Париж – мечта, която да изживееш

ПАРИЖ
ПЪТЕВОДИТЕЛ

запознайте се

НАКРАТКО:

Дори само мисълта, че започваме да пишем за Париж, ни кара да се вълнуваме и ни изпълва с онова замечтано „…еееех” усещане.

Независимо дали планувате романтично пътуване в Париж, дали сами ще се насладите на пръхките кроасани и красотите на града или ще обикаляте с тайфата, честно казано почти няма значение. Френската столица си заслужава да бъде посетена всякак.

ИСТОРИЯТА:

Интересен исторически факт е, че според енциклопедия „Британика” на територията, на която се намира съвременният град са живели хора още от 7600 година преди Христа.  

КОГА ДА ДОЙДЕШ:

Подходящото време да посетите Париж може да е всяко време! Зависи коя черта на чара му искате да видите – дали предпочитате да рискувате някой непредвиден дъжд, но да го видите в разцвета на пролетта, дали искате да го изживеете наистина горещо през лятото, дали пъстър и меланхолично прекрасен през есента или снежен и празничен през зимата.

Естествено, в края на пролетта и през лятото Париж е най-пълен с туристи, затова, ако търсите по-голяма свобода на движение покрай забележителностите и по-малко тълпи като цяло, би било разумно да изберете друго време, за да му се насладите.

забележителности

маршрути в ПАРИЖ

Само за ден

Айфеловата кула

Няма как да не започнем списъка на местата, които да посетите в Париж, с Айфеловата кула. Тя е една от най-посещаваните забележителности с платен вход в световен мащаб. На година кулата посреща около 7 млн. туристи или кажи-речи една България хора.

Билети се продават онлайн, както и на място. Предварително закупеният билет може да ви спести много чакане по опашки. На място имате опция да си вземете билет за посещение в рамките на деня, но три часа предварително. Имайте предвид, че понякога те се изчерпват.

Основен билет за качване с асансьор до мястото, където кулата започва да се стеснява (води се 2-и етаж), струва 16.3 евро за възрастен, 8.1 евро за лица между 12 и 24 години. Цената е 4.1 евро за деца между 4 и 11 години, както и за хора с увреждания. За мъници до 4 годинки е безплатно.

В случай, че искате да се качите почти до върха на кулата, цените, разбира се, са други. За възрастен 25.2 евро, за 12-24-годишни – 12.7 евро и 6.4 евро за деца между 4 и 11 години и за хора с увреждания.

Освен Айфеловата кула Триумфалната арка е друга забележителност на Париж, която предлага пленителна гледка към града. Нейната история е свързана с Наполеон I – той е този, който е поискал издигането й още през 1806 г. Арката става факт три десетилетия по-късно.

Официално е открита от краля Луиз Филип. Той я посвещава на армиите на революцията. Въпреки че монументът вече е съществувал, през 1921 г. под него е погребан незнаен войн с идеята той да символизира всички войници, дали живота си за Франция. В тяхна памет всяка вечер в 18.30 се подновява пламъкът на вечния огън на арката.

Има асансьори, но и 46 стъпала, които трябва да изкачите, за да достигнете до прекрасната гледка. В случай, че имате ентусиазъм и не искате да ползвате асансьор – 284 стъпала ви чакат да ги покорите.

Триумфалната арка се намира в западния край на прочутия булевард „Шанз-Елизе”, така че посещението й е прекрасен повод да се разходите по него. В превод името означава „елисейски полета” – в древногръцката митология митично място, където душите на победителите и героите намират покой и блаженство.

Днес по емблематичния булевард можете да се насладите на шопинг в магазини на световноизвестни марки, или в бутици. Тук филмовите маниаци наистина ще са като в рая, тъй като в района има голяма концентрация на кино зали.

От източната страна на „Шанз-Елизе” и на десния бряг на река Сена е разположен най-големият площад във Франция – „Конкорд”. Площта му заема 7.6 хектара. За да бъде създаден площадът, е организиран конкурс. Спечелен е от Ан-Жак Габриел, архитект, чийто труд е допринесъл за разширяването на много френски замъци и дворци. Той се смята за един от най-продуктивните архитекти на Франция през 18.век.

Площадът е изграден в чест на крал Луи XV. По време на Френската революция тук са екзекутирани много владетели, сред които и Луи XVI.

Версайският дворец фигурира в списъка на ЮНЕСКО за места от световно значение. Смята се за едно от най-изящните постижения на френското изкуство през 17.век. Бившата ловна хижа на Луи XIII е разширена и преобразувана от сина му Луи XIV в кралски двор. Така някогашната ловна вила днес има 2300 стаи, които заемат внушителните 63,154 m 2.

Френската революция принуждава Луи XVI да изостави Версай. Така внушителният дворец повече никога не е използван като кралска резиденция. През 19.век, по-точно през 1837 година, той е превърнат в Музей за история на Франция по волята на крал Луиз-Филип, качил се на трона 7 години по-рано. Тогава стаите на двореца били изпълнени с картини и скулптури, които от една страна изобразявали исторически събития, а от друга страна ги запазвали за поколенията. В началото на 20.век колекцията била обогатена с нови експонати, а днес броят им достига забележителните 60 хиляди. Любопитно е, че на територията на Версай може да бъде видяна и най-голямата колекция от карети в Европа.

Освен самият дворец, впечатляващи са и градините около него, скулптурите и фонтаните.

Входът е безплатен за лица до 18 г. и за граждани на ЕС под 26-годишна възраст. Стандартният билет е 20 евро и включва посещение на двореца с аудиогид, включително временните експозиции, дворецът, известен като Малкия Трианон, шоуто с музикалните фонтани и музикалните градини. На последните две „екстри” обаче можете да се насладите само на конкретни поводи между април и края на октомври. Всъщност, на шоуто с фонтаните имате възможност да се порадвате всяка лятна събота вечер.

 

Вижте целия маршрут на картата

За три дни

Катедралата Нотр Дам е сред основните забележителности на Париж. За съжаление, както знаете, тя претърпя сериозни поражения по време на пожар през април 2019 година. Датира от Средновековието и е един от най-изящните примери за френска готическа архитектура.

Лувъра

Лувърът е един от най-известните обекти, свързани с изкуството в цял свят, и най-посещаваният музей в света. Тук са събрани ценни експонати от няколко хилядолетия, а географският им обхват се простира от Америка до границите с Азия. Съхраняват се шедьоври на изкуството като картината „Мона Лиза” и скулптурата на Венера Милоска.

Сред известните художници, чиито творби могат да бъдат видени, са още Рембранд, Рубенс и Тициан. В Лувъра ще откриете експозиции от Древен Египет, Гърция, Рим, както и ислямско изкуство и декоративно изкуство.

Докато сте в района на Лувъра можете да разгледате абсолютно безплатно и градините на Тюлери, които се намират между известния музей и площад „Конкорд”.

Градините получават името си от фабрика за тухли, която е била на мястото, на което кралица Катерина Медичи издигнала замъка на Тюлери през 16. век. През 1664 г. известният кралски градинар Андре льо Нотр придава красивия облик на градината. Градините са любимо място, на което парижки художници рисуват, а туристите си отпочиват.

 „Сакре Кьор”

Ако не можете да се наситите на Париж и гледката отвисоко, катедралата „Сакре Кьор” или в превод „светото сърце” трябва да влезе в плановете ви.

Любопитното е, че макар архитектът на сградата да е Пол Абади, общо шестима архитекти са работили един след друг, докато довършат катедралата. Градежът й започва през 1875 и продължава до 1919 г. Изградена е в романо-византийски стил и се отличава от готиката на Нотр-Дам. Архитектурата е вдъхновена е от „Света София” в Константинопол.

Красивата панорама се открива от купола. Имайте предвид обаче, че ще се наложи да си заслужите гледката. До купола водят 300 стъпала, а асансьор няма.

За да научите повече информация, можете да си свалите безплатнен аудио гайд с мобилно приложение. Посещения с гид не се организират с цел да се запази тишина в катедралата.

Главният вход на базиликата е отворен от 6.30 сутринта до 22.30 часа.  Литургии се отслужват в 7 и в 11.15 сутринта, 6.30 и в 22.00 вечерта, а в петък има в 15 часа. 

Музеят „Д’Oрсе”

Сред най-посещаваните музеи на изкуството не само в Париж, но и в глобален мащаб, е музеят Д’Oрсе, разположен на левия бряг на река Сена. Той е бил бивша железопътна гара и превръщането му в музей само по себе си е творение на изкуството.

Музеят отваря като такъв на 9-и декември 1986 г. като стартира с експонати от три други музея, сред които Лувъра и Националния музей за модерно изкуство. Днес в „Д’Oрсе” са събрани колекции от картини, от скулптури, от фотографии, графики и предмети на изкуството.

Музеят работи от 9 сутринта до 6 следобед. В четвъртък е с удължено работно време до 21.45, но последните билети се продават в 17 часа. Понеделник е почивен ден, както и 1-и май, и 25-и декември.

Стандартният билет е 14 евро, за лица до 18 години и за граждани на ЕС до 25 години входът е безплатен. Същото се отнася и за безработни, и за хора с увреждания.

Дисниленд

Дисниленд е светът на детството, към който всеки тайничко иска да се върне, дори и да не си признава.

В парка на Дисни има огромно разнообразие от атракции, сред които Приключенският остров, Любопитният лабиринт на Алис, Голямата гръмотевична планина, Индиана Джоунс и храма на Перил и новата 4D радост за малките, която включва любими песни и истории на Дисни.

Почитателите на света на Дисни могат да станат свидетели и на творенето на приказните светове в Уолт Дисни студио парк. Към Света на Дисни са изградени 8 тематични хотела, има и 50 ресторанта.

Работното време и на Дисни парка, и на Уолт Дисни студио парка е от 10.00 до 19.30 часа в по-хладните месеци. В почивни дни Дисни паркът работи с 30 минути повече. През лятото забавленията в парка са значително до по-късно – до 23 часа.

Еднодневният билет за възрастен за единият от двата парка струва 53 евро, а за двата парка – 73 евро. За деца от 3 до 11 години цените са съответно 29 евро и 69 евро.

Вижте целия маршрут на картата

какво друго?

ИЗВЪН ПОТОКА:

В Париж е доста оптимистично да се надявате на уединение и да разчитате, че няма да има туристи. Въпреки това сред малко по-малко известните и съответно не чак толкова посещаваните места е готическият параклис Сент Шапел. Той ще ви плени със своите 1113 изрисувани скъкла от 13-и век и феерията от цветове, която те създават. Всяко от тези стъкла пресъздава религиозна сцена, а всички те са разпределени на общо 15 прозореца, високи по 15 метра. 

Храмът е създаден като място, в което да се съхраняват реликви, включително тръненият венец на Исус Христос. Изграден е само за 7 години. За да поражда възхита у посетителите си, той е бил в дълъг процес на реставрация между 2008 и 2014 г.

От октомври до края на март църквата е отворена за посещения между 9 и 17 часа, а от април до края на септември работното време е удължено е до 19 часа. Почивен ден няма, с изключение на 1-и януари, 1-и май, както и 25-и декември. Посещението струва 10 евро за възрастни и безплатно за лица под 18 г. и граждани на ЕС до 25 г.

С оглед на безопасността в църквата не се допускат големи раници и куфари, можете да влезете с багаж не по-голям от 40 x 40 x 20cm.

Фонтанът на Медичите

Той е един от най-красивите елементи в Люксембургските градини, известен е като люксембургската пещера. Фонтанът е факт благодарение на вдовицата на Хенри IV Мария де Медичи. Тя имала свое виждане за декорацията на градината в двореца, който построила в Париж. Визията й включвала пещери, фонтани, басейни и тераси с водни елементи. Днес е запазен единствено фонтанът. През годините той е претърпявал промени, но най-същствена е тази през 19.век, когато е изместен на настоящата си локация.

Люксембургските градини се намират в 6-а област на Париж (градът има своето административно деление). Историята им започва още от 1611 г. и както вероятно се досещате, също е свързана с Мария де Медичи. От тогава обаче градините са значително променени, но са наистина много красиви. Заемат територия от 25 хектара и в тях има плодова градина, оранжерии, стари дървета, изключителна колекция от орхидеи. В поляните растат три вида диви орхидеи.

Интересно е, че още от 1990 г. препарати за растителна защита и борба с плевелите са се използвали единствено в оранжериите. От 2000 г. обаче е забранена употребата на всякакви химически вещества за борба с нежеланата растителност и се използват само продукти за органично фермерство.

ЗА ХАПВАНЕ:

Разбира се, няма как да не започнем от пръхките кроасани с масло. Те се разтапят в устата и може да се похапват както със сладко и кафе за закуска, така и по всяко време на деня. Освен кроасаните, за из път можете да си вземете сандвич с франзела, френски сирена и шунка.

 Едва ли не сте чували за френска лучена супа. Наред с лука, в нея има говеждо и обикновено се сервира с крутони и разтопено френско сирене. Емблематичният вкус на тази супа идва от карамелизирания лук. Често французите използват бренди или шери в процеса на карамелизиране.

Разтопете се от нежност с печено сирене камембер. Към типичното меко сирене с деликатна коричка се добавят свеж розмарин и чесън, малко ароматен зехтин. За лека сладникава нотка вкусът се обогатява с червени сушени боровинки.

Почитателите на месото могат да погъделичкат чувството си за стил с Confit de canard – ястие, което обичайно се приготвя с патешко месо, но може да се срещне и във вариация със свинско. За месото се използва традиционна марината, съдържаща чесън, сол и мащерка, и се готви на бавен огън в собствена мазнина в продължение на 36 часа. Поднася се с печени картофи и чеснова паста.

Рататуй е  друго ястие от френската кухня, което е известно в много други страни по света. То е вегетарианско и събира в себе си разнообразни зеленчуци – домати, тиквички, патладжан, лук, чесън, моркови, пиперки. За свеж вкус към ястието се добавят пресни подправки. Обикновено първо зеленцуците се задушават в тиган със съвсем малко мазнина и след това се пекат.

Шоколадово суфле. Тук думи едва ли са ви необходими много. Лека какаова коричка и неустоимо шоколадово блаженство, което се разтича отвътре. Да, в България също се приготвя на много места, но друго си е да го похапваш в някое малко изискано френско ресторантче.

Крем брюле – подарете си тази наслада! Под съвсем тънка карамелена коричка се крие нежен крем. Богатият му вкус се дължи на солидното количество яйца и на сметаната, която се добавя към него.

Макарони – повечето от вас знаят, че никак не става дума за паста, а за изискани сладки, които се правят от бадеми и белтъци и се слепват по две. Предлагат се с различни вкусове и аромати.

Френцузите са известни с вината си, така че не пропускайте да разберете защо. Освен вино от международно известните сортове шардоне, пино-ноар и совиньон блан, ви препоръчваме да опитате и вионие, шенин блан, сензо, клерет. Във Франция е и най-подходящото място да пиете истинско шампанско – шампанизирано вино от областта Шампан.

Докато се наслаждавате на чаша вино, доставете си допълнителна доза удоволствие със селекция френски сирена, за да усетите пълното щастие на живота. Комте е твърдо краве сирене, отлежало, със специфични аромат и вкус. Бри от своя страна е меко сирене с бяла коричка, няма толкова силно изразен аромат. Ето и още варианти: сент агюр – силно маслено сирене, булет д’авен – сирене, примесено с подправки – всяко от тях си заслужава да бъде опитано. Вкусете и оригиналните рокфор, ементал и камембер. Към сирената обикновено французите поднасят и пресен фляб с хрупкава коричка.

Къде да хапнете

Изискаността се е превърнала в клише за френската кухня. Така че по отношение на вкуса едва ли можете да направите голяма грешка, избирайки място, на което да похапнете. Не така обаче стои въпросът, когато стане време за плащане на сметката. За да не ви стане изведнъж твърде солено, подбрахме няколко места, на които цените са по-приемливи. И все пак имайте едно наум – в Париж не е евтино.

Като за начало са в сила вечните съвети към туристи – ако се съобразявате с доста ограничен бюджет, избягвайте да сядате в заведения в близост до туристически обекти. Кварталните и отдалечените от центъра или поне от основни обекти ресторантчета и бистра са за предпочитане. Ако си търсите закуска, добър избор е някоя квартална пекарна. Сигурни сме, че изкушенията в нея ще са много.

Chez Gladines – това място почти винаги е пълно, но предлага вкусна храна в щедри порции на изгодни цени. Обстановката не е нищо особено, но карираните покривки в червено и бяло създават усещане за уют.

Soul Kitchen – приятно местенце с очарователен интериор, където можете да хапнете както за закуска, така и да обядвате леко или да се подкрепите с енергия следобед. Определено не е ресторант, така че не очаквайте бели покривки и костюмиран сервитьор, но пък обслужването е любезно и храната – вкусна. Има избор от здравословни храни.

Ако мястото, което търсите е по-скоро ресторант, опитайте кухнята в A La Biche Au Bois. Можете да поглезите небцето си с френски специалитети, а и обслужването е на ниво.  

Модерна интерпретация на ястията и съвременна градска обстановка ще откриете в La Pointe du Grouin.

Богат избор от вегетариански опции има в Tien Hiang. Всъщност това е тематичен вегетариански азиатски ресторант, за тези, които дори в Париж си остават страстни почитатели на азиатската екзотика във вкусовете.

НОЩЕН ЖИВОТ:

За тези от вас, които искат да усетят нощния живот на Париж и да изпият едно-две питиета, подбрахме и няколко предложения за барове.

Lulu White Drinking Club съчетава ретро атмосфера, джаз на живо, усещане за топлота и страхотни питиета. 

Teddy’s Bar – освен че можете да пийнете нещо, се предлагат и храни. Интересна част от интериора, закодирана в името на този бар, е огромната колекция от плюшени мечета. 

Moonshier  предлага да пийнете вкусен коктейл, да се насладите на друго свое любимо питие и… да похапнете пица. Приглушена светлина, уютна обстановка.

Le Dernier Bar avant la Fin du Monde е бар за любителите на бордните игри. Атмосферата е уютна и предразполга да се насладите на приятна вечер навън с любими хора.

Уют и простор са ключови думи и за друг парижки бар – CopperBay. Заведението получава много похвали за своя индивидуален и интересен подход към коктейлите, така че, ако изберете него, пробвайте някой коктейл.

СЪБИТИЯ:

Париж изобилства от събития за всеки вкус и всяко настроение. Събрахме тук за вас някои от най-известните фестивали.

Започваме с националния празник – 14-и юли, който се празнува наистина мащабно в цялата страна, особено в Париж. Датата се смята за раждане на Френската република и на „Шанз Елизе” празненствата са в своя пик на този ден.

 Fête de la Musique е фестивал с история, дълга над три десетилетия и половина. Провежда се обичайно на 21-и юни. През 2021 г. традицията с датата ще бъде спазена. Улици и площади се превръщат в сцена на вокалисти, барабанисти, китаристи, на професионални и начинаещи изпълнители. С две думи Париж става музика.

 Opéra en plein air е фестивал на открито за класически оперни произведения. Фестивалът обхваща периода между юни и септември. През 2020 г. фестивалът беше отменен заради COVID пандемията, така че очакваме датите за 2021 г.

Как ви звучи кралска серенада и лазерно-светлинно шоу, допълнено от феерията на фонтани? Това се случва всяка събота в градините край Версайския дворец, в по-топлите месеци на годината.

Фестивалът, който със сигурност ще заинтригува феновете на електронната музика The Peacock Society, е насрочен за 4-и и 5-и септември 2020 г.

Почитателите на класиката ще оценят разнообразието от класически творби и музиканти, които Classique au Vert предлага през август. В най-горещия летен месец е и рок събитието Rock en Seine, на което през годините са участвали Green Day, Arctic Monkeys, Massive Attack.

 

ШОПИНГ:

Ако сте почитатели на известните марки и луксозните дрехи, разходете се по Шанз Елизе и със сигурност ще си харесате нови попълнения за гардероба.

Близо до Айфеловата кула ще откриете търговската улица или Rue du Commerce, където са разположени над 100 магазина.

Разбира се, няма да Ви е трудно да откриете и молове в Париж. Един от най-популярните е подземният Carrousel du Louvre, който както вероятно сте се досетили от името му, се намира в близост до Лувъра. В района на Айфеловата кула е Beaugrenelle Paris, в центъра е разположен и Forum des Halles.

В случай, че бюджетът Ви не позволява разточителен шопинг, но искате да си купите някоя дрешка или пък вкусотийки от Париж, добра идея е да пробвате с магазините от веригата Monoprix. Обектите са много на брой, разпръснати из града, така че няма да ви е трудно да я откриете.

ТРАНСПОРТ

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ:

Добре да имате предвид, че да се придвижвате с кола във френската столица е преживяване, което не ви пожелаваме.

Затова, заложете на обществения транспорт и си спестете вдигащите адреналина усещания от ужасния трафик, липсата на предсказуемост на маневрите и паркирането почти броня в броня.

Едно билетче за метрото струва 1.9 евро и нямате ограничения в това каква дестинация ще изминете. Можете да сменяте линиите с него. Ако предвиждате повече пътувания, вземете си 10 билетчета на цена от 16 евро.

За автобусния транспорт билетът не важи при смяна на превозните средства, но с един билет в един автобус можете да пътувате без значение от това за колко спирки сте. Има опция да си купите билети директно от шофьора.

Както в повечето големи градове, в Париж също има разделение на зоните. Централната част на града попада в зони 1, 2 и 3. Околностите, летищата и Дисниленд са в зони 4 и 5.

Естествено, като притегателен център за туристи, Париж предлага и удобни опции за посетителите на града. Можете да изберете пропуск за автобусите, метрото и определени линии на железницата с магнитна карта на стойност 13.20 евро за ден, 21.50 евро за два дни и 29.40 евро за три дни. Има такава опция и за 5 дни на цена от 42.20 евро. Тези цени важат за възрастни, за зоните от 1 до 3. Дневна карта за възрастен за зони от 1 до 5 струва 27.80 евро. Децата до 4 г. пътуват безплатно, а от 4 до 11 г. – на половин цена. Ако си вземете магнитна карта, трябва да напишете имена си и деня, в който започвате да я ползвате.

Paris Pass

Типичната за туристическите градове карта, съчетаваща градски транспорт с достъп до забележителности в Париж има различни цени според това дали я купувате за възрастен, дете или тийнейджър. Тийн категорията се счита от 12 до 17 г., децата са от 4 до 11 години, а за възрастни се броят всички, навършили 18 г. Онлайн покупка е възможна, а картата се предлага за 2, 3, 4 и 6 дни. 

За два дни каратата за възрастен е 132 евро, за юношите – 75 евро и 40 евро за дете.

С ВЕЛОСИПЕД:

Париж все повече се стреми към увеличаване на велоалеите и към осигуряване на все по-добри условия за колоездачите. Фирмите, от които можете да си вземете велосипед под наем, са много.

Проверихме как варират цените в произволно избрана компания. Стандартен велосипед за половин ден през седмицата ще ви струва 12 евро, а за 8 часа – 15 евро. През уикенда цените са с едно евро повече. Доплаща се за каска отделно – 1 евро. Има опция и за електрически велосипед – за половин ден – 20 евро, за цял – 30 евро.