Дрезден – градът, който живее втори живот

ДРЕЗДЕН
ПЪТЕВОДИТЕЛ

запознайте се

НАКРАТКО:

Дрезден е четвъртият по големина град в Германия след Берлин, Хамбург и Кьолн. 62% от територията на страната е покрита от гори и зеленина, което правят Дрезден един от най-зелените градове в Европа. Ако обичате да сте сред природата, без да се лишавате от удобствата на градската среда, това е вашата дестинация.

Дрезден се простира от двата бряга на река Елба като реката тече по протежение на 30 км от немския град. Движението между двата бряга на града се осъществява благодарение на 9 моста, които са неделима част от пейзажа на града и му придават неповторим чар. Изграждането на единият от мостовете обаче става причина ЮНЕСКО да премахне Дрезден от Списъка на световното културно наследство през 2009 г. Долината на река Елба около града е била включена в списъка 5 години по-рано.  

Изкуството и културата процъфтяват в Дрезден, а градът днес се развива успешно, след като вече е успял до голяма степен да се възстанови от разрушенията по време на Втората световна война.

ИСТОРИЯТА:

Историята на Дрезден започва още от времето на славяните. Тя може да бъде проследена от славянското село Дрездзани, чието име означавало „горските жители на равнината”, сочи енциклопедия „Британика”. Селото се е намирало на северния бряг на Елба. Населено място от десния бряг на реката е споменато за пръв път през 1216 г. Любопитно е, че въпреки че славянското селище датира по-отдавна, то станало известно като Новия град, а реално по-късно основания град от дясния бряг на Елба, се прославил като Стария град.

Друг интересен факт е, че преди Втората световна война Дрезден се прочул като „Флоренция на Елба” и един от най-красивите градове в света, заради своите великолепни сгради и арт находки. За съжаление обаче, по време на войната, градът бил почти унищожен. След края ѝ той поетапно бива възстановен.

КОГА ДА ДОЙДЕШ:

Както в повечето европейски градове, кога да дойдете в Дрезден, е въпрос, чийто отговор зависи от това какво изживяване бихте искали. През по-топлите месеци градът, очаквано, е по-оживен. Ако търсите повече спокойствие, то по-подходящи са късната есен и периода след новогодишните празненства. И все пак, ако ще се наслаждавате на паркове, природа и разходки по забележителности, заложете на топлото време – от юни до август.

забележителности

маршрути в амстердам

Само за ден

Старият град – започнете опознаването на Дрезден от левия бряг на река Елба, където се намира историческият център на града. Ако сте ценители на архитектурата, със сигурност ще оцените сградите от Ренесанса, Барока и архитектурните постижения на 19.век. Историческата част на града е била унищожена през Втората световна война, но след това е възстановена.

Църквата Frauenkirche в старата част на Дрезден е един от най-известните символи на града. Тя е сред емблематичните сгради, възстановени след Втората световна война. Благодарение на бароковия си купол, църквата може да бъде забелязана отдалеч. Първоначалният ѝ строеж е завършен през 1743 г., а следвоенното й възстановяване е едва през последното десетилетие на 20.век. 

Площадът, известен като „Новия пазар”, също е исторически символ на Дрезден. И той като църквата е претърпявал разрушения, но е възстановен в първоначалния си облик. В архитектурата около площада могат да се видят ренесансово и бароково влияние. Днес площадът на „Новия пазар” е място, изпълнено с живот. Тук можете да хапнете, да пиете кафе или да се отдадете на шопинг.

Кралският дворец е символ на власт за района на Саксония. Тук са властвали много принцове и царе. Първоначалните данни, които се откриват в писмени източници за него, са от 14.век и го определят като замък. Век по-късно той се разраства до дворец с 4 крила. Едва ли ще се учудите от факта, че той също е бил опожаряван на два пъти – единият от които през Втората световна война. Тогава близо 500-те зали и стаи, заедно със своя изключително ценен интериор, са били почти опустошени. Реконструкцията е стартирала през 1985 г. като идеята е била дворецът да се превърне в културна институция. Днес в него се помещават различни музеи и могат да се видят огромен брой произведения на изкуството – картини, фотографии, включително и ескпонати, които не са били показвани на широката публика в продължение на 70 години. 

Друг символ на Дрезден е сградата на Операта Semper. Това е и най-известната опера в цяла Германия. В нея се помещава Саксонската държавна опера, която е една от най-старите опери в света, а също и една от най-прочутите. Строителството на сградата e завършено през 1841 г. По време на Втората световна война операта първо затваря врати, а половин година по-късно е унищожена. Четири десетилетия по-късно тя заживява нов живот като първото представление, което се играе в нея след реставрирането ѝ е „Вълшебният стрелец” на Вебер. Всяка година през януари величествената сграда домакинства бал, известен като Бала на Операта Semper.

Вижте целия маршрут на картата

За три дни

Дворецът Цвингер e най-брилянтният пример за изкуството на Късния барок. Изключителната сграда е домакинствала придворни фестивали и изложби. Днес в нея се помещават Картинната галерия на старите майстори, Порцелановата колекция и Музеят за математиката и физиката. В двореца можете да видите творби на Рембранд, Рубенс, Рафаело, а отвън ще потънете във вълшебството на градините му. Не пропускайте да се полюбувате на фонтана с митични същества.

Терасата на Брюл, известна още като „Балкона на Европа”, е едно от емблематичните места на Дрезден, на което си заслужава да отделите поне една разходка време, докато „попивате” духа на града. Можете да я достигнете през площада „Шльосплатц” чрез широки и комфортни стълби. Мястото осигурява величествена гледка към водите на река Елба и представлява красив архитектурен ансамбъл. Намира се на север от площада „Новия пазар” и църквата Frauenkirche.

Музеят на транспорта – ако имате увлечение по транспортните средства, със сигурност ще се впечатлите от колекцията. Помещава се в една от най-старите сгради на площада на Новия пазар. Тук ще видите ретро автомобили, стари железници, локомотиви, навигационна и авиационна техника, разнообразни модели транспортни средства и временни тематични изложби. Ръководството на музея специално се е погрижило за забавното прекарване на децата. Пространството за авиационни експерименти е едно от местата, където малките могат да прекарат увлекателно времето си, докато трупат знания в авиацията.

Японският дворец и Златният конник – Сградата на Японския дворец е в новата част на Дрезден. Ще разберете, че сте стигнали до нея, когато видите внушителна статуя „Златния конник”. Статуята неслучайно се нарича така – тя е в чест на Август Силни, който е представен с римско въоръжение, възседнал своя кон. Самият Японски дворец е сграда в стил барок и неокласицизъм и е създаден, за да събере колекцията от порцелан на Аугуст Силни. Днес в сградата се помещават Държавният музей по праистория и Етнографския музей на Дрезден, където можете да научите любопитни истории за бита и традициите на местното население.

Немския музей на хигиената – в контекста на разразилата се COVID криза, няма как да пропуснем да обърнем внимание на този музей. Намира се на Lingnerplatz и е създаден в началото на 20.век с идеята да подпомогне здравното образование и здравословния начин на живот. Името му никак не звучи вълнуващо, но музеят всъщност е много интересен. До голяма степен е интерактивен, предлага знание за човешкото тяло, функциите и системите му, има детска секция, посветена на сетивата, и временни експозиции.

Вижте целия маршрут на картата

какво друго?

ИЗВЪН ПОТОКА:

Независимо дали се определяте като артистична личност или не, сме сигурни, че ще се впечатлите от екстравагантната система от улуци, направена в студентското градче в Новия Дрезден. Тя съчетава форми, цветове и завъртяни под различни форми водосточни тръби, които превръщат дъжда в истинска музикална симфония. Атракцията се нарича „Дворът на елементите” и е част от поредица дворове, обединени от името Kunsthofpassage. Можете да стигнете до нея само пеша като следвате указанията на навигацията.

Когато сте в Дрезден, правете каквото правят местните, а именно – разходете се в парка, известен като Голямата градина. Името определено е оправдано, предвид площта от 147 хектара и общо 20-те входа. Кои са точките, от които да влезете в парка, вижте тук. В центъра на парка се намира къснобароков дворец, известен като Двореца на Голямата градина. Той е най-старият бароков дворец в Саксония. И той, както много други значими сгради в Дрезден, е бил сериозно увреден по време на Втората световна война, но е възстановен частично. Днес дворецът домакинства културни събития като концерти и театрални постановки, а в балната зала все още ясно могат да се видят пораженията, които войната е нанесла. Паркът предлага чудесни условия за почивка и спорт на открито, както и кафенета, летни сцени и над 150 изящни скулптури. Влакче осигурява приятно пътуване из южната част на градината като маршрутът му е 5.6 км. Имайте предвид, че вдигането на дронове в парка е забранено.

Ето и една любопитна атракция, макар следващите редове да не се вписват напълно в темата „извън тълпата”. Ако ви е домъчняло за симпатичните трабантчета, които до преди 20-тина години можеха честичко да се видят и по нашите улици, в Дрезден имате възможност да се повозите на тях. Всъщност не просто да се повозите, а да се включите в обиколка на града като част от конвой от трабантчета. Тук те са превърнати в истинска атракция, боядисани в бонбонени цветове, животински шарки и какво ли не. Освен това ги наричат със симпатичното име „Траби”.

ЗА ХАПВАНЕ:

Ако искате да опитате типични немски ястия и да се почувствате като местен, можете да се отправите към сърцето на Дрезден – Стария пазар, където се намира бирарията Altmarktkeller. Тук се предлагат саксонска и интернационална кухня, регионални видове бира и вина.

Тези от вас, които биха искали да се пренесат в Средновековието, докато похапват саксонски специалитети, могат да се отправят към Pulverturm. Ресторантът, който може да се похвали с 20-годишна история, предлага разнообразие от салати, супа, рибни и месни ястия, включително предложения за вегани и вегетарианци. Намира се в историческия център на града.

Типична за региона обстановка и разнообразно меню, включително вегетариански предложения, ще откриете в Sophienkeller im Taschenbergpalais. Част от ресторантът се намира в своеобразни тунели, а атмосферата е задушевна и уютна, така че хапването тук обещава да бъде пълноценно изживяване.

Ресторант с акцент върху вегетарианските и здравословни предложения, е brennNessel. Менюто се сменя на седмична база като имате избор дали да си вземете поръчката за вкъщи или да хапнете на място. Ако сте в Дрезден през лятото – тук можете да се полюбувате на вкусно хапване в китна и спокойна градина.

В случай, че сте почитатели на азиатската храна и не искате да ѝ изневерявате, дори когато сте в Дрезден, отбийте се за хапване в Yam Yam Dresden. Ресторантът има приятна градина за топлите дни.

 

НОЩЕН ЖИВОТ:

Дрезден предлага разнообразие от клубове и барове, където да се забавлявате след вечеря като най-хубавото е, че голяма част от тях имат външна част или градини. Така можете да отпивате прекрасни коктейли, докато се радвате на летните вечери.

Класически рок песни и нови парчета, електронна музика и метъл ще чуете в Rosis Amüsierlokal. Барът е голям, а в менюто има изобилие от напитки. Ако сте гладни, няма проблем, защото в заведението ще откриете и хапване, което да си поръчате към питието. Тук често се организират участия на групи, DJ-и и индивидуални музиканти.

Ако търсите класа, стил и комбинацията от качествено питие, ароматна пура и удобството на плюшено кресло, то барът Gin House вероятно е мястото за вас. Както се сещате, това е перфектният бар за любителите на джин, както и за тези от вас, които предпочитат коктейли.

Красиво поднесени коктейли и апетитни предложения за хапване предлага барът Karl May. Разнообразието от коктейли е наистина голямо, така че ако сте ценители – имайте го предвид. Имайте обаче наум и факта, че цените не са ниски, като вероятни причини са стилната обстановка и фактът, че барът се намира в хотел Taschenbergpalais Kempinski.

Бар със задушевна атмосфера и интересно поднесени коктейли е SonderBar. Ако се чудите на кой коктейл да се спрете – попитайте за съдействие екипа на заведението и няма да останете разочаровани.

СЪБИТИЯ:

През 2021 г. ще се проведе юбилейното 50-о издание на Международния фестивал Dixiland. Фестивалът се превръща в своеобразен празник на музиката и в частност джаза и обхваща голяма част от Дрезден. Всъщност юбилеят трябваше да се отбележи през 2020г., но заради глобалната COVID пандемия това не се случи и беше изместен за следващата година. Определени са датите 16-23-и май 2021г. Фестивалът е наистина значим за Дрезден. Обвързан е с историческите събития в страната и разделянето ѝ на Източна и Западна Германия като се свързва с усещането за свобода. Той е обединявал изпълнители от двете части на страната, но при стриктно съблюдаване те да бъдат разделени в хотела, в който са настанени, както и да не излизат заедно на сцена. Още се разказват истории за легендарни опашки, които са се виели пред билетните каси на фестивала преди десетилетия. Хората идвали със спални чували, още преди да бъдат пуснати в продажба билетите. Помни се 1989 г., когато желаещите да присъстват на грандиозното музикално събитие, пристигнали 2 седмици преди отварянето на билетните каси.

Нощта на науката е събитие, създадено за любопитните към света в научното му измерение. Научни институти и университети отварят врати, за да направят познанието разбираемо и лесно достъпно. Това е нощта, в която хиляди изследователи правят експерименти пред публика, водят лекции, представят резултати от проучвания. Прожектират се филми на научна тематика, провеждат се научни обиколки. Датата, определена за събитието през 2021 г. е 9-и юли.

Фестивалът на Дрезден Canaletto е предвиден за дните 20-22-и август 2021 г. Обичайно събитието е празник за целия град. Осигурени са забавления за децата, провежда се състезание по гребане във водите на Елба за Купата на Дрезден, плаване с лодки и яхти по реката, автомобилни изложения, зорбинг забавления. Има, разбира се, многобройни павилиончета с вкусна храна и много бира, базар за ръчно правени предмети, възстановки на рицарски битки, концерти и други културни прояви и какво ли още не. Фестивалът не минава и без красива празнична заря.

Фестивалът на цветовете – пъстро събитие, вдъхновено от индийска традиция, ще се проведе на 17-и юли 2021 г. в Дрезден. Фестивалът се провежда за пръв път в Берлин, Германия, през 2012 г. и след огромния си успех, се пренася и в други градове. Идеята му е да съчетае еуфорията от музиката с емоцията от разпръскването на безвреден оцветяващ прах в различни цветове сред публиката. В края на събитието всеки е своеобразна палитра. Не се допускат лица под 16 г., независимо дали имат по-възрастен придружител или не. От съображения за сигурност не се разрешава и вие да си носите оцветяващ прах. Както споменахме, произходът на събитието е от Индия, като в първоначалния си вид, то се нарича Свещен фестивал на цветовете и има религиозен характер. Символизира пролетта и любовта, победата на доброто над злото. Първоначално цветовете са били базирани на извлеци от билки и подправки, но с популялизирането на събитието, производството на багрила за празника се превръща в бизнес.

Коледните базари в Дрезден – както знаете, коледните базари в Западна Европа са на почит и са събитие, което и малки, и големи очакват с нетърпение. Смята се, че Дрезден има най-голям брой коледни базари спрямо останалите градове от Източна Германия, както и че там традицията за коледни базари датира най-отдавна. Неслучайно Дрезден е известен и като коледната столица на Германия. Историята разказва, че началото на коледните базари е поставено още през 15.век, като тогава се провежда т.нар. Striezelmarkt. Думата ‘Striezel’ всъщност кореспондира с известния немски коледен десерт щолен, който през последните години се открива и в България. За да сме точни, до ден днешен коледните базари в Дрезден все още се наричат така. През 2020 г. заради COVID пандемията коледните тържества и базари в Дрезден са отменени, но има вече обявена дата за следващата година. Началото е 25-и ноември 2021г.

ШОПИНГ:

Като всеки европейски град и Дрезден има много какво да предложи, когато става дума за пазаруване. Разбира се, никак не липсва разнообразие от познатите на всички ни търговски центрове, но ви предлагаме алтернативни опции. Разнообразие от магазини и магазинчета ще откриете по продължението на улица Prager, в района на „Стария пазар” и улица Wilsdruffer. Така ще имате възможност да се поразходите из улиците на Дрезден и да усетите по-добре духа на града, докато пазарувате.

Друг вариант за любителите на магазини е районът около емблематичната църква Frauenkirche, където има голям избор от търговски обекти и продукти.

Ако търсите нещо по-луксозно или пък традиционни немски изкушения – сладки и солени, насочете се към така наречения Бароков квартал в Дрезден.

И ако все пак предпочитате да пазарувате в мол, сред най-популярните обекти са Altmarkt-Galerie Dresden, Centrum Galerie Dresden и Elbepark Dresden.

ТРАНСПОРТ

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ:

Обществен транспорт

До Дрезден има много удобни транспортни връзки – с влак, автомобил, самолет или автобус. Транспортът в рамките на самия град също е много добре устроен. Можете да избирате как да се придвижвате – с трамвай, автобус, железница или ферибот. Именно фериботите са най-атрактивни за туристите, тъй като освен да се придвижите от точка А до точка Б, можете да се насладите на романтично пътуване по Елба.

В Дрезден също са помислили за улеснението на туристите като се предлагат 3 варианта на туристическите карти за посещение на забележителности и местен транспорт:

  • Предлага вход в най-популярните музеи, както и отстъпки от магазини и ресторанти, музеи и събития, не включва транспорт;
  • Карта за града – предлага основно автобусен транспорт и отстъпки от търговски обекти и ресторанти, музеи и събития;
  • Регионална карта – автобусен и железопътен транспорт плюс отстъпки от търговски обекти и ресторанти, музеи и събития;

Предлагат се както индивидуални карти, така и семейни такива. Можете да си купите директно онлайн от следния линк.

С ВЕЛОСИПЕД:

Дрезден предлага много добри условия за колоездене – край повечето булеварди има изградени велосипедни маршрути. Общата дължина на велоалеите в града е над 360 км.