Истанбул – мащаб и колорит

ИСТАНБУЛ
ПЪТЕВОДИТЕЛ

запознайте се

НАКРАТКО:

Истанбул е космополитен град, който съчетава модерното и традиционното лице на Турция. Той умело преплита в себе си култура, история, кулинарни традиции и съвременност.

ИСТОРИЯТА:

В миналото известен като Константинопол, той е един от най-многолюдните градове както в турската страна, така и в Европа.

Като споменахме Европа – както повечето от вас знаят, Инстанбул е градът, който има европейска и азиатска част, свързани от Босфора. Именно този проток прави местоположението на града толкова стратегическо от икономическа, политическа и географска гледна точка. Друг интересен факт е, че Инстанбул е бил Европейска столица на културата през 2010 г.

Легендата за Босфора

Босфорът е проток, който свързва Черно с Мраморно море и има изключително важно търговско и икономическо значение. Дължината му от север на юг е 32 км, а широчината му варира между 730 и 3300 метра. Дълбочината от своя страна е в порядъка от 30 до 120 метра.

Името на протока е свързано с легенда от гръцката митология. Хера, жената на Зевс, го заподозрялала в изневяра с Йо. За да предпази любовницата си, Зевс превърнал Йо в юница и се опитал да я отпрати извън полезрението на съпругата си. Така Йо, преобразена като животно, плувала по протока. Хера обаче я открила и пратила по дирите ѝ огромни мухи, които да я хапят и тормозят. В опита си да избяга от досадните насекоми, Йо прекосила целия проток. Така нарекли протока „Босфора” или в превод, мястото, прекосено от юницата, говежди път.

КОГА ДА ДОЙДЕШ:

Ако се чудите кога е най-добре да планирате пътуването си до Истанбул, изберете април-май или периода от септември до средата на ноември. Тогава температурите са приятни за разходка, не е нито твърде студено, нито прекалено горещо. Стига времето да не прояви някой свой каприз, ще се радвате на чисто небе и прекрасни условия за опознаване на града.

забележителности

маршрути в Истанбул

Само за ден

Дворецът Топкапъ – дворецът в миналото е бил не просто резиденция на султаните, но също и образователен, и административен център. Създаден е между 1460 и 1478 г. от султан Мехмед II, завоевателят на Константинопол.

Тук могат да се видят съкровища на империята, въоръжение, европейски, китайски и японски порцелан, медни и златни кухненски съдове, свещени реликви, портрети на султаните, богата колекция от сребърни предмети, дрехи, завеси и други текстилни изделия, принадлежали на управляващите.

Площта, на която е разположен дворецът, също е внушителна – 700 хил. кв. метра.

Синята джамия – След загубата в една от войните с Персия, в началото на 17-и век, султан Ахмед I решил да построи голяма джамия, за да възвърне усещането за османската сила и величието на империята. Джамията е построена на мястото на двореца на византийските императори.

Този мюсюлмански храм впечатлява с огромни размери и красива орнаментика. Сградата е известна като „синята джамия” именно заради украсата й вътре – малки парченца мозайка формират сини фигури. Любопитното е, че по време на реставрационни дейности през 2014 г. всички парченца са били преброени и се оказало, че броят им е 23 000. Орнаментите на украсата включват дървета, лалета, рози и плодове.

За великолепието на джамията допринася и играта с естествената светлина, която навлиза през около 200 прозорчета. При изглаждането на храма за вътрешността са използвани камък, мрамор, дърво, стъкло и мозайка. Така джамията е придобила внушителния си настоящ вид.

Църквата „Света София” е най-голямата църква от Източната Римска империя. Строена е за пръв път още през 360 г., но е изгорена в резултат на обществен бунт. Любопитното е, че църквата е строена три пъти на едно и също място. При първото си изграждане е носила името „Голямата църква”. След пети век била наречена „Света София”. Именно в тази църква са коронясвани управляващи, това е била и най-голямата действаща катедрала по византийско време.

 Второто ѝ строителство е през 415 г. при император Теодосий II. Била запазена структурата на базилика, състояла се е от 5 кораба с величествен вход. Покривът отново бил от дървени греди.

Бунт на народа станал причина и този път за унищожаването на църквата – на 13-и януари 532 г, когато търговци и аристократи са се обединили срещу империята. 

Храмът, който можем да видим днес, е резултат от заповед на император Юстинианос, с която той нарежда строежа. Градежът започва само около месец след като църквата била разрушена за втори път. Приключва за около 5 години.

Интересно е, че през 10.век по заповед на султан Фатих Мехмед, известен като Завоевателя, църквата е превърната в джамия и функционира като такава почти 5 века. През 1935 г. е обявена за музей.

Вижте целия маршрут на картата

За три дни

Капалъ чарши, известна още като Grand Market е най-големият и най-старият закрит пазар. Историята на пазара датира от около 500 години, общата му площ е 110 862 квадратни метра. Тук пазаренето си е цяло изкуство и в повечето случаи с добър подход можете да редуцирате цената наполовина.

Дворецът Долмабахче – построен е в края на 19.век и е един от най-внушителните дворци в света. Дворецът е бил административен център на късната Османска империя. Тук е живял и последният султан. Със своята площ от 45 хил. кв. метра това е най-големият дворец в Турция.

Притегателно място за много посетители е и Цистерна базилика, наричана от някои Подземен палат.Тя е построена по време на византийския император Юстиниан I и била използвана за голям подводен резервоар. Капацитетът му бил 100 хил. тона вода.

Тук е мястото да споменем Златният рог, наричан на турски Haliç. Това е фиорд във формата на рог. Намира се в европейската част на Истанбул. Захранва се от два потока.

Златният рог е естествено пристанище, на което са акостирали византийски и османски кораби. Ако се разходите до там, край пристанището ще намерите паркове и приятни места за разходка. За любопитните ще обясним и откъде идва името на фиорда – по залез слънцето се отразява във водата и тя изглежда златна. Романтично, нали?

ПлощадътТаксим” е друго популярно място в Истанбул. Намира се в европейската част на града, около него има много ресторанти и хотели, а самият той често се превръща в сцена на паради, концерти и протести.

На „Таксим” се намира Паметникът на републиката, който се издига в началото на пешеходната улица Istiklal. Паметникът е издигнат през 1928 г., за да ознаменува създаването на турската република през 1923 г. 

Кулата „Галата” – построена е през 14.век и е служела като затвор и пожарна кула по време на Османската империя. От терасата на кулата посетителите могат да се насладят на 360-градусовата гледка към града.

Има данни, че Хезефрен Ахмед Челеби – ранен авиатор, направил свой опит за летене с дървени крила именно от тази кула. Опитът бил много успешен за времето си.

Тук е мястото да споменем Златният рог, наричан на турски Haliç. Това е фиорд във формата на рог. Намира се в европейската част на Истанбул. Ако се разходите до там, край пристанището ще намерите паркове и приятни места за разходка.

Автентична турска баня

Сред особено посещаваните от туристи места е банята Cagaloglu. Строена е през 1741 г. по време на Османската империя. Банята работи и днес и предлага разнообразни възможности да се поглезите – тук могат да ви изтъркат гърба, има опция да заявите и масаж.

Вижте целия маршрут на картата

какво друго?

ИЗВЪН ПОТОКА:

Круиз по Босфора            

Щом сте в Истанбул, вероятно ще искате и да се повозите с корабче по Босфора. Тези турове са много популярни и, разбира се, са се превърнали в печеливш бизнес. Предлагат се различни разходки по вода, най-стандартните са – къс и дълъг маршрут, както и плаване по залез през лятото.

По време на плаването освен да се насладите на прекрасната гледка към европейската и азиатската част на Истанбул, можете и да оцените турското кулинарно майсторство. Много от круизите са съпътствани от бюфет.

Цените започват от 25 евро и стигат до около 60 евро според това какъв точно круиз изберете. Разбира се, предлагат се и по-скъпи варианти, включително плаване с луксозна яхта, празнуване на рожден ден или сватбено тържество. Сред популярните опции в момента е вечерен круиз, който е с продължителност около 3.5 часа и включва вечеря и пъстра програма с автентична музика, DJ и бели денс.

ЗА ХАПВАНЕ:

В Турция със сигурност ще ви е вкусно. И тъй като разнообразието от специалитети, които можете да опитате, е огромно, ще ви дадем няколко насоки.

Кебапът е едно от типичните за страната ястия, които препоръчваме да похапнете, докато сте в Истанбул. Има различни вариации – например късчета телешко или агнешко месо на шишче, овкусени с подправки. За разлика от типичните у нас шишчета, в Турция обикновено не добавят зеленчуци. Друг вариант на кебапа е вместо парченца месо, той да се приготви от кайма, отново овкусена с подправки и добавени в нея парченца лук.

Кокореч – това е бърза, „улична” храна, която можете да си вземете в движение. Приготвя се от дреболии, обикновено агнешки, поднесени в хлебче.

Пилаф – пилафът може да го консумирате както като основно ястие, така и като гарнитура за много други ястия. Основната му съставка е оризът, към който са добавени подправки. В зависимост от рецептата в него може да има месо, зеленчуци, сушени плодове.

Ако ви се похапва супа, опитайте езогелин – в нея обикновено се слагат булгур, червена леща, понякога ориз, лук, паприка, пипер, домати, зехтин или масло.

Черената леща – нея ще я споменем и самостоятелно, тъй като е много често приготвяно ястие в турските домове. Към лещата се добавят зеленчуци и много подправки, включително лют червен пипер.

За закуска, обяд или междинно ястие можете да похапнете бюрек. Специалитет от тесто, в който обичайно се слага пълнеж. Опциите са пълнежа са разнообразни – може да е от спанак и сирене, зеленчуци или месо. Приготвя се или на отделни ролца, или като цяло ястие, което впоследствие се разделя на парчета.

Ето че идва ред и на десертите – за баклавата няма нужда да обясняваме, както и за локума. Разнообразете ги със сладките топчици, кръстени на Кемал паша – топки от тесто и грис, към които са добавени несолено сирене, яйца, бакпулвер и вода. Десертът се пържи и след това се сиропира. През лятото се сервират със сладолед, а през зимата – със сметана.

Кюнефе е друга сладост, която не е за подминаване. Десертът се прави от нещо като сухи нудъли, към които се добавя млечен продукт, подобен на вид сирене. Сиропира се щедро. Често се сервира със сметана или натрошени парченца ядки.

Особено популярен десерт напоследък е триличе. Мек и нежен десерт, подобен на сладкиш, който се приготвя с много мляко. Всъщност обилно се сиропира с мляко. За разкош се поднася залят с карамел.

Къде да хапнете

Истанбул е огромен и едва ли някой може да ви изброи всички места, на които можете да похапнете, затова ще ви дадем няколко насоки:

Кафе и ресторант Old Ottoman в европейската част на града – ретро атмосфера, вкусна храна и стабилни порции. Добро обсужване и турски специалитети.

Непретенциозна обстановка, вкусни кулинарни предложения и добро отношение ще намерите и в ресторанта Erhan. Той също се намира в европейската част на мегаполиса, въпреки че не е далеч от Босфора.

Автентична атмосфера и ястия по традиционни рецепти ще откриете още в Old Istanbul cuisine, в близост до Босфора.

Ако искате да похапнете от другата страна на протока и да стъпите на азиатския контитент, опитайте храната в Filizler Köftecisi. Заведението гледа към водата и освен небцето, ще поглезите и сетивата си с невероятната гледка.

Красива гледка и приятна атмосфера, в която да изпиете чаша турско кафе или чай, а дори и да похапнете, ще откриете в Uskudar Coast Walkway.

НОЩЕН ЖИВОТ:

Онези от вас, които живеят заради нощния живот, няма да бъдат разочаровани от Истанбул. Огромен избор от клубове, музика и питиета ви очаква в този огромен град. Дори да предпочитате тихите барове, където да пийнете нещо с приятели, мегаполисът също има много места, които да ви предложи. Имайте предвид обаче, че в Истанбул в много от нощните заведения се пуши.

Барът Karga се намира на азиатския бряг на Истабул, предлага голямо разнообразие от бири, както и коктейли, дървото преобладава като материал в обзавеждането. Барът е на няколко етажа и често в него гостуват музиканти.

За тези от вас, които търсят изисканото изживяване и нямат нищо против да платят малко повече, е  Citylights Bar – Taksim. Можете да се полюбувате на гледка към нощен Истанбул отвисоко, на коктейли и на вкусна храна. Ако сте късметлии, ще има и музика на живо.

Когато искате да пийнете коктейл(и) в приятна обстановка, отбийте се в Moretenders’ Cocktail Crib. Намира се в европейската част на града.

СЪБИТИЯ:

Едно от най-пъстрите събития в Турция е Фестивалът на лалетата. Много хора свързват лалетата с Холандия и това не е случайно. Там се произвежда почти цялото количество от пролетните цветя, които се продават в света. Култивирането на лалето обаче е започнало в Османската империя. Не е случаен също и фактът, че в историята на империята има период (между юли 1718 г. и края на септември 1730 г.) на мир и просперитет, наречен Ерата на лалетата или Периода на лалетата.

Лалетата са в своя пик през април. За да се насладите на цветната феерия, посетете един от най-големите обществени паркове в Истанбул „Емирган”. В него има няколко градини, засадени с нежните цветя. Паркът се намира в европейската част на града, в района Сариер. Отворен е сутрин от 6 до 22 часа.

Международният музикален фестивал, познат още като Музикалният фестивал в Истанбул, обичайно се провежда през юни. Очакват се датите за 2021 г. Фестивалът има над 40 години история и събира имена от класическата сцена на много страни. Събитието обединява както безплатни концерти, така и такива с платен вход. Интересна част от фестивала е съпътстващата го програма, която включва срещи с доказали се музиканти.

Далеч не толкова изтънчено, но пък особено популярно събитие в Истанбул са „мазните борби”. Традицията за намазване на телата с мазнина на територията на Турция датира от далечния 11.век преди Христа. По време на Османската империя борбите били на почит и дори имало специални училища, в които се изучавало благородното изкуство на борбата. Днес преди да започнат борбите, противниците мажат един друг телата си с мазнина като знак за признание и уважение към личността на опонента. Ако се случи по-млад мъж да се бори срещу по-възрастен, по-младият му отдава почит като му целува ръка. Традиционните мазни борби са включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство. Ако ви е любопитно, фестивалът, посветен на тези борби, се провежда през юли или юли, за 2021 г. все още се очакват конкретните дати.

Rock’n Coke e популярно събитие за рок почитателите. Организира се на всеки две години и музикалната програма продължава три дни. Обичайно се провежда на частното летище Hezarfen. Сред хедлайнерите на събитието досега са били Limp Bizkit, Motörhead, Travis, Moby, The Prodigy, Linkin Park, Within Temptation. Излишно е да споменаваме, че фестивалът е спонсориран от една от най-известните компании за безалкохолни напитки.

През лятото се провежда и Международният джаз фестивал в Истанбул, който има утвърдени традиции. За пръв път събитието се е състояло през 1986 г. Фестивалът събира утвърдени имена от световната музикална сцена. Освен джаз на фестивала можете да чуете поп, джаз, ню ейдж, блус и реге. Очакват се датите за 2021 г.

One Love Istanbul е музикално събитие, което привлича много млади хора. Провежда се обикновено в средата на лятото и съчетава изпълнения на различни локации. Датата, определена за 2021 г. е 17-и юли.

Сравнително ново събитие е Фестивалът на пазаруването, който се провежда в Истанбул. Той е посветен на всички любители на шопинга и се организира през юли. За 2021 г. датите са 30-и юни-17-и юли. В него участват молове и пазари като предлагат големи отстъпи. Всички, които се включат във фестивалното пазаруване, могат да се насладят не само на новите си покупки, но и на изложби и работилници, както и на събития, посветени на дизайна.

ШОПИНГ:

Истанбул е раят за шопинг маниаците. Тук можете да си купите огромно разнообразие от стоки – от насипни подправки до скъпи дизайнерски дрехи.

Когато става дума за шопинг, моловете са първото, за което се сещаме. Класика в жанра е Mall of Istanbul. Той е награден от Международния съвет за центровете за пазаруване и е най-големият такъв център в Турция. В него са събрани 350 магазина, пространство за забавления, хапване, култура и изкуство.

Един от другите молове, в които можете да се отдадете на пазаруване, похапване, кино и забавления, е Akasya. Намира се в азиатската част на Истанбул. В европейската част на града опция е центърът Zorlu, където са събрани над 200 магазина и известни марки като Calvin Klein, Roberto Cavalli, Dolce&Gabbana, Dior. На храната е обърнато специално внимание, в търговския център се предлагат както гурме специалитети, така и типични местни ястия.

Потопете се и в автентичната атмосфера на базара Arasta, откъдето можете да си купите текстил, подправки, съдове и какво ли още не. Разбира се, имайте предвид и Капалъ Чарши, за която  вече разказахме. В случай, че предпочитате да си купите за спомен от Турция нещо, което е ръчно направено и сте склонни да отделите повече средства, можете да разгледате магазина Tuncer. Там ще намерите голямо разнообразие от артикули с реално приложение в дома.

Хамамът на Дженифър е предложение за тези, които търсят качество, естествени и органични материали. За производството тук работят едни от последните семейства, в които е съхранена традицията на тъкачеството. Всички артикули се изработват ръчно, на стан. Предлагат се различни разновидности на хавлии, одеяла, покривала за легло и чаршафи, шалове, покривки за маса, тапицерски материали.

ТРАНСПОРТ

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ:

Карта за транспорт и забележителности

В Истанбул туристите могат да се възползват от типичната за много големи градове туристическа карта, която включва ползване на градски транспорт, вход за забележителности, отстъпки и други. Картата в турския мегаполис се нарича Istanbul Tourist Pass. Осигурява летищен трансфер, мобилен интернет и дори навигация в телефона. Можете да си я купите онлайн и да я ползвате директно от телефона си. Спрямо цената на подобни карти в европейски градове, в Истанбул тя е по-висока. За два дни ще платите 95 евро (за лица над 12 години). Таксата за деца между 5 и 11 г. е 45 евро. Тридневна карта излиза 115 евро, а едноседмична – 145 евро.

Изгоден вариант е да си вземете Istanbul Welcome Card. В класическата си версия тя включва пет билета за транспорт, пътеводител за града и карта, круиз по Босфора и отстъпки от продукти и услуги. Цената й е 19 евро. Премиум варианта на картата включва вход без чакане на опашка за църквата „Света София” и двореца Топкапъ, 10 билета за траспорт и пътеводител и карта, както и круиз. Това ще ви струва 49 евро. 79 евро е цената на луксозната карта, която ви осигурява освен стандартните и за другите две карти придобивки, 4 исторически тура, входа за музеи без чакане, вход за 12 музея и 20 билета за транспорт. Ако решите, че тези опции са ви интересни, разгледайте допълнително детайлите по тях.        

Транспортът

Повечето от вас вреоятно са чували, че що се отнася до движението в Истанбул – натовареният трафик е част от пейзажа. Затова препоръчваме да си спестете нервите от шофиране на автомобил под наем. Общественият транспорт е по-добра идея. Ако разполагате с Istanbul Tourist Pass за времето на валидността й, въпросът с градския транспорт е уреден.

 За тези от вас, които предпочетат да не си вземат този пропуск, е важно да знаете, че за да ползвате транспорта, е необходимо да си вземете карта за това. Предлагат се опции за едно и за пет пътувания. Имате и вариант да си вземете Istanbulkart. Нея можете да я зареждате многократно. Самата пластика струва еквивалента на около три лева. Зареждането на картата става от жълти машини с надпис biletmatik. Подгответе се, че в Истанбул няма опция да си купите карта за неограничено предвижване в рамките на ден или на седмица и за всяко пътуване ще ви се наложи да платите. Еднократно пътуване ще ви струва около два лева. Можете да си купите билет (хартиена карта) за едно пътуване от червените машини с надпис Jetonmatik.

В Истанбул общественият транспорт включва автобус, трамвай, метро, ферибот. За ориентация вижте картата на метро линиите и карта с други транспортни маршрути.

С ВЕЛОСИПЕД:

Обиколките на Истанбул са много популярни сред туристите. Имате вариант да си резервирате както цялостна туристическа обиколка на забележителностите, така и да си наемете велосипед. С велосипеда обичайно Ви осигуряват необходимата екипировка, като каска и светлоотразителна жилетка и светлини на колелото. Фирмите, които предлагат и обиколка с колело, и наем на велосипед, са много и цените варират. За ориентир проверихме цените в произволно избрана фирма – 15 евро на час и 30 евро за 24 часа.