самият той се е родил в нея през 1756 г. Талантът му се проявил още от дете. Посетителите могат да видят детската цигулка на Моцарт, както и други негови лични вещи, наред с такива, принадлежали на родителите му. Любопитно е, че на много даровити деца се дава възможност да посвирят на цигулката на композитора.

Всъщност в семейството му са се родили общо 7 деца, само две обаче оцелели. Много още подробности от личния свят на музиканта можете да научите, ако посетите дома му. Там се пази и негов маслен портрет, смята се, че е един от най-автентичните. Поради неясна причина обаче не е довършен.

Факт, който е известен на малцина, е, че Моцарт всъщност много е пътувал като дете. Баща му бил горд с дарбата на сина си и насърчавал развитието й като изминавали много километри не само в Австрия, но и на територията на Германия и Франция дори в тогавашното време, когато пътуването било много времеемко начинание.

Резиденцията на Моцарт

Ако сте истински ценители на творчеството на Моцарт, вероятно би ви било интересно да посетите и Резиденцията на Моцарт – мястото, където е живял в периода от 1773 до 1787 г., след като е напуснал родния си дом. Тя се намира на площада “Макарт”. Реконструирана е, след като е била унищожена по време на Втората световна война и е отворила наново врати за посетители през 1996 г. 

За притежателите на Salzburg Card (вижте в секцията „Обществен транспорт”) входът е свободен. За възрастни без тази карта входът е 11 евро, за деца 15-18 г. – 4 евро, от 6 до 14 г. таксата е 3,50 евро, а до 6 години децата влизат безплатно. Билетът за хора с увреждания е 9 евро като включва и вход на едно придружаващо лице. Ако мислите да посетите и къщата, където е живял композиторът, и родното му място, имайте предвид, че можете да си купите комбиниран билет, който да Ви спести пари.

Забележителности на един хвърлей разстояние

Ако не разполагате с много време или просто не желаете да губите часове в пътуване между забележителности, имаме идея как да посетите много обекти като преминете минимално разстояние.

 Един от централните площади в града е кръстен в чест на Моцарт. На него е издигнат и паметник на композитора. Непосредствено до площада се намира Музеят на Залцбург. В него всеки може да открие нещо интересно, тъй като са подредени експозиции, свързани с управлението в миналото, с архитектурата, изкуството и науката. Разбира се, тук също е отделено място, посветено на Моцарт.

Без да излизате от този музей, директно можете да се прехвърлите чрез топла връзка в съседния – в Музея “Панорама”. Впечатление прави, че той е направен така, че в максимална степен да улесни посетителите с увреждания. Освен самата панорама на града, която между другото е рисувана от крепостта, издигаща се от дясната страна на главния вход на музея, в него могат да се видят и различни картини, свързани с града.

Вижте целия маршрут на картата

За три дни

Крепостта „Горен Залцбург”

 Друга емблематична забележителност за Залцбург е крепостта Горен Залцбург (Hohensalzburg Fortress). Изградена е през 1077 г. на хълм и днес там се помещава най-големият изцяло запазен замък в Централна Европа. До нея можете да стигнете както пеша, така и с финикуляр, който потегля на всеки 10 минути. Самият той също е забележителен, тъй като функционира от 1892 г. и е най-старият действащ такъв в Австрия.

 Salzburg Residenz

За тези от вас, които обичат да се потапят в дворцовия блясък на отминали времена, Залцбург определено има много какво да покаже. В центъра на старата част на града, например, се намира дворецът Salzburg Residenz. Интересното е, че влизайки там – с един билет можете да разгледате буквално 5 музея, с топла връзка помежду си.

Катедралата на Залцбург

 Трудно ще пропуснете Катедралата в Залцбург, ако вече сте стигнали Salzburg Residenz. Тя се намира в сърцето на историческия център. Самата катедрала е в бароков стил, построена е през 17-и век. Призната от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

 Замъкът “Хелбрун”

Замъкът “Хелбрун” е построен през 1615 г. и заема площ от цели 60 хектара. На тази площ са разположени освен самият замък, огромен парк, поддържани градини и множество фонтани.

Замъкът “Мирабел”

 Зад създаването на този внушителен замък с очарователни градини се крие любовта. Управляващият Волф Дитрих е искал да впечатли любимата си Саломе Алт. Изглежда е успял, защото тя му родила 10 деца (въпреки че за точния им брой има разминавания в сведенията).

Към замъка има невероятни градини и оранжерия, както и скулптури, увековечени във филма “Звукът на музиката”.

 Музеят за естествена история и технологии

Музеят за естествена история и технологии ще ви изненада с динозаври от праисторическите времена, останки от космически пътувания, разнообразни представители на подводния свят и влечуги. Тук е перфектното място за посещение и ако се интересувате от устройството на човешкото тяло или са ви интересни далечни и малко познати крайчета на света.

Музеят на Червения кръст

Сред интересните музеи в града е и този на Червения кръст, в който са запазени както документи и инструменти, така и различни стари превозни средства на бързата помощ. Ако лекарската тематика ви е любопитна, със сигурно ще ви е интересно да посетите този музей.

Светът на Библията

Интерактивният център Светът на Библията представя една различна гледна точка към историите, разказани в Свещената книга. Площта на центъра е 600 км. метра, а посещението ще е интересно за хора от всички възрасти. Входът на музея е нестандартен, подгответе се да влезете през своеобразно ухо. Освен религията, други теми, застъпени в Света на Библията, са чуждите култура и изкуството.

 

Вижте целия маршрут на картата

какво друго?

ИЗВЪН ПОТОКА:

Залцбург предлага огромно разнообразие от планински маршрути за любителите на движението на открито. Можете да избирате от такива с най-ниско ниво на трудност до настина сложни. Средната им продължителност е между 3 и 6 часа в посока.

Пътят на Свети Джеймс, известен още като пътят до Сантяго де Компостела, който е особено популярен през последните години, също минава през Залцбург. Мнозина изминават над 800-те километра пеша или с колело в търсене на духовно израстване или за себепознание.

 

ЗА ХАПВАНЕ:

Местни специалитети

Месото тук, естествено е на почит, така че мезе за бирата определено няма да ви липсва – наденички и месни деликатеси във всевъзможни форми, основно сервирани с горчица. Любопитно е, че на доста места сервират и мас – да, точно свинската мас, която помним от детските си години. Сервират я в купички с идеята да се маже върху хлебчета. И ако това не ви звучи никак привлекателно и по-скоро предпочитате вегетариански кулинарни изкушения, никак няма да сте разочаровани. В Австрия приготвят невероятно вкусно ястие – Kasnock’n. Представлява вид паста, поръсена много щедро с планинско сирене в комбинация с пържен лук. Наистина питателно и сравнително мазничко, по пък ще се убедите, че си заслужава. А и докато му се наслаждавате на храната, ще можете да опитате поне един-два вида местна бира.

В Залцбург ще се изненадате приятно, че на много места когато си поръчате ястие, към него автоматично пристига и чиния салата с разнообразни зеленчуци.

Ако похапвате месо с наслада, то шницелът почти се подразбира, тук го приготвят от парче месо, а не с кайма, и често към него освен салата, добавят и сладко отстрани. Сервира се още със стабилен резен лимон и варени картофи, овкусени с пресен магданоз и масло.

Десертите

 Порциите типично са големи, така че ако искате да опитате и десертите, е добра идея да си споделите основното с приятел, защото, повярвайте, сладките изкушения наистина си заслужават. Топъл ябълков щрудел с прясна бита сметана или типичната за Австрия торта Сахер – със сигурност ще ви е блажено сладичко, макар оригиналният Сахер да се прави във Виена. Ето и нещо много феерично и абсолютно неустоимо – Nockerl. Представете си мини планина от разбити яйчни белтъци, овкусена с ванилия и захар, сервирана топла върху малинов сос. Този десерт просто трябва да се опита, трудно е да се опише.

Друга сладост, която абсолютно не е за пропускане, са шоколадовите бонбони с кръгла форма, обикновено златиста опаковка и лика на Моцарт. Посегнете ли към тях, очаквайте изискано съчетание между натурален шоколад, марципан и шамфъстък.

Залцбург определено е място, където всякакви тестени десерти и хлебчета са на почит. Продават се в пекарни и по павилиончета на производители. Между другото, като споменахме производители, те предлагат редовно тестени изкушения, месни деликатеси, зеленчуци, цветя и какво ли още не на своеобразни фермерски пазари в града.

Бирени истории

 Ето че стигнахме и до бирата. В Австрия тя определено заема ключово място и е утвърждавала тази си позиция векове наред – всъщност повече от 6 века. Все още има действащи пивоварни на по няколко века. И в миналото, и днес е имало и има монаси, които правят кехлибарената напитка. Мнозина от вас може и да са изненадани, че страната е една от първите в класацията на най-много пиво, консумирано на глава от населението. Интересен факт е, че производството на бира с търговска цел води началото си от края на 14.век, а първият майстор пивовар била жена. Първото пиво, предназначено за продажба, се правело в запазена до днес къща в близост до река Залцах. Именно покрай реката преди много години се ширели площи, засети с  хмел.

Бирата – важна колкото хляба

Преди десетилетия едно от основните задължения на жените било наред с хляба, да правят и бира. В някои от старите бирарии редовните посетители си имат надписана маса, а във всяка бирария освен неизменната халба с качествено пиво, можете да се насладите и на много вкусна храна.

Къде да пием автентична бира?

Ако искате да изпиете халба традиция в Залцбург, има наистина невероятно добри места, където можете да го направите.

Едно от тях е Августинската пивоварна (Augustiner Bräu), освен че се произвежда, тук се и продава бира. В миналото пивото са правели монаси, а екскурзоводи твърдят, че все още монаси участват в производството.

Тук можете както да седнете, да пийнете халба свежо пиво и да похапнете вкусно, така и просто да си вземете бира за вкъщи. Производството е съобразно Закона за чистота на бирата от 1516 г. и в напитката има само вода, малц, хмел и мая. Няма абсолютно никакви консерванти, подобрители и други добавки. Пивоварната е отворена от 3 следобед до 11 вечерта. Разполага с огромна градина за топлите месеци с впечатляващите 1400 места и наистина гигантски капацитет за настаняване на клиенти вътре – площта е 5 хил. кв. метра, разпределени в 5 зали.

Ще откриете пивоварната лесно – тя се намира край река Залцах. Предлага и бирени турове, които се провеждат в дните от понеделник до петък, по предварителна уговорка за групи между 10 и 30 души. Цената за вход + сувенир започва от 15 евро.

Друга стара, но обновена и функционираща пивоварна, е Stiegl. Всъщност тя не е преставала да работи от създаването си. Сведения за него има още от 1492 г. и по същия начин освен че в нея се произвежда бира, се и предлага – има голяма ресторантска част с вкусни местни деликатеси. Stiegl е водеща частна пивоварна в Австрия и най-старата такава.

Интересен факт е, че тук има и Музей на бирата. Посещението в него започва с гледане на филмче и чаша бира и продължава с разказ за производствения процес. На втория етаж на музея посетителите могат да видят трансформациите, които марката е преминавала през годините – различните бутилки и етикети както и обзавеждане, запазено от миналото на пивоварната. Музеят работи без почивен ден от 10 сутринта до 5 следобед, а през юли и август – до 7.

Първата пивоварна в Австрия, където се прави мътна бира, е  Die Weisse. Отваря врати през 1901 г. Днес тя не само приема гости, а разполага с цели 400 места, където можете да поседнете, да пийнете някоя-друга халба и да похапнете вкусно. Работи от 10 до 2 сутринта, а топла храна се сервира от 11,30 до 22,30 часа. Разполага с градина със сянка от кестенови дървета. Разбира се, ако бързате или просто не сте гладни, можете само да минете, за да си купите бира.

В сърцето на старата част на Залцбург е бирарията Sternbräu. Намира се в близост до родната къща на Моцарт. Тук можете да опитате традиционна австрийска кухня с модерен привкус. Менюто е достъпно онлайн, а списъкът, от който могат да избират любителите на бира, също заслужава уважение.

Тези от вас, които искат да демонстрират класа и вкус, вероятно биха се спрели на St. Peter Stiftskulinarium. Собствениците му твърдят, че това е най-старият ресторант в Европа и от повече от 1200 години предлага гостоприемност и неустоими вина. Първите писмени сведения за съществуването му са от 803 г. Тук е място за специални моменти и поводи. При интерес, можете да разгледате менюто онлайн. Работното му време е от 11.30 сутринта до 1 часа след полунощ, а локацията  – в старата част на града.

В стария център на Залцбург всъщност е пълно със стари бирарии, пренесли духа на миналото в наши дни. Запазено е обзавеждането – от автентични лампи, до маси и камини. Атмосферата определено свидетелства за усилията, които хората тук полагат, за да запазят традициите си.

Вегетариански и веган заведения

Ако изобилието от месо и животински продукти в австрийската кухня никак не съвпада с начина ви на хранене, може да сте спокойни, че в Залцбург има много приятни места, където приготвят вегетариански и веган ястия. Подбрахме няколко от тях:

The Heart of Joy – храната се приготвя със сезонни продукти, произведени в околността. Заведението е семейно и собствениците посочват, че избягват употребата на микровълнова печка, както и на съставки като мая, аспартам, бяла захар и мононатриев глутамат.

Organic Pizza Salzburg – разнообразието от пици тук е голямо,  вкусни са, а обслужването е на ниво. Ако сте компания, в която има почитатели и на месото – можете да сте спокойни, че никой няма да остане гладен или разочарован. Тук се предлагат както изцяло вегетариански, така и месни  пици.

GustaV – да се отбиете за кафе или за хапване – няма значение, има разнообразие от веган храна и цялостната концепция на заведението е насочена към устойчивост и опазване на околната среда.

 

НОЩЕН ЖИВОТ:

Бирариите в Залцбург са чудесно място да прекарате вечерта, но ако търсите разнообразие – предлагаме ви още няколко варианта.

 Jazzitклуб, където ще се насладите на джаз на живо (има както платени, така и безплатни програми) и на питие по вкуса ви.

 Bricks Music Bar e място за питие, билярд, дартс, джаги и музика на живо.

В Darwin’s Cafe Bar можете да пиете както кафето си през деня, така и коктейл вечерта. Заведението предлага разнообразие от коктейли, бира, други алкохолни напитки и опции за леко похапване.

Уютен бар, където да изпиете с удоволствие едно-две питиета, да се забавлявате с музика на живо или с демонстрация на таланти е Stage Bar.

 Chez Roland – BAR е бар, в който ще се почувствате като пещера – самата атмосфера е направена така, че да изглежда като пещера. Барът съществува повече от 4 десетилетия.

 

СЪБИТИЯ:

Залцбургският фестивал има история от повече от 90 години. Той съчетава класически и оперни концерти, екскурзии до околностите на града и голф. Фестивалът има лятно и пролетно издание. Пролетното издание е обвързано с католическия Великден и се провежда на седмата неделя след празника. Датите, планувани за 2021 г., са 21-24-и май. Предстои обявяването на дните за лятното издание на фестивала. 

Седмицата на Моцарт е друго известно събитие в Залцбург. Следващата такава седмица ще се проведе в периода между 21-и 31-и януари 2021 г.  В този период можете да се наслаждавате на богата програма с класическа музика. Кулминацията е на 27- януари, когато се чества рождената дата на великия музикант.

За Дни на културата в Залцбург са отредени датите от 7-и до 21-и октомври 2020 г. Програмата включва театър, концерти, лекции, хип-хоп изпълнения, литературни четения. В рамките на събитието се провежда и фестивал, насочен към децата. Една от основните му цели е по забавен начин децата да бъдат въвлечени в света на музика и културата като цяло.

„Джаз и градът” е безплатен джаз фестивал, който вплита в нежните си мелодии 30 локации – както известни концертни зали, така и църкви, барове, ресторанти, кафенета. Броят на концертите ще е 70. През 2020 г. фестивалът ще се проведе в периода 15-18 октомври. Освен джаз, фестивалът включва и електронна музика.

Зимният фестивал започва от 9-и и продължава до 29-и декември. Това събитие е еволюирало до най-големия фестивал за съвременно цирково изкуство в немскоговорящия регион. Освен умопомрачителни акробатики, фестивалът предлага на гостите си и романтични поетични моменти, както и много вкусотии.

В дните от 20-и до 29-и ноември  Фестивалът „Диалог” предлага да се насладите на визуални изкуства, филми, литература, музика и танци.

Коледният базар – за него споменахме в началото, но няма как да не им обърнем специално внимание. Всъщност тук коледният базар е дългогодишна традиция, която се спазва от 70-те години на миналия век. Още от края на XV век пък местните предлагали произведени от тях продукти на празнични павилиончета в сърцето на града в седмиците преди и след Празника на Свети Никола на 6-и декември.  През 2020 г. коледният базар ще се проведе в дните 19-и ноември – 26-и декември на площадите Residenzplatz и Domplatz. 

ШОПИНГ:

Сигурни сме, че нямате нужда от много насоки за големите шопинг центрове като EUROPARK Salzburg, Shopping Arena и Designer Outlet Salzburg. Затова ще ви насочим към занаятчийската улица Getreidegasse. Там ще откриете майстори пекари, тъкачи, кожари. Има и разнообразие от облекло, алкохолни напитки и невероятни сладкиши. На улицата се намира пекарната „Св. Петър” от 12.век както и работилницата за метални изделия Schlosserei Wieber, която е на повече от 6 десетилетия.

Ако желаете да си купите съвременни интерпретации на традиционните австрийски дрехи, можете да посетите някои от тези магазини.

Хранителни продукти от района се продават на традиционния пазар, който се провежда всеки вторник пред църквата „Свети Андрю”. Започва от 5 сутринта и събира фермери, производители на цветя и занаятчийски стоки. Пазарът е известен като Salzburg Schranne и е един от най-известните пазари в Австрия.

Ежедневен пазар с традиция от 1857 г. е Grünmarkt. На него ще откриете пресни плодове и зеленчуци, хляб и хлебни изделия, както и сувенири.

Органични продукти ще откриете на пазара на Kajetanerplatz, чиято история е на близо 30 десетилетия.

ТРАНСПОРТ

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ:

Тези от вас, които пътуват често в Европа, знаят, че повечето големи градове предлагат изгодна услуга в улеснение на туристите, а именно карта за градски транспорт, която осигурява и вход за музеи и други забележителности или поне отстъпка от входния билет. Такива карти има и в Залцбург – Salzburg Card. Можете да си купите дори онлайн съответно за 24, 48 или 72 часа. Цените за възрастни са както следва – 25, 33 и 38 евро от януари до април и от ноември до декември.

За по-силния туристически сезон стойността е малко по-висока – от началото на май до края на октомври цената на възрастен е 28, 37 и 43 евро.  Картите за деца са с 50% по-евтини. Имайте предвид обаче, че макар да покриват повечето линии и видове обществен транспорт, картите не обхващат абсолютно всички възможности за превоз, затова се запознайте предварително с условията им.

Самият градски транспорт е добре уреден. По улиците на Залцбург ще видите както тролеи, наречени Obus, така и автобуси. Трамваите се движат на 10 минути и покриват 12 линии, а автобусите – на 15 минути интервал. Цените на билетите отново се базират на това в коя зона ще се придвижвате, определено е по-добре да си купите билет предварително, в превозното средство той е по-скъп. За да се ориентирате по-лесно с какъв превоз да стигнете до желаната точка на града, можете да използвате приложението Salzburg Verkehr. Цените на билетите са около 2-2,70 евро без намаление според това дали си купувате билет от автомат или от превозното средство.

С ВЕЛОСИПЕД:

Ако сте почитатели на велосипедния транспорт, то Залцбург ще ви хареса. Градът предлага добра инфраструктура и прекрасни места, които да изследвате на две гуми. Освен това ще откриете и много възможности за ползване на колело под наем като имате избор между стандартен велосипед и електрически такъв. Много от центровете, които отдават колелета под наем, предлагат намаление за притежателите на Salzburg Card (вижте в секцията „Обществен транспорт”).