Амстердам – градът на лалетата и речните канали

Канал и лодки в Амстердам

АМСТЕРДАМ
ПЪТЕВОДИТЕЛ

запознайте се

НАКРАТКО:

Почти няма човек, който да е пътувал до Амстердам, и да не е впечатлен от холандската столица. Тук романтиката на речните канали се преплита с разнообразието на музеите, а велосипедите, дебнещи отвсякъде, допринасят за младия и динамичен дух на града.

ИСТОРИЯТА:

Името на Амстердам идва от река Амстел, която минава през населеното място. Легендата гласи, че след наводненията през втората половина на 12 век, местните жители изградили мост над река Амстел и язовир (dam). Така градът получил името си Амстердам.
Ако обмисляте пътуване към холандската столица, сте попаднали на правилното място. Тук събрахме и обобщихме необходимата за един невероятен престой информация.

КОГА ДА ДОЙДЕШ:

На въпроса „Кое е най-подходящото време от годината, за да посетя Амстердам” отговорите са различни, според това какви са предпочитанията Ви. Ако за вас е важно да ви е спокойно и да няма много туристи, изберете края на есента или зимата. Не забравяйте обаче да си приготвите топли дрехи, шапка и ръкавици.

Ако искате да се полюбувате на феерията от разноцветни лалета, то тогава определено пролетта е най-подходящият сезон, особено около средата на април.
В случай, че никак не обичате тълпите и търпението изобщо не е най-силната ви страна, по-добре не поемайте към Амстердам през лятото. Именно най-топлият сезон е и най-натовареният откъм туристи, съответно опашките пред забележителностите тогава са в своя пик.

забележителности

маршрути в амстердам

Само за ден

Къщата на Ане Франк е едно от най-известните места в Амстердам. Атмосферата е автентична и посетителите преминават през времето с цитати, снимки, видеа и оригинални предмети.
Един от най-ценните експонати в къщата е дневникът на Ане, който тя получава на 13-тата си годишнина. Посетителите могат да видят ценната вещ във всекидневната.
В къщата музей се предлагат безплатни аудио турове на 9 езика, сред които английски, немски, френски.
Важно е да се знае, че се влиза с билет с точна дата и час. Над 80% от билетите се купуват 2 месеца предварително, така че е добре да планирате посещението си. За възрастен входът е 10 евро, за лица от 10 до 17 г. – наполовина. Деца до 9 г. влизат безплатно, но и за тях се изисква да имат билет с дата и час. Той съответно е с нулева стойност. 

Кралският дворец
Една от основните забележителности на Амстердам е Кралският дворец. Той се използва активно от холандското кралско семейство, но е отворен за посещения през по-голямата част от годината. В двореца посетителите могат да научат повече за историята на Холандия и да разгледат богатия интериор. Дворецът затваря врати за посетители по време на официални събития като приеми за Нова година, гала вечери, връчване на награди. През последните 200 години това е сградата, в която се случва коронясването на монарсите. Тук се провеждат и кралските сватби.
Дворецът е най-голямата и най-значимата сграда за Амстердам от Златната епоха. Т.нар. Златна епоха обхваща периода около 17 век, когато Амстердам се превръща в един от най-важните градове в Европа. За половин век търговията спомогнала за натрупването на огромно богатство, а населението се увеличило 5 пъти.

За възрастни билетът е 10 евро, за студенти – 9, а лицата под 18 г. и притежателите на Карта за музеите влизат безплатно.

Държавният музей
Почти задължителна спирка за всеки любопитен към културата на страната е Рейксмузеят, известен още като Държавният музей (Rijksmuseum). Това е един от най-големите музеи в Холандия и събира експонати, разказващи историята на града от последните 8 века. Ценителите на изкуството ще оценят високо възможността да видят произведението на Рембранд „Нощна стража”. Известната картина е изложена в специално осветена зала, за да могат посетителите да се насладят на всеки неин детайл.
Не пропускайте да разгледате и „Галерията на честта”, където се намират картини на Франс Холс, Ян Стийн, Вермер и Ребранд. В музея освен произведения на изобразителното изкуство, могат да се видят артефакти от морската история на Холандия, азиатско изкуство, скулптури, дори древни къщи за кукли.

Най-старата библиотека
Любителите на книгите със сигурност ще останат без дъх, когато прекрачат прага на най-старата и най-богатата библиотека в истоията на страната. Тук посетители, студенти и изследователи в областта на история на изкуството са добре дошли да се гмурнат надълбоко в дебрите на колекцията. И въпреки че датира отпреди столетия, библиотеката не е останала в миналото. Снабдена е с IPad-и за свободно ползване, има и безплатен безжичен интернет, както в библиотеката, така и в музея.

 

Вижте целия маршрут на картата

За три дни

Музеят на Ван Гог в Амстердам е един от най-известните музеи на твореца в цял свят, тъй като именно там са запазени и най-много негови произведения. Картините надхвърлят 200, тук се пазят и много негови рисунки – около 500. Впечатляващ е и броят на писмата, които се съхраняват– около 700! Огромна част от тях са до по-големия брат на Винсент, Тео. Именно Тео посъветвал Винсент да се заеме с изобразително изкуство.

Къща музей на Рембранд
Къщата-музей на друг изключително прочут художник също е в Амстердам – Рембранд. Той е известен със своите портрети и автопортрети, както и с изключително добрите си исторически картини. Къщата музей дава поглед към човека, към учителя, колекционера и предприемача Рембранд.

Оригинал на Пикасо 

И докато сме на арт тема – разхождайки се из южната част на парка Vondelpark, можете да видите огромната оригинална абстрактна скулптура на Пикасо – “Птицата”,  известна сред местните и като “Рибата”. Тя е направена през 1965 г. е лично дарена от прочутия творец на парка по случай 100-годишнината от създаването му.

Музеят на съвременното изкуство
В Музея на съвременното изкуство, който в Амстердам ще откриете под името The Stedelijk Museum, намират своето място над 2500 предмета, датиращи между 1870 г. до наши дни. Сред експонатите е дори 3D принтирана ваза. Почитателите на съвременното изкуство със сигурност ще останат впечатлени от големия брой експонати от прочути автори, сред които Пикасо и Анди Уорхоу.

Музеят за наука NEMO
Едно от най-добрите места, на които можете да отидете, ако сте с детето си в Амстерам, е Музеят за наука NEMO. Той е изключително забавен както за малчуганите, така и за възрастни. Разположен е на 5 етажа, в които представени по увлекателен начин наука и технологии се преплитат с театрални представления, филмови прожекции, работилници и демонстрации. Подгответе сетивата си, защото в този музей можете да помиришете, да чуете, да почувствате и да видите как нещата работят. 

Филмовият музей Eye
Ако магията на киното пленява сетивата ви, със сигурност няма да пропуснете да посетите Филмовия музей Eye. В него можете да проследите развитието на технологиите за правене на филми и да видите как се е променяла кино лентата през годините. До ден днешен тук се пазят архивни ленти на множество филми, плакати и оборудване.
Музеят е модерен и интерактивен. Има 360-градусово „пространство”, в което посетителите са заобиколени от над 100 клипчета от филми от колекцията на Eуe. Любопитни са и своеобразните миниатюрни кина с по 3 седалки. Особено вълнуваща е възможността да „участвате” във филмова сцена.

Магазин за подправки, застинал във времето

Ако си падате по ретро стила и духа на отминалите години, със сигурност ще оцените по достойнство магазинче за подправки и билки, датиращо от 1743 г.  Ще откриете магазинчето под името Jacob Hooy & Co. since 1743. Днес името на Jacob Hooy, мъжът основоположник на магазинчето, продължава да е символ на качество.  По-интересното обаче не са стоките в магазина, а атмосферата. 

Вижте целия маршрут на картата

какво друго?

ИЗВЪН ПОТОКА:

В случай, че ви се иска да сте далеч от жуженето на тълпите от туристи, насочете се към „гората на Амстердам” или по-точно към парка, наречен Amsterdamse Bos. Той е създаден през 30-те години на миналия век, но днес е едно от любимите места за забавление и почивка, далеч от центъра на големия град. Въпреки че паркът се намира в по-голямата си част в Амстелвеен, той се стопанисва от Амстердам. Площта му се разпростира на внушителните 1000 хектара, което го прави един от най-големите паркове в Европа, при това е изцяло създаден от човешка ръка.

Със сигурност тук няма да ви остане време да скучаете – можете да се разходите, да се полюбувате на природата, да си наемете лодка, с която да си направите лежерна разходка по вода. За някои от вас вероятно ще е любопитно и да посетите биодинамичната ферма за отглеждане на кози. Фермата се намира в централната част на парка. Ако нямате желание за особени активности, седнете в някое от заведенията в Amsterdamse Bos – да похапнете или да изпиете чаша чай.

В Amsterdamse Bos се провеждат по около 250 събития на година – от сватби до театрални постановки и концерти.
Интересно преживяване, което можете да си подарите, е да вземете музейното влакче от спирката Haarlemmermeer и с него да стигнете до парка. Имайте предвид обаче, че можете да се повозите само в неделите и от Великден до края на октомври.
В парка има и зона за плуване, обособена в езерото Grote Vijver. Направени са и специални малки басейнчета за деца. Малчуганите могат да се позабавляват също и във въжен парк, а за тези, които търсят отмора, със сигурност ще я намерят в уелнес центъра към СПА хотела в парка.

ЗА ХАПВАНЕ:

Да опиташ от местните специалитети е част от преживяването, свързано с пътуването. Докато сте в Амстердам, не пропускайте да вкусите поне част от тези типични за града и за страната храни.

Bitterballen – това са хрупкави мини кюфтенца, дълбоко запържени, сервират се заедно с горчица, обикновено в заведенията, където предлагат алкохол. Малките кюфтенца са предпочитано мезе към бирата.
Дебели холандски пържени картофки – да, пържените картофки определено са на почит в много страни по света. Холандците ги предпочитат дебели, сервират ги в хартиена фуния, посипани със сос. Сосовете са различни, но сред най-традиционните са тези, които съдържат лук и горчица.

Сурова херинга е специалитет, по който много си падат местните в Холандия. Смята се, че между май и юни рибата е най-добра. Често се сервира с лук и кисели краставички. Друг рибен специалитет е Kibbeling – пържени парчета бяла риба, обикновено треска, поднасят се със сос от майонеза и подправки, с добавени резени лимон.

Stroopwafel – ако минавате през пекарна или през място, където се продава улична храна, огледайте се за това лакомство. Представлява два слепени вафлени слоя със сладък сироп между тях. Още топли вафлите са просто неустоими, с чай и кафе също си пасват отлично.

Като „топка мазнина” звучи в буквален превод един от традиционните десерти, които можете да опитате в Амстердам. Въпреки това си заслужава да си купите Oliebollen. Представляват пържени тестени топки. Предлагат се обилно поръсени с пудра захар. Понякога в тях слагат парченца плодове. Ако става дума за бърза храна, холандската верига  FEBO е може би най-предпочитаната опция. Нейна особеност е, че получавате хамбургер, хотдог, крокети или друга храна от вендинг машина.

НОЩЕН ЖИВОТ:

Амстердам е един от градовете в Европа, чиито имена спокойно могат да се използват като синоними на нощен живот.
Не е случаен и фактът, че можете да си вземете билет за неограничен достъп до над 20 бара и събития. Билетът се предлага с два периода на валидност – за две или за седем вечери в зависимост от това колко купонджийски сте настроени. Цените са съответно 10 и 20 евро и включват не само вход за заведенията, но също и круиз по каналите, както и шампанско.

Няколко бар идеи
Ако сте почитатели на бирата, сме почти убедени, че ще ви хареса в Arendsnest. Тук се предлагат над 50 вида наливна бира и над 100 вида бутилирани бири. Ценителите със сигурност ще приветстват факта, че пивото, което сервират тук, е изцяло произведено в Холандия. Обстановката е приятна, с ретро привкус и предразполага към увлекателен разговор в хубава компания.

SkyLounge Amsterdam е за тези от вас, които не искат да изневерят на усещането за класа и стил. Атмосферата е изискана, светлина приглушена. Безспорно най-силната страна на това заведение е зашеметяващата панорамна гледка, на която можете да се насладите. Предлагат се коктейли, вина, твърд алкохол, бири, както и изискана храна. Естествено, цените не са от най-ниските. Коктейлите са по 16 евро, наливна бира можете да намерите и за 5.5 евро, но имайте предвид, че това е цена за 250 мл.

Младежки бар, в който да опитате страхотни коктейли, а в четвъртък – и да послушате суинг музика, е Hiding In Plain Sight. Ако сте група от повече от 4 човека обаче е добре да направите резервация, тъй като барът е малък и пространството бързо се запълва.

Приятно място, където да пийнете, но и да хапнете, е Hannekes Boom. От тук се откриват прекрасни гледки към речните канали на Амстердам. Приятно е както да седнете отвън в топло време, така и да се настаните вътре през студените месеци. През деня заведението работи като кафене и ресторант, а вечер се превръща в бар. Мебелите са рециклирани и доста интересни. Често има DJ вечери и музика на живо.

Непринудена атмосфера, множество белгийски бири и вкусна храна ще откриете в De Zotte. Разнообразието от бири е голямо и любителите на пивото със сигурност ще оценят това място. Хапване също има, така че мезе за бирата определено няма да ви липсва.

СЪБИТИЯ:

Амстердам предлага огромно разнообразие от събития целогодишно. Ние ще се спрем на няколко най-основни.

Едва ли сте изненадани, че откривате тук Фестивалът на лалетата. Невероятно цветно и пълно с живот събитие, което се провежда през април. Десетки са локациите, където цъфтят градини с лалета ежегодно. Една от тях, разбира се, е градината Keukenhof . Лалета обаче ще радват окото от различни други градски пространства, зелени площи край хотели, музеи и други сгради. През 2021 г. Фестивалът на лалетата е насрочен за периода от 1-и до 30-и април. Обичайно през април се провежда световноизвестният Парад на цветята на Keukenhof, който е своеборазна кулминация на изпълнените с цветя дни. Датата за 2021 г. е 17-и април. 

Международният фестивал на изкуството в Амстердам ще се проведе в периода 20-21-и август 2021 г. и в него ще се включат над 150 изложители с над 3000 творби. Това ще е петото издание на фестивала. В първия ден той ще е отворен за посетители с покани или притежатели на билети между 18 и 21 часа, а през втория ден – от 11 до 18 часа, входът ще е свободен. 

Феновете на електронната музика вероятно вече следят календара с електронни събития в Амстердам. Поредното издание на Amsterdam Open Air ще е през юни, 5-6 юни 2021г, бъдете готови за много музика и къмпинг настроение.

Цели 27 години навършва фестивалът Mysteryland, който ще се проведе в края на август – 27-29 август 2021 г.

Септември започва с Valtifest и денс, хаус, електронна и хип-хоп музика. Датата е 4-и септември 2021 г.

Ако сте жадни за музика и Амстердам още сега, резервирайте билет за октомври. Събитието Amsterdam Dance, насрочено за 21-25-и 2020 октомври включва международна конференция и фестивал на електронната музика. Част от участниците са Satori, Speedy J и Super-Sonic Jazz.

Не са за изпускане и джаз фестивалът „Северно море” от 9-и до 11-и юли 2021 г.  Фестивалът за класическа музика Grachten, известен като Фестивала на канала, е насрочен за август – от 13-и до 22-и август 2021 г. Очакват се над 80 класически концерта.

 Фестивалът на светлините e прекрасен и много визуални впечатляващ начин да изпратите 2020 и да посрещнете 2021 г. Събитието ще се проведе от 10-и декември 2020 г.  до 3-и януари 2021 г. Заради пандемията от корона вирус се отменя традиционната програма с лодки като на нейно място ще има театрално-визуален пешеходен спектакъл под надслов “Когато природата зове”.

 

ШОПИНГ:

Деветте улици
Ако пазаруването ви е кръвта, то в Амстердам няма да останете разочаровани. В сърцето на стария град се намира територия, включавща девет малки улички, пълни с разнообразни магазини. Намира се между Leidsestraat и Jordaan и се пресича от основните канали. Цените тук са от различен порядък, а разнообразието е огромно – винтидж магазини, бутици за дрехи, бижута, обувки. Ще намерите също страхотни галерии, кафенета и ресторанти, където да отдъхнете от пазаруването.

В случай, че страстта ви са луксозните марки, насочете се към P.C. Hooftstraat, където ще откриете магазини на Chanel, Dior, както и на Tommy Hilfiger. Ако продължите по Van Baerlestraat, ще видите магазини на брандове като Miss Sixty, Vanilia, Gant както и обекти на местни дизайнери.

Ако сте почитатели на моловете, можете да отскочите за пазар в Magna Plaza, Kalverpassage и Gelderlandplein.
За тези, които търсят колорит и искат да усетят духа на местните хора, да вкусят местната храна и да се докоснат до местното производство, е откритият пазар DAPPERMARKT. Пазарът работи от понеделник до събота от 9 сутринта до 5 следобед. Лесно можете да стигнете до него с градски транспорт: линии 3,7,9,10,14 на трамвая, с автобус номер 22, 37 и 41, а ако пътувате с влак, спрете на гара Muiderstation.

ТРАНСПОРТ

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ:

Полезно
И така, още преди да потеглите към Холандия, е добре да помислите как да организирате престоя си там, за да Ви е удобно и изгодно да посещавате забележителности и да ползвате градски транспорт. Страстните пътешественици знаят, че европейските столици предлагат туристическа електронна карта, която осигурява не само достъп до основни туристически атракции и много отстъпки, но и ползване на градския транспорт. За улеснение на туристите картата за Амстердам (I Amsterdam City) може да бъде купена онлайн. Валидността й е от 24 часа до 120 часа, а цените варират от 60 до 115 евро. Срещу съответната сума освен неограничено ползване на градския транспорт и вход в над 60 музея и атракции, получавате и безплатно плаване по каналите на града. Детайлна хартиена карта на холандската столица също е част от пакета.

Трамваи, автобуси, метро
Автобусите, трамваите и метрото се движат между 6 сутринта и 00.30 часа. Между 00.30 часа и 7.00 сутринта можете да ползвате нощни автобуси. Компанията предлага на туристите да си купят карта за градския транспорт, с която да ползват превоз и през деня, и през нощта, съответно с автобус, трамвай и метро. Ако си вземете карта за 24 часа, периодът ѝ на валидност започва да тече от момента, в който за пръв път я чекирате. Картата е валидна само за транпортните средства под шапката на GVB.
Освен онлайн, карта можете да си вземете в точките за продажба на компанията, както и в някои хотели, къмпинги и туристически информационни центрове. Работното време на точките за продажба на билети, разположени на ключови туристически места вижте ТУК. Стандартният билет за денонощие, е 8 евро, за 3 дни – 19 евро, а за 168 часа – 36.50 евро. За деца от 4 до 11 години се предлагат по-евтини билети. Можете да използвате търсачката на маршрути, за да планирате как да се придвижите до желаното от вас място в града.

Влак
Ако предпочитате да ползвате влак, трябва да си вземете отделен билет. За улеснение проверете маршрута си тук. В случай, че решите да комбинирате влак и велосипед, имайте предвид, че e необходимо да имате специален билет за това. Нямате право да се качвате с колело във влака в пиковите часове между 6.30 и 9 сутринта и следобед между 16 и 18.30 часа. Това правило обаче не важи за уикендите и месеците юли и август.

Комбинирана опция
Имате възможност да си вземете билет Amsterdam Travel, с който можете да комбинирате влак, трамвай, автобус, метро. За един ден цената е 17 евро, а за два дни например, транспортът с влак ще ви струва 22.5 евро. Билетът важи за всички превозни средства от мрежата на GVB, за място във влак втора класа, за придвижване между летището Schiphol Amsterdam и следните спирки в града: Amstel, Bijlmer ArenA, Central Station, Holendrecht, Lelylaan, Muiderpoort, RAI, Sciencepark, Sloterdijk, Zuid, Duivendrecht.

С ВЕЛОСИПЕД:

Още щом пристигнете в Амстердам, ще ви направи впечатление, че велосипедите са предпочитан транспорт. Градът с е прекрасно изградена инфраструктура за колоездачите и както местните, така и голяма част от туристите предпочитат да се придвиждат на две колела. Разбира се, лесно можете да си наемете велосипед под наем. Освен с колело, имате възможност да обиколите улиците на холандската столица и със скутер, и с рикша под наем.
Когато слезете от велосипеда обаче, имайте едно наум. Тъй като са особено желан начин за транспорт, нерядко се случва да изчезват.