Солун – море, изкуство и история

Бялата кула заснета от дрон по залез слънце - Солун

СОЛУН
ПЪТЕВОДИТЕЛ

запознайте се

НАКРАТКО:

300 дни годишно грее слънцето в Солун, сочат метеорологични данни. Ние не сме броили слънчевите дни в този прекрасен гръцки град, но със сигурност ви препочъваме да го посетите. Намира се на 520 км северно от столицата Атина и е вторият по големина град в южната ни съседка.

Солун предлага огромно разнообразие от забележителности, които да разгледате, дълга крайбрежна алея за романтични разходки и интензивен нощен живот. Около Солун има приятни плажове, където да се радвате на пясъка, морето и лекия бриз. Тук се съчетават романтиката на морето, паметта на историята и археологическото наследство на Гърция с разнообразието, което предлага големият град.

ИСТОРИЯТА:

Историята на Солун датира от далечната 315 година пр. Н.е., когато градът е основан от царят на Македония Касандър. През 15.век Солун е завладян от османците, а гръцката армия го освобождава през 1912 г. Едва няколко години по-късно огромен пожар опустошава около ¾ от града, който с огромни усилия десетилетия по-късно бива възстановен.

КОГА ДА ДОЙДЕШ:

Ако искате да усетите цялото очарование на Солун, посетете го през късната пролет или през лятото. Така ще можете да се радвате на морския бриз, без да ви е студено, и дори да направите плаж.

забележителности в солун

маршрути в солун

Само за ден

1. Дългата крайбрежна алея е прекрасно място за дълга разходка, за да се порадвате на безбрежното синьо море. Ако обичате спорта – това е перфектното място да направите тонизиращо тичане или да се пораздвижите с колело под наем.

2. Съвсем близо до морето е и Бялата кула – една от най-известните забележителности на града. Построена е през 15-и век като е подпомагала отбраната на пристанището. В нея се е помещавал и затвор. Заради жестокостите, извършвани срещу задържаните, станала известна като кървавата или червената кула.

Смята се, че е преименувана на Бялата кула през 1891 г., когато e била измазана в бяло. В миналото кулата била оградена от мащабни защитни стени, които можели да устоят на сериозни бойни нападения. Стените са разрушени в началото на 20.век.

Днес кулата е превърната в музей, където можете да научите много за миналото на Солун. От най-високата й част се открива невероятна панорамна гледка към града. През студените месеци можете да влезете в кулата от 9 сутринта до 4 следобед, а лятото отваря в 8 и работи до 20 часа.
До кулата обикновено акостират туристически корабчета, които предлагат приятни разходки по море. Понеже конкуренцията е голяма, изобретателността също е на ниво. Облечени като пирати, изглеждащи доста автентично мъже, обикалят около корабчетата и приканват туристите към морска разходка.

Ако предпочитате да си пиете кафето на твърда земя – имате голям избор от кафенета, подредени по тротоара, успореден на крайбрежната алея. Там ще намерите още ресторантчета, бърза закуска, магазинчета за ядки и, разбира се, сувенири.

3. Римският форум – известен още като Древната агора, ще ви отведе столетия назад благодарение на откритите при разкопките останки от живота по тези територии.
Археологическият музей в града също си струва да бъде посетен. Той съчетава богати експозиции от мозайки, скулптури, бижута и предмети от древния бит.
Музеят е реновиран през 2003 г. и е разделен на 6 тематични отдела. Лесно е да стигнете до него почти от всяка точка на града. Това е един от най-големите музеи в Гърция и централен за северната част на страната. Сградата му е дело на известния архитект Патроклос Керантинос, представител на модернистичното движение в гръцката архитектура.
Цената на билета е 8 евро, през лятото можете да планувате посещение в диапазона от 8 до 8, а през студените месеци – между 9 и 16 часа.

4. На север от Археологическия музей се намира Военният музей. Той събира в себе си много фотографии, оръжия, реплики на кораби, картини и карти, останали от Балканските войни, Втората световна война и други военни събития.
Музеят разполага с амфитеатър и богата библиотека, съхраняваща всякакви информационни материали и документи на военна тематика. В двора му ще видите военна техника – самолети, автомобили, както и оръдия.
Стандартният билет е 4 евро, но в понеделник входът излиза наполовина.

Любопитно е, че в Солун има и музей на Ататюрк. Всъщност родната му къща е превърната в такъв. През 1935 г. къщата е предоставена на турското правителство, което от своя страна я превръща в музей. Ататюрк е на голяма почит в Турция, тъй като той е този, който налага идеята за модерна светска държава.
Къщата е на три етажа, има и двор. В нея посетителите могат да видят автентични мебели и лични вещи на Ататюрк.

Вижте целия маршрут на картата

Маршрут в Солун за 3 дни

За 3 дни

1. Римският форум, известен още като Древната агора, ще ви отведе столетия назад благодарение на откритите при разкопките останки от живота по тези територии.
Археологическият музей в града също си струва да бъде посетен. Той съчетава богати експозиции от мозайки, скулптури, бижута и предмети от древния бит.

На север от Археологическия музей се намира Военният музей. Събира в себе си много фотографии, оръжия, реплики на кораби, картини и карти, останали от Балканските войни, Втората световна война и други военни събития.
Любопитно е, че в Солун има и музей на Ататюрк. Всъщност родната му къща е превърната в такъв.
В Музея на византийската култура има над 46 хил. експонати от 2. до 20.век. Тук могат да бъдат видени от византийски монети, печати и други дребни експонати до икони и скулптури.

Етнология
Музеят, посветен на етнологията и фолклора на Македония и Тракия, представя предмети от прединдустриалната епоха до средата на 20.век, принадлежали на хората, живеещи и в градовете, и в селата. Той ще ви пренесе в отминали десетилетия и ще ви покаже повече от бита на жителите по тези земи.

Изкуство
Македонският музей на съвременното изкуство е създаден през 1979 г. и първите експонати в него са 30 произведения, дарени от международно известния колекционер Александрос Йолас. Ако търсите вдъхновение или творческа провокация, това е вашето място.

Държавният музей за съвременно изкуство. Тук е една от най-значимите колекции на руския авангард, намиращи се извън Русия.

Музеят на фотографията е единственият държавен музей под егидата на Министерството на образованието, религиозните въпроси и културата. Тук се помещават както исторически, така и съвременни фотографии.

Музеят на киното е създаден през 1997 г., когато Солун е обявен за Европейска столица на културата. Музеят цели да „разкаже” как се е развивала кино индустрията в Гърция. В него са събрани документи и всякакви предмети и плакати, свързани с кинематографията.

Наука
Центърът за научни технологии Noesis цели да запознае по-широка публика с науката и технологиите. В него се провеждат изложби, филми, семинари и лекции, които да представят по достъпен начин научни въпроси. Част от темите, представени в центъра, са електричество, оптика, механика. Музеят със сигурност ще отговори на любопитството ви.

Спорт
Олимпийският музей на Солун показва историята на спорта, най-вече на леката атлетика в Гърция. Тук можете да научите много любопитни факти за олимпийските и параолимпийските игри. Идеята на екипа е да превърне музея в интерактивно и забавно пространство, което образова и възпитава към любов към спорта. 

Църквата „Света София” е една от най-впечатляващите църкви, запазени от византийско време. Можете да се насладите на невероятната архитектура, стенописи и мозайки. Включена е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Любопитен факт е, че църквата е претърпявала трансформации в катедрала и джамия през различните етапи на съществуването си. 

 

Вижте целия маршрут на картата

какво друго в солун?

ИЗВЪН ПОТОКА:

Един от близките плажове до Солун е Перея, кръстен на едноименния град. Намира се на 17 км от Солун и се стига до там лесно с автобус. Плажът е доста оживен през лятото. Ивицата е дълга 1.5 км. и край нея има много кафенета и таверни, където можете да си дадете почивка от слънчевите лъчи или да се насладите на гръцките специалитети. Нощният живот край плажа също е на ниво.

Друг популярен и близък до Солун плаж е „Аия Триада” – на около 20 км. Той също като цяло се пълни с много хора, но е и голям и можете да си намерите място за събиране на слънчеви лъчи. Обикновено е чист, предлага и опции за хапване и пийване наоколо.
На 25 км южно от големия град ще откриете плажа „Епаноми”. Представлява приятно заливче, сравнително спокоен е и е подходящ за почивка. Има площадка за детски игри и алеи за разходка.

ЗА ХАПВАНЕ:

Средиземноморската кухня владее стила на готвене в Солун, затова се подгответе са прекрасни морски храни, много свежи зеленчуци, маслини и аромат на слънчев зехтин.
Започваме с ордьовъра – опитайте тарама. Кадифено разбит пресен хайвер, който е чудесен, намазан върху бяло хлебче с хрупкава коричка.

Докато сме на предястията – опитайте и тиквени топчета, наричани kolokythokeftedes. Отвътре са с фета сирене и имат кремообразна текстура, а отвън са хрупкави.
Мусаката, на която пословично се прекланят всички мъже в България, в Гърция се притотвя с добавени патладжани. Опитайте този вариант, много е вкусен.

Сувлаки – парчета месо, нанизано на шишчета, сервира се със салата от домати и лук и гарнитура от дзадзики – млечна салата с краставички, подобна на нашата „Снежанка”. Сувлаки можете да си купите и във вид на „улична” храна – тогава всичко изброено до тук ще е обгърнато от хлебче.
Докато се разхождате навън и огладнеете – вземете си гирос. Подобен е на така популярните у нас дюнери, но с малко по-дебела питка. На много места го предлагат и във вариант с телешко месо, а вегетарианските опции включват разнообразие от салати.

Къде другаде да се насладите на гръцка салата с фета сирене и босилек, ако не в Гърция! Не я пропускайте.

Прясна риба, скариди и калмари – доставете си това морско удоволствие. Дори семпло приготвени с малко зехтин, сол и пресни подправки са страхотни. Комбинирайте ги с чинийка различни видове маслини и чаша охладено бяло вино.

Като споменахме виното – гърците правят чудесни вина, въпреки че са по-прочути с узото си. Ако искате да усетите местния вкус, опитайте рецина – смолисто вино.
През деня се насладете на чаша кафе на пясък и някой от типичните за южните ни съседи силно сиропирани сладкиши. Баклавата, например, е особено популярна, приготвя се с много ядки и обилно количество захарен сироп.

Друг известен сладкиш са тестените топчици Loukoumades. Те също са щедро сиропирани в захарен сироп. Обикновено се посипват с натрошени ядки.
Ако искате да се освежите с доза кофеин – в Гърция фрапето също е много популярно. Имайте предвид обаче, че там обикновено сервират черно фрапе. В случай, че искате бяло, убедете се, че добре сте обяснили на сервитьора как точно предпочитате напитката.

Къде да похапнете?
Приятна и уютна, непретенциозна обстановка и вкусни гръцки ястия предлага таверната Old Athens. Тук се предлагат специалитети от местната кухня, а изборът от вина е наистина впечатляващ.
За тези от вас, които държат на стилната и модерна атмосфера, на красивата презентация на ястията и на по-изисканата храна, препоръчваме Grada nuevo.

Като изключително уютна таверна с вкуна храна, сервирана красиво, предлагаме NOSTOS Taverneio. Понякога тук има и музика на живо – допълнителен бонус към приятното изживяване.
Семпла и модерна обстановка и вкусна храна ще откриете и в Extravaganza. Обслужването е мило и учтиво, менюто не е много голямо, но ястията определено си заслужават.

Ако търсите ниски цени и вкусна храна и не държите особено много на обстановката, опитайте ястията в Giannoúla. Приготвят специалитети от гръцката кухня. Обслужването е добро.

НОЩЕН ЖИВОТ:

Любителите и ценителите на пивото вероятно ще се зарадват да изпият една или няколко студени бири в The Hoppy Pub. Заведението предлага разнообразие от бутилирана и наливна бира, приятна обстановка и рок-енд-рол музика.

Ако търсите уютно и спокойно местенце, където да изпиете чаша хубаво вино, да похапнете нещо лекичко или пък нещо сладичко, опитайте със Souel.

Малък рок бар с невероятна гледка към пристанището на Солун и напитки на разумни цени. Това е Route 88. Тук често има и банди, които свирят на живо.

Уютна атмосфера, обзавеждане с дърво и страхотни питиета се съчетават в On The Road. Ако обичате джаз и класически рок парчета, със сигурност и музиката ще ви допадне.

Tabya е заведение в стара къща, с много приятна и уютна атмосфера. Със сигурност не е място за бурно парти, а но ако търсите уединение, приятен разговор, чудесен коктейл и усещане като у дома, ще ви хареса. Хубавото е, че можете да изпиете сутрин тук кафето си или вечер чаша мартини, тъй като работното време е от 9.30 сутринта до 2 след полунощ.

Музика на живо можете да послушате в Kafodeio Greek. Атмосферата е приятна, места за сядане има вътре или отвън. Добро мято да се насладите на коктейл, кафе на пясък или по-твърдо питие. Понякога обаче вътре се пуши.

СЪБИТИЯ:

Фестивалният живот в Солун кипи далеч не само в сезона на банските костюми.

През пролетта се провежда Танцовият фестивал на Солун (известен като TDF – Thessaloniki Dance Festival). Той съчетава партита, уоркшопи и състезания в 6 стила – салса и кизомба, латино и стандартни танци, стрийт денс, contemporary и джаз, аржентинско танго и ориенталски танци. Фестивалът събира участници от над 30 държави и определено предлага забавление и добро настроение за всички жители и гости на града. Няколко дни животът в гръцкия град тече в танцов ритъм и под звуците на музиката.

Филмовият фестивал е едно от най-значимите културни събития в града. През ноември той събира творци на филмово изкуство от цял свят, а кино духът превзема както олимпийския стадион в Солун, така и различни други пространства. В рамките на фестивала можете да видите експириментално кино, селекция от балкански заглавия, нови гръцки продукции и много още ленти. Смята се, че това е топ фестивалът за кино в Югоизточна Европа и най-стария на Балканите. Началото му е поставено през 1960 г. като Седмица на гръцкото кино, а през 1992 г. става международен. 61-вото издание на фестивала ще се проведе в периода на 5-15 ноември 2020 г.

Международният фестивал на книгата в Солун се случва през пролетта и се превръща в своеобразен празник не само на книгите, но и на културата и изкуството. Фестивалът включва близо 300 събития и над 400 изложители от повече от 20 държави. Любителите на четенето могат да открият заглавия на повече от 500 гръцки автори. Датите за фестивала през 2020 г. са 29-и октомври-1-и ноември.

Градския пикник фестивал – последният уикенд на август в един от най-значимите археологически обекти на Солун – Римският фоум, се провежда пикник фестивал. Освен да се насладите на вкусно похапване на открито, можете да станете зрители от концерт или кино прожекция. Фестивалът често става сцена на късометражни прожекции и дава поле за изява на музикални групи. Той има награда от Европейската филмова асоциация за това, че помага за популяризиране на изкуството, местните общности и Европа.

Фестивалът за улична култура (Street Mode Festival) обикновено кипи с пълна сила в първите дни на септември и включва много музика, улично изкуство, танци и спортни събития. Фестивалът събира хиляди млади хора и освен че е платформа за социални контакти, носи много настроение, графити, концерти и демонстрации със себе си. Входът е на достъпна цена – билетът за трите дни през последните няколко години беше 20 евро. Изданието през 2020 г. беше отложено заради пандемията от корона вирус и се очакват датите през 2021 г.

Фестивалът на храната обикновено се провежда през есента и цели да покаже разнообразието от вкусове, което предлага Солун. Любителите на вкусната хапване могат да се насладят на дегустации, кулинарни турове, пазари, кулинарни демонстрации, уоркшопи и да получат безплатни съвети за наистина великопепни ястия. Сред темите на фестивала са модерната кухня, уличната храна и здравословното хранене. За децата са предвидени забавни игри на кулинарна тематика.
Обикновено ресторанти и заведения за хранене се включват в инициатива, която предлага за 10 евро храна, колкото стомахът ви може да побере. Едно е сигурно, ако посетите този фестивал, няма да си тръгнете гладни. Изданието и на този фестивал за 2020 г. е отменено, но с нетърпение очакваме това през 2021 г.

ШОПИНГ:

Стане ли дума за пазаруване – потопете се първо в автеничните вкусове и аромати на Солун. Идете на пазара Kapani, където се предлагат произведени от местни фермери плодове, зеленчуци и, разбира се, маслини. Тук ще намерите още разнообразие от прясна риба, ядки, цветя, напитки.
Големи разпродажби и наистина много магазини за облекло, обувки, аксесоари и вещи за дома ще намерите в аутлет центъра Mediterranean Cosmos. Като във всеки търговски център има забавления за децата и места за похапване.

Аутлет мол, от който вероятно ще си тръгнете с много нови придобивки, е One Salonica Outlet Mall. Тук любими на мнозина марки са с отстъпки до 70%.
Популярен център за техника, електроника, книги, канцеларски и хоби изделия е Public. Освен физически обекти марката има и онлайн магазин.

ТРАНСПОРТ

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ:

Най-добрият начин да посетите града, е с автобус.

Слизате от него и си спестявате всички нерви, свързани с трафика. Да се придвижвате с автомобил из Солун никак не е добра идея, тъй като трафикът наистина е много натоварен, движението е хаотично, паркирането често е на два реда, успоредно на тротоара, а мотоциклетистите са дотолкова безстрашни, че минават на почти отрицателно разстояние край колата ви и дори я потупват по тавана или капака. Истински авантюризъм си е и паркирането, час и половина лутане из уличките не е никак преувеличен и то докато си намерите платено място за паркиране.

Обиколка на забележителностите с 1 автобус
Веднъж стигнали до града, можете да се качите на автобус №50 от Бялата кула, който върви по т. нар. културен маршрут, което означава, че за по-малко от час ще видите основните културни и исторически забележителности на града. Освен това вътре ще получите информационни брошури и ще можете да видите видео за Солун. Билетът струва 2 евро, може предварително да се информирате за разписанието на автобуса.

Градски транспорт
Градът е покрит от мрежа от 75 автобусни линии, които осигуряват сравнително евтин и удобен транспорт. Билети се продават в будките на компанията, обслужваща автобусите OASTH и от автомати в самите превозни средства. Имайте предвид, че будките не работят в събота и неделя и през празнични дни.

За по-лесно ориентиране в градския транспорт е създанено приложение, което да улесни туристите.
Стандартните билети за пътуване в една посока струват 1 евро, а за лица под 18 г. и над 65 г. билетите са 50 цента. Има изгоден вариант за смяна на автобуси – билетът за две пътувания в рамките на 70 минути струва 1.20 евро стандартен и наполовина – с отстъпка. Налични са и билети с валидност 90 и 120 минути.

За билет до летището и терминала за междуградски автобуси ще платите 2 евро. Деца до 7 г. се возят безплатно, но трябва да са придружени от възрастен.

 

С ВЕЛОСИПЕД:

По улиците на Солун движението е натоварено, но има маркирани за велосипедисти алеи, където спокойно можете да покарате велосипед. Особено приятно е това по крайбрежната алея. Лесно можете да намерите и фирми за отдаване на колелета под наем. За 4 часа например можете да наемете велосипед срещу 5 евро, а за цял ден – за 10 евро. Това са приблизително цените за стандартен и сгъваем велосипед. Трекинг колелетата са малко по-скъпи.